29/12/18

Stratfor : ΗΠΑ και Κίνα θα κλιμακώσουν τον «πόλεμο»


Σε όλα τα επίπεδα θα επεκταθεί η διαμάχη μεταξύ των δυο χωρών. Γιατί οι ανακωχές στο εμπορικό μέτωπο θα αποδειχθούν «προσωρινές». Περισσότερες εντάσεις αναμένονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί και ο κυβερνοχώρος.
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας θα κλιμακωθεί σε όλα τα επίπεδα το 2019. Το Πεκίνο δεν θα αντιμετωπίσει μόνο αυξημένη οικονομική πίεση από τους δασμούς και τα ρυθμιστικά μπλόκα ενάντια σε κινεζικές εταιρείες, αλλά οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν επίσης κυρώσεις για να σφίξουν τα λουριά κατά της ασιατικής δύναμης σε θέματα που σχετίζονται με τις κυβερνοεπιθέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα (η αντιμετώπιση από την Κίνα των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων, για παράδειγμα, θα αποτελέσουν ένα βασικό στόχο για την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ).
Στο μέτωπο της ασφάλειας οι ΗΠΑ θα κινηθούν αποφασιστικά προκαλώντας την Κίνα άμεσα στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταιβάν, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερες αντιπαραθέσεις μεταξύ του αμερικανικού και κινεζικού ναυτικού σε «καυτά σημεία». Οι οικονομικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί άμεσα η πρωτοβουλία «Belt and Road» (Μια Ζώνη ένας Δρόμος) του Πεκίνου, από την άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερους περιορισμούς, καθώς η Κίνα αξιοποιεί την κοινή οικονομική πρόσβαση και τις συμφωνίες συνεργασίας με μικρές και μεγάλες δυνάμεις για να εξασθενίσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.