28/12/18

Τούρκος «πρέσβης» στο ψευδοκράτος: Μαξιμαλισμός η διεκδίκηση ΑΟΖ για το Καστελόριζο

Μανώλης Καλατζής

Ο Αλί Μουράτ Μπαστσερί τόνισε ότι οι θέσεις των Ελληνοκυπρίων  και της Ελλάδας, που θέλει ΑΟΖ για ένα μικρό νησί των 12 τ.χλμ 40.000 τ.χλμ κάνοντας λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς - Δεν γίνεται παιχνίδι χωρίς την Τουρκία  δήλωσε για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία θα διαφυλάξει τα «νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη «στα ίσα και θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες», δήλωσε ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί.
Ο κ. Μπαστσερί μιλούσε σε συζήτηση με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώθηκε από το διεθνές «πανεπιστήμιο» Κύπρου (UKÜ).

Ο Τούρκος «πρέσβης» ανέφερε ότι στην ανατολική Μεσόγειο διάγουμε μια περίοδο διαμόρφωσης των διεθνών σχέσεων και αναδιαμόρφωσης των ενεργειακών πολιτικών.

Την τελευταία περίοδο, ανέφερε, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω κρίσεων και τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και διασυνδέονται μεταξύ τους. Αναφέρθηκε στην Συρία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και στο ότι πολλοί διεθνείς παράγοντες θέλουν να έχουν ρόλο στην περιοχή.

Από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, είπε ο κ. Μπαστσερί, είναι η διαφύλαξη των νόμιμων συμφερόντων και οφέλους της στους φυσικούς πόρους, ως η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τον Τούρκο «πρέσβη», δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ενέργειες που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και στις οποίες η ελληνοκυπριακή «διοίκηση» (Κυπριακή Δημοκρατία), σαν να μην υπάρχει Κυπριακό και να είναι η ίδια ένα φυσιολογικό κράτος, θέλει να προχωρήσει, αφήνοντας εκτός την Τουρκία, το ψευδοκράτος και τους Τουρκοκύπριους. 

Η Τουρκία, ανέφερε, θα διαφυλάξει τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη στα ίσα και θεμελιώδη, όπως είπε, δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες
Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, τις διεργασίες τους με την ΤΡΑΟ (την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου) τόσο στις εξουσιοδοτημένες από το ψευδοκράτος περιοχές, όσο και στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος «πρέσβης» υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η Τουρκία έχει κατοχυρώσει εγγράφως στον ΟΗΕ τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία συνεχίσει την κρατική της πολιτική στις περιοχές όπου δόθηκε εξουσιοδότηση στα πετρέλαια (ΤΡΑΟ). Το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Συνεχίζουμε να εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μας. 

«Καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο στην υφαλοκρηπίδα μας και στην θαλάσσια περιοχή πάνω από αυτή δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί για τους υδρογονάνθρακες και επιστημονικές έρευνες χωρίς άδεια (από την Τουρκία). Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα».

Ο κ. Μπαστσερί αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο, κάνοντας λόγο σε μαξιμαλιστικές θέσεις της ελληνοκυπριακής «διοίκησης» - και της Ελλάδας, που θέλει για ένα μικρό νησί των 12 τ.χλμ 40.000 τ.χλμ ΑΟΖ. «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι και γελοίοι».

Η ελληνοκυπριακή «διοίκηση» συνέχισε ο Τούρκος «πρέσβης» αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος. Το να ενεργεί σαν να μην υπάρχει Κυπριακό και όλα είναι φυσιολογικά θα προκαλέσει τελικά νέα προβλήματα».

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά οι Ελληνοκύπριοι, η Ελλάδα και μια ομάδα τρίτων χωρών, συμπλήρωσε. «Κάνοντας τριμερείς συνεργασίες και μπαίνοντας σε περιπετειώδεις ενέργειες ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας, μη λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες στην περιοχή, δεν μπορεί να αναμένεται ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει σε αυτό. Παιχνίδι όπου η Τουρκία δεν υπάρχει θα χαλάσει. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας (Ταγίπ Ερντογάν): κάθε ενέργεια στην οποία η Τουρκία δεν συμμετέχει είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Η Τουρκία θα συνεχίσει, είπε, να κάνει κάθε βήμα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Μπαστσερί είπε ότι είναι η 17η πιο δυνατή οικονομία στον κόσμο και η 5ηστην Ευρώπη και έχει μια πολυεπίπεδη ματιά στη διεθνή κατάσταση πραγμάτων διατηρώντας 240 διπλωματικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο.

Ο στόχος της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο «πρέσβης» της στα κατεχόμενα, είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευμάρεια και ο στόχος αυτός είναι δύσκολος αλλά εφικτός.

Στο ίδιο πάνελ, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους , Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι στους φυσικούς πόρους δεν είναι τα κράτη αλλά τα έθνη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι η εκμετάλλευση αλλά και η εμπορία των πόρων, πρέπει να διασυνδεθεί με την προϋπόθεση συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει διασυνδέσει την λύση με την δυνατότητα διαμοιρασμού και οφέλους των Τουρκοκυπρίων από τους φυσικούς πόρους. Ένα στοιχείο, ανέφερε, είναι πώς και πότε θα γίνει αυτός ο λογαριασμός. 
Το επιχείρημα αυτό των Ελληνοκυπρίων συνέχισε ο κ. Οζερσάι, έχει δύο στοιχεία, το ένα είναι ότι οι φυσικοί αυτοί πόροι ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο από το οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν το μερίδιό τους όταν εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού.
«Στην πραγματικότητα δεν είναι τα κράτη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία πάνω σε αυτές τις φυσικές πηγές αλλά τα έθνη (σσ: εννοεί τις δύο κοινότητες στην Κύπρο). Τα έθνη έχουν δικαιώματα στο βαθμό που εκπροσωπούνται σε αυτά τα κράτη».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος, όπως είπε, και όλοι γνωρίζουν ότι αυτή δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτης αυτών των φυσικών πόρων να είναι μια δημόσια δομή. Γι’ αυτό, είπε, είναι σημαντική η υπογράμμιση σε κάθε δήλωση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ ότι οι πηγές αυτές ανήκουν και στις δύο κοινότητες, επειδή «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες».
Κατά τον κ. Οζερσάι η διασύνδεση από τους Ελληνοκύπριους της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με την λύση του Κυπριακού, έγινε για να λαμβάνουν μόνοι τους οι Ελληνοκύπριοι τις αποφάσεις για το φυσικό αέριο, αλλά – είπε – οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους ούτε το φυσικό αέριο, ούτε την εξουσία.

Θεωρεί δε παράδειγμα του ισχυρισμού του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως εάν τα αποθέματα που θα προκύψουν στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ είναι μεγάλα, οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης θα αυξηθούν.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να αφήσουν τους Ελληνοκύπριους μόνους τους σε αυτό το θέμα, συνέχισε ο Κουντρέτ Οζερσάι, και όσοι θέλουν σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πιέσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να «κάνει λογαριασμό».
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. Αὐτό κι ἄν εἶναι μαξιμαλισμός: "στήριξη «στα ίσα ...... δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων .....»"! Ἴσα μέ τά δικαιώματα τῆς πλειοψηφίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοψτε φατσα ..βγαλτε συμπερασμα...Ντουβαρ ανατολικης Μογγολιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάντια να μας δουλεύουν οι μπουνταλάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.