2/5/19

Ο ισολογισμός του δημόσιου τομέα – η έκδοση του 2009

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλές άλλες χώρες εστιάζουν εκ νέου στη γήρανση του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, η Ε.Ε. υπολογίζει ανά τρία έτη το έμμεσο κόστος της γήρανσης του πληθυσμού και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να αντιμετωπίσει τις επακόλουθες προκλήσεις. Το αποτέλεσμα είναι η έκθεση δημοσιονομικής βιωσιμότητας.



Στα προηγούμενα σημειώματα που αφορούσαν τις κρατικές επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει το Δημόσιο και τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία όλων των πολιτών, είχα υποστηρίξει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίζει ισολογισμό για τον δημόσιο τομέα. 
Σε αυτό τον ισολογισμό θα καταγράφονται όλα τα χρέη και οι υποχρεώσεις, τα οποία θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε συνολικά «οφειλές», και επίσης όλα τα υπόλοιπα πράγματα που κατέχει ο δημόσιος τομέας, τα οποία θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «περιουσιακά στοιχεία», ασχέτως της μορφής που έχουν.
 Με αργό ρυθμό κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αρχίζουν να καταρτίζουν ισολογισμούς για τον δημόσιο τομέα και να μαθαίνουν τι πληροφορίες μπορεί κανείς να σταχυολογήσει. Επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα ευκολονόητο επιχείρημα για ποιο λόγο θεωρώ πως η ιδέα αυτή θα επικρατήσει με την πάροδο του χρόνου. 
Αναλογιστείτε πώς διαχειρίζεται τη ζωή του οποιοδήποτε άτομο. Καθένας περνάει μια περίοδο μάθησης και σπουδών. Στη συνέχεια αποκτάει εργασία και αρχίζει να αποταμιεύει ενόψει της συνταξιοδότησης. Μετά, συνταξιοδοτείται και επικεντρώνεται σε άλλα, ενδεχομένως περισσότερο φιλοσοφικά, ζητήματα.
 Οντας συνταξιούχος, αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις που έχει συσσωρεύσει την περίοδο που εργαζόταν. Οι αποταμιεύσεις έχουν γίνει τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στον ισολογισμό του.

Για τη συνέχεια Kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Τί έκανε η ΕΕ για να αποτρέψει την γήρανση πληθυσμού ;
    Ποιά κίνητρα έδωσε σαν ΕΕ στους Ευρωπαίους πολίτες για ν'αποκτήσουν απογόνους ;
    Ποιά κίνητρα έδωσε σαν ΕΕ στους Ευρωπαίους πολίτες για να αποκτήσουν 2ο παιδι ;
    H πολιτική αυστηρής λιτότητας αγγίζει όλο το φάσμα της καθημερινότητας μας ...
    Όλα από λίγο λοιπόν κι'ίσως νάναι αυτός ο πραγματικός στόχος καί σκοπός .
    Ποιό λίγοι άνθρωποι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.