2/5/19

Το βαλς των ρωσικών δορυφόρων γύρω από τη Βενεζουέλα απομακρύνει το φάσμα του πολέμου στην περιοχή

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Μερικοί ρωσικοί στρατιωτικοί δορυφόροι κινούνται σε επιμήκεις ελλειπτικές τροχιές σε υψόμετρο 39.700 χλμ. Οι δορυφόροι παρατηρούν σχεδόν μόνιμα ορισμένες γεωγραφικές περιοχές μεγέθους μιας ηπείρου. Ο δορυφόρος για αυτόν τον τύπο επιτήρησης έχει διάμετρο 2,7 m, μήκος 7 m και μάζα 5 έως 6 τόνους. Ο δορυφόρος διαθέτει επίσης πυραυλοκινητήρες, με τους οποίους μπορεί να αλλάξει την αρχική τροχιά του.
Όταν το ρωσικό στρατιωτικό σώμα προσγειώθηκε στο Καράκας, παρατηρήθηκε μια αλλαγή στην τροχιά μερικών ρωσικών στρατιωτικών δορυφόρων. Ορισμένοι από τους δορυφόρους ανήκουν στο δίκτυο που παρακολουθεί τις ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από τα αμερικανικά χερσαία και ναυτικά πολεμικά οχήματα. Ταυτόχρονα, οι δορυφόροι διαθέτουν επίσης εξοπλισμό ραντάρ που προσδιορίζει τις συντεταγμένες και τον τύπο του στόχου.

Άλλοι αποτελούν τμήμα του δορυφορικού δικτύου οπτικής έρευνας, που περιλαμβάνουν τηλεσκόπια υψηλής ανάλυσης στα οπτικά και υπέρυθρα φάσματα. Αυτοί οι δορυφόροι ανιχνεύουν ακόμα και την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από εμβυθισμένα υποβρύχια. Παρακολουθούν την πορεία των πυραύλων και μπορούν να καθορίσουν τους πιθανούς στόχους τους.
Οι τροχιακές παράμετροι αυτών των δορυφόρων τροποποιήθηκαν από τη Μόσχα για να παρατηρηθούν ναυτικές βάσεις και στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ που ενδέχεται να συμμετάσχουν στην εισβολή στη Βενεζουέλα. Αυτό το πρωτοφανές γεγονός ισοδυναμεί με προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα αντιδράσει σε περίπτωση επίθεσης κατά της Βενεζουέλας.
Λόγω της έντονης κυκλοφορίας στη διώρυγα του Παναμά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να μεταφέρουν τα βαριά πολεμικά μηχανήματα τους δια  ολόκληρης της ήπειρου, σε χερσαίες διαδρομές. Ως εκ τούτου, τα αμερικανικά τεθωρακισμένα θα προ-τοποθετηθούν στην επιθετική βάση της Κολομβίας, από πλοία της κατηγορίας Watson ειδικά κατασκευασμένα για αυτό το σκοπό.
Αυτές οι νηοπομπές εμπορικών πλοίων θα παρακολουθηθούν από τη φάση της επιβίβασης σε αμερικανικά λιμάνια από ρωσικούς δορυφόρους σε όλη τη διαδρομή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα λιμάνια της Κολομβίας βρίσκονται στην εμβέλεια των αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion και Kh-59MK2, ρωσικής παραγωγής για τον στρατό της Βενεζουέλας. Επιπλέον, η Βενεζουέλα μπορεί επίσης να λάβει αντιπλοϊκούς πυραύλους Kalibr από τη Ρωσία σε περίπτωση επικείμενης εισβολής. Οι πύραυλοι Kalibr έχουν 1.500 χλμ. βεληνεκούς.
Η βύθιση πέντε πλοίων κατηγορίας Watson θα σήμαινε την απώλεια 5 x 16.000 τόνων φορτίου, δηλαδή την εξάλειψη 2 αμερικανικών μηχανοκίνητων μεραρχιών και αρμάτων μάχης, γνωρίζοντας ότι χρειάζονται τέσσερεις αμερικανικές μεραρχίες για την εισβολή. .
Μετάφραση ρουμανικά-γαλλικά Avic  -  Réseau International
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά



13 σχόλια:

  1. Από καθαρά επιχειρησιακή άποψη αν οι Αμερικανοί το αποφασίσουν να επιτεθούν ο στρατός της Βενεζουέλας αν και αξιόλογος με κάποια σύγχρονα οπλικά συστήματα (και κατά τη γνώμη μου 1 από τους 2 ισχυρότερους της Λατινικής Αμερικής, ο άλλος είναι της Χιλής) θα ηττηθεί.

    Πριν γίνουν αυτά που γράφει ο αρθρογράφος οι Αμερικανοί δεν είναι ηλίθιοι και έχουν την ισχύ:

    θα σαρώσουν με δορυφόρους τη Βενεζουέλα, θα εντοπίσουν βάσεις και θέσεις διασποράς των αντιαεροπορικών S300 της Βενεζουέλας, θα στείλουν ειδικοδυναμίτες(είτε του στρατού ή του ναυτικού των ΗΠΑ είτε κάποια ιδιωτικής αμερικάνικης εταιρίας και σε συνεργασία με άτομα από την αντιπολίτευση εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο) για κατάδειξη στόχων και θα πέσουν τόμαχοκ από υποβρύχια και αντιτορπιλικά με τους τόνους.
    1 πυρηνικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με τόμαχοκ και 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke επίσης με Τόμαχοκ είναι αρκετά για να ισοπεδώσουν μια προς μια τις αεροπορικές βάσεις(δεν είναι και πολλές) και τους εκτοξευτές των S300 αλλά και πολιτικά αεροδρόμια.Να κόψουν τις αεροπορικές γέφυρες ανεφοδιασμού από Ρωσία.
    Στη συνέχεια θα έρθει μία ομάδα μάχης με αεροπλανοφόρο με 80 μαχητικά(ανάμεσα τους και ηλεκτρονικών παρεμβολών) κάθε τύπου πάνω και θα τελειώσει το θέμα τον αντιπλοϊκών βλημάτων και όσων Α/Α εκτοξευτών S300 και BUK θα έχουν μείνει. Μετά θα έρθει μια ταξιαρχία επιθετικών ελικοπτέρων, μία αερομεταφερόμενη μεραρχία, μία μηχανοκίνητη πεζικού και μία τεθωρακισμένη με τελευταίας γενιάς άρματα μάχης.

    Το θέμα είναι αν οι Αμερικανοί θέλουν να ανοίξουν κι άλλο πολεμικό μέτωπο.

    Κατά τη γνώμη μου,μία δολοφονία του Χουάν Γκουαϊδό θα έδινε την απαραίτητη "νομιμοποίηση" για εισβολή.

    Αν δουν ότι χωρίς ένοπλη επέμβαση δεν μπορούν να ανατρέψουν τον Μαδούρο και αποφασίσουν τελικά εισβολή τότε ο Γκουαϊδό παίζει να γίνει δολοφονημένος ήρωας Δημοκρατικού αγώνα για την Ελευθερία και άγαλμα έξω από το κοινοβούλιο της χώρας. Ένας τρελός ή ένας φανατικός υποστηρικτής του Μαδούρο θα είναι το κατάλληλο άτομο για την δουλειά.
    Οι Αμερικανοί έχουν κι άλλους( Λεοπόλντο Λόπεζ) από αντιπολίτευση για αντικατάσταση του Γκουαϊδό στην περίπτωση που θα πρέπει να τον θυσιάσουν. Ένας από τους δυο της αντιπολίτευσης θα γίνει ήρωας και άγαλμα για να να λυθεί το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βαναυσες τεχνικες γνωσεις βλεπω

      Διαγραφή
    2. @ Unknown

      Βάναυσοι είναι αυτοί και δυστυχώς το παιχνίδι έτσι “παίζεται”.
      Ένας γεωπόνος, ένα παιδί της φύσης και του κήπου δεν μπορεί να ναι βάναυσος.
      Θα μου πεις και ο Άρης Βελουχιώτης και ο Χάινριχ Χίμλερ και ο Τζο Ίκινς, ήταν φιλήσυχοι γεωπόνοι πριν τους “γυρίσει η βίδα” που λένε και πιάσουν τα άρματα.
      Πλάκα πλάκα έχω παρατηρήσει το εξής:

      Πολλοί στρατιωτικοί έχουν αδυναμία στους κήπους και γενικά στην καλλιέργεια της γης και πολλοί γεωπόνοι έχουν υπάρξει διοικητές στρατιωτικών, παραστρατιωτικών ή και τρομοκρατικών οργανώσεων. Τρία από τα μέλη των “Πυρήνων της φωτιάς” ήταν φοιτητές Γεωπονίας ή πτυχιούχοι γεωπόνοι. Στη σχολή είχα συμφοιτητή έναν 50αρη απόστρατο του ΕΣ.

      Το συμπέρασμα μου είναι το εξής (μεταξύ σοβαρού και αστείου):
      Οι μεν στρατιωτικοί ειδικά μετά την αποστράτευση τους ή τη λήξη πολέμων, θέλουν μέσω της φύσης χαλάρωση από τα όπλα. Οι γεωπόνοι από την άλλη μεριά, ξαφνικά “μεταλλάσσονται” κι από απλοί επιστήμονες και ήρεμα παιδιά της φύσης γίνονται επικίνδυνοι τύποι(ασχέτως αν μετά διοικούν στρατιωτικό τμήμα, παραστρατιωτικό τμήμα ή τρομοκρατική οργάνωση...πάντως επικίνδυνοι σε κάθε περίπτωση) .

      Εγώ πάντως προτιμώ την μέση λύση:
      Την επιστήμη μου και απλό ενδιαφέρον-διάβασμα για στρατιωτικά, αμυντικά κτλ.

      Διαγραφή
    3. Έτσι θα ήταν αν ήταν τόσο απλοϊκά τα πράγματα η αν ο πόλεμος με πραγματικά πυρά είναι σαν να παίζεις total war στο pc , έτσι λέγαν και στο Βιετνάμ ότι πάμε για "κολύμπι" αλλά με τα από δέκα χρόνια φευγαν κολυμποντας απ'τον Ειρηνικό.
      Καταρχάς ουδείς γνωρίζει πρώτον μέχρι που θα το φτάσουν οι Ρώσοι (γνώμη μου είναι αν ρίξουν τον Μαδουρο με στρατιωτικά μέσα πιστεύω ότι δε θα επέμβουν γιατί ξέρουν ότι δεν τους παίρνει εκεί το πολύ να βρουν πρόφαση να ματώσουν κι άλλο την Ουκρανία) , και τι οπλικά συστήματα έχουν δώσει στο καθεστώς γιατί αν αληθεύουν τα όσα λένε Αμερικάνοι ότι εκτός από s300 έχουν δώσει και αντιπλοικα συστήματα bastion και pantsir για να προστατεύουν τα s300 δε θα είναι πρωινό για τους Αμερικανούς, καταρχάς ετσι και κερδίσουν σε ένα τέτοιο σενάριο αλλά με καθυστέρηση και με σημαντικές απώλειες για δικά τους οπλικά συστήματα θα είναι περισσότερο χαμένη από ότι τώρα θα πληγωθεί το γόητρο και αυτό το ξέρουν , γι'αυτό το λόγο δεν πρόκειται να επέμβουν όσο ο Μαδουρο έχει υπό τον έλεγχο του τον στρατό θα χρησιμοποιήσουν το στρατιωτικό σενάριο μόνο όταν καταφέρουν εκ των έσω να φέρουν χάος και εμφύλιο και εκεί θα παίξουν τα ρέστα τους θα το πάνε το παιχνίδι "απ'τα μέσα" ξέρουν αυτοί γιατί...Το καλό με τους γιανκηδες είναι ότι με τα από μια καρπαζια βάζουν μυαλό και μαθαίνουν μετά το Βιετνάμ δεν επενέβησαν πουθενά χωρίς να έχουν φροντίσει πρώτα να βάλουν φωτιά "απ'τα μέσα", μπορεί να ακούγεται χαζό αλλά έχει τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις η μείωση του γοήτρου μιας υπερδύναμης.

      Διαγραφή
    4. @ Unknown

      Ιράκ πρώτος πόλεμος 1991
      Σερβία 1999

      Και στις δυο περιπτώσεις υπήρχε στράτευμα έτοιμο να αντισταθεί στις ΗΠΑ. Αλλά είναι υπερδύναμη. Και στη Σερβία υπήρξαν κάποιες καταρρίψεις και μάλιστα μεταξύ αυτών και ενός στελθ αεροσκάφους. Το Βιετνάμ για τις ΗΠΑ και το Αφγανιστάν για τους Σοβιετικούς ήταν ξεχωριστές περιπτώσεις για πολλούς λόγους.

      Πλέον τα "έξυπνα" όπλα καταστρέφουν αεράμυνα, βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής μέσα σε ένα 48ωρο.

      Πόσο βεληνεκές έχουν οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Bastion, πόσους εκτοξευτές έδωσαν οι Ρώσοι στη Βενεζουέλα και ποια έκδοση (γιατί έχει σημασία στο βεληνεκές τους).
      Οι Τόμαχοκ(με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων) πρώτου μαζικού κύματος θα εκτοξευτούν από υποβρύχιο προς καταστροφή των Bastion.Ο JASSM-ER αεροεκτοξευόμενος από μαχητικά αεροσκάφη πόσο βεληνεκές έχει? 1.000 χλμ. Οι Αμερικανοί λοιπόν έχουν ισχυρά αντίδοτα για την αεράμυνα και τους εκτοξευτές αντιπλοϊκών βλημάτων. Όπως έχουν και τεράστια ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου. Πόσοι εκτοξευτές Bastion φίλε μου(δεν το λέω ειρωνικά, μην παρεξηγηθώ) έχουν στη Βενεζουέλα?
      Μετά θα πλησιάσουν και αντιτορπιλικά για να ρίξουν και εκείνα τους δικούς τους τόμαχοκ δεύτερου κύματος.

      Πόσα αντιαεροπορικά Pantsir θα έχουν του Μαδούρο τα παλληκάρια και τι θα κάνουν?
      Ότι κάνανε και τα παλληκάρια στη Σερβία και στο Ιράκ. Ο καθένας για την πατρίδα του κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Όταν πολεμάς μια υπερδύναμη αυτό δεν είναι αρκετό.

      Όσον αφορά τα αντιαεροπορικά τους θα έχουν κάποια επιτυχία και μέχρι εκεί.Αν πια τα όντως σύγχρονα Pantsir είναι όντως τόσα πολλά(που δεν το νομίζω, στη Συρία παρά τις φήμες και πανηγυρισμούς κάποιων αποδείχθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αεράμυνας δεν τα κατάφερε γιατί τα περισσότερα συστήματα ήταν δεκαετιών 60-80 και τα καινούργια συστήματα δεν ήταν αρκετά) θα φέρουν και δεύτερο υποβρύχιο οι Αμερικανοί. Οι εκτοξευτές αντιπλοϊκών βλημάτων δεν θα έχουν καμία επιτυχία. Θα καταστραφούν πριν ρίξουν έστω και μία βολή. Αεροπορία ισχυρή δεν έχουν στη Βενεζουέλα. Έχουν και κάποια σύγχρονα Ρωσικα μαχητικά αλλά πολύ λίγα σε αριθμό. Μέχρι 40 σε αριθμό. Αυτά έχουν.

      Όταν δουν να τους γονατίζουν μερικοί που τώρα μέσα στο στράτευμα κρατιούνται οριακά θα πάνε με αντιπολίτευση για να σώσουν τη ζωή τους. Ήδη έχουν σημαντικό ποσοστό με την αντιπολίτευση. Το τελευταίο κάστρο του Μαδούρο είναι ο στρατός. Θα πέσει κι αυτό. Με γονατισμένο το στράτευμα και ίσως με τη δημιουργία ενός "ήρωα" από αντιπολίτευση, θα πέσει ο Μαδούρο και θα χει τύχη Σαντάμ και Μιλόσεβιτς.

      Τη Βενεζουέλα δεν θα την αφήσουν. Σταδιακά έχουν δολοφονήσει ανθρώπους(και δεν μιλάω για απλούς πολίτες) για να ρίξουν αυτό το καθεστώς.

      Διαγραφή
  2. Οταν θα καταφύγει ο Μαδούρο στην Κούβα τότε ας μας στείλετε δορυφορικές φωτό του Μαδούρου με πούρα χαβάνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή η ειρωνεία, αποδυναμώνει και υποβιβάζει το περιεχόμενο του άρθρου, άλλα τίποτα για την ταμπακιέρα; κάτι πιο σοβαρό από μια στοχευμένη ειρωνεία, κάτι;;

      Διαγραφή
    2. Τί να σχολιάσεις στην Ρωσική Προπαγάνδα του γνωστού και μη εξαιρετέου Βαλεντίνου?

      Πιθανότατα ο Μαδούρο θα φουμάρει πούρα με τον φίλο του τον Τσίπρα κάπου εκεί στην Καραϊβική ... και ελπίζω ο Ρωσικός δορυφόρος να τους αποθανατίσει ...

      Η ιστορία μας διδάσκει ότι όσους ρωσόφιλους δικτάτορες έβαλαν στον Στόχο οι ΗΠΑ είχαν πολύ κακό τέλος... επομένως μπορούμε να προβλέψουμε με αρκετή ακρίβεια την κατάληξη του αριστερού δικτάτορα Μαδούρου

      Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Βενεζουέλα ..

      Διαγραφή
  3. ταυτοχρονη εισβολη της αμερικης στην βενεζουελα και της ρωσιας στην ανατολικη ουκρανια.ενα φανταστικο σεναριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ΗΠΑ στην Βενεζουέλα εχουν υποστεί τεράστια στρατηγική ήττα.Το δε αδιέξοδο ειναι τέτοιο που κάνουν σπασμωδικές κινήσεις και θα κάνουν τον Μαδουρο υπερήρωα σε λιγο καιρό οταν βαρεθεί ο κοσμος να σκοτώνεται για τους αχυρανθρώπους τους.Πρχοθες ανακοίνωσαν πραξικόπημα της πλάκας ... Γέλαγε ο κοσμος,Κι εγω αυτοανακυρησομαι Πρωθυπυοργος και πρόεδρος της Ελλαδος και ζητω απο το λαό να καταλάβει τα κέντρα εξουσίας.Απο σήμερα με αναγνωρίζει μια ξαδέρφη μου και ένας θείος μου στην Αυστραλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν οι πληροφορίες του είναι σωστές, μάλλον κάτι σοβαρότερο θέλει να μας πεί. Ας περιμένουμε μιά δυό μέρες να δούμε πού πάνε τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτον θα παρακαλούσα έναν απο τους 7 που θεωρούν αστείο ένα βασικά τεχνικό άρθρο να εξηγήσουν γιατί είναι αστείο. Ψύλλους στ' αχυρα θα πείτε.
    Δεύτερον αστείο μου φαίνεται ότι σε εναμικρο σχόλιο λύνουμε πολύπλοκα θέματα πχ τι θακάνουν Αμερικανοί ή Ρώσοι στη Βενεζουέλα αν οι ΗΠΑ εισβάλλουν.
    Τρ'ιτον. Νομίζω ότι ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί οι ΗΠΑαποφεύγουν την εισβολή,όπως είναι φανερό. Αν το έκαναν ασφαλώς θα νικούσαν. Μήπως όμωςτο τίμημα θα είναι πιο ακριβό από τη νίκη;
    Τεταρτον. Αν ο καλύτερος φιλοαμερικανός είναιο Γκαϊντό αλίμονο στους απελευθερωτές.
    Πέμπτον. Υπέρ ή κατά του Μαδούρο η εντύπωση είναι πως οι ΗΠΑ έχουν εκτεθεί καιεκτίθενται καθημερινά ως αδύναμες και ανίκανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λαικισμος πάντα έχει πέραση ειδικά στην Ελλάδα για αυτό και τα Χάλια μας ...

      Το άρθρο είναι μία μονομερής προπαγάνδα και απευθύνεται στους χρήσιμους ηλίθιους του Πούτιν.

      Δηλαδή μόνο η Ρωσία έχει δορυφόρους και 'υπερόπλα'??? ¨Οταν κάποιος υπερφανεύεται διαρκώς περί οπλων απλώς βγάζει το κόπμπλεξ αδυναμίας του.

      Πού ήταν τα υπερόπλα όταν το μικροσκοπικό Ισραήλ βομβαρδίζει την Συρία?

      Οι κινήσεις των ΗΠΑ δέν γίνονται ούτε βιαστικά ούτε για εντυπωσιασμό γίνονται μόνο για το αποτέλεσμα που θα τα δούμε στα επόμενα χρόνια ... Πάντως μέχρι τώρα σύμμαχοι της Ρωσίας έχουν γίνει καλοκαιρινοί (βλ. Ιρακ, Λιβύη, Συρία, Σερβία, κλπ). Δέν χαίρομαι καθόλου για αυτό αλλά είναι η αλήθεια πού ελευθερώνει από ιδεολογικές εμμονές.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.