5/5/19

Κύπρος: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για όσους λαμβάνουν μέρος στην παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας

Το τουρκικό γεωτρύπανο από τις 6 το πρωί Σαββάτου, εισήλθε εντός της ΑΟΖ και σε περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αδειοδότηση τεμάχια

«Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το μήνυμα της Λευκωσίας στο "Φατίχ" μέσω του Κύπρος Ράδιο

To Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αποκαλύπτει μήνυμα προς ναυτιλομένους που στάλθηκε από το «Κύπρος Ράδιο» για λογαριασμό της Λευκωσίας και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν.

Το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το «Φατίχ» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ έχει ως ακολούθως:

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας . Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους.

«Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα που στέλνει το Ράδιο Κύπρος στο «Φατίχ».

protothema

Η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου με την ονομασία «Πορθητής», 36 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό γεωτρύπανο από τις 6 το πρωί Σαββάτου, εισήλθε εντός της ΑΟΖ και σε περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αδειοδότηση τεμάχια. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στη Λευκωσία θέλουν το γεωτρύπανο να προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην περιοχή προς αναζήτηση υδρογονανθράκων. Ενέργειες που έχουν προκαλέσει συναγερμό σε διπλωματικό επίπεδο, με την έντονη παρέμβαση της Ε.Ε, της Αιγύπτου, της Ρωσίας αλλά και της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά άρχισε και πάλι τις επιλεκτικές διαρροές για την δραστηριότητα του γεωτρύπανου στην περιοχή. Δέκα ώρες μετά την παρουσία του γεωτρύπανου αφηνόταν να διαρρεύσει πως ξεκίνησε η γεώτρηση κάτι που διέψευσαν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία. Ωστόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται να έχει ετοιμαστεί πακέτο μέτρων αντίδρασης, στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή εντός της ΑΟΖ. Μέτρα τα οποία θα εκδηλώνονται ανάλογα με τις κινήσεις των Τούρκων και κινούνται σε διπλωματικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα η Λευκωσία μέσω των τριμερών συνεργασιών έχει τη στήριξη κρατών της περιοχής. Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η αντίδραση της Ε.Ε αλλά και της Ρωσίας.
Τα αντίμετρα της Λευκωσίας
Στα διπλωματικά δώματα, οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου παρακολουθούνται στενά από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, όταν ξεκίνησε για την ΑΟΖ. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στη Λευκωσία λένε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εργασίες σε θάλασσες με την ιδιομορφία της Ανατολικής Μεσογείου και ότι η εδώ παρουσία του να σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας ή και την δοκιμασία των συνεργασιών και συμμαχιών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως λένε διπλωματικές πηγές εντάσσεται στην πάγια τακτική των Τούρκων να δοκιμάζουν αντοχές και αντιδράσεις. Επίσης οι ίδιες πηγές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το προσωπικό του γεωτρύπανου είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας γεώτρησης, ειδικά σε νερά όπως της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πνεύμα αυτό, υποστηρίζεται πως η πρώτη γεώτρηση ανοιχτά της Αττάλειας ουσιαστικά αποτελούσε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης του τούρκικου προσωπικού του γεωτρύπανου. Ένα σημείο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τη Λευκωσία και αποτελεί το νομικό κομμάτι των μέτρων αντίδρασης που έχουν ετοιμασθεί, αφορά το επιστημονικό προσωπικό του γεωτρύπανου. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν να ήταν Νορβηγοί οι οποίο φαίνεται να είχαν αρνηθεί να προσφέρουν υπηρεσίες σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητούσε. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να ξεπέρασε το θέμα αυτό με την πρόσληψη Αζέρων. Στην περίπτωση που το γεωτρύπανο ξεκινήσει εργασίες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας που έχει συνάψει συμβόλαιο εργασίας με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ιδιοκτήτη του γεωτρύπανου. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2014 όταν εταιρεία, χώρας της βόρειας Ευρώπης συμμετείχε στις παράνομες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Διπλωματικά μέτρα
Με την είσοδο του γεωτρύπανου στην ΑΟΖ, σε εφαρμογή τέθηκαν τα διπλωματικά αντίμετρα με πιο έντονα αυτά της Ε.Ε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι Ύπατη Εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής προκάλεσε αίσθηση για το ύφος της. Στη Λευκωσία γινόταν λόγος για ανακοίνωση με αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία αλλά ξεκάθαρη τοποθέτηση πως η Ε.Ε. «θα απαντήσει κατάλληλα και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο». Αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών η οποία μεταφράζεται ως υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια περίοδο, μάλιστα που οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας βρίσκονται σε περίοδο άνοιξης. Άμεση ήταν και η αντίδραση της Αιγυπτιακής διπλωματίας στην παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου στην ΑΟΖ, με το ΥΠΕΞ της αραβικής χώρας να κάνει λόγο για προκλητική δράση της Τουρκίας η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την κάθοδο του γεωτρύπανου στην περιοχή χαιρετίζοντας συνάμα την «ψύχραιμη» και «νηφάλια» στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο διπλωματικό πλαίσιο που έχει στηθεί συγκαταλέγεται και η τελευταία συνεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του τουρκικού γεωτρύπανου με κοινή διαπίστωση ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το πολιτικό ζήτημα. Επίσης την ερχόμενη Τρίτη ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι στο Παρίσι ο οποίος θα έχει, μεταξύ άλλων, συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, και τον Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της TOTAL, Στεφάν Μισιέλ.

3 σχόλια:

  1. Τι και αν φοβούνται τα άτομα στο τουρκικό σκάφος, δεν τολμούν όμως να πουν ούτε μια λέξη. .... Θα τους κόψουν τον κωλ.... Οι του Ερτογαν !!
    Οι Κύπριοι καλά κάνουν και τους απειλούν !!! Καμιά σχέση με τους χεστες Ελλαδίτες !!! Μπράβο στους Κυπρίους! !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καποιοι αλλοι χεστες τους ψηφιζουν...και κανουν την παλαβη μετα...Δεν φταιω εγω θειο ....με παρεσυραν εμενα το ...φυτο.....λενε....Τον μπεμπη τον ...παρεσυραν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.