1/5/19

Στα Τάγματα Εργασίας πέθαιναν κάθε μέρα και δεν θα γιόρταζαν ποτέ Πρωτομαγιά

Πως εξετελέσθη η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα Αμελέ Ταμπουρλαρί


Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που γράφτηκε με μελανά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμαρκετ».
Αναφέρεται δηλαδή στα γεγονότα του Μαΐου του 1886, όταν τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατά τη διάρκεια πορείας, κάποιος εξαιτίας ρίψης δυναμίτη στην αστυνομία σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές, ενώ από την έκρηξη και τις μετέπειτα συγκρούσεις τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70 διαδηλωτές.

Λίγες δεκαετίες μετά, πριν η Τουρκία διαδεχθεί το οθωμανικό κράτος, είχαν δημιουργηθεί από τους Νεότουρκους και τις κεμαλικές αρχές τα περιβόητα Τάγματα Εργασίας, τουρκιστί Αμελέ Ταμπουρλαρί, στα οποία όχι μόνο δεν θα εορταζόταν ποτέ η Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά οι άνθρωποι πέθαιναν κατά δεκάδες καθημερινά από τις κακουχίες. Αλλά ποιός να ενδιαφερόταν τότε για ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα που καταπατούνταν;

Το κάλεσμα

Η Πρωτομαγιά ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα στον Πόντο και γιορταζόταν με ιδιαίτερα έθιμα, λουλούδια, στεφάνια, το νερό της Πρωτομαγιάς, το "λαλεμαν" των ζώων στα παρχάρια. Όπως αναφέρει η φιλόλογος Γιώτα Ιωακειμίδου, «στόλιζαν με λουλούδια όχι μόνον τα σπίτια, αλλά και τα ζώα. Κρεμούσαν στον λαιμό τους άνθη Μασούρας (αγριοτριανταφυλλιάς ), γιατί πίστευαν ότι έχει μαγικές ιδιότητες και στα πτηνά κρεμούσαν κλαδιά κερατίτσας. Με τα λουλούδια που μάζευαν έφτιαχναν το μαγικό νερό: έριχναν μέσα στο νερό 7 διαφορετικά άνθη,τα άφηναν όλη νύχτα και το πρωί έπιναν από αυτό. Οδηγούσαν τα ζώα στα παρχάρια χτυπώντας τα με με τρία χλωρά κλαδιά. Έφτιαχναν και μικρούς σταυρούς από κλαδιά και τα κρεμούσαν στα κωδωνια τους μαζί ένα κομμάτι κόκκινο πανί και ένα κεφάλι σκόρδο, για το μάτι.Τα οδηγούσαν στα παρχάρια με την ευχή: "στείρα να πας, γαστρομέντζα να έρθεσαι"....Την μέρα της Πρωτομαγιάς στόλιζαν με λουλούδια τα κεφάλια αγελάδων αρνιών, κοριτσιών».

Τιμώντας τη Γενοκτονία των Ποντίων ξεκινάμε μία σειρά αφιερωμάτων μέχρι τις 19 του μηνός, ανήμερα της μαύρης επετείου μνήμης, όταν και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα, για την εκκίνηση της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης του ξεριζώματος του ελληνισμού.

Προσχέδιο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

Τα Τάγματα Εργασίας ήταν μία από τις μεθόδους εθνοκάθαρσης των χριστιανικών πληθυσμών που χρησιμοποιήθηκε και σύμφωνα με ιστορικούς αποτέλεσε το προσχέδιο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, αφού το συγκεκριμένο πλάνο είχε εμπνευστή τον Γερμανό Συνταγματάρχη, Λίμαν Φον Σάντερς (1855-1929), ο οποίος είχε αναλάβει στρατιωτικός σύμβουλος και ακολούθως προήχθη σε στρατηγό και κατέστη Αρχιστράτηγο του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμο Πόλεμο. Μάλιστα τιμήθηκε για τις ‘υπηρεσίες’ του στο σουλτανάτο με τον τίτλο του πασά.

Διαβάστε το υπόλοιπο αφιέρωμα ΕΔΩ


1 σχόλιο:

  1. Feldmarschal, Lieman von Sanders

    [Λέγεται πως ήταν εβραϊκής καταγωγής. (Ο υπογράφων ΔΕΝ είναι εβραιοφάγος!!)]

    Η σύζυγος και η κόρη του, συνοδευόμενοι από νεαρό αξιωματικό, είχαν επισκεφθεί τα αρχαία οχυρωματικά έργα της Κωνσταντινουπόλεως, όταν τους επετέθησαν Τούρκοι στρατιώτες και εβίασαν αγρίως τις δύο γυναίκες!

    (Για τον νεαρό αξιωματικό δεν έχω πληροφορίες......!!)

    Ο Στρατάρχης, έκανε την φιλοτιμία γαργάρα και "έφαγε" το γεγονός με --"αξιοπρεπή"-- σιωπή!

    Επίσης την ίδια εποχή, αρχηγός της Γερμανικής Στρατιωτικής Αποστολής που είχε ναλάβει την εκπαίδευση του τουρκικού στρατού, ήταν ο Γερμανός Στρατηγός και αργότερα Στρατάρχης Von der Goltz (φον ντερ Γκόλτς).

    Πρεσβευτής της Αυτοκρατορικής Γερμανίας ήταν ο ικανότατος Γερμανός διπλωμάτης von Wagenheim (φον Βαγκενχαϊμ) τον οποίο οι Νεότουρκοι (κατά τον Στρατηγό ε.α. Σπ. Αρώνη, επιμελή μελετητή της Ιστορίας, οι Νεότουρκοι ήσαν σε μεγάλο ποσοστό εβραϊκής καταγωγής!), -"πέθαναν"- από την αγωνία, οι διαπραγματευόμενοι την εισδοχής τους με το μέρος των Γερμανών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Νεότουρκοι.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.