8/5/19

Τα τερλίκια, ο λαϊκισμός και η νομοθεσία

Η περίπτωση της υπερήλικης γιαγιάς που συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή πουλούσε τερλίκια στη λαϊκή αγορά χωρίς να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος και να τηρεί λογιστικά βιβλία, προκάλεσε συγκίνηση σε όλο το πανελλήνιο και δηλώσεις συμπαραστάσεως υπέρ της. Aλλά και κριτική σε βάρος των κρατικών αρχών για τη σκληρή αντιμετώπισή της, επειδή δεν λήφθηκε υπόψη ούτε η ηλικία της ούτε η υπερβολική πενία της με αποτέλεσμα να διασυρθεί η χώρα διεθνώς.
Πρωτοφανής ήταν και η παρέμβαση του Κ.Κ. Προέδρου της Δημοκρατίας, που είπε επί λέξει, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Πιτσιλή τα εξής: "Να θυμούνται, ότι μέρος της αρχής της νομιμότητας και πολύ σημαντικό, γιατί έχει βάση στο Σύνταγμα, είναι ο ανθρωπισμός, η δικαιοσύνη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Ας μη ξεχνάμε κ. Γενικέ τέτοιες ώρες και σε τέτοιους καιρούς τον άνθρωπο, όταν ασκούμε τα καθήκοντα μας.”
Τα ωραία αυτά λόγια του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένο de lege lata που καθορίζει πώς πρέπει να γίνονται οι οικονομικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεως οι διοικητικές ποινές, αλλά απηχούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που όλοι νοιώσαμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να εφαρμοσθεί. Δυστυχώς όμως, βάσει της κειμένης νομοθεσίας δεν παρέχεται στον ασκούντα τον οικονομικό έλεγχο υπάλληλο η διακριτική ευχέρεια να εξαιρέσει κάποιον νομίμως για τους παραπάνω ανθρωπιστικούς λόγους του οικονομικού ελέγχου.

Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.