14/5/19

Στην Ελλάδα τα Kiowa Warriors της Αεροπορίας Στρατού

Του Γιώργου Φωκιανού
gfok@naftemporiki.gr
Εντός ελληνικών «χωρικών υδάτων» βρίσκονται τα ελικόπτερα τύπου OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία παραχώρησαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας και σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού οι «πολεμιστές» θα εκφορτωθούν στο λιμάνι του Βόλου πιθανότατα την Πέμπτη.
Tο φορτηγό πλοίο «Ocean Giant» βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Βόλου στον Παγασητικό Κόλπο και αναμένει να «αδειάσει» μία θέση στην προβλήτα ώστε να εκφορτώσει τα ελικόπτερα Kiowa, καθώς και ένα Chinoοk.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας απέκτησε από τον αμερικανικό στρατό 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, έναντι 44,15 εκατ. δολαρίων, από τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- τα 36 θα είναι επιχειρησιακά, τα 24 εκπαιδευτικά, και άλλα 10 για ανταλλακτικά. 
Τα ελικόπτερα αναμένεται να ενισχύσουν την άμυνα του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην τουρκική προκλητικότητα.
Aπό αυτά ένας αριθμός βρίσκεται σε πτητική κατάσταση και τα υπόλοιπα θα πρέπει να «υποστούν» ReGeneration (αλλαγή λαδιών από μακράς χρήσης σε «λειτουργικά» κ.α.).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων αναμένεται στα μέσα Ιουνίου με την παρουσία της ηγεσίας των Ε.Δ. καθώς και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα.
Ναυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. Γυρίσαμε πάλι στην εποχή των σαράβαλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα σαραβαλά (Χιουι) είμαστε τώρα και πολλά χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,αλλά αυτά είχαν παραληφθεί από το 1969 (τις μέρες τις υπερπαραγωγικές όταν αποσύρθηκε η μεραρχία από την Κύπρο) έως το ΄81 όταν ήλθε ο Αντρέας στην εξουσία.
      Σημαδιακό ε;
      Πήραμε και μερικά το '93 μιάς και στο μεταξύ τεμπελιάσαμε και βαριόμαστε να παράγουμε τα δικά μας.
      Ηθελα να΄ξερα τα ανταλλακτικά που τα βρίσκουμε;

      Διαγραφή
    2. Αυτα τα σαραβαλα εχουν δυνατοτητες που μονο τα απατσι εχουν και πολλαπλασιαζουν την αμυντικη ικανοτητα των νησιων και οχι μονο στο μεγιστο. Αλλωστε αφενος οι Αμερικανοι τα αντικατεστησαν με Απατσι και η ηληκια τους ειναι πολυ μικροτερη απο τα Σινουκ και πολλα αλλα.
      Το κυριοτερο ειναι οτι κοστισαν ελαχιστα(44 εκατομ),εχουν γεμισει οι αποθηκες με αντκα,οι πιλοτοι δεν χρειαζονται μεγαλη εκπαιδευση και οι τεχνιτες γνωριζουν τη συντηρηση.
      Αν καποιος νομιζει οτι τα 44 ειναι πολλα ας δει ποσα ενδυλακωσε μονο ο τσοχατζοπουλος για να μην πουμε και για το Γιαννο.
      Οι δυνατοτητες τους εχουν γραφει και ειναι μεγαλες και η στρατιωτικη ηγεσια τα περιμενε πολυ καιρο.Να μην κανουμε βεβαιως και καμια συγκριση με κατι καινουργια που κοστισαν 800 εκατομυρια εδω και 20 χρονια και ακομα τα παραλαμβανουμε ενω τη δουλεια την βγαζουν τα "σαπακια".

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.