3/5/09

Απειλή για όλο τον κόσμο η "νέα γρίπη"


The Economist
Η επιδημία γρίπης προκάλεσε ήδη τουλάχιστον 150 θανάτους, προσβάλλοντας εκατοντάδες άτομα σε 15 χώρες. Μπορεί οι αριθμοί να μην προκαλούν δέος, αλλά η απειλή από το στέλεχος Α (Η1Ν1) είναι εξαιρετικά σοβαρή για όλο τον κόσμο.
Γι' αυτό η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έθεσε εγκαίρως το επίπεδο επιφυλακής στο στάδιο 5, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι η πανδημία βρίσκεται προ των πυλών. Σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η επέλαση του στελέχους της γρίπης των χοίρων, που πια ονομάζεται Α (Η1Ν1), ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν ανακοίνωσε ότι όλες οι μη ζωτικής σημασίας υπηρεσίες της χώρας δεν θα λειτουργήσουν έως την 5η Μαΐου και «ο κόσμος πρέπει να παραμείνει σπίτι του». Υπερβολή;
Ακόμα και αν το συγκεκριμένο στέλεχος ευθύνεται για όλους τους «ύποπτους» θανάτους, είναι βέβαιο ότι τα θύματα του Α(Η1Ν1) δεν θα φτάσουν τις 30.000, που πεθαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από τη συνηθισμένη εποχική γρίπη. Δικαιολογείται, λοιπόν, τόσος φόβος;
Οσον αφορά την επιδημία που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, διότι δεν έχουμε αρκετά στοιχεία. Κανείς δεν ξέρει τη διάδοση του στελέχους της γρίπης Α(Η1Ν1) στο Μεξικό. Δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος ιός να είναι εντελώς ασήμαντος. Αν, όμως, αποδειχθεί ότι το νέο στέλεχος της γρίπης έχει σκοτώσει ένα σημαντικό ποσοστό των προσβληθέντων στο Μεξικό ή αν πρόκειται για μία επικίνδυνη μετάλλαξη ενός παλαιότερου, ηπιότερου στελέχους, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.
Καλά έκαναν οι αρχές και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη πανδημία. Τέτοια επιδημιολογικά ποσοστά εμφανίζονται ανά μερικές δεκαετίες. Ακόμα, λοιπόν, και ιοί που προκαλούν ήπια συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.
Η ισχύς και η μεταδοτικότητα ενός στελέχους της γρίπης συνήθως μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου και η ηπιότητα σε δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Οσο περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από το νέο στέλεχος τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστεί ένας εξαιρετικά φονικός μεταλλαγμένος ιός.
Τώρα πρέπει να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Η γρίπη -ακόμα και κατά την πανδημία- είναι εποχικό νόσημα. Σίγουρα οι λοιμώξεις θα μειωθούν τους επόμενους μήνες στο βόρειο ημισφαίριο, ωστόσο οι υγειονομικοί φορείς δεν πρέπει να επαναπαυθούν παρατηρώντας τη μείωση των κρουσμάτων. Πρέπει αντιθέτως να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην ενίσχυση των γραμμών άμυνας αποθηκεύοντας αντιιικά φάρμακα και παρασκευάζοντας εμβόλια. Είναι θέμα χρόνου πότε θα εμφανιστεί ένας φονικός ιός γρίπης. Και η σημερινή «άσκηση» θα μας βοηθήσει να σώσουμε εκατομμύρια ζωές.
KAΘHMEΡINH

1 σχόλιο:

  1. Δεν φοβούνται μόνο αυτή την μορφή γρίππης αλλά και τις άλλες δύο που δεν έχουν εξαφανιστεί απλά έχουν παραγκωνισθεί .Είναι γνωστό από όλους πως όπως ο άνθρωπος βρίσκει μέσα για να προστατευθεί από τους διάφορους ιούς έτσι και οι ιοί ΄βρίσκουν άντίμετρα.Ολοι φοβούνται τις μεταλάξεις των ιών .Η πρώτη έγινε τώρα απλά και είναι θέμα χρόνου , να γίνουν και η μετάλλαξη της SARS και του ιού των πουλερικών.Ηδη έχουν βγει και τα στατιστικά στοιχεία θανάτων που θα είναι τριπλάσια από την πανδημία της Ισπανικής γρίππης το 1918 ή 19 αν θυμάμαι καλά. Δεδομένου του γεγονότος ότι κάποια κράτη ακόμα ασχολούνται με τον βιολογικό πόλεμο και απλά παίζουν με τους ιούς και κάποιοι τους κλέβουν νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο όλα αυτά τα έργα επιστημονικής φαντασίας για εμάς τους απλούς πολίτες να γίνουν άμεσα πραγματικότητα.Ενα είναι το γεγονός και είναι δεδομένο και κρούσμα της γρίππης των πουλερικών είχαμ στην Ελλάδ και της SARS απλά κανείς δεν βγήκε να το πει ευθέως για να μη δημιουργηθεί πανικός.Ομως στις κλίκες των γιατρών κυκλοφορούσε και ήταν λογικό.Το γεγονός ότι δεν προχώρησε και δεν έγινε αύξηση και των δυο ήταν απλά η βοήθεια του καιρού και του κλίματος της Ελλάδας. Αν αύριο έβγαινε ένας στα ΜΜΕ και έλεγε ότι έχουμε κρούσμα στην Ελλάδα της γρίπης των χοίρων τα εμβόλια TAMIFLU θα εξαφανιζόντουσαν από τις φαρμακαποθήμες πριν τελειώσει η είδηση...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.