19/5/09

Αποχώρηση της εφημερίδας «Ζαμάν» από το Τουρκικό Συμβούλιο Τύπου

Η «Ζαμάν», η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τουρκίας, αποχώρησε από το «Τουρκικό Συμβούλιο Τύπου», διαμαρτυρομένη για την «αδιαφορία του θεσμού στην προστασία των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», ανακοίνωσε ο διευθυντής του φύλλου, Εκρέμ Ντουμανλί.Το Τουρκικό Συμβούλιο Τύπου έχει χάσει πλέον την αξιοπιστία του, ύστερα από σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών του, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η «Ζαμάν» αποχώρησε ακολουθώντας το παράδειγμα των εφημερίδων «Σαμπάχ», «Ακσάμ», «Γκιουνές», «Γενί Σαφάκ» και «Τερτζουμάν».
Από το Συμβούλιο, όμως, έχουν αποχωρήσει και πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως το Show TV, το SKY Turk TV, το Kanal 7 και το ATV, προσάπτοντας στο φορέα ότι «έπαψε να είναι αντικειμενικός και απέτυχε στην προστασία των δικαιωμάτων των συμβαλλόμενων μελών του».
Ο κ. Ντουμανλί δήλωσε ότι η εφημερίδα του δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει από το Συμβούλιο.
«Έκαναν σ΄εμάς το ίδιο που κάνουν και σε άλλους.
Ως "Ζαμάν", προσπαθήσαμε να παραμείνουμε στο Συμβούλιο ως την τελευταία στιγμή.
Δυστυχώς, πέτυχαν την αποχώρηση μας.
Δεν μας άφησαν άλλη επιλογή», είπε, κατηγορώντας το Συμβούλιο ότι «εκφράζει τα συμφέροντα ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου ΜΜΕ, του Dogan Media Group».
Το γεγονός που οδήγησε στην τελευταία αποχώρηση ήταν η άρνηση του Συμβουλίου Τύπου να υπερασπισθεί το δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Τζιχάν», Λουτφί Αϊκούρτ, τον οποίο στελέχη του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου εγκατέλειψαν σε ορεινή περιοχή, όταν πληροφορήθηκαν ότι εργαζόταν για ειδησεογραφικό πρακτορείο το οποίο ο στρατός θεωρεί «ισλαμικό».
Ο συνταγματάρχης που συνόδευε την αποστολή στο βουνό αρνήθηκε να επιτρέψει στον ρεπόρτερ να επιβιβαστεί στο στρατιωτικό ελικόπτερο και τον εγκατέλειψε στο κρύο.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.