3/5/09

«Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από το Ισλαμαμπάντ

"Με την επιτυχία τους στο Μπούμερ, οι Ταλιμπάν ένιωσαν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θεωρώντας πιθανή την κατάκτηση και άλλων περιοχών, προειδοποιούν κάτοικοι και αναλυτές. Στοχεύοντας στην πλουσιότερη και πολυπληθέστερη επαρχία Πουντζάμπ στο ανατολικό Πακιστάν, οι Ταλιμπάν βασίζονται σε πυρήνες άλλων μαχητικών ομάδων, περιλαμβανομένων πολλών μαχητών, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί από τον πακιστανικό στρατό. Οπως δήλωσε Δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει καλά την εν λόγω επαρχία, δεν θα ήταν δύσκολο για τους Ταλιμπάν να καταλάβουν το Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της Βορειοδυτικής Μεθοριακής Επαρχίας, διακόπτοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου και αποκλείοντας τις δύο βασικές διόδους από το Ισλαμαμπάντ".

«Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από το Ισλαμαμπάντ
Οι Ταλιμπάν, μετά την πτώση του Μπούνερ, συνεχίζουν δυναμικά την προέλασή τους
The New York Times

Εξ αρχής, το Μπούνερ ήταν απίθανο να γίνει το μέρος όπου θα συντριβούν οι Ταλιμπάν. Οταν επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή αυτής της πακιστανικής κοιλάδας πέρυσι, η αντίσταση ήταν ασήμαντη. Οι ντόπιοι πήραν τουφέκια, πιστόλια και μαχαίρια, κυνήγησαν τους Ταλιμπάν και σκότωσαν έξι από αυτούς. Αλλά αυτό δεν επρόκειτο να διαρκέσει. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Μπούνερ, μια στρατηγικής σημασίας περιφέρεια μόλις 60 μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Οι μαχητές διείσδυσαν κατά εκατοντάδες, αιφνιδιάζοντας Πακιστανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους με την ταχύτητα της προέλασής τους. Το μάθημα του Μπούνερ, λένε πολιτικοί και κάτοικοι της περιοχής, είναι ότι η δυναμική της εκστρατείας των Ταλιμπάν, όσο μεθοδική και αργή κι αν υπήρξε, μπορεί να αλλάξει ξαφνικά, ενώ οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν μπορεί να χρησιμοποιηθούν και αλλού. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Μπούνερ με τη βία και το δόλο, δραστηριοποιώντας αδρανείς οπαδούς τους, χρησιμοποιώντας πολιτικούς συμμάχους, προφασιζόμενοι ότι επιθυμούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και συνθλίβοντας ό,τι απέμεινε από τους αντιπάλους τους.

Η βοήθεια πολιτών

Η πτώση του Μπούνερ δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, λένε οι ντόπιοι. Το περασμένο φθινόπωρο, ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας στη Βορειοδυτική Μεθοριακή Επαρχία, Μαλίκ Ναβίντ Καν, διαμαρτυρήθηκε ότι οι άνδρες του δέχθηκαν επιθέσεις και σκοτώθηκαν μαζικά. Η απόγνωση του κ. Καν ήταν τέτοια –καθώς είχε εγκαταλειφθεί τελείως από τον στρατό και την κυβέρνηση– που βασίστηκε σε ομάδες εθελοντών πολιτών σαν εκείνη που αντιστάθηκε στους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα οι ελπίδες για τη βοήθεια αυτών των πολιτών έχουν εκλείψει καθώς οι Πακιστανοί συνειδητοποιούν ότι είναι αδύνατο να σταματήσουν την προέλαση των Ταλιμπάν εφόσον δεν τους βοηθά η κυβέρνηση και ο στρατός.

Ο λαός του Μπούνερ δεν κέρδισε τίποτε για τη γενναιότητά του. Τον Δεκέμβριο, οι Ταλιμπάν εκδικήθηκαν για την προηγούμενη ήττα τους στέλνοντας έναν βομβιστή αυτοκτονίας να τορπιλίσει μια επαναληπτική εκλογική διαδικασία. Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν. Μεγάλη δυσαρέσκεια εκφράστηκε τότε κατά της κυβέρνησης για έναν πολύ απλό λόγο, λέει ο Αμίρ Ζεμπ Μπάχα, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οταν πήγαμε τους τραυματίες στο νοσοκομείο, δεν υπήρχαν φάρμακα». Η εκλογή οργανώθηκε ξανά αλλά αποδείχθηκε φάρσα. Οι ψηφοφόροι φοβήθηκαν να πάνε στην κάλπη, περιέγραψε ο Αφτάμπ Αχμέντ Σέρπαο, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Η ειρηνευτική συμφωνία που ο στρατός πέτυχε με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο στη γειτονική κοιλάδα Σουάτ προκάλεσε νέα απογοήτευση στον λαό του Μπούνερ. Κάτοικοι και τοπικοί αξιωματούχοι διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να συνεχίσουν να αντιστέκονται τη στιγμή που ο στρατός εγκατέλειψε την προσπάθεια. Η συμφωνία, που ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν, προβλέπει την εφαρμογή του αυστηρού ισλαμικού νόμου «σαρία» στην ευρύτερη περιοχή των Σουάτ και Μπούνερ, ενώ παρέχει αμνηστία στους υπευθύνους πρόσφατων δολοφονικών επιθέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, όταν οι Ταλιμπάν διείσδυσαν στο Μπούνερ από την κοιλάδα Σουάτ στις 5 Απριλίου, ο επιχειρηματίας Φατέχ Μοχάμεντ οργάνωσε μια ακόμη επιχείρηση αντίστασης με σκοπό την εκτόπιση των μαχητών από την κωμόπολη Σουλτανουάς. Πέντε πολίτες και τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους εκεί, όπως δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, σκοτώθηκαν και 17 Ταλιμπάν. Ο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, Μοχάμεντ Τζαβέντ, πρότεινε, έπειτα, την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τζαβέντ, έμπειρος γραφειοκράτης του πακιστανικού δημοσίου, διορίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου ως ο βασικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην περιοχή παρότι ήταν γνωστό ότι υποστηρίζει τους Ταλιμπάν, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Βορειοδυτικής Μεθοριακής Επαρχίας. Η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις να αποκαταστήσει την τάξη στην κοιλάδα Σουάτ και ειδικά να υποχωρήσει έναντι του αιτήματος των Ταλιμπάν για τον διορισμό του Τζαβέντ, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε μια προφανή αναγνώριση της υποστήριξης του Τζαβέντ προς τους Ταλιμπάν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι τον αντικατέστησε και διόρισε στη θέση του τον Φαζάλ Καρίμ Κατάκ. Οι δε ειρηνευτικές συνομιλίες αποδείχθηκαν προδοσία, όπως δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας. Οι συνομιλίες έδωσαν στους μαχητές το χρονικό περιθώριο να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, εξήγησε. Σε μια επίδειξη δύναμης, οι Ταλιμπάν εγκατέστησαν στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Σουλτανουάς, σημείωσε ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ. Μπάχα.

Στοχεύοντας το Πουντζάμπ

Με την επιτυχία τους στο Μπούμερ, οι Ταλιμπάν ένιωσαν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θεωρώντας πιθανή την κατάκτηση και άλλων περιοχών, προειδοποιούν κάτοικοι και αναλυτές. Στοχεύοντας στην πλουσιότερη και πολυπληθέστερη επαρχία Πουντζάμπ στο ανατολικό Πακιστάν, οι Ταλιμπάν βασίζονται σε πυρήνες άλλων μαχητικών ομάδων, περιλαμβανομένων πολλών μαχητών, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί από τον πακιστανικό στρατό. Οπως δήλωσε Δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει καλά την εν λόγω επαρχία, δεν θα ήταν δύσκολο για τους Ταλιμπάν να καταλάβουν το Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της Βορειοδυτικής Μεθοριακής Επαρχίας, διακόπτοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου και αποκλείοντας τις δύο βασικές διόδους από το Ισλαμαμπάντ.

Κατά μήκος της Βορειοδυτικής Μεθοριακής Γραμμής, οι Ταλιμπάν εδραιώνουν με γρήγορους ρυθμούς την ισχύ τους, δραστηριοποιώντας πυρήνες απαρτιζόμενους από διάφορες ομάδες ισλαμιστών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Το Πακιστάν είναι το κράτος-δημιούργημα των Βρετανών όταν η Αγγλία έχασε την Ινδία. Όταν η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε από αποικία της Βρετανίας, η τελευταία στήριξε τους Μουσουλμάνους και οδήγησε την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και ενθάρρυνε την δημιουργία του Πακιστάν. Ομοίως έδρασε η Βρετανία στην Κύπρο. Όταν είδε ότι έχανε την Κυπρο από αποικία, στήριξε τους Τ/Κ. Το Πακιστάν είναι και το μόνο κράτος (εκτός της Τούρκίας)που έχει αναγνωρίσει την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου".

    Η Ελλάδα θα πρέπει να οικοδομήσει συμμαχία με την Ινδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.