23/10/10

Επαφές επιτελών του ΓΕΕΘΑ στο εξωτερικό για την υπογραφή των νέων διμερών συμφωνιών σε στρατιωτικό επίπεδο για το 2011

Σε εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο τρίμηνο οι επαφές επιτελών του ΓΕΕΘΑ στο εξωτερικό για τη σύναψη των νέων διμερών συμφωνιών με ξένες χώρες, που αφορούν σε προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2011.

Τα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας αποτελούν ένα γενικό πλαίσιο αρχών, που αφορά κυρίως σε κοινές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, το οποίο εξειδικεύεται κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών.

Πρόσφατα, μεταξύ άλλων, υπογράφηκαν τα νέα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και την ΠΓΔΜ, για το 2011. Το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: - Ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων στις δύο χώρες, - Συνεργασία και συνεκπαίδευση σε ασκήσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, - Συνεργασία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, - Συμμετοχή Ισραηλινών αξιωματικών στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης, στο Κιλκίς, - Συμμετοχή Ισραηλινών αξιωματούχων σε συνέδρια χειρισμού κρίσεων όπως το διεθνές συνέδριο "Αθηνά", - Ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών μαθητών των Στρατιωτικών Σχολών στις δύο χώρες.

Το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με την ΠΓΔΜ για το νέο έτος προβλέπει μεταξύ άλλων: - Συνεκπαίδευση στρατιωτικών αντιπροσωπειών, - Ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων στις δύο χώρες, - Συμμετοχή αξιωματικών της ΠΓΔΜ στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης στο Κιλκίς, - Ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των δύο χωρών. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αφορά σε αλληλοενημέρωση για τα προγράμματα εκπαίδευσης, την παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων κλπ.

Εξ άλλου η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, όπως με τη Συρία, που αφορά στην ανταλλαγή παραθεριστών. Στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετείται η υπογραφή του νέου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας για το 2011 με την Τυνησία και θα ακολουθήσουν οι συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι διευρυμένο το νέο έτος, μετά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη χώρα.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.