13/10/10

Εισαγγελικό «οχι» στην έκδοση του κούρδου Ασλάν Ταϊφόν Οσκόκ

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Κούρδος αγωνιστής Ασλάν Ταιφούν. Αυτό πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρούσος Παπαδάκης, επικαλούμενος μεταξύ άλλων έγγραφο της διεθνούς αμνηστίας στο οποίο αναφέρεται ότι ο κίνδυνος ο εκζητούμενος να υποστεί βασανιστήρια είναι μεγάλος!

Συγκεκριμένα, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση στην Τουρκία του κούρδου αγωνιστή Ασλάν Ταιφούν Οσκούκ. Το αίτημα έκδοσης είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό αλλά άσκησε έφεση η Εισαγγελία εφετών.

Ο κ. Παπαδάκης τάχθηκε κατά της έκδοσης του Κούρδου αγωνιστή, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος παράδοσης του στην Τουρκία για έκτιση υπολοίπου ποινής (απομένουν μόνο 4 μήνες και 16 μέρες). Όπως ανέφερε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ότι υπάρχει κίνδυνος για μη δίκαιη δίκη και κακομεταχείριση του εκζητούμενου λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Την απόρριψη της έφεσης ζήτησαν πολλοί μάρτυρες, όπως οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Α. Κουράκης. Ακόμη, ο Αντ. Καρράς της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ και άλλοι μάρτυρες, πολιτικοί πρόσφυγες με ελληνική πλέον υπηκοότητα, υποστήριξαν ότι παρά τις προσπάθειες για βήματα προόδου και εκδημοκρατισμού στην Τουρκία δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής του, για μη υποβολή σε βασανισμό και κακομεταχείριση, για διεξαγωγή δίκαιης δίκης.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις των συνηγόρων του Κούρδου αγωνιστή, Σπύρου Φυτράκη και Ιωάννας Κούρτοβικ.Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.