20/10/10

Το «τρίο της Ντοβίλ» αναζητεί κοινό χώρο για ΕΕ - Ρωσία


ΝΤΟΒΙΛ Σε έναν «οδικό χάρτη» προς μια στενότερη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας κατέληξαν χθες οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας. Οπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο τέλος της διήμερης συνάντησης στην Ντοβίλ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ,
οι δύο πλευρές αποφάσισαν να εργαστούν για να βρουν «κοινό χώρο» στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών ως το 2025 ώστε να ενισχυθούν οι μεταξύ τους σχέσεις.

«Από μεριάς μουτο όραμα που θα πρέπει να έχουμε για τα επόμενα 10-15 χρόνια είναι να υπάρξει ένας κοινόςοικονομικός χώρος ΕΕ- Ρωσίας, να τερματιστεί η απαίτηση για άδεια εισόδου (βίζα) και να εκπονηθεί ένα κοινό σχέδιο ασφαλείας» είπε ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και την καγκελάριο Μέρκελ. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία διαπραγματεύονται από το 2003 ένα προσχέδιο για μια συμφωνία συνεργασίας ώστε να δημιουργήσουν τέσσερις «κοινούς χώρους» στην οικονομία, στην ελευθερία, στην ασφάλεια και στη δικαιοσύνη.

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πραγματοποιήσουν μια σύνοδο στις Βρυξέλλες στις αρχές του Δεκεμβρίου. «Ολοι γνωρίζουν ότι πρέπει να ακυρώσουμε το καθεστώς της βίζας και καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μεντβέντεφ. Στο παρελθόν η Μόσχα έχει κατηγορήσει την ΕΕ πως κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά την κατάργηση της βίζας και έχει προειδοποιήσει πως η καθυστέρηση έχει ήδη προκαλέσει κακό στις σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης χθες ότι η Μόσχα εξετάζει την πρόταση να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ευρώπη, όπως επιδιώκει η Ουάσιγκτον, αλλά πως η όλη ιδέα εξακολουθεί να τον ανησυχεί. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε από την πλευρά της «πολύ χαρούμενη» που ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στη Λισαβόνα: «Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβικαι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις πραγματικές απειλές του 21ου αιώνα» είπε.

Ολα αυτά συνέβησαν πάντως μία μόνο ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως ο πρόεδρος Μεντβέντεφ απένειμε παράσημα στους ρώσους κατασκόπους που απελάθηκαν τον Ιούλιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες...

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.