6/10/10

Υποστήριξη στην ανάπτυξη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1-xqqVYbSlsVKANIOa7khdxUaMOBKv3wAYrOWFz5MuIElFRzhBghukc8tjI7jgo0YUwNS3048GpralTNjYUMTtpGfMCZKHYTmL_iSH3-TlV1ObW9BcrvQNk0D7mzrTh2FIfkmZ-mBUnc/s1600/Rock_crusher_gears.jpg
της Ελίνας Γαληνού

"Ο ελληνικός λαός, έδωσε από το εισόδημά του και περιμένει κάποια ανταπόδοση γι΄αυτήν την θυσία. Αν δεν δεί ανάπτυξη ώστε να ανοίξουν εργασίες και να κινηθεί η αγορά, θα είναι σαν να τον κοροιδέψαμε" παραδέχτηκε πρόσφατα υπουργός της κυβέρνησης. Θετική η πρόθεσή του και λογική η συνειδητοποίηση του προβλήματος, το οποίο δεν επιτρέπει πλέον πολλά περιθώρια καθυστερήσεων.
Ηδη τα σημάδια των στενών ή και ανύπαρκτων περιθωρίων, είναι πολύ έντονα. Μας το δηλώνει η δυσπιστία των Αγορών όσον αφορά την επιτυχία της πολιτικής του Μνημονίου, ή μάλλον, την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων. Μας το δηλώνουν τα "λουκέτα" που μπαίνουν μαζικά πλέον στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, μετατρέποντας ολόκληρες συνοικίες πόλεων σε ...ερημητήρια. Το δηλώνει ακόμα ο αριθμός ανέργων, πράγμα που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας που έχει βυθιστεί στην απόγνωση.
Ο κόσμος νιώθει σαν εγκλωβισμένος σε ένα αδιέξοδο, καθώς δεν διαφαίνονται προοπτικές εξόδου από την κρίση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το Σχέδιο Στήριξης της Ελλάδας που προβλεπόταν αρχικά να διαρκέσει μια τριετία, τώρα αρχίζει να φαίνεται ότι θα παραταθεί, καθώς τα ισχύοντα δεδομένα δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Ακόμα και τρία χρόνια όμως, μοιάζουν πολύ μακρύ διάστημα και πώς θα ανταπεξέλθουμε ως τότε, αν μάλιστα επιβληθούν και περισσότερα περιοριστικά μέτρα; Η τρόικα στο μεταξύ, ανησυχεί ότι παρ΄όλους τους περιορισμούς, έσοδα δεν αντλούνται και άρα, πώς θα αρχίσει να αποπληρώνεται το χρέος μας; Η πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του χρέους-την οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει-ενισχύεται ολοένα.
Με αυτά τα δεδομένα, η ενίσχυση της ανάπτυξης, είναι αναγκαία και επιτακτική. Και η κυβέρνηση δεν το αρνείται, δηλώνοντας έτοιμη να ρίξει ρευστό στην αγορά μέσω ειδικών προγραμμάτων. Ακούσαμε για το ΤΕΜΠΕ, για την εφαρμογή του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας, για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, για Κοινοτικά Κονδύλια που θα βοηθούσαν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για το ΕΣΠΑ. Και ο κόσμος περίμενε, ενώ οι υπουργοί διαφωνούσαν μεταξύ τους, ως προς το πόσο γρήγορα πρέπει να τρέξουν τα προγράμματα. Ας δεχτούμε ότι χρειάστηκε χρόνος προκειμένου να ετοιμαστούν και να διασφαλιστεί η διανομή τους με συστήματα ελέγχων. Ας δεχτούμε ότι η κατάσταση ήταν ρευστή και έπρεπε πρώτα να προηγηθούν άλλα μέτρα λόγω του Μνημονίου. Επειτα οι τράπεζες, απαιτούσαν κάποια διασφάλιση από το κράτος προκειμένου να τροφοδοτήσουν την μηχανή της αγοράς.
Με την σύναψη του Συμφώνου Ρευστότητας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν, ότι επιτέλους, θα αρχίσει να ρέει χρήμα προς ενίσχυση της ανάπτυξης. Ομως παράλληλα με αυτό, "τρέχει" και η πρόσφατη ρύθμιση για την περαίωση...Πολλοί εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χορηγήσεων που θα εκταμιεύσουν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, θα δαπανηθεί για να πληρωθούν οι περαιώσεις-το ανέφερε μάλιστα και ο αρμόδιος υπουργός. Αν όμως, τα χρήματα που υποτίθεται ότι προορίζονταν για να στηρίξουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, καταλήξουν στην εξυπηρέτηση της περαίωσης, τότε πώς θα ενισχυθεί η ανάπτυξη; Διότι λογικά οι τράπεζες, θα χορηγήσουν χρήματα με μεγάλη φειδώ και αυστηρότητα ως προς τις εγγυήσεις δανειοληπτών, πράγμα που κατά κάποιο τρόπο είναι σωστό. Ετσι όμως, ίσως το δημόσιο καταφέρει να συγκεντρώσει κάποια έσοδα πρόσκαιρα πάλι, αλλά θα έχει χαθεί σε μεγάλο ποσοστό μια ακόμα ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Και χωρίς ανάπτυξη, πώς θα επιβιώσει η Οικονομία;

9 σχόλια:

  1. Έπρεπε να δείτε τί έγινε στο ICT Forum χθες...

    Οι εταιρίες φώναζαν για να πέσει χρήμα στην αγορά, ανεξαρτήτως αναπτυξιακού αποτελέσματος (το έλεγαν ανοιχτά), μόνο και μόνο για να γίνουν 'πόλοι ανάπτυξης' οι επιχειρήσεις τους...

    Οι εκπρόσωποι του κράτους έλεγαν ότι θα βάλουν τους δημοσίους υπαλλήλους πληροφορικής να παράξουν και ότι σχεδιάζουν σοβαρά έργα...

    Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων πληροφορικής έλεγαν ότι δεν θα δουλέψουν γιατί δεν τους πληρώνουν...

    Είδαμε τις παρουσιάσεις της στρατηγικής και των σχεδιαζομένων έργων (http://www.youtube.com/watch?v=Cm-sv5SaMVM).

    Τελικά, ήταν σαφές γιατί πάμε κατά διαόλου: η 'αφρόκρεμα' των παραγόντων της αγοράς δεν ξέρει τί είναι έργο (για τη διαχείρισή του καλύτερα ας μη μιλήσω) και δεν ξέρει τί είναι ανάπτυξη (για να την ξεχωρίσει τη μεγέθυνση πάλι ας μη μιλήσω).

    Είναι σαφές ότι δεν φταίνε ούτε οι επιστήμονες ούτε οι σοβαροί δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως ιεραρχικής θέσης: όντως τα κεφάλια (επιχειρηματίες, πολιτικοί, κτλ) βρωμάνε από την ασχετοσύνη τους και το νταβατζιλίκι που πλέον δεν περνάει γιατί δεν υπάρχει εύκολο χρήμα...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 切腹
    Η αφρόκρεμα της αγοράς πληροφορικής όμως ξέρει σίγουρα πολύ καλά τι θα πεί μίζα, αέρας κοπανιστός και υπερτιμολόγηση.
    Θέλουν να γίνουν και "πόλος ανάπτυξης" οι Box movers και οι system integrators.
    Αυτοί που τόσα χρόνια μοσχοπουλούσαν στους ιδιώτες προγραμματάκια της πλάκας εκβιάζοντάς τους μέσω των αλλαγών που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί που προμήθευαν το Δημόσιο με άχρηστο λογισμικό και πανάκριβες συμβάσεις.
    Τους χαλάει την σούπα τώρα ο Σπινέλης που δεν φαίνεται διατεθιμένος να πληρώνει για σκουπίδια και ξέρει πως να τα υλοποιήσει εσωτερικά (Μια γεύση πήραν όλοι με την απογραφή των Δημ Υπαλλήλων).
    Τώρα η "παράγοντες" της πληροφορικής στην Ελλάδα θα αναγκαστούν να μάθουν τι σημαίνει πληροφορική για όλο τον κόσμο, πλήν της Ελλάδας.
    Πάντως οι νέοι στην πληροφορική στρέφονται προς τα έξω και αυτό είναι παρήγορο.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες τα Βασίλη! Επένδυση μηδέν (καλά, για επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό να μη τολμήσω να το θίξω) και αρπαχτή όπου μπορέσουν...

    Όντως ο Σπινέλης έχει κάνει πολύ δουλειά, όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης της ΓΓΠΣ, αλλά υπάρχουν και άλλοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, που καλύτερα θα ήταν, με αυτά που λένε, να μην εμφανίζονται ούτε σε καφενείο χωριού με ήδη ντίρλα θαμώνες!

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναπτυξη με 5,5 δις επιπλεον φορους στον προυπολογισμο δε γινεται.

    Επιπλεον, η Κομισιον εχει συμμαχησει με το ΓΑΠ για να φουσκωσουν τεχνητα το χρεος και ελλειμμα που ΔΗΘΕΝ ειχε η ΝΔ.

    "Τα στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω από την Eurostat αυτόν το μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή."

    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231061812

    Ολα τα ξενα κεντρα σε συγχορδια με το ΓΑΠ για να χτυπησουν τον Καραμανλη! Ακομη και τωρα που εφυγε τους καιει το φως που αφησε στην πολιτικη και προσπαθουν να το σβησουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλες οι θυσίες των φτωχών στρωμάτων του πλυθησμού είναι θυσίες χωρίς κανένα αντίκρισμα. Ο κυρ. Παπ. οδηγεί αυτήν την χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην χρεωκοπία.

    Οι πολιτικές που ακολουθούνται
    αναπόφευκτα θα ενταφιάσουν την χώρα.Η κυβερνώντες φορτώνουν τα κατώτερα στρώματα συνεχώς με νέους φόρους .
    Το δημόσιο χαρατσώνει αλύπητα τους πολίτες επιβάλλοντας επιβαρύνσεις που φέρνουν τους πολίτες στα όρια τους ενώ δεν κάνει αυτό που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία δηλ . περικοπή των απίστευτων σπαταλών του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμο Ραγιά 2:32
    Βαυκαλίσου εσύ με τα ξένα κέντρα, φτιάξε φανταστικούς εχθρούς, και περίμενε τον ανεπάγγελτο "πολύτιμα έμπειρο", πρώην πρωθυπουργό που "ανέλαβε" την ευθύνη, να ξαναέρθει να σε σώσει.
    Το φώς που βλέπεις είναι τα αποκαϊδια μην μπερδεύεσε.
    Εκτός βέβαια εαν είσαι από τους "σωσμένους" και κάνεις απλά την δουλειά σου, για να επιπλεύσεις πάνω από τους άλλους.
    Εάν θέλεις να δείς τους εχθρούς τις Ελλάδας (όχι του εαυτού σου) κοίτα στον καθρέφτη και βαθειά μέσα σου και μετά εξήγησε στα παιδιά σου (τα οποία θα ξεπληρώσουν) ποιοί είναι οι εχθροί.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Βασίλη, μάλλον στον 2:34 αναφέρεσαι και όχι σε εμένα...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 切腹
    Ναι έχεις δίκιο. Sorry.
    Εσύ άλλωστε είσαι... Γιαπωνέζος δεν είσαι ραγιάς!
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο δανεισμένος από τοκογλύφους, γίνεται συνήθως ραγιάς, γιατί΄το συμφέρον των τοκογλύφων είναι να μην τον βοηθούν να απεξαρτηθεί.
    Αν η οικονομία συνεχίσει να φθίνει, η εξάρτησή μας θα συνεχίζεαι με όλο και επαχθέστερους όρους.
    Καλά τα είπε προχτές ο Γερμανός στο βιβλίο του "ότι ήξερε ο έλληνας πρωθυπουργός πριν τις εκλογές για τον κίνδυνο που διέτρεχε η Ελλάδα..." Ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό όμως και την Ελλάδα, και ας αναρωτηθούμε "η Γερμανία, η ΕΕ, ο Αλμούνια δεν ήξεραν;;; και τότε γιατί μας άφησαν να φτάσουμε σ΄αυτό το σημείο, ένα΄βήμα πριν τον γκρεμό;;
    Τυχαίο; Ποιός νομίζει; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.