1/10/10

Δύο ύποπτοι θάνατοι στην Τουρκία

Στα τάρταρα του βαθέος κράτους της Τουρκίας φιλοδοξεί να φτάσει η κυβέρνηση Ερντογάν. Με πρωταγωνιστή τον υπόδικο απόστρατο συνταγματάρχη Αρίφ Ντογάν, ο οποίος πρόσφατα παραδέχθηκε ότι ίδρυσε την παραστρατιωτική οργάνωση JITEM, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για εκτελέσεις εκατοντάδων ατόμων, κυρίως Κούρδων στη νοτιoανατολική Τουρκία, ο γενικός εισαγγελέας της Αγκυρας άνοιξε χθες τον φάκελο μιας ξεχασμένης υποτίθεται υπόθεσης.

Πρόκειται για τον θάνατο του στρατηγού Εσρέφ Μπιτλίς, διοικητή ειδικών δυνάμεων στη NA Τουρκία, σε συντριβή αεροσκάφους το 1993. Τότε το πόρισμα των ερευνών μιλούσε για δυστύχημα. Ομως, ο καθηγητής Αεροναυπηγικής στην Πολυτεχνική Σχολή της Κωνσταντινούπολης Αχμέτ Γιουκσέλ, πραγματογνώμων που ερεύνησε τη συντριβή του αεροσκάφους, άλλαξε πρόσφατα το αρχικό του πόρισμα και έκανε λόγο για δολιοφθορά, λέγοντας ότι τότε δεν μπορούσε να μιλήσει.

Πριν από 10 ημέρες εντοπίσθηκε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του Ντογάν την εποχή του θανάτου του Μπιτλίς, στην οποία αυτός ομολογεί ότι συνήργησε στη δολοφονία του. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι ο γιος του στρατηγού, Ταρίκ Μπιτλίς, και ο Αχμέτ Οζάλ, γιος του προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει από την αρχή τις συνθήκες θανάτου των γονέων τους. Ως γνωστόν, η οικογένεια Οζάλ έχει κατ’ επανάληψη ισχυριστεί ότι ο θάνατος του προέδρου δεν οφειλόταν σε καρδιακή προσβολή, όπως είναι η επίσημη εκδοχή, αλλά ότι δολοφονήθηκε. Ο Οζάλ πέθανε στις 17 Απριλίου του 1993, δύο μήνες μετά τον Μπιτλίς, και μια εκδοχή ως προς τα αίτια του ύποπτου θανάτου τους ήταν ότι και οι δύο ήθελαν τερματισμό του Κουρδικού με τρόπο αντίθετο του πλαισίου που είχαν επιβάλει οι στρατηγοί. Για τον Μπιτλίς λέγεται επίσης ότι είχε έλθει σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς, επειδή λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του είχε ισχυριστεί ότι αμερικανικά αεροσκάφη που απογειώνονταν από το Ιντσιρλίκ μετέφεραν εφόδια στο ΡΚΚ.

Η υπόθεση Μπιτλίς σίγουρα θα απασχολήσει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί με την υπόθεση Οζάλ. Ενδιαμέσως, η τουρκική κοινή γνώμη απασχολείται με το σκάνδαλο της θαλαμηγού του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία είχε μετατραπεί σε πλωτό οίκο ανοχής. Η θαλαμηγός έχει νοικιαστεί για 49 χρόνια σε επιχειρηματία, αλλά τώρα το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών μελετά τη διακοπή του συμβολαίου.

Τέλος, χθες, το ΡΚΚ ανήγγειλε παράταση της εκεχειρίας κατά ακόμη έναν μήνα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν και το κουρδικό κόμμα BDP προσπαθούν να βρουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. "Δύο ύποπτοι θάνατοι στην Τουρκία"

    Και πολύ περισσότερες ύποπτες ζωές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.