19/10/10

Καταλήψεις μουσείων σε όλη την Ελλάδα με την κυβέρνηση θεατή

Σοφία Βούλτεψη
Καινούργια (προεκλογική) «Χάρτα Σύγκλισης» ανακοινώνεται σήμερα κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους. Ύψους 2,3 δις ευρώ, συμφωνήθηκε κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και, όπως έγινε γνωστό, θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Επτά ακριβώς χρόνια μετά την προηγούμενη παροχή, παρόμοιου ύψους (2,5 δις ευρώ), που ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε υποσχεθεί από την ΔΕΘ (χωρίς ποτέ να εγγράψει το ποσό στον προϋπολογισμό του 2004), η ιστορία επαναλαμβάνεται – και πάλι σε προεκλογική περίοδο.

Το 2003, σχετικά με εκείνη την παροχή, ο κ. Πάγκαλος είχε σχολιάσει: «Ευτυχώς, οι Έλληνες δεν είναι εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ δίνει την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα στελέχη του βλέπουν με ανησυχία την επερχόμενη ψήφο διαμαρτυρίας και με ανακούφιση τις εξαγγελίες για παροχές.

Παροχές με καθυστέρηση – σε σχέση με τις εκλογές – και χωρίς να μπορεί κανείς με σιγουριά να γνωρίζει πώς θα φθάσουν εγκαίρως στην… παλάμη.

Την ίδια, όμως, ώρα που δινόταν το πράσινο φως για εκταμίευση των 2,3 δις ευρώ, παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού, το κράτος έχανε έσοδα από την τρύπα που οι διαχειριστές του έχουν δημιουργήσει.

Οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού προχωρούσαν σε αποκλεισμό αυτή τη φορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εμποδίζοντας επί τρεις ώρες την είσοδο των τουριστών.

Ο νέος αυτός τρόπος δράσης, θα επαναληφθεί, όπως προειδοποίησαν από σήμερα το πρωί, με αιφνιδιαστικές καταλήψεις διαφόρων κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κατάληψη και στο ίδιο το κτίριο του υπουργείου είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα.

Όσο για τον υπουργό Πολιτισμού (και Τουρισμού, να μην το ξεχνάμε) Παύλο Γερουλάνο, όχι μόνο έχει υιοθετήσει την τακτική της κωλυσιεργίας, όχι μόνο παίζει κρυφτούλι με τους συμβασιούχους και τους έκτακτους που απαιτούν μονιμοποίηση και καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και εμφανίσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο για να παρουσιάσει εντελώς άσχετο με το φλέγον θέμα νομοσχέδιο.

Προϊόν της πολιτικής δράσης του, την ώρα που ανοιγοκλείνουν τα μουσεία μας προκαλώντας μεγάλη βλάβη στον τουρισμό και στην εικόνα της χώρας, ήταν αυτή τη φορά το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, το οποίο θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση!

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο «Ενίσχυση και Ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Τέχνης» – και σα να μην συμβαίνει τίποτε – ο κ. Γερουλάνος εξήγησε στους συναδέλφους του πως οι βασικοί πυλώνες για τον κινηματογράφο είναι… περισσότερες πηγές χρηματοδότησης, περισσότερα χρήματα, λιγότερη γραφειοκρατία, ενίσχυση της δημιουργίας.

Για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του τουρισμού, ούτε λόγος. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στο υπουργείο αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο ΣΕΚΑ για την Πέμπτη.

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αν υπάρχει κανεις που έχει μείνει απλήρωτος τους τελευταίους 22 μήνες και βρίσκει αδικαιολόγητη την απεργία και τις καταλήψεις,ας το πει τώρα. 22 μήνες σημαίνει...τη συνε΄χεια του κρατους, από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεατής η κυβέρνηση; Εισιτήριο έκοψε ή πάλι κούτρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.