13/10/10

«Μπατάρει» ξανά ο Παπανικολής

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τυπική παράδοση του υποβρυχίου «Παπανικολής» στο Πολεμικό Ναυτικό. Επισήμως, το Πεντάγωνο χαρακτήρισε τυπική την αναβολή, την οποία απέδωσε σε διαδικαστικούς και γραφειοκρατικούς λόγους.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά προχώρησε στην αναβολή της ύψωσης της ελληνικής σημαίας στον "Παπανικολή", επειδή δεν έχει λάβει τα 250 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα ως δόση για το υποβρύχιο.

Επίσης, δεν έχει επισημοποιηθεί η απόφαση της Κομισιόν που προβλέπει λύση για το πρόστιμο που σχετίζεται με παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προς τα ναυπηγεία.

Τέλος, δεν έχει ξεκαθαρίσει η φορολογική εικόνα των ναυπηγείων, καθώς από τον πρόσφατο έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ προέκυψαν πρόστιμα πραγματικής αξίας έξι εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επιχειρήσει να κρατήσει μακριά από την τελετή ύψωσης της σημαίας εκπροσώπους των ΜΜΕ, σχεδόν αποκλείοντας ακόμη και τους ανταποκριτές που είχαν ζητήσει να είναι παρόντες. Απαντώντας στα αιτήματα Ελλήνων δημοσιογράφων, οι Γερμανοί είχαν δηλώσει ότι ο Ευαγ. Βενιζέλος επιθυμούσε να μην παρευρεθούν εκπρόσωποι του Τύπου.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΕΘΑ-Ανακ. Τύπου ΥΠΕΘΑ για τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα 12-10-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Σε απάντηση δημοσιογραφικών ερωτήσεων σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας για τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε εκτέλεση του πρόσφατου Ν. 3885/2010 οι κ.κ. Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν την οριστική σύμβαση για το μέλλον των ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Το περιεχόμενο της σύμβασης είναι και νόμος του κράτους. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι ενέργειες που προηγούνται της έναρξης εφαρμογής της πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 22 Οκτωβρίου 2010.

Αρχική επιθυμία των συμβαλλομένων πλευρών ήταν η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τις 14 Οκτωβρίου 2010 και η παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» να πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2010 στο Κίελο. Αυτό όμως δεν καθίσταται εκ των πραγμάτων δυνατό και άρα η τελετή παραλαβής θα προσδιοριστεί για χρόνο μεταγενέστερο της ενεργοποίησης της σύμβασης για την οποία υπάρχει συμβατικό περιθώριο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που το αφορούν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής» που έχει ελεγχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και να αρχίσει να καταβάλει τις δόσεις του εναπομένοντος τιμήματος των υποβρυχίων, στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος πληρωμών. Τα σχετικά ποσά έχουν ήδη μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΘΑ.

Αυτό που αναμένεται από την άλλη πλευρά είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ από την ThyssenKrupp Marine Systems/HDW στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία (affiliated company) που θα υποδειχθεί από την ADM, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και του ν.3885/2010».ΑΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Περίεργη ερμηνεία του γερμανικού βραβείου

    «Ξέρετε γιατί οι Γερμανοί βράβευσαν με το βραβείο Quadriga τον Γιώργο Παπανδρέου; Γιατί τους έκανε τη χάρη και πήρε τα υποβρύχιά τους». Ποιος το είπε; Πάντως όχι κανένας Έλληνας αντιπολιτευόμενος!

    Η φράση είναι του βουλευτή των Φιλελευθέρων της Γερμανίας Γιώργου Χατζημαρκάκη και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα σε συγκέντρωση πολιτών χθες το βράδυ στην Ιεράπετρα που συμμετείχαν σε εκδήλωση που έγινε για “την ευρωπαϊκή εβδομάδα τοπικής δημοκρατίας”! Βέβαια ο Χατζημαρκάκης είπε και άλλα για την πολιτική των Γερμανών, τα οπλικά συστήματα τα οποία και συνέδεσε με το βραβείο που έδωσαν στον Παπανδρέου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο κ.Σταυρακάκης, Ελλην ευρωβουλευτής που διαφώνησε με τη λογική αυτή, αλλά ο Χατζημαρκάκης επέμεινε…

    http://www.patris.gr/articles/189078/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.