13/10/10

Ενημέρωση ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα για τα εθνικά θέματα

Την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε ο Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σχετικά με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο 2010,στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στην Τουρκία,ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι οι θέσεις της χώρας μας είναι πάγιες, κανένας δεν ξεφεύγει από αυτές και πρόσθεσε πως ο τρόπος προσέγγισης στα θέματα όπου υπάρχει κοινό ενδιαφέρον μπορεί να είναι διαφορετικός.

«Μην έχουμε παρωπίδες»,είπε κι ανέφερε ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία, υπάρχουν ενοχλητικές και προκλητικές δράσεις από πλευράς της, κάτι που δεν το παραβλέπουμε, το τονίζουμε με όλους τους τόνους, αλλά - τόνισε - ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από την προσπάθεια να λύσουμε κάποιες διαφορές, να δούμε πού μπορούμε να έχουμε ένα όφελος από τον γείτονά μας, «έναν γείτονα ο οποίος και στον οικονομικό τομέα έχει κάνει ουσιαστικά βήματα μπροστά».

«Αυτή είναι η προσέγγιση και θα τη συνεχίσουμε. Τις προκλητικές συμπεριφορές θα τις αντιμετωπίσουμε με τον σωστό και αποφασιστικό τρόπο. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τουρκική πολιτική ηγεσία η οποία αν δει τα πράγματα με το σωστό τρόπο και λάβει τις απαραίτητες, σωστές για μας, αποφάσεις θα προχωρήσουμε κάποια πράγματα.Υπομονή, επιμονή»,ανέφερε και επανέλαβε ότι μέσα στο πλαίσιο των σταθερών, πάγιων, διαχρονικών θέσεων κινούμαστε και προωθούμε.

Ακόμη αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι θέμα της Ελλάδας, δεν έχει σχέση η Τουρκία και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ασκεί την μόνη σωστή πολιτική απέναντι στη μειονότητα: «βλέπουμε ποιες είναι οι ανάγκες αυτών των συμπολιτών μας και οι υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι και σε αυτούς τους Έλληνες πολίτες. Και αυτές, ως Ελλάδα,εμείς υλοποιούμε και δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση κανένος άλλου σε αυτά τα πράγματα».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευρ.Στυλιανίδη για το πως τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ στο γεγονός ότι μέλη του ηγούνται ανεξάρτητων συνδυασμών στη Θράκη, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι δεν είναι θέμα αυτό του υπουργείου Εξωτερικών,αλλά πρόσθεσε πως βεβαίως παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, «καθώς» - όπως είπε - «αναφέρθηκε και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου» και κάνουμε όλες τις ενέργειες. Συμπλήρωσε μάλιστα πως μόλις χθες υπήρξε πάλι μια συνάντηση, κλήθηκε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Τούρκος πρέσβυς για να γίνουν με αυστηρό τόνο διαβήματα. «Ενημερωνόμαστε για όλα και όλα θα γίνουν με τον σωστό τρόπο»,κατέληξε.

Για την ΠΓΔΜ,ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την γνωστή θέση και την πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε πως είμαστε έτοιμη για λύση, αλλά έχουμε πει και ποια είναι η λύση και αυτό έχουμε προωθήσει. Δήλωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η επιτυχία αυτής της πολιτικής, ότι η Ελλάδα έπεισε με τις θέσεις της και τόνισε ότι το διαπίστωσε και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όλες οι επαφές που έγιναν - από τον πιο ισχυρό έως και τον πιο μικρό - έδειξαν ότι η ελληνική θέση είναι κατανοητή, υπάρχει στήριξη και η πίεση είναι πάνω στη γείτονα χώρα και το νιώθει. Ως τρανταχτή απόδειξη ο κ. Δρούτσας ανέφερε την επιλογή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να είναι απών από αυτή την μεγάλη και σημαντική συνάντηση της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι «αυτό τα λέει όλα». Κατά την αρχική του τοποθέτηση στην Επιτροπή, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Γκρουέφσκι να αποπροσανατολίσει την συζήτηση, η ουσία πρέπει να μείνει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, «δεν υπάρχει παρακαμπτήρια οδός, δεν υπάρχει τρόπος τα Σκόπια να κόψουν δρόμο προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση των Σκοπίων κρατάει το γειτονικό λαό, μακριά από το ευρωπαϊκό του μέλλον, «το οποίο εμείς θέλουμε να δούμε και για την γείτονα», τόνισε. Κοινή διαπίστωση είναι - όπως σημείωσε ο κ. Δρούτσας - ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το δικό της μερίδιο ευθύνης και εναπόκειται πλέον στα Σκόπια να αποφασίσουν προς τα που θέλουν να πορευτούν. «Θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική. Η ελληνική θέση είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό,για κάθε χρήση - “erga omnes”. Έχει την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό μας δίνει δύναμη. Αυτή είναι η δύναμή μας και δεν θέλουμε να τη χάσουμε», τόνισε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Δ.Δρούτσας τόνισε ότι αυτή η χρονική συγκυρία δεν είναι εύκολη, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, συνεργασία και συντονισμό των δύο κυβερνήσεων και διαβεβαίωσε πως ο συντονισμός και συνεργασία είναι απόλυτη και άριστη. Ο Υπουργός Εξωτερικών, επειδή υπήρξε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες δημιούργησαν ερωτήματα και προκάλεσαν δημόσια συζήτηση, τόνισε πως όλοι μας γνωρίζουμε τι εννοούσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. «Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με την ευκαιρία της επετείου 50 χρόνων από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου, οι συζητήσεις που έγιναν και οι δημόσιες δηλώσεις νομίζω ότι έχουν ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα»,πρόσθεσε. Επανέλαβε τέλος πως για άλλη μια φορά το Κυπριακό αντιμετωπίζει μια δύσκολη χρονική συγκυρία και οφείλουμε την ενότητα όχι μόνο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, η οποία είναι αυτονόητη και είναι άριστη, αλλά και στο εσωτερικό της Κύπρου. Ο κ. Δρούτσας απηύθυνε και από το βήμα της Επιτροπής έκκληση στους Κύπριους για ενότητα και στο εσωτερικό της χώρας, τονίζοντας «είναι αναγκαία και απαραίτητη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα βρούμε μπροστά μας -μόνο να βοηθήσει μπορεί».

Για το θέμα του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ο Γ. Καρατζαφέρης έθιξε κατά την παρέμβασή του, ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι ήδη έχουμε πει πως μπαίνουμε σε σοβαρές συστηματικές διεργασίες για μία νέα στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, ένα δόγμα εξωτερικής πολιτικής όπου μπορεί να γίνει σε στενή συνεργασία με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. «Το έχουμε πει και το εννοώ. Κι έχω δεσμευτεί ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει από κοινού, σε στενή συνεργασία», είπε και συμπλήρωσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα και μοναδικό γνώμονα, το συμφέρον της χώρας, μόνο αυτό και σε αυτό νομίζω ότι είναι αυτονόητο. «Όποιος το αμφισβητεί αυτό το κάνει για άλλους λόγους, παρά για λόγους σοβαρούς και ουσίας», είπε.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2 σχόλια:

  1. Ας πει κάποιος καθαρά στον ΥΠΕΞ ότι δεν έχουμε καμιά διαφορά, οι Τούρκοι συστηματικά και διαχρονικά διεκδικούν Ελλαδικό Χώρο.

    Οποιος έχει σκοπό να παραχωρήσει μιλά για Διαφορές, όπως έχει σκοπό να σκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά του Υδατα,στην ΑΟΖ αλλα και στον Εναέριο Χώρο μιλά καθαρά για έωλες τουρκικές Δικδικήσεις.

    Αυτή είναι η Κόκκινη γραμμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και θα το ακουσει ο Δρουτσας?
    Μην εχεις αυταπατες, αυτα τα νεοταξιτικα κοπροσκυλα μονο αν βγουν απο τη μεση θα ησυχασουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.