1/10/10

Ψάχνουν να βρουν... Οθωμανική κληρονομιά

Με πανηγυρικό τρόπο αποδεικνύεται ότι τα όσα λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου στο βιβλίο του "Στρατηγικό Βάθος", δεν είναι απλά θεωρία, αλλά εφαρμόζονται εντατικά στην πράξη. Όσα ο Νταβούτογλου έλεγε, περί της κοινής πολιτιστικής "Οθωμανικής" κληρονομιάς των χωρών των Βαλκανίων,
που μπορούν σιγά σιγά να μετατραπούν σε δορυφόρους του νεοοθωμανιστικής υπερδύναμης, στην οποία θέλει να μετατρέψει την Τουρκία ο κύριος αυτός, έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή.

Όχι, δεν αναφερόμαστε στα τούρκικα σήριαλ που κατακλύζουν τις ελληνικές τηλεοράσεις, αν και αυτό έχει την δική του σημασία. Δεν είναι μόνο αυτά. Την αφορμή την παίρνουμε από μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου (θέλουν και τριήμερο). Ο τίτλος της εκδήλωσης: "Το Οθωμανικό παρελθόν στο Βαλκανικό παρόν: Μουσική και μεσολάβηση". Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν βλέπουμε τίτλους όπως: "Διαπολιτισμικές μουσικές συναντήσεις στην Οθωμανική αυτοκρατορία" ή "Η Οθωμανική ηχώ στην σύγχρονη Ελλάδα", αλλά και "Οθωμανικά υπολείμματα στο μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο των ιθαγενών κατοίκων των Σερρών". Πώς σας φαίνεται μέχρι τώρα;

Φυσικά καλεσμένοι και ομιλητές είναι αρκετοί Έλληνες, Τούρκοι και Φινλανδοί καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το τμήμα τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Η Φινλανδία είναι μια πολύ περίεργη περίπτωση χώρας, όπου οι μη Τούρκοι κάτοικοί της, ομιλούν μια τουρκογενή γλώσσα και ίσως με αφορμή αυτό καλλιεργούν προνομιακές σχέσεις με την γείτονα χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς γίνεται και η συγκεκριμένη συνδιοργάνωση αυτού του "σεμιναρίου".

Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα, χρονικά, η συγκεκριμένη σύμπτωση, προσπάθειας ανακάλυψης της Οθωμανικής κληρονομιάς στον ελληνικό πολιτισμό. Σήμερα που προωθείται η Ρεπούσεια λογική της "αρμονικής συνύπαρξης" Ελλήνων και Τούρκων, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, τα ελληνικά πανεπιστήμια παίζουν τον ρόλο τους... Προσπαθούν να πιάσουν κάποιες κλωστές στον λαϊκό πολιτισμό για να πλέξουν ένα ψεύτικο υφαντό που θα στηρίζει την αντι-ιστορική αυτή άποψη.

Για εμάς, η μοναδική κληρονομιά της Οθωμανικής παρουσίας στην Ελλάδα, είναι οι ποταμοί αίματος που χύθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, σε μια από τις πιο αιματηρές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, για να απαλλαχθούμε από αυτή. Και τα υπόλοιπα είναι τρίχες κατσαρές, που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ιδεοληψίες.
http://www.elkosmos.gr

12 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πολιτική και ιδεολογική διαπάλη παρά μόνο η αδιαφορία των ενδιαφερόμενων, ή η αδυναμία τους. Το ότι υπάρχουν ιδεες και άνθρωποι που υπσοτηρίζουν την ανωτέρω πολιτική το ξερουμε. Το ότι η άλλη, πατριωτική λεγόμενη, πλευρά φθίνει, το μαθαίνουμε καθημερινά. Λίγοι φυλάνε ακομα Θερμοπύλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω ρωτήσει και σε παλαιότερη ανάρτηση αλλά απάντηση δεν πήρα:

    Γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει σχετική επίσημη πρόταση στον Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά ο ίδιος αρνείται να τη συζητήσει;

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί ψάχνουν να βρουν αυτά που είχαν επιβάλει, αν υπάρχουν ακόμη ,εμείς πότε θα ψάξουμε για αυτούς που έχουμε ξεχάσει.
    Έχουμε ανοικτό λογαριασμό ,η τούς κλείσαμε χάριν της αναποφασιστικότητας.
    ΟΙ Τούρκοι μη έχοντας κάτι διεκδικούν χίλια και κερδίζουν ένα τους έχασαν κάτι που τους ανήκει ΄΄΄΄΄΄
    Ας πάψουμε να θεωρούμαστε πολιτισμένοι ,ας γίνουμε Γραικοί με αρχηγό αυτον που ειπε το ¨
    "αν γίνω καλά θα τον χαλάσω εγώ αυτόν που με βάρεσε εάν ψοφήσω κλάστε μου το μπούτσο "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Η Φινλανδία είναι μια πολύ περίεργη περίπτωση χώρας, όπου οι μη Τούρκοι κάτοικοί της, ομιλούν μια τουρκογενή γλώσσα'

    Το τι μ@λ@κιες ακουγονται στο Ελλαδισταν ειναι απιστευτο. Τα Φινλανδικα δεν εχουν καμια σχεση με τα τις τουρκογενεις γλωσσες. Οι τιυρκογενεις γλωσσες μαζι με τις μογγολικες, τις γλωσσες μαντσου (Μαντσουρια, Κινα) και κατι αλλες ειναι της Αλταικης ομογλωσσιας ενω τα Φινλανδικα, τα Ουγγρικα, Εσθονικα κι αρκετες αλλες μικρες γλωσσες διασκορπισμενες στη Βορεια Ρωσια ειναι της Ουραλικης ομογλωσιας. Καποτε ελλειψει επαρκων γνωσεων οι γλωσσολογοι μιλουσαν για Ουραλοαλταικη ομογλωσσια που περιλαμβανε ακομα και τα Κορεατικα και τα Ιαπωνικα αλλα αυτες οι ιδεες θεωρουνται ξεπερασμενες, ομως υποπτευομαι ακομα ζουν και βασιλευουν στην Τουρκια οπου μαλλον ολοι οι Ασιατες ειναι κατα καποιον τροπο Τουρκοι...

    Theories proposing a close relationship with the Altaic languages were formerly popular, based on similarities in vocabulary as well as in grammatical and phonological features, in particular the similarities in the Uralic and Altaic pronouns and the presence of agglutination in both sets of languages, as well as vowel harmony in some. For example, the word for "language" is similar in Estonian (keel) Finnish (kieli)and Mongolian (хэл (hel)). These theories are now generally rejected and most such similarities are attributed to coincidence or language contact, and a few to possible relationship at a deeper genetic level.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Uralic_languages

    http://en.wikipedia.org/wiki/Altaic_languages

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Φινλανδία ανήκει στην λεγόμενη Φινο-ουγγρική φυλή. Γλωσσολογικά-και αυτό εύκολα το διαπιστώνει κανείς-είναι συγγενική με την ουγγρική και την τουρκική. Εθνολογικά κατάγονται από την ίδια ευρύτερη περιοχή της Μογγολίας από όπου και οι Τούρκοι. Για αυτό συχνά οι Φινλανδοί αποκαλούνται ξανθοί μογγόλοι. Όποιος έχει δει Φινλανδούς-όχι όλοι, αλλά πολλοί από αυτούς-θα αντιληφθεί την περιοχή της προέλευσης τους.
    Σε ότι αφορά την Οθωμανική κληρονομιά, πρέπει να πω, ότι όντως κάτι μας έχουν αφήσει. Μέχρι να τριφτεί καλά το μάρμαρο κάποια κακή σκουριά θα το βρωμίζει. Είναι όλα αυτά, που θα ήθελα πολύ να αποβάλλουμε και που ελπίζω κάποτε να τα καταφέρουμε, αν και η Δραγώνα θα στενοχωρηθεί πολύ.
    Το ρουσφέτι, το μπαχτσίσι, ο καρσιλαμάς, το κισμέτ, το τούρκικο φεσάκι (Γιώργκο), οι τεμενάδες κλπ, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1 Οκτωβρίου 2010 1:13 μ.μ.
    1.''Γλωσσολογικά-και αυτό εύκολα το διαπιστώνει κανείς-είναι συγγενική με την ουγγρική και την τουρκική.''

    Οπως ειπα και παραπανω καμια γλωσσολογικη συγγενεια δεν υπαρχει αναμεσα σε Τουρκους και Φινλανδους. Υπαρχει βεβαιως μακρινη συγγενεια αναμεσα σε Φινλανδους και Ουγγρους. (Φινλανδικα το 'ενα' ειναι yksi, Εσθονικα: üks, Ουγγρικα: egy αλλα Τουρκικα: bir. Που την ειδες τη συγγενεια?

    2.'Εθνολογικά κατάγονται από την ίδια ευρύτερη περιοχή της Μογγολίας από όπου και οι Τούρκοι.'

    Απο τα ορη Αλται καταγονται τα Τουρκικα φυλα, τα Φιννο-ουγγρικα καταγονται απο τα Βορεια Ουραλια οπου ακομα κατοικουν απειρα Φιννο-ουγγρικα φυλα (Νενετς, Κομι, Ουντμουρτιοι, Χαντι κλπ κλπ).

    3.''Για αυτό συχνά οι Φινλανδοί αποκαλούνται ξανθοί μογγόλοι. Όποιος έχει δει Φινλανδούς-όχι όλοι, αλλά πολλοί από αυτούς-θα αντιληφθεί την περιοχή της προέλευσης τους.''

    Ολοι οι Ασιατες εχουν μογγολοειδη χαρακτηριστικα, αυτο δεν κανει εναν Κινεζο Ιαπωνα, εναν Θιβετιανο Μογγολο, εναν Ουγγρο Τουρκο κι εναν Τουρκο Φινλανδο, οπως κι ενας Ελληνας δεν ειναι Σουηδος, η ενας Αρμενιος Βασκος μονο και μονο επειδη ολοι αυτοι ανηκουν στη Λευκη φυλη.
    Το ξαναλεω: δεν υπαρχει ουραλοαλταικη ομογλωσσια ουτε ουραλοαλταικη φυλετικη ομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς κάποιοι αποφάσισαν πως αντί να προσπαθούμε να ηγηθούμε της περιοχής μας (και να αποτυγχάνουμε οικτρά) είναι προτιμότερο να γίνουμε τσιράκια (ή "δορυφόροι") της ανερχόμενης Τουρκίας ώστε να ωφεληθούμε απο τις δικές της προσπάθειες.
    Έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια πάντα το τσιράκι κάποιου δεν είμαστε; της Αμερικής, της Γαλλίας, κάποιοι ελπίζουν να γίνουμε και της Ρωσίας. Ε, τελικά θα γίνουμε της Τουρκίας που είναι και κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προφανώς κάποιοι αποφάσισαν πως αντί να προσπαθούμε να ηγηθούμε της περιοχής μας (και να αποτυγχάνουμε οικτρά) είναι προτιμότερο να γίνουμε τσιράκια (ή "δορυφόροι") της ανερχόμενης Τουρκίας ώστε να ωφεληθούμε απο τις δικές της προσπάθειες.
    Έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια πάντα το τσιράκι κάποιου δεν είμαστε; της Αμερικής, της Γαλλίας, κάποιοι ελπίζουν να γίνουμε και της Ρωσίας. Ε, τελικά θα γίνουμε της Τουρκίας που είναι και κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά όλα αυτά και άλλες ενέργειες όπως του Κόκκαλη δείχνουν ότι κάποιοι αποφάσισαν απλά να πάρουν θέση στο νέο καθεστώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "...καθώς η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το τμήμα τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα..."

    Όλες αυτές τις μα@@κίες τις ακούω βερεσέ. Προσωπικά είμαι από Σέρρες και δεν έχω δει στην ζωή μου Φιλανδό η Τούρκο στην πόλη και αυτοί όχι μόνο ήρθαν αλλά βρήκαν και τουρκικά στοιχεία χορού...

    ...και γιατί τουρκικά και όχι φιλανδικά;

    Εε! φιλανδική propaganda για Φιλανδούς είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων αλλά άμα το λένε για τους Τούρκους...εε...τότε κάτι παραπάνω θα ξέρουν για έλληνες από τους ίδιους τους έλληνες...


    Βλέπετε έλληνες!...Λένε οι Τούρκοι...το λένε και οι φιλανδοί...άρα λέμε την αλήθεια

    Άρε ξύλο που θέλουμε όλοι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1 Οκτωβρίου 2010 1:13 μ.μ.

    ο καρσιλαμάς τι σου φταίει; καρσιλαμάς θα πει αντικρυστός και είναι ελληνικότατος χορός.Το γιατί διατηρήθηκαν τουρκικές λέξεις στην καθημερινότητά μας,είναι πολύ απλό και το έχουμε πει πολλές φορές: λόγω του ότι για 500+ χρόνια ζούσαμε αναγκαστικά,σ'ένα κράτος όπου τα τουρκικά(για την ακρίβεια τα αραβο-περσο-τουρκικά) ήταν η επίσημη γλώσσα, σε συνδιασμό με την έλλειψη ελληνικών σχολείων στα περισσότερα μέρη και κατά το περισσότερο χρονικό διάστημα της σκλαβιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα ΓΙΑΚ και οι κοπριές της Μογγολίας τι κοινό μπορεί να έχουν με τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και τη ΒΕΡΓΙΝΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.