26/10/10

Τα ρέστα του παίζει ο Γιώργος

Tου Σταυρου Λυγερου
Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές για το κόμμα του κλίμα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, την οποία υπαγόρευσαν οι δημοσκοπήσεις. Μέχρι πρότινος, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούσε η πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει με διαφορά πρώτο κόμμα. Θεωρούσαν ότι η εκτεταμένη και έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια δεν θα βρει διέξοδο στην κάλπη.

Πρώτον, επειδή η Ν.Δ. δεν πείθει ως εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης. Δεύτερον, επειδή τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι δεν έχουν ασκήσει κυβερνητική εξουσία, αντιμετωπίζονται από την κοινή γνώμη περισσότερο ως μέρος του προβλήματος, παρά ως παράγοντας της λύσης του.

Με βάση αυτή την εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ότι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να μετατρέψει τις περιφερειακές εκλογές σ’ ένα είδος δημοψηφίσματος για το Μνημόνιο και κατ’ αυτό τον τρόπο να κεφαλαιοποιήσει εκλογικοπολιτικά την κοινωνική δυσαρέσκεια. Αυτό που δεν υπολόγισαν στην κυβέρνηση είναι ότι το οικονομικοκοινωνικό κραχ παρόξυνε την κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης. Προϊόν της είναι η κατά πάσα πιθανότητα εκλογή του Γιάννη Δημαρά στην περιφέρεια, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο του συνολικού εκλογικού σώματος.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν θα σπάσει το στερεότυπο ότι σε τέτοιου μεγέθους εκλογικές αναμετρήσεις ελπίδα εκλογής έχει μόνο όποιος διαθέτει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. Θα δημιουργηθεί προηγούμενο, θα απελευθερωθούν δυνάμεις κι αναπόφευκτα θα υπάρξει συνέχεια. Σ’ αυτή την κάλπη εκ των πραγμάτων θα κριθεί εάν θα τεθεί σε δοκιμασία ο ίδιος ο διπολικός χαρακτήρας του πολιτικού συστήματος.

Το κεντρικό επιχείρημα του Σαμαρά είναι ότι εάν υπερψηφισθούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση θα το επικαλεσθεί για την επιβολή νέων περικοπών. Το επιχείρημά του βρίσκει μεγάλη απήχηση, επειδή αντανακλά τη διάχυτη εντύπωση ακόμα και δεδηλωμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Στην Αττική, όμως, το εν λόγω επιχείρημα φουσκώνει τα πανιά του Δημαρά κι όχι του «γαλάζιου» υποψήφιου.

Εάν οι κάλπες του Νοεμβρίου καταγράψουν ήττα του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση θα τεθεί αναπόφευκτα σε τροχιά πολιτικής αποσταθεροποίησης. Για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ο πρωθυπουργός έκανε κάποιες κινήσεις εντυπώσεων, αλλά κυρίως απείλησε εμμέσως με εκλογές, για την ακρίβεια με πολιτική αστάθεια και οικονομικό χάος. Ποντάρει στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προφανής και αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης. Ελπίζει ότι η απειλή του θα φοβίσει τους πολίτες, θα κάμψει την έντονη δυσαρέσκειά τους και θα τους υποχρεώσει να ψηφίσουν τους «πράσινους» υποψήφιους, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Μόνο οι κάλπες θα απαντήσουν το ερώτημα εάν «ποντάροντας τα ρέστα του» ο Γιώργος Παπανδρέου θα αλλάξει τη διαφαινόμενη τάση των πολιτών να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν ο πολιτικός εκβιασμός του πέσει στο κενό, ο πρωθυπουργός θα έχει ο ίδιος ακυρώσει τη δυνατότητά του να κυβερνήσει.

19 σχόλια:

  1. "Πρώτον, επειδή η Ν.Δ. δεν πείθει ως εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης."

    Αυτο μπορει να ειναι γνωμη του κ. Λυγερου, αλλα οχι και του κοσμου! Ο Αντωνης Σαμαρας εχει σχεδιο βασισμενο στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ, οχι στο μνημονιο! Γι αυτο και οι 2 διαφορετικες οδοι. Η μια, που χειροτερευει το χρεος, μειωνοντας λιγο το ελλειμμα, ΠΑΣΟΚΙΚΗ και μνημονιακη.

    Η αλλη, η προταση Σαμαρα, ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ το ελλειμμα, αλλα οχι μονο! Φερνει ταυτοχρονα το χρεος στο 110%, αντι του 149% που θα το εφερνε ο ΓΑΠ!


    "Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα μέτρα, που περιλαμβάνει το μνημόνιο, θα μειώσουν το έλλειμμα στην περίοδο έως το 2014, αλλά θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος από 115% που είναι σήμερα, στο 149%.

    Υποστήριξε, τέλος, ότι με τα μέτρα που προτείνει το κόμμα του, εφόσον υλοποιηθούν, θα βρεθούμε με 110% δημόσιο χρέος και με μηδενικό ή ελάχιστο έλλειμμα και παράλληλα με ανάπτυξη."

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=73914

    ΓΙ ΑΥΤΟ κυριε Λυγερε φουσκωνουν τα πανια της Ν.Δ. Γιατι εναλλακτικο και ΠΟΛΥ καλυτερο σχεδιο, με ελαχιστες επιπλεον θυσιες και πολυ καλυτερα αποτελεσματα, ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Πολλα έχουν λεχθεί για τον Δημαρά, ότι είναι δουρειος ίππος του ΠΑΣΟΚ, εκλεκτός του κατεστημένουκαι άλλα. Γεγονός είναι ότι η υοψηφιότητα Δημαρά ανησυχεί και τα δυο κομματα εξουσίας για τον λόγο που λεει ο κ. Λυγερός. Διότι δηλαδή μπορεί να κλονίσει τον δικομματισμό. Σημασία δεν εχει τι είναι ο Δημαράς αλλά για ποιο λόγο θα τον ψηφίσει ο κοσμος. Ειναι αντιδικομματική ψήφος. Αν βγει σκαρτος θα αποδοκιμαστεί και αυτός στη συνέχεια.
    Αυτη τη στιγμή υπάρχει διασπαρτη ψήφος κατα του Μνημονίου αλλά όχι συμμαχία. Η ΝΔ βαδίζει μόνη της και η αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά)από την άλλη μεριά. Αντίθετα υπερ του Μνημονίου υπαρχουν δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΚΟυβέλης, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη)που μπορούν να συνεργαστούν και στην κυβέρνηση. Να συνεργαστούν, αλλά να πετύχουν είναι άλλο ζητημα. Η ψηφος μας μπορεί να ανοιξει το παιχνίδι της αλλαγης και απαλλαγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΓΙΑ
    ΠΛΑΚΑ ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 13
    ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΕΞΟΔΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ
    ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ
    ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ. ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΟ ΟΜΩΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΛΩΣ
    ΚΟΙΜΗΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΘΛΙΟΤΗΤΑ
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
    ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΓΕΝΙΚΩΣ
    ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ
    ΣΟΥ ΘΑ ΦΑΣ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ
    ΟΥΣΤ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ
    ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O φόβος δεν είναι στην πλευρά των πολιτών...αλλά στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας...ξέρετε αυτό το επιβλητικό κτίριο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συνεντευξη δόθικε σε μπλέ φόντο εκεί που πρίν υπήρχε και αποσύρθει με προσωπική παρέμβαση ο
    ονομαστός σε όλους πίνακας της Ελλάδος να στεφανώνει τους ήρωες του21.
    Ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμών ο ΓΑΠΑΠ. είναι ορκισμένος να κατεδαφίσει ότι έχει μείνει όρθιο σε αυτή την χώρα.

    Ο κυρ. Παπ. έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλους τους τομείς τις δημόσιας διοίκησης και προσπαθεί να βρεί σωσίβιο με μηντιακά αποτυχημένα τεχνάσματα. Στα δέκα πρώτα λεπτά γυρνούν ολοι κανάλι διότι δεν έχει απολύτος τίποτα καινούργιο να πεί.
    Μας είπε και ένα αστείο ότι στην Ελλάδα έρχονται επενδύσεις όταν ακόμα και οι Άραβες τον έφτυσαν στον Αστακό.

    Αποτελεί μακράν τον πλέον πιό αποτυχημένο Πρωθυπουργό στην νεότερη ιστορία με διαφορά μεγάλη ακόμα και απο τον Καραμανλή.
    Η διαχείρηση των δημόσιων οικονομικών πάει από το κακό στο χειρότερο οι θυσίες είναι χωρίς αντίκρισμα την νύφη την πληρώνουν και πάλι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όχι οι προνομιούχοι ενώ δεν πείθει κανένα όταν λέει ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα ή όταν εκβιάζει με νέες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιδου τα αποτελεσματα της ανευθυνοτητας του ΓΑΠ...

    Η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού έδωσε ώθηση στα spreads.

    Tα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων καταγράφουν άνοδο την Τετάρτη ενώ την Τρίτη εκτινάχθηκαν στις 730 από 685 μονάδες βάσης.

    http://www.skai.gr/news/finance/article/155049/i-diakanaliki-edose-othisi-sta-spreads-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΕΙΠΕ: " ...Η ΠΡΩΤΕΤΟΤΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...".
    ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΠΟΙΗΤΗ;

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντάξει θα γίνουν εκλογές και το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον φλούφλη θα είναι κυβέρνηση ή όχι.Δυστυχώς πολιτικές ευθύνες ούτε υπήρξαν ούτε πρόκειται να υπάρξουν με αποτέλεσμα η χώρα να συνεχίσει να είναι βορά στις επιθυμίες του κάθε πρωθυπουργίσκου ή υπουργίσκου.Πως είναι δυνατόν να ξεριζωθεί η παλαιά και σάπια σκέψη των πολιτών για να υπάρξουν ελπίδες για αναγέννηση?Ποιός πολιτικός είναι αυτός που θα ξηλώσει το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα και γενικά όλο τον κρατικό μηχανισμό και να συνεχίσει μόνο με τα υγειή στελέχη?Ποιόσ είναι αυτός που θα δημεύσει κινητές και ακίνητες περιουσίες πολιτικών που έκλεψαν ή θα στείλει τον δημήτη στην φυλακή για προδοσία?
    Μακάρι να κάνω λάθος αλλά αμφιβάλω εαν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που είναι διατεθειμένος να αψιφήσει διαταγές διαταγές απο μέσα και απο έξω προκειμένου να ξαναγίνει η Ελλάδα σοβαρό κράτος και οι Ελληνες να μήν ντρέπονται να κοιτάξουν στα μάτια τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενώ είδαμε και πάθαμε να μας ξεχάσουν λίγο οι αγορές και να σταματήσουν να ασχολούνται μαζί μας, ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ξυπνήσει τις φοβίες τους μιλώντας για πρόωρες εκλογές -και επομένως ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια-, επαναδιαπραγμἀτευση ὀρων του μνημονίου και επιμήκυνση της εξυπηρέτησης του χρέους.
    Αυτός όμως δεν ήταν που μας επέβαλε ασμένως τον ζουρλομανδύα του μνημονίου και στη συνέχεια θριαμβολόγησε για τη σημαντική του επιτυχία;
    Η ανευθυνότητα πιστεύω ότι είναι επιεικής χαρακτηρισμός για αυτόν τον "μικρό" πολιτικό που προτάσσει το κομματικό συμφέρον του εθνικού.
    Μήπως εκτός από τον πανικό που τους κατέλαβε για την "αντιμνημονιακή" ψήφο θα πρέπει να αρχίσουν να φοβούνται και για την "καταδικαστική" ψήφο ενάντια στην κακή διακυβέρνηση από έναν ανεπαρκή πρωθυπουργό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μπορώ να καταλάβω τόσο βαμμένη είσαστε και μιλάτε ακόμη για Κωστάκη Κ. και Αντωνάκη, ο ένας η ενσάρκωση της αποτυχίας και ο άλλος ο παραμυθάς που θα μας σώσει με τρεις κινήσεις και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
    Τόσο μεγάλο συμφέρων έχετε με την εκλογή της ΝΔ ;
    Δεν προλάβατε να χωθείται στο Δημόσιο με παχυλό μισθό ή να φάτε από το Δημόσιο χρήμα;
    Σίγουρα αφιλοκερδώς δεν γράφετε.

    Ο ΓΑΠ έχει κάνει σοβαρά λάθει και φοβάμαι τα χειρότερα, αλλά υπάρχει μια ελπίδα γιατί έχει κάνει και θετικά πράγματα που άλλοι ούτε τα ακουμπούσαν.

    Με λίγα λόγια τέλος στα κομματόσκυλα της κάθε παράταξης
    Ας ζυγίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά με γνώμονα το καλό του συνόλου και ας το υποστηρίζει κάποιος που βρίσκεται στην άλλη άκρη των πεποιθήσεων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι ο Αντωνάκης, τα ίδια θα πει: "Δεν ήξερα ότι ήταν τόοοοσο μεγάλο το χρέος, τόοοοσο χάλια η οικονομία και ότι το μνημόνιο είναι υποχρεωτικό" οπότε μια από τα ίδια !!!
    Οι δικαιολογίες είναι όπως οι κωωωωτριπίδες. Όλοι έχουμε από μία και οι πολιτικοί πολλές παραπάνω !!!
    Δεν πειράζει όμως. Νέοι είμαστε ακόμα !!!
    Ας χάσουμε άλλα 5-6 χρόνια από την ζωή μας μέχρι να χαμπαριάσουμε ότι το πολιτικό σκηνικό θέλει αλλαγή εκ θεμελίων, να μην υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από τους σημερινούς !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Γεράσιμο

    Έχεις δίκιο. Διάβασε κι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πάλι βλέπω πώς ο Γιωργάκης προσπαθεί να βγει από όλα αυτά με την δικαιολογία «Εγώ σας είχα παιδοποίηση» γιατί το μνημόνιο μας οδηγοί καθαρά στην χρεοκοπία και επιστροφή στην δραχμή το μόνο που ελπίζω και εύχομαι είναι να μην κάνει καμία μα καμία συμφωνία με τα μογγόλια γιατί είναι προφανές ότι θα βγούμε χαμένη με την άκρως επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και συ ρε θεό 9:03 μ.μ., γιατί δεν βάζεις το χεράκι σου;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Και συ ρε θεό 9:03 μ.μ., γιατί δεν βάζεις το χεράκι σου;;;
    τζιμης

    Υποθέτω σε λένε Δημήτρη χρονιά πολλά μιας και γιορτάζεις σήμερα, ώμος δεν κατάλαβα τη εννοείς με το να βάλω το χεράκι μου, δηλαδή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ για τις ευχές!
    Δεν έχεις ακούσει αυτό που λένε "ο θεός(theo) να βάλλει το χέρι του";;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @τζιμης
    Φιλέ αν μπορούσα θα τους έβαζα οοοολο το χέρι μου (με γάντι φυσικά) ξέρεις που

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λυπάμαι για το έλλειμα δημοκρατίας στο ιστολόγιο, κόψατε το σχόλιό μου φαίνεται διότι σας πειράζει που απεδείκνυα ότι ο υιός Παπανδρέου είναι τσιράκι των τραπεζιτών Ρόθτσιλντ Ροκφέλερ και Σόρος.

    Γιαυτό κορυφαίο και ιδρυτικό στέλεχος του αληθινού ΠΑΣΟΚ κι όχι του ελεϊνού μορφώματος που έχει καταντήσει,χθες μου έλεγε:
    Δεν βλέπουν οι ¨Ελληνες τα χάλια του, είναι αυτός πρόσωπο ηγέτη της Ελλάδας, που δεν ξέρει τί τον ρωτούν και τί απαντά;
    Δεν τα βλέπει ο κόσμος;

    Διαβάστε τα εσείς να αλλάξετε ρότα
    Και προπαντός μη μου πείτε ότι δεν βρήκατε μήνημα...

    Καλή συνέχεια εγώ δεν ξαναδιαβάζω ιμφογνόμωνα...διότι μυρίζει ΚΚΚΑΣΟΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρωμανέ
    μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.
    Εγώ πάντως θα σου έλεγα να μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.