25/10/10

Mίκης Θεοδωράκης για ελληνοτουρκικά:"Παίζουν μαζί μας οι μεγάλες δυνάμεις"

Αθήνα, 23.10.2010
Αγαπητοί μου Yassar και Zülfü,

Από χθες βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, το πρωθυπουργικό ζεύγος της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και πλήθος άλλα διοικητικά στελέχη, για να συζητήσουν με τους Έλληνες ομολόγους τους μέσα στα πλαίσια του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας».

Εάν μεταφερθούμε στα 1986, τότε που δημιουργούσαμε στην Πόλη την πρώτη επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας, θα δούμε ότι στο μεταξύ έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα ανάμεσα στις σχέσεις των δύο λαών μας, γεγονός που για μας μπορούσε να θεωρηθεί τότε σαν ένα αληθινό θαύμα.

Κι όμως, παρά τις συνεχείς επαφές, τα ζεϊμπέκικα των υπουργών και τις κουμπαριές των πρωθυπουργών, στην ουσία δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα η παραμικρή πρόοδος, τουλάχιστον ως προς τα μεγάλα θέματα που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δυο χώρες, όπως το Αιγαίο, η Κύπρος και τόσα άλλα.

Διαβάζω τον ελληνικό τύπο σήμερα, μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και βλέπω ότι εκείνο που κυριαρχεί είναι η επιφύλαξη ή καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς τις κρυφές βλέψεις και τα σχέδια της Τουρκίας. Μπροστά στις κάμερες όλοι χαμογελούν, όμως αμέσως μετά είναι σκεπτικοί και συνοφρυωμένοι, λες και οι συνομιλίες γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δηλαδή κουβέντες του αέρα, προκειμένου ο ένας να κερδίσει χρόνο εναντίον του άλλου.

Όσο για την ελληνική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα μετά το βιβλίο του Νταβούτογλου και την γενική άνοδο της Τουρκίας, γίνεται κάθε μέρα και πιο φοβισμένη και τα σενάρια για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος μας γίνονται όλο και πιο πιστευτά. Ο παλιός μύθος για τον κίνδυνο εξ Ανατολών ξαναφουντώνει, έτσι που στην ουσία ξαναβρισκόμαστε στην εποχή της δεκαετίας του ΄80, τότε που όταν γύρισα στην Αθήνα μετά την ίδρυση της Επιτροπής μας, η Κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ) και η Αριστερά με χαρακτήρισαν με μια λέξη «προδότη», ενώ επί μήνες τα δημοσιογραφικά όργανά τους εξαπέλυαν καθημερινά εναντίον μου δηλητήριο και λάσπη…

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: αφού στο βάθος δεν υπάρχει θέληση για να βρεθεί μια οριστική λύση στις διαφορές μας, γιατί οι ηγεσίες έχουν αλλάξει τη στάση τους με συνεχείς συναντήσεις, φιλοφρονήσεις, κουμπαριές και Ανώτατα Συμβούλια; Κι όλα αυτά στην επιφάνεια, ενώ στο βάθος ο καθένας παραμένει αμετάθετος στην θέση του; Τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε εκτός από το ότι επάνω και από τις δύο κυβερνήσεις υπάρχει μια υπέρτατη δύναμη, που κινεί τα νήματα και μια μέρα επιδιώκει να μας φέρει κοντά και την άλλη να μας κάνει εχθρούς; Και ποια άλλη μπορεί να είναι η δύναμη αυτή εκτός από τις Η.Π.Α. ; Που δυστυχώς μπορούν και παίζουν μαζί μας όπως η γάτα με τα ποντίκια; Δεν είναι μόνο κρίμα αλλά και ντροπή για δυο λαούς με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο βαθειές παραδόσεις να μην μπορούν να αντιτάξουν τη δική τους θέληση και τα δικά τους συμφέροντα σε κείνα της υπερδύναμης, που διανύει σήμερα μια περίοδο επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα; Στην Μέση Ανατολή στέλνουν βόμβες και θάνατο. Στην Ευρώπη επιβάλλουν οικονομική κρίση και εξαθλίωση.

Τώρα σε σχέση με μας, ποιος ξέρει ποια σχέδια έχουν για το Αιγαίο, για την Κύπρο, για την Θράκη, για την Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Μακεδονία (Σκόπια) και κυρίως για τα πετρέλαια. Θυμάσαι ότι το 1975 είχα προτείνει να γίνει μια ελληνοτουρκική εταιρία για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Είχα μάθει τότε από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ότι κάτω από το Αιγαίο υπάρχει μια θάλασσα πετρελαίου πολύ μεγάλη,, την οποία οι Αμερικανοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως στρατηγικό τους απόθεμα, που θα έπρεπε να παραμείνει μυστικό, έως ότου φτάσει η ώρα που θα το αξιοποιήσουν για τις δικές τους ανάγκες. Γι’ αυτό ήταν απαγορευμένο στην Ελλάδα και στην Τουρκία να προχωρήσουν σε κοινές έρευνες, δεδομένου ότι η διαμόρφωση στο Αιγαίο με τις δύο ηπείρους και τα νησιά ανάμεσά τους, θέτει πολύπλοκα προβλήματα για τη διευθέτηση των αμοιβαίων δικαιωμάτων στο χώρο της υφαλοκρηπίδας.

Όμως η κοινή λογική μας λέει, ότι αν υποθέσουμε ότι κάτω από το Αιγαίο και από τα τουρκικά παράλια έως τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή, τότε εάν γίνει μια τρύπα έξω από την Σμύρνη είτε έξω από τον Πειραιά, θα καταλήξουν και οι δυο στην ίδια δεξαμενή! Επομένως αν υπάρχει πράγματι ατό το κοίτασμα, τότε αυτό και μόνο το γεγονός, θα έπρεπε να μας ενώνει, ώστε το όφελος να πάει (σε ποσοστά που θα καθοριστούν από κοινού) στους δυο λαούς και όχι σε ξένους. Στο μεταξύ η φιλία θα μας απαλλάξει από τις μεγάλες πολεμικές δαπάνες που μας γονατίζουν και θα μας βοηθήσουν να βρούμε τις δίκαιες λύσεις στα προβλήματα που εκκρεμούν, έτσι που η καχυποψία να αποκατασταθεί με την εμπιστοσύνη, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρρώστια για έναν λαό από εκείνη του φόβου και του μίσους. Και μόνο αν σκεφτούμε ότι θέλουμε-δεν θέλουμε είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε πλάι-πλάι χιλιάδες χρόνια και είναι όχι μόνο βλαβερό αλλά θα έλεγα ηλίθιο και κατώτερο για δυο λαούς να επιλέγουν να ζούνε με καυγάδες που τους εμποδίζουν να ζουν ήρεμα, πολιτισμένα, ειρηνικά τόσο για την ψυχική τους γαλήνη όσο και για τα δικά τους συμφέροντα.

Δεν είναι αλήθεια, ντροπή να μας βάζουν οι ξένοι να μαλώνουμε σαν κοκόρια για να τρίβουν τα χέρια τους και να λένε μεταξύ τους: «Αυτοί οι δυο είναι καθυστερημένοι, φοβισμένοι και υπανάπτυκτοι λαοί, που όσο τους εκμεταλλευόμαστε για τα συμφέροντά μας, τόσο τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει περισσότερο την εύνοιά μας. Ποιος θα είναι το πιο καλό παιδί μαζί μας.». Και πράγματι έως τώρα οι τιμημένοι μας πασάδες, πότε ο Έλληνας και πότε ο Τούρκος τρέχουν στον Μεγάλο Σουλτάνο, στον Λευκό Οίκο, την Υψηλή Πύλη, για να υποβάλουν τα σέβη τους, να φιλήσουν τα χρυσά του υποδήματα και να βεβαιώσουν πόσο καλοί και υπάκουοι είναι και πόσο πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τις εντολές του.

Να γιατί, αγαπητοί μου αδελφοί, ο δρόμος της ουσιαστικής προσέγγισης περνά μόνο μέσα από τη θέληση των λαών. Όπως τότε, πριν 24 χρόνια, που αποφασίσαμε Έλληνες και Τούρκοι να δώσουμε τα χέρια καλώντας τους λαούς μας να κάνουν το ίδιο. Έτσι και τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να βρεθούν νέοι άνθρωποι, για να συνεχίσουν το έργο μας. Πράγμα που είναι πιο εύκολο, αφού οι κυβερνήσεις -έστω και τυπικά- δηλώνουν πρόθυμες να συνεργαστούν. Επιστήμονες, πνευματικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες από τις δύο πλευρές, πρέπει να επιδιώξουν να βρεθούν μαζί, για να συζητήσουν πολιτισμένα, υπεύθυνα και ειλικρινά, να βρουν τις πραγματικές αιτίες του Κακού, να στύψουν τα μυαλά τους και να προτείνουν δίκαιες λύσεις.

Σήμερα οι δυνάμεις του Χάους αλωνίζουν χωρίς εμπόδια σπέρνοντας το φόβο, τη δυστυχία, το μίσος και τον θάνατο παντού. Κι εμείς βρισκόμαστε στο μάτι του Κυκλώνα. Για να μπορέσουμε να επιζήσουμε ως άτομα, ως λαοί και ως χώρες, πρέπει κατ’ αρχήν ο κάθε λαός να αναπτύξει τη μέγιστη εσωτερική συνοχή επιλέγοντας τις καλλίτερες πολιτικές και τους πιο άξιους πολιτικούς που θα τον οδηγήσουν προς την πρόοδο και την ευημερία. Όμως δεν φτάνει αυτό. Γιατί καμμία χώρα δεν είναι τόσο δυνατή, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το τέρας του Χάους, όσες δυνάμεις κι αν έχει. Πρέπει τουλάχιστον αυτοί που είναι γείτονες, να σταματήσουν τις διαφορές τους, για να σχηματίσουν όλοι μαζί σύνολα κρατών, που πιστεύουν στην Ειρήνη, στο Διεθνές Δίκαιο και στην Ανεξαρτησία των Λαών. Το ίδιο ισχύει και για τα Βαλκάνια, εκεί όπου οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ, αφού διέλυσαν και βύθισαν στη φτώχεια μια τόσο δυνατή, περήφανη και ευημερούσα χώρα όπως η Γιουγκοσλαυία, μηχανορραφούν σπέρνοντας τη διαίρεση και το φόβο, με στόχο να μας μεταβάλουν σε μια περιοχή κομματισμένη σε μικρά κρατίδια όπως έκαναν με το Κόσοσβο. Τελικός τους στόχος να γίνουμε υποχείρια στη θέληση αυτού του Διεθνούς Διευθυντηρίου, που με το στρατό και το χρήμα, τον πόλεμο και την εξαθλίωση μας έχει ρίξει στο στόμα του Χάους. Όποια χώρα, όποιος λαός πιστεύει ότι θα γλιτώσει από την λαίλαπα πειθαρχώντας και κολακεύοντας τον Μέγα Σουλτάνο, κάνει φριχτό λάθος.

Εμείς αγαπητοί μου Yassar και Zülfü, είχαμε το προνόμιο να υπηρετούμε τη θεία Αρμονία όχι μόνο με τον Λόγο και τη Μουσική αλλά και με τις ιδέες μας, που έχουν μία και μόνο ευχή και ένα στόχο: την κυριαρχία της Αρμονίας μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσα σε κάθε λαό και ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Οφείλουμε για άλλη μια φορά να υψώσουμε τη φωνή μας τώρα, γιατί αύριο ίσως να είναι αργά.

Σας χαιρετώ με αγάπη,
Δικός σας,
Μίκης Θεοδωράκης


ΥΓ. Θα χαρώ αν καταφέρετε, αυτή η δραματική μου έκκληση να γίνει γνωστή στον φίλο Τουρκικό λαό. Εάν συμφωνείτε, θα κάνω κι εγώ το ίδιο, δημοσιοποιώντας την επιστολή μου στο διαδίκτυο.

18 σχόλια:

  1. "ΤΟ ΤΟΥ ΚΡΕΙΤΤΟΝΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ"ΘΟΥΚ.

    ΕΥΓΕ ΑΓΑΠΗΤΕ {ΘΕΟΔΩ}ΡΑΚΗ.

    ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ.
    ΜΑΣ ΕΒΑΖΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,
    ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΤΕ
    ΙΣΧΥΡΩΝ "ΣΙΟΒΕΤ",ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ
    "ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ"ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ.
    ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΔΩ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΟΡΙΑ,
    ΕΜΑΧΟΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ...
    ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
    "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ Η
    ΕΛΙΚΩΕΙΔΗΣ ΣΠΕΙΡΑ"ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ
    ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ [ΕΠΟΠΤΕΣ ΤΟΥ
    ΝΑΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΓΕΡΜΑΝΟΙ...]ΠΑΛΙ
    ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ,ΤΟΥΣ
    ΠΑΛΙΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ[ΔΗΘΕΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,
    ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ]ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΟΥΣ
    Α-ΔΕΞΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
    ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ[ΕΝΝΟΩ ΤΟ
    ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ].ΚΑΙ ΜΟΥΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥΛΕΓΕ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ
    ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ."ΠΗΓΑΙΝΑ ΤΟ '43 '44
    ΕΝΑΝ ΑΓΓΛΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ[ΩΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ]
    ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ...
    ΟΤΙ ΣΑ ΝΑΛΕΓΕ..ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΣΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ...
    ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ
    ΤΑ "ΡΟΥΠΕΛ"ΜΑΣ...
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΩΗΝ
    ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ..."ΚΑΘΑΓΙΑΖΟΥΝ".
    ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ
    ΦΙΛΟ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ,ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ
    ..."ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ"
    ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ....

    "ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ.."
    ΒΟΗΘΗΣΟΝ ΗΜΑΣ.ΕΙΘΕ.
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δεν είναι μόνο κρίμα αλλά και ντροπή για δυο λαούς με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο βαθειές παραδόσεις να μην..."

    Πως ορίζει την μεγάλη ιστορία της Τουρκίας;;;;;; Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι, όσα χρόνια και αν περάσουν ο λύκος δεν αλλάζει.Δηλαδή όταν ένας λαός ,ο Ελληνικός, έχει τις εμπειρίες που έχει απο την Τουρκιά, 500χρόνια σκλαβιά, Γενοκτονίες επι Γενοκτονιών πως μπορεί να μιλησει κανείς για φιλία;Φιλία πάνω στα κόκκαλα των νεκρών; Χωρίς εμπρακτη μεταμέλεια( εδώ γελάμε ή κλαίμε;).
    Οι Τούρκοι υπήρξαν και υπάρχουν ως έθνος καταδυναστεύοντας κατακτημένους λαούς.Αυτός είναι ο αξιακός τους κωδικας.Μόνο την δύναμη σέβονται, όπως και οι Αλβανοί, τα τσιράκια τους ανα τους αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Μίκης ας αφήσει τις αναλύσεις των διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικών συμφερόντων σε άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν και ασχολούνται όλη τους τη ζωή με το θέμα.
    Ο Μίκης ας κάνει αυτό που έμαθε να κάνει καλά τόσα χρόνια....

    Μερικά επιχειρήματα είναι πολύ "γραφικά" και "παιδιακίστικα", όπως αυτό περί "δεξαμενής" πετρελαίου με μια τρύπα στο Πειραιά και άλλη μια στη Σμύρνη.

    Αυτό περί "μεγάλης ιστορίας" της Τουρκίας....σχολιάστηκε παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Δεν είναι μόνο κρίμα αλλά και ντροπή για δυο λαούς με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο βαθειές παραδόσεις να μην"

    Για βαθειές παραδόσεις της γενοκτόνου, -και κρατούς δολοφόνου μέχρι τις μέρες μας- Τουρκία ο ένας, μεγάλη Ιστορία ο άλλος. 'Εχουν χαζέψει άπαντες!

    Εντάξει δεν μας πείσατε ακόμη προσπαθείστε...όμως... που ξέρεις υπάρχουν πολλά θαλάσσια πρόβατα για τσίμπημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρώτο βήμα είναι η καλή γειτνίαση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι λαοί πάψουν να φοβούνται ο ένας τον άλλο (εξαιτίας της προπαγάνδας και της πολιτικής των κακών κυβερνήσεων) και αν επιβάλουν τη θέλησή τους στους κυβερνώντες για ειρήνη και σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών (π.χ. στην Κύπρο).

    Το δεύτερο βήμα, η φιλία, προϋποθέτει εξέταση της ιστορίας με αντικειμενικότητα και αναγνώριση των λαθών. Σ'αυτό οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά θετικά βήματα, όχι γιατί μια μέρα ξύπνησαν και έγιναν αντικειμενικοί, αλλά γιατί οι καταστάσεις τους ανάγκασαν. Π.χ. μετά το 1897, τη Μικρασιατική καταστροφή, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κτλ. έπρεπε να αποδοθούν ευθύνες και αποδόθηκαν, με την αναγνώριση και καταδίκη των (εγκληματικών) λαθών και ανωμαλιών των καθεστώτων και των κυβερνώντων. Η Τουρκία από το 1920 και μετά δεν έχει βρεθεί ποτέ σε ανάλογη κατάσταση και επομένως η κριτική στο υπάρχον (κεμαλικό) καθεστώς ούτε μπορεί ούτε επιτρέπεται (από τους νόμους) να εκφραστεί ελεύθερα. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και όχι τα ευχολόγια και τα ζειμπέκικα...

    Το τρίτο βήμα, θεωρητικά, θα μπορούσε να είναι η αδερφοσύνη μεταξύ των δύο λαών, αλλά δυστυχώς αυτό προϋποθέτει κοινό σύστημα αξιών (πχ. η παραδοχή ότι οι κεμαλικές τακτικές υπήρξαν γενοκτόνες από τη μεριά των Ελλήνων είναι ασυμβίβαστη με την ποινική δίωξη της προσβολής του "τουρκισμού" από τη μεριά των Τούρκων). Αυτό είναι το βήμα που θέλει αμοιβαίες υποχωρήσεις και όχι η καλή γειτνίαση (που έχει ονομαστεί, κακώς, "ελληνοτουρκική φιλία"), όπως λέει ο Ερντογάν και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι (Γιώργος, Νταβούτογλου κ.ά.)

    Ας αρχίσουμε λοιπόν να κάνουμε το πρώτο βήμα και μετά βλέπουμε... Δείτε για παράδειγμα εμάς με τη Βουλγαρία (που μέχρι το 1944 οι κομιτατζήδες σφάζανε Έλληνες αμάχους...) Δε γίναμε και "κωλόβρακα", αλλά έχουμε επιτύχει μια αξιοπρεπή και καλή γειτνίαση και προχωράμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΟΝΟ ΑΝ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ,ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.ΤΟΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ,
    ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ
    ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΙΛΙΚΟΙ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ
    ΛΥΚΟΙ ,ΤΣΑΚΑΛΟΛΥΚΟΙ,ΥΑΙΝΕΣ...
    ΤΟ ΑΠΕΔΙΞΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΙΛΤΑΤΗΝ ΜΑΣ
    ΚΥΠΡΟΝ...ΤΟ ΚΑΚΟ ΧΟΥΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ
    ΕΥΚΟΛΑ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΣΕΙΣ
    ΤΟ "ΕΓΩ",ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΙΔΙΑ...
    ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΛΑΜΑΓΙΑ ΤΗΣ
    ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ,ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΑΡΟΙ,ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ,ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ.....ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ
    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ?
    ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΘΙΚΑΝΘΡΩΠΟΙ...
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "(πχ. η παραδοχή ότι οι κεμαλικές τακτικές υπήρξαν γενοκτόνες από τη μεριά των Ελλήνων είναι ασυμβίβαστη με την ποινική δίωξη της προσβολής του "τουρκισμού" από τη μεριά των Τούρκων). Αυτό είναι το βήμα που θέλει αμοιβαίες υποχωρήσεις και όχι η καλή γειτνίαση"25 Οκτωβρίου 2010 1:34 μ.μ.-- ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ;;;; ΔΗΛΑΔΗ;

    ΑΣΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ... ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ, ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο παλιός μύθος για τον κίνδυνο εξ Ανατολών ξαναφουντώνει.

    Ώστε περί μύθου πρόκειται, ε; Αθώοι οι εχθροί μας. Παράτα μας, Θεοδωράκη, με τις ελληνοτουρκικές και ελληνοσκοπιανές φιλίες και με τους ξένους που μας βάζουν να πολεμούμε μεταξύ μας.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άλλοτε ο Θεοδωράκης λέει πράγματα σωστά και άλλοτε όχι. Όπως όλοι, άλλωστε (ή ΣΧΕΔΟΝ όλοι).

    Το περί ελληνοτουρκικής φιλίας, το έχει πιάσει -κατά την άποψή μου- λάθος. Κι αυτός έχει τιμηθεί με το βραβείο Ιπεκτσί, ή λάθος κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τόν Θεοδωράκη τόν ενοχλεί νά είναι υποτελής στούς Αμερικάνους, αλλά δέν τόν ενοχλεί νά είναι υποτελής στούς Τούρκους.

    Τόν ενοχλεί η παγκόσμια κυριαρχία των Αμερικάνων, αλλά δέν τόν ενοχλεί νά είναι φίλος μέ τούς γενοκτόνους Τούρκους.

    Τόν ενοχλούν οι βάσεις των Αμερικάνων αλλά δέν τόν ενοχλεί ότι οι Τούρκοι μάς πήραν όλα τά εδάφη καί μας ξερίζωσαν από τή γή των προγόνων μας.

    Αυτά είναι κατάλοιπα του σταλινικού του παρελθόντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί αυτές οι βιασύνες για οτιδήποτε. Αυτοί στο σπίτι τους και εμείς στο σπίτι μας, εκείνοι τα συμφέροντά μας και άμα τα συμφέροντά μας συγκρούονται ειρηνική επίλυση στην βάση της διεθνούς νομιμότητας. Όταν αυτοί δεν δέχονται το τελευταίο, είτε εμείς επιβάλλουμε την διεθνή νομιμότητα με ισορροπία δυνάμεων είτε ισχύει η αμείλικτη προειδοποίηση του Θουκυδίδη «δίκαιο έχουν όσοι έχουν ίση δύναμη και ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται». Επειδή ακριβώς δεν κατανοήσαμε αυτή την ανελέητα σωστή θέση οδηγηθήκαμε σε κατευνασμούς, σε ιλαροτραγικά ζεϊμπέκικα και κουμπαριές που έθρεψαν και ενθάρρυναν τους κατευνασμούς και σε μια κατάσταση απάθειας και πολιτικής αποχαύνωσης που οδηγεί σε συρρικνώσεις που ούτε μεγάλη φαντασία δεν θα πρόβλεπε πριν 10 ή 20 χρόνια. Συρρικνώσεις που η συσκοτισμένη ελληνική πολιτική ζωή δεν μπορεί να αντιληφτεί τώρα, ιδιαίτερα υπό καθεστώς μειωμένης (οικονομικής και πολιτικής πλέον) κυριαρχίας στο οποίο συρθήκαμε σπασμωδικά και άβουλα. Ας μην γελιόμαστε, όμως. Της δρομολόγησή μας σε τροχιά συρρίκνωσης προηγήθηκε η πνευματική μας εκκένωση στον στίβο της ανάλυσης του διεθνούς συστήματος και της ιστορίας και η δημιουργία ενός απίστευτου επικοινωνιακού καταπλακώματός μας που όχι μόνο αναιρεί κάθε αξίωση δημοκρατίας αλλά και την έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας που συμβολίζεται με την εσωτερική-εξωτερική κυριαρχία και πιο ουσιαστικά την εσωτερική αυτοδιάθεση υπό συνθήκες ατομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας, όπως σωστά θα όριζε τις υψηλότερες βαθμίδες δημοκρατίας ο Γιώργος Κοντογιώργης.
    Τώρα, μια λέξη για τον Θεοδωράκη. Πρώτον, με την γνωστή διαδρομή που είχε είναι θαύμα πως διασώθηκε ψυχικά και πνευματικά. Πολλοί άλλοι δεν διασώθηκαν και ταλανίζονται ακόμη από ένα αυτοκτονικό αντί-εθνικό σύνδρομο που τους καθιστά συνειδητά ή ανεπίγνωστα αντίπαλους της ίδιας της πατρίδας τους και φίλους του κάθε «Άλλου».
    Δεύτερον, ώριμη σκέψη απαιτεί να διακρίνει μεταξύ της μεγαλοφυούς προσφοράς του στην Ελλάδα και στην Οικουμένη και κάποιων πολιτικών του παλινδρομήσεων με τις οποίες μπορούμε να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε. Το ίδιο ισχύει για την «ελληνοτουρκική φιλία» όπου όπως εκατομμύρια άλλοι αδυνατεί να διακρίνει την διαφορά μεταξύ εθνικών συμφερόντων λόγω αιτιών πολέμου που οδηγεί σε σύγκρουση και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων της καθημερινότητας ή του πνεύματος. Η άναρχη ανάμειξή τους και η εργαλειακή χρήση τους υπέρ της μιας πλευράς είναι το πρόβλημα. Και η εικόνα του τριδύμου που κάνει χειραψία κάτω από την ακρόπολη την στιγμή που μας παίρνουν το Αιγαίο είναι χαρακτηριστική. Όπως είναι χαρακτηριστική η απίστευτη αν όχι πολιτικά ασυνάρτητη και πρακτικά λανθασμένη περί δεξαμενής κάτω από το Αιγαίο που επικοινωνεί με Πειραιά και Σμύρνη.
    Τέλος, φυσιογνωμίες όπως ο Θεοδωράκης που ως εκ θαύματος διασώθηκαν πνευματικά και πολιτικά πρέπει να αναμένουμε την κρίση τους σε στιγμές κρίσιμες και ορατές σε όλους. Εκεί κανείς σίγουρα βλέπει τα πατριωτικά ένστικτα να εκδηλώνονται. Ας αναγνωρίσουμε εν τέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει συγχωροχάρτι, ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και κάποια πράγματα, όπως έλεγε και ο Κονδύλης, «είναι ανθρωπίνως κατανοητά».
    Μπροστά μας εκτυλίσσεται το φάσμα μερικής ή ολικής απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας, οι έξωθεν ορμούμενοι αναμενόμενα βυσσοδομούν, οι εγχώριοι άνθρωποί τους αναμενόμενα γίνονται ολοένα και περισσότερο «βασιλικότεροι του (έξωθεν) Βασιλέως», φωνές ήδη ψιθυριστά ή και φωνακτά καλούν για ένταξή μας στον «ηθικό, αγαθοεργό και … προοδευτικό νέο-Οθωμανισμό», «ευαγή ιδρύματα» χρηματοδοτούμενα (και) από το κράτος φέρνουν τα νταβουτουγλάκια να μας κάνουν μάθημα και τα εγχώρια γιουσουφάκια ολοένα και πιο απειλητικά και επιθετικά. Εδώ φτάσαμε και αφενός πρέπει να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας ως έθνος και αφετέρου να συγκρατήσουμε την ουσία.
    Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατί αυτές οι βιασύνες για οτιδήποτε. Αυτοί στο σπίτι τους και εμείς στο σπίτι μας, εκείνοι τα συμφέροντά μας και άμα τα συμφέροντά μας συγκρούονται ειρηνική επίλυση στην βάση της διεθνούς νομιμότητας. Όταν αυτοί δεν δέχονται το τελευταίο, είτε εμείς επιβάλλουμε την διεθνή νομιμότητα με ισορροπία δυνάμεων είτε ισχύει η αμείλικτη προειδοποίηση του Θουκυδίδη «δίκαιο έχουν όσοι έχουν ίση δύναμη και ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται». Επειδή ακριβώς δεν κατανοήσαμε αυτή την ανελέητα σωστή θέση οδηγηθήκαμε σε κατευνασμούς, σε ιλαροτραγικά ζεϊμπέκικα και κουμπαριές που έθρεψαν και ενθάρρυναν τους κατευνασμούς και σε μια κατάσταση απάθειας και πολιτικής αποχαύνωσης που οδηγεί σε συρρικνώσεις που ούτε μεγάλη φαντασία δεν θα πρόβλεπε πριν 10 ή 20 χρόνια. Συρρικνώσεις που η συσκοτισμένη ελληνική πολιτική ζωή δεν μπορεί να αντιληφτεί τώρα, ιδιαίτερα υπό καθεστώς μειωμένης (οικονομικής και πολιτικής πλέον) κυριαρχίας στο οποίο συρθήκαμε σπασμωδικά και άβουλα. Ας μην γελιόμαστε, όμως. Της δρομολόγησή μας σε τροχιά συρρίκνωσης προηγήθηκε η πνευματική μας εκκένωση στον στίβο της ανάλυσης του διεθνούς συστήματος και της ιστορίας και η δημιουργία ενός απίστευτου επικοινωνιακού καταπλακώματός μας που όχι μόνο αναιρεί κάθε αξίωση δημοκρατίας αλλά και την έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας που συμβολίζεται με την εσωτερική-εξωτερική κυριαρχία και πιο ουσιαστικά την εσωτερική αυτοδιάθεση υπό συνθήκες ατομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας, όπως σωστά θα όριζε τις υψηλότερες βαθμίδες δημοκρατίας ο Γιώργος Κοντογιώργης.
    Τώρα, μια λέξη για τον Θεοδωράκη. Πρώτον, με την γνωστή διαδρομή που είχε είναι θαύμα πως διασώθηκε ψυχικά και πνευματικά. Πολλοί άλλοι δεν διασώθηκαν και ταλανίζονται ακόμη από ένα αυτοκτονικό αντί-εθνικό σύνδρομο που τους καθιστά συνειδητά ή ανεπίγνωστα αντίπαλους της ίδιας της πατρίδας τους και φίλους του κάθε «Άλλου».
    Δεύτερον, ώριμη σκέψη απαιτεί να διακρίνει μεταξύ της μεγαλοφυούς προσφοράς του στην Ελλάδα και στην Οικουμένη και κάποιων πολιτικών του παλινδρομήσεων με τις οποίες μπορούμε να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε. Το ίδιο ισχύει για την «ελληνοτουρκική φιλία» όπου όπως εκατομμύρια άλλοι αδυνατεί να διακρίνει την διαφορά μεταξύ εθνικών συμφερόντων λόγω αιτιών πολέμου που οδηγεί σε σύγκρουση και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων της καθημερινότητας ή του πνεύματος. Η άναρχη ανάμειξή τους και η εργαλειακή χρήση τους υπέρ της μιας πλευράς είναι το πρόβλημα. Και η εικόνα του τριδύμου που κάνει χειραψία κάτω από την ακρόπολη την στιγμή που μας παίρνουν το Αιγαίο είναι χαρακτηριστική. Όπως είναι χαρακτηριστική η απίστευτη αν όχι πολιτικά ασυνάρτητη και πρακτικά λανθασμένη περί δεξαμενής κάτω από το Αιγαίο που επικοινωνεί με Πειραιά και Σμύρνη.
    Τέλος, φυσιογνωμίες όπως ο Θεοδωράκης που ως εκ θαύματος διασώθηκαν πνευματικά και πολιτικά πρέπει να αναμένουμε την κρίση τους σε στιγμές κρίσιμες και ορατές σε όλους. Εκεί κανείς σίγουρα βλέπει τα πατριωτικά ένστικτα να εκδηλώνονται. Ας αναγνωρίσουμε εν τέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει συγχωροχάρτι, ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και κάποια πράγματα, όπως έλεγε και ο Κονδύλης, «είναι ανθρωπίνως κατανοητά».
    Μπροστά μας εκτυλίσσεται το φάσμα μερικής ή ολικής απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας, οι έξωθεν ορμούμενοι αναμενόμενα βυσσοδομούν, οι εγχώριοι άνθρωποί τους αναμενόμενα γίνονται ολοένα και περισσότερο «βασιλικότεροι του (έξωθεν) Βασιλέως», φωνές ήδη ψιθυριστά ή και φωνακτά καλούν για ένταξή μας στον «ηθικό, αγαθοεργό και … προοδευτικό νέο-Οθωμανισμό», «ευαγή ιδρύματα» χρηματοδοτούμενα (και) από το κράτος φέρνουν τα νταβουτουγλάκια να μας κάνουν μάθημα και τα εγχώρια γιουσουφάκια ολοένα και πιο απειλητικά και επιθετικά. Εδώ φτάσαμε και αφενός πρέπει να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας ως έθνος και αφετέρου να συγκρατήσουμε την ουσία.
    Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί αυτές οι βιασύνες για οτιδήποτε. Αυτοί στο σπίτι τους και εμείς στο σπίτι μας, εκείνοι τα συμφέροντά μας και άμα τα συμφέροντά μας συγκρούονται ειρηνική επίλυση στην βάση της διεθνούς νομιμότητας. Όταν αυτοί δεν δέχονται το τελευταίο, είτε εμείς επιβάλλουμε την διεθνή νομιμότητα με ισορροπία δυνάμεων είτε ισχύει η αμείλικτη προειδοποίηση του Θουκυδίδη «δίκαιο έχουν όσοι έχουν ίση δύναμη και ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται». Επειδή ακριβώς δεν κατανοήσαμε αυτή την ανελέητα σωστή θέση οδηγηθήκαμε σε κατευνασμούς, σε ιλαροτραγικά ζεϊμπέκικα και κουμπαριές που έθρεψαν και ενθάρρυναν τους κατευνασμούς και σε μια κατάσταση απάθειας και πολιτικής αποχαύνωσης που οδηγεί σε συρρικνώσεις που ούτε μεγάλη φαντασία δεν θα πρόβλεπε πριν 10 ή 20 χρόνια. Συρρικνώσεις που η συσκοτισμένη ελληνική πολιτική ζωή δεν μπορεί να αντιληφτεί τώρα, ιδιαίτερα υπό καθεστώς μειωμένης (οικονομικής και πολιτικής πλέον) κυριαρχίας στο οποίο συρθήκαμε σπασμωδικά και άβουλα. Ας μην γελιόμαστε, όμως. Της δρομολόγησή μας σε τροχιά συρρίκνωσης προηγήθηκε η πνευματική μας εκκένωση στον στίβο της ανάλυσης του διεθνούς συστήματος και της ιστορίας και η δημιουργία ενός απίστευτου επικοινωνιακού καταπλακώματός μας που όχι μόνο αναιρεί κάθε αξίωση δημοκρατίας αλλά και την έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας που συμβολίζεται με την εσωτερική-εξωτερική κυριαρχία και πιο ουσιαστικά την εσωτερική αυτοδιάθεση υπό συνθήκες ατομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας, όπως σωστά θα όριζε τις υψηλότερες βαθμίδες δημοκρατίας ο Γιώργος Κοντογιώργης.
    Τώρα, μια λέξη για τον Θεοδωράκη. Πρώτον, με την γνωστή διαδρομή που είχε είναι θαύμα πως διασώθηκε ψυχικά και πνευματικά. Πολλοί άλλοι δεν διασώθηκαν και ταλανίζονται ακόμη από ένα αυτοκτονικό αντί-εθνικό σύνδρομο που τους καθιστά συνειδητά ή ανεπίγνωστα αντίπαλους της ίδιας της πατρίδας τους και φίλους του κάθε «Άλλου».
    Δεύτερον, ώριμη σκέψη απαιτεί να διακρίνει μεταξύ της μεγαλοφυούς προσφοράς του στην Ελλάδα και στην Οικουμένη και κάποιων πολιτικών του παλινδρομήσεων με τις οποίες μπορούμε να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε. Το ίδιο ισχύει για την «ελληνοτουρκική φιλία» όπου όπως εκατομμύρια άλλοι αδυνατεί να διακρίνει την διαφορά μεταξύ εθνικών συμφερόντων λόγω αιτιών πολέμου που οδηγεί σε σύγκρουση και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων της καθημερινότητας ή του πνεύματος. Η άναρχη ανάμειξή τους και η εργαλειακή χρήση τους υπέρ της μιας πλευράς είναι το πρόβλημα. Και η εικόνα του τριδύμου που κάνει χειραψία κάτω από την ακρόπολη την στιγμή που μας παίρνουν το Αιγαίο είναι χαρακτηριστική. Όπως είναι χαρακτηριστική η απίστευτη αν όχι πολιτικά ασυνάρτητη και πρακτικά λανθασμένη περί δεξαμενής κάτω από το Αιγαίο που επικοινωνεί με Πειραιά και Σμύρνη.
    Τέλος, φυσιογνωμίες όπως ο Θεοδωράκης που ως εκ θαύματος διασώθηκαν πνευματικά και πολιτικά πρέπει να αναμένουμε την κρίση τους σε στιγμές κρίσιμες και ορατές σε όλους. Εκεί κανείς σίγουρα βλέπει τα πατριωτικά ένστικτα να εκδηλώνονται. Ας αναγνωρίσουμε εν τέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει συγχωροχάρτι, ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και κάποια πράγματα, όπως έλεγε και ο Κονδύλης, «είναι ανθρωπίνως κατανοητά».
    Μπροστά μας εκτυλίσσεται το φάσμα μερικής ή ολικής απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας, οι έξωθεν ορμούμενοι αναμενόμενα βυσσοδομούν, οι εγχώριοι άνθρωποί τους αναμενόμενα γίνονται ολοένα και περισσότερο «βασιλικότεροι του (έξωθεν) Βασιλέως», φωνές ήδη ψιθυριστά ή και φωνακτά καλούν για ένταξή μας στον «ηθικό, αγαθοεργό και … προοδευτικό νέο-Οθωμανισμό», «ευαγή ιδρύματα» χρηματοδοτούμενα (και) από το κράτος φέρνουν τα νταβουτουγλάκια να μας κάνουν μάθημα και τα εγχώρια γιουσουφάκια ολοένα και πιο απειλητικά και επιθετικά. Εδώ φτάσαμε και αφενός πρέπει να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας ως έθνος και αφετέρου να συγκρατήσουμε την ουσία.
    Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κε Παναγιώτη
    Καλή σας μέρα ,ευχαριστώ για την παρέμβαση σας και επιτρέψτε μου να προσθέσω την ταπεινή μου γνώμη.

    Μελετώντας και δικά σας πονήματα συμπέρανα πώς η Λεγόμενη Ελληνοτουρκική φιλία έχει καταστεί στοιχείο της διαπραγματευτικής τακτικής της Τουρκίας.

    Γνωρίζουν πολύ καλά οι γείτονες μας να χρησιμοποιούν την αδιαλαξία, τις παράλογες αξιώσεις, την απειλή βίας και παράλληλα να αφήνουν μέσα απο μια ηπιότερη στάση ανοικτή την χαραμάδα της φιλικής επίλυσης των προβλημάτων μέσα απο διαπραγματεύσεις (οι οποίες όμως νομιμοποιούν ή τείνουν να νομιμοποιήσουν τις παράλογες και παράνομες αξιώσεις τους).

    Με μεγάλο ενθουσιασμό αγκαλιάζουν ενέργειες του τύπου προσέγγισης γιατί απλά τους υποβοηθούν να προβάλλουν το φιλικό τους προσωπείο.

    Η Ιστορία του Εθνους μας, μας έχει διδάξει πώς όσες φορές χάσαμε την μνήμη μας χάσαμε και τον προσανατολισμό μας.

    Η Μνήμη μας μας επιβάλλει να προσεγγίζουμε την Τουρκία (είτε ως κοσμικό κράτος είτε ως κεμαλικό κρατος,οσο σκληρό και κυνικό κιαν ακούγεται)μέ όρους σύγκρουσης.

    Δυστυχώς όσοι προωθούν την Ελληνοτουρκική Φιλία λειτουργούν είτε συνειδητά είτε όχι αποπροσανατολιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «δίκαιο έχουν όσοι έχουν ίση δύναμη και ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται».

    Διαχρονική αλήθεια που ίσχυσε, ισχύει και θα ισχύει πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΑΚΕΔΩΝ γράφει:
    Θα παρακαλούσα μερικούς που παριστάνουν τους αυστηρούς κριτές, να είναι λίγο πιο προσεκτικοί με τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ Μίκη Θεοδωράκη. Δε μασαει τα λόγια του, τα λει έξω απο τα δόντια, όπως τα είπε στην Δραγωνα, την Ρεμπούτση, και σε κάποια άλλα φρούτα που τους πιάνει αλεργία όταν ακουν τις λέξεις πατρίδα, εθνος κ.λ.π.
    Να σταματήσουν και μην επαναλαμβανουν τη λάσπη που του έριχναν και του ρίχνουν οι γιαλαντζί αριστεροί( τα τρωκτικά του κρατικού προϋπολογισμού και των ταμείων του Σορος κ.λ.). Ο Μίκης μας είναι εθνικό κεφάλαιο και σταματείστε τις ανίερες επιθεσεις σας, εκτός και αν οι πράξεις σας εκπορεύονται απο τα κεντρα εκείνα που εχουν ως σκοπό και στόχο να αποδομούν πατρίδα και έθνος.
    Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάθε άνθρωπος που διακατέχεται από πατριωτικά ένστικτα, είναι πολύτιμος και ουδείς περισσεύει.
    Ομως η παρέμβαση του κ. Ηφαιστου, ξεκαθαρίζει τις διαστάσεις για το πώς εννοεί ο Θεοδωράκης την ελληνοτουρκική φιλία. Βασικά, η φιλία αυτή μεταξύ των δύο συγκεκριμένων χωρών, προυποθέτει αποκατάσταση εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Γιατί οι λογαριασμοί που έχουμε με την Τουρκία είναι πάμπολλοι...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνώ με τον κ. Ήφαιστο. Αυτοί στο σπίτι τους και εμείς στο δικό μας σαν καλοί γείτονες. Όταν όμως είναι άρπαγες στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Κύπρο και χρησιμοποιώντας τους Κούρδους ( που αυξάνονται πληθυσμιακά)φτάσουν την Τουρκία στα 100 εκ. πληθυσμό και παράλληλα μας φορτώνουν 150.000 μουσουλμάνους λαθρομετανάστες ετησίως, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν αργότερα μέσω της θρησκείας, μετά από όλα αυτά λοιπόν πως μπορούμε να είμαστε φίλοι μαζί τους; Σκεφτείτε μόνο να γίνει αυτό που υποστηρίζουν μερικοί ανόητοι πολιτικοί, δηλαδή να τους βάλουμε στην Ε.Ε. Με αυτό από μόνο του (δηλαδή την ελεύθερη εγκατάσταση Τούρκων στην Ελλάδα)και χωρίς καμία άλλη ενέργεια από εμάς, σε ένα χρόνο θα είναι πλειοψηφία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και θα τα ελέγχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.