20/10/10

Ξεπουλάνε την ΕΛΒΟ στη γερμανική Rheinmetall

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Την παραχώρηση της ΕΛΒΟ (το Δημόσιο κατέχει το 51%) στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει το περιβόητο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ζημιογόνων εταιρειών του Δημοσίου, με αμφίβολα πάντως αποτελέσματα για το δημόσιο συμφέρον.

Η πρόταση της Rheinmetall βρίσκεται ήδη από τον Ιούνιο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου και εκείνο που απομένει πλέον είναι η τελική έγκρισή της.

Ο σχετικός φάκελος έχει προωθηθεί και στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος και έχει την ευθύνη για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Η κατάσταση της ΕΛΒΟ, η οποία βρίσκεται αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου λόγω εντοπιότητας, περιγράφεται ως δεινή, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στη μισθοδοσία των 450 υπαλλήλων της τους προσεχείς μήνες και βεβαίως να καλύψει και τις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών της. Η πρόταση της Rheinmetall εστιάζει σε πέντε διαδοχικά στάδια με απαραίτητη προϋπόθεση, για να ξεκινήσει κάθε στάδιο να έχει ολοκληρωθεί το προηγούμενο. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την πρόταση της γερμανικής εταιρείας, θα πρέπει η χώρα μας πρώτα να αγοράσει τα Marder και μετά να γίνουν όλα τα υπόλοιπα που προβλέπει. Πιο συγκεκριμένα:

1) Η Rheinmetall προσφέρεται να δώσει τη τεχνογνωσία (know how) για το Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (TOMA) Marder στην ΕΛΒΟ ή σε κάποιο στρατιωτικό εργοστάσιο, υπό την προϋπόθεση ο Στρατός θα το υιοθετήσει ως όχημα μάχης. Η Rheinmetall δεν θα χρεώσει το know how αλλά το Άμυνας θα πρέπει να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τα Marder. Με αυτό τον τρόπο, θεωρητικά, η ΕΛΒΟ θα μπορεί να συμμετάσχει σε όλα τα συναφή προγράμματα και τις δραστηριότητες της Rheinmetall στο εξωτερικό, όπως π.χ. το πρόγραμμα Marder του Περού και της Αργεντινής.

2) Η Rheinmetall προσφέρεται να δώσει τη τεχνογνωσία για οργάνωση ενός κέντρου υποστήριξης για κάθε είδους προϊόν οπλισμού και συστημάτων της που έχει δώσει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Να σημειώσουμε ότι μόνο στο Στρατό και στην Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή τη στιγμή ενεργά περί τα 1.000 συστήματα της εν λόγω εταιρείας.

3) Μία γενική συμφωνία με τη Rheinmetall -MAN για χρήση της ΕΛΒΟ ως τοπικού εταίρου στην ανάπτυξη κόμβου παραγωγής στρατιωτικών φορτηγών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

4) Συμμετοχή της Ελλάδας με μικρό κόστος (10 εκατ. ευρώ) στην ανάπτυξη του νέου τροχοφόρου 8×8 οχήματος της Rheinmetall. Έχοντας υπόψη την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτήσει η ΕΛΒΟ από τα παραπάνω στάδια, θα έχει πιθανότητες, σύμφωνα με την πρόταση, να επιλεγεί από τη Rheinmetall ως εργοστάσιο παραγωγής.

5) Εφόσον θα έχουν υλοποιηθεί τα παραπάνω στάδια, η ΕΛΒΟ –ή το τυχόν στρατιωτικό εργοστάσιο– θα είναι έτοιμη πλέον για να αναπτύξει με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία της Rheinmetall, από το πρόγραμμα Puma του Γερμανικού Στρατού, το μελλοντικό τεθωρακισμένο όχημα για το πεζικό του Στρατού.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση σχετίζεται με μία παλαιότερη προσπάθεια που έγινε στις αρχές του έτους και αφορούσε την προμήθεια μεταχειρισμένων γερμανικών TOMA Marder-1A3 από τον Ελληνικό Στρατό και παράλληλη εργοστασιακή αξιοποίησή τους από την κρατική εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας. Το αρχικό πρόγραμμα των Μarder-1A3 αφορούσε 415 οχήματα. Τότε η πρόταση απορρίφθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το επίσημο αιτιολογικό ότι «Δεν υπάρχει εντολή προμηθείας για ΤΟΜΑ, πλην αυτής των ρωσικών BMP-3HEL».
Αντισταθμιστικά Ωφελήματα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και στη συγκεκριμένη υπόθεση σημαντικός είναι ο ρόλος των λεγόμενων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ). Στο ενδεχόμενο που η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου διεκδικούσε τα ΑΩ από τις αμυντικές εταιρείες που προμηθεύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με οπλικά συστήματα κερδίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα αρκούσαν για να δώσουν, μεταξύ άλλων, δουλειά στην ΕΛΒΟ για να σωθεί και να ορθοποδήσει, ώστε μετά να τη μοσχοπουλήσουν. Η αξία των ΑΩ που οφείλουν στη χώρα μας οι προμηθευτές των Ενόπλων Δυνάμεων αγγίζει τα 2 δις ευρώ. Να επισημάνουμε ότι το ποσό αυτό οφείλεται στην Ελλάδα και όχι αποκλειστικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάτι που σημαίνει ότι, π.χ., θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη και άλλων αναγκών της χώρας, όπως για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων, νοσοκομειακού εξοπλισμού κ.ά.

Οι συγκεκριμένες οφειλές μένουν ανεκμετάλλευτες προς όφελος των εξοπλιστικών εταιρειών, αφού όσο δεν τα αποδίδουν γίνεται απαξίωση της οφειλής καθόσον άλλο είναι να χρωστάς, π.χ., 1.000.000 ευρώ το 2000 και άλλη αξία έχει να χρωστάς το ίδιο ποσό το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολεμικές βιομηχανίες που προμηθεύουν με οπλικά συστήματα τη χώρα μας προτιμούν να πληρώνουν τις οικονομικές ρήτρες που υπάρχουν, παρά να δίνουν άμεσα όλο το ποσό. Παρά το παραπάνω, τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ποσό, εντούτοις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον ώστε να κινηθεί άμεσα και να το εισπράξει.

18 σχόλια:

  1. Αφού τόσα χρόνια ζημιές βγάζει να πουληθεί ή να κλείσει ...

    Μπουχτίσαμε στα φέσια από τις κρατικοδίαιτες βιομηχανίες...

    Εδώ δεν δέχονταν ούτε μειώσεις μισθών!!

    Καλό είναι να υπάρχει εγχώρια βιοομηχανία αλλά όχι είς βάρος του φορολογούμενου..

    Ούτε ... Χαρταετό για εξαγωγές δεν έχουν φτιάξει...

    ΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά κάνουν .

    Εδώ έχουμε ξεπουλήσει όλα τα εθνικά θέματα και αιγαίο τι νόημα έχει να κρατήσουμε την ΕΛΒΟ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ξεπουλανε ολα παλι οι ΠΑΣΟΚτζηδες. Ο Καραμανλης ειχε κανει το παν για να δινει δουλεια στην ΕΛΒΟ. Ειχε κανονισει την κατασκευη αρματων μαχης απο τη Ρωσια αλλα δεν προλαβε να το υλοποιησει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για δειτε τον πρωτο όρο..
    εκει είναι ολο το ζουμι ..
    να χαλάσει η συμφωνία με τους Ρώσους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετς Ετς Ετς, Μνημόνιο και Στρατιωτικός Περίπατος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ 200ΕΚ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φανερή η πρόθεση της ΓΑΠοκυβέρνησης να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τις φήμες περί επενδύσεων οι οποίες στο τέλος αποδεικνύονται φούμαρα είτε αναστέλλονται , είτε δεν διασφαλίζουν καμία προοπτική και μέλλον στους εργαζόμενους,είτε είναι τραγικά ασύμφορες και ρυπογόνες.

    Ξένες επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα έχουν γίνει μαύρο κακόγουστο ανέκδοτο.
    Οι περισσότερες υποτίθεμενες επενδύσεις Σκαραμανγκάς -Ακταιο- Ελληνικό ναυαγούν και φαντάζουν με κακόγουστο φιάσκο αποτελούν επικοινωνιακό θέατρο κακής ποιότητας που αν πραγματοποιηθούν στην τελική ,πιό πολύ ζημιογόνες παρά κοινωνικό όφελος και απασχόληση φέρνουν.
    Οι ίδιοι οι πολίτες εύχονται να μην πραγματοποιηθούν.
    Στο πρωτάθλημα αποτυχίας ,κακοτυχίας και γκαντεμιάς το άτομο ΓΑΠ αφήνει κάθε προυγούμενο διεκδικητή χιλιόμετρο πίσω..
    Μετεωρίτης να ήταν, το πέρασμά του λιγότερη καταστροφή και ερήμωση θα προκαλούσε…
    Εκτός από ηλίθιος-πανύβλακας , που μιλά για πράσινη ανάπτυξη και ταυτόχρονα διαφημίζει ασύμφορες ,ζημιογόνες επενδύσεις, που οικολογική καταστροφή και ελάχιστες θέσεις εργασίας αφήνουν πίσω τους, το άτομο παίρνει χρυσό μετάλλιο στην Κατσικοποδαριά…..Ο Μητσοτάκης μπροστά του είναι ευχάριστη νοσταλγική ανάμνηση και φαντάζει… με θεό εύνοιας και καλοτυχίας….

    Στο τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας θα ψάχνουμε να βρούμε μία επένδυση που έγινε στην χώρα και να μην ήταν σκάνδαλο ή ζημιογόνα ή να μην την πλήρωσε το ίδιο το κράτος από την τσέπη των φορολογουμένων για να την εμφανίσει μετά ως επένδυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε κάτι τέτοιες εταιρείες δεν δουλευουν Ελληνες Μηχανικοί του Πολυτεχνείου ( του 20, βεβαίως, βεβαίως;

    Πως γίνεται να είναι ζημιογόνες;
    Εχει κάνει κάποιος κοστολόγηση τι μας στοιχίζει κάθε ώρα service στρατιωτικού εξοπλισμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η χώρα αυτή όχι μόνο δεν προσελκύει επενδύσεις αλλά έχει αναρτήσει μια τεράστια ταμπέλα που αναγράφει : Είσαι επιχειρηματίας; Είσαι ανεπιθήμιτος εδώ!και μην τολμήσεις να πατίσεις ξανά πόδι!…
    Αυτό έγινε με την επένδυση των Κινέζων στον Πειραιά. Στις διαδηλώσεις πρωτοστατούσε ο κυρ ΓΑΠαπανδρέου , το λιμάνι είχε κλείσει για μήνες ,οι ζημιές, το κόστος ανυπολόγιστα.

    Οι ίδιοι, οι σοβαροί Έλληνες επιχειρηματίες εγκαταλείπουν την χώρα, παίρνουν τα κεφάλαιά τους και πάνε στο εξωτερικό.
    Όταν οι ενχώριοι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν την χώρα περιμένετε να έρθουν οι ξένοι;
    Όταν πρίν μιά δεκαετία χάσαμε τα λεφτά μας στο χρηματιστήριο και οι πολιτικοί, αυτής... της ίδιας κυβέρνησης μας λέγαν επενδύστε στο χρηματηστήριο ,,,,τώρα ,που σας λένε οι τραπεζικές καταθέσεις σας είναι ασφαλείς εξακολουθήτε να τους εμπιστεύεσθε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΥΤΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ...
    ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ...
    ΠΟΔΗΛΑΤΟ.
    ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΥ ΕΝΩ
    ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ,ΔΕΝ
    ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ.
    ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ?
    ΜΑ ΟΙ ΒΑΛΤΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ....
    ΑΥΤΟΙ ΝΤΕ...ΟΙ ΜΙΖΕΝΖΕΛΛΗΝΕΣ...
    ΟΙ ΖΗΜΕΝΖΕΛΛΗΝΕΣ....
    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ
    ΠΑΠΟΥΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλη η Ιστορία γίνεται ώστε να ακυρωθούν τα Ρώσικα BMP-1.
    Δεν μιλάει κανένας για να μας φορτώσουν σαβούρες χωρίς προοπτικές ανάπτυξης και βιομηχανικής συμπαραγωγής.
    Η ΕΛΒΟ μπακάλικο ήταν και τέτοιο θέλουν να παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Ομιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ γιατι παρεδωσε το management της εταιρειας ενω παραλληλα διατηρει το 43% των μετοχων που κατεχει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. with UAV squadron equipped with Elbit Hermes 450 Unmanned aerial vehicles.
    βικιπαιδια
    η Κυπρος εχει ισραηλινα uav?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πουλατε την στην κυπρο

    να κανουμε εμεις τα κενταυρος με ασπιδα ηλεκτροφορου πυκνοτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νομίζω οτι την είχε πάρει ο Μυτηληναίος ... τι έγινε ;;; Εφυγε ;; Νύχτα, οταν κατάλαβε τι τεμπελχανείο είχε χρεωθεί;;;; Ξερει κάποιος;;;; Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ (με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποιος ιδιωτης,σε συνεργασια με κυβερνητικα στελεχη ενδιαφερεται γι'αυτο το project ??
    (Αινιγμα για πολυ δυνατους λυτες)
    Οποιος εχει την απαντηση εχει ταυτοχρονα την απαντηση για πολλα
    επιχειρηματικα και πολιτικα ερωτηματικα που απασχολουν αρκετους σκεπτομενους αλλα τελικα
    "ηλιθιους"φορολογουμενους Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΧΡΟΝΤΑΙ!
    Ειναι ενδιαφερον να θυμηθουμε οτι ο "φασιστας" και "γερμανοφιλος" Μεταξας οταν πληροφορηθηκε απο τον Μποδοσακη οτι οι Γερμανοι (και ω της συμπτωσης η ιδια ακριβως εταιρια η Rheinmetall!) ενδιαφερονταν να αγορασουν μετοχες της τοτε ΠΥΡΚΑΛ με οποιαδηποτε τιμη του ειπε "να μη δοσεις ουτε μια μετοχη γιατι ο Ελληνικος λαος θα μας κρεμασει και τους δυο" (λευκωμα 100ετιας της ΠΥΡΚΑΛ, Δεκεμβριος του 1974, σελ. 33) ενω τωρα μαλλον καποιοι "προοδευτικοι"- "πατριωτες νεου τυπου" μοιαζουν ετοιμοι να ξεπουλησουν ΣΤΡΑΤΗΓΚΙΚΕΣ εταιριες οσο -οσο!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω ξαναγράψει παλιότερα ότι σε συζήτηση με φίλο μηχανικό που από καιρού έχει συνταξιοδοτηθεί από την ΕΛΒΟ, αυτό το εργοστάσιο έχει δυνατότητα να κατασκευάσει μέχρι και διαστημόπλοιο. Γενικά, έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει αυτόνομα τα πάντα, χωρίς ρωσική γερμανική ή άλλες πατέντες... γιατί δεν βγάζει Εληνικό αυτοκίνητο, άρμα, ό,τιδήποτε ενώ μπορεί; γιατί δεν βγάζει δικού της σχεδιασμού προϊόντα;. Γιατί απαγορεύεται στην Ελλάδα να δημιουργεί. Μεταξύ πολλών άλλων εντοπίων τοποτηρητών για την εφαρμογή της απαγόρευσης είναι και το..... "συνδικαλιστικό" ....."κίνημα".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.