18/10/10

ΣτΕ: Άκυρα τα πρόστιμα σε Vodafone και Ericsson για τις υποκλοπές




Μη νόμιμες χαρακτήρισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αποφάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 76 εκατ. ευρώ στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και 7,3 εκατ. ευρώ στην Ericsson για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2006.

Η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει πρόστιμο στη Vodafone επιβλήθηκε για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και στην Ericsson , που ήταν προμηθευτής του λογισμικού της Vodafone επειδή δεν έπραξε τα δέοντα προκειμένου να προληφθούν και αποτραπούν οι υποκλοπές.

Με τις υπ’ αριθμ. 3319 και 3320/2010 αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο εταιρείες είναι άκυρα επειδή οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δε γίνονται δημόσια.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιτάσσει τον κανόνα της «δίκαιης δίκης» (άρθρο 6) και των επιταγών του Συντάγματος για το απόρρητο των επικοινωνιών και του τρόπου λειτουργίας ανεξάρτητων Αρχών (άρθρα 19 και 101Α), ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ που «θεσπίζει απαγόρευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Αρχής» είναι παράνομος.

Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αποφάσεις "με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικουμένων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη".

Ακόμη, ξαναέστειλε τις υποθέσεις στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει νέες νόμιμες αποφάσεις για τις δύο εταιρείες.

20 σχόλια:

  1. Ποιός δουλεύει ποιόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μοναδικές διαφημίσεις που βλέπεις πια στα κανάλια είναι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας..

    Τυχαίο; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάντια της δικαιοσύνης. Αντιλαμβάνεστε που έχει φτάσει ο ξεπεσμός?

    Η vodafone θα έπρεπε να είχε κλείσει με την κατηγορία της κατασκοπίας.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα τα χρήματα από πρόστιμα που περιμένουν να εισπράξουν είναι το ίδιο πέτσινα με αυτά.
    Στην ΜΕΒΓΑΛ είχαν ρίξει πρόστιμο 25 εκ. ευρώ και μετά από 7 χρόνια έγινε ...40.000 ευρώ (σαράντα χιλιάδες ευρώ) τα οποία δεν έχουν καταβληθεί ακόμα !!!
    Για τέτοιους καραγκιόζηδες μιλάμε !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη: Αφήνει όλα τα λαμόγια της πολιτικής και του δήθεν επιχειρηματικού κόσμου να αλωνίζουν κλέβοντας ό,τι βρούν και αν πέσει στα χέρια τους κανάς φτωχομπινές, τον σκίζουν κανονικά.

    Μου αρέσετε μερικοί που για διάφορα εγκλήματα στην Ελλάδα, με τέτοια δικαιοσύνη, ζητάτε και θανατική ποινή.
    Θα εκτελούν τους αθώους και θα αφήνουν τους εγκληματίες ελεύθερους ρε όρνεα!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία ματιά στα πρώτα θέματα που κυριαρχούν στην Ευρώπη .

    http://www.lemonde.fr/

    http://www.lefigaro.fr/

    http://www.bbc.co.uk/

    Το ιστολόγιο γιατί ακολουθεί την γραμμή των Ελληνικών ΜΜΕ να μην αναφέρουν ή να υποβαθμίζουν τα γεγονότα στη Γαλλία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το δικαιολογητικό της απόφασης του ΣτΕ είναι κατανοητό. Αυτό όμως δεν καταργεί το σκεπτικό της απόφασης προστιμάτων από την ΑΔΑΕ. Η λύση είναι απλούστατη. Η ΑΔΑΕ συνεδριάζει δημόσια με την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών μηχανών λήψης-μετάδοσης. Ο/Η προεδρεύων της εν λόγω συνεδρίασης της ΑΔΑΕ επίσημα και ΔΗΜΟΣΙΑ φέρνει την ΕΙΣΗΓΗΣΗ περί επιβολής προστιμάτων σε ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ μεταξύ των διοικούντων μελών της ΑΔΑΕ. Στην ουσία εάν η ΑΔΑΕ επίσημα και ΔΗΜΟΣΙΑ επικυρώσει την προηγούμενη απόφασή της, τελειώνει η ιστορία του πορίσματος του ΣτΕ. Φυσικά, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να σκεφθούν κάποια καινούργια νομική οδό ώστε να γίνει καινούργια προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς και σε άλλα ανώτερα επίπεδα δικαστικών ενστάσεων όπως τα δικαστήρια της ΕΕ.

    Εδώ τίθεται όμως το ερώτημα για το πόσο εδώ είναι Βαλκάνια. Πόσο γρήγορα θα μπορέσει - άν θα μπορέσει και άν θελήσει - να κάνει αυτή την ΔΗΜΟΣΙΑ συνεδρίαση και επικύρωση της προηγούμενης απόφασής της η ΑΔΑΕ; Ή θα πέσουν τα κατάλληλα τηλεφωνήματα ώστε η όλη υπόθεση να παραπεμφθεί σε κάποιο αρχείο;

    Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    18/10/2010 - τοπική ώρα 14:47 - ώρα Ελλάδος 21:47

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 18 Οκτωβρίου 2010 9:34 μ.μ.

    Άσε με ρε φίλε ,
    εδώ η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει 24ώρη προειδοποιητική απεργία για τις 14 Δεκεμβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τζίμη διαφωνώ πλήρως: οι ποινές της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρακτικά εκμηδενίζονται γιατί, ως δια μαγείας, οι υπάλληλοι που τις στοιχειοθετούν, δεν τις τεκμηριώνουν οικονομικά επαρκώς και νομικά πλήρως. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τις δικογραφίες των εφοριών: τεράστια πρόστιμα αρχικά, μηδενικό το αποτέλεσμα. Τυχαίο; Δε νομίζω!

    Καραγκιόζηδες δεν είναι αυτοί αλλά εμείς που δεν τους έχουμε πάρει με τα γιαούρτια.

    Όσο για το ζήτημα των ανοιχτών συνεδριάσεων της ΑΔΑΕ, αφού το ΣτΕ αποφάσισε ότι "ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ που «θεσπίζει απαγόρευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Αρχής» είναι παράνομος", γιατί δεν βάζουν ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους νομικούς (εισηγητή ΑΔΑΕ, νομικούς συμβούλους Υπουργών που το έστειλαν στη Βουλή, μέλη νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής που το έλεγξαν) στη φυλακή, κατόπιν αφαίρεσης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δια παντός; Γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το θέμα λόγω των διαφημίσεων που χώνουν στα κανάλια οι εταιρείες θα θαφτεί και πάλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφου λέμε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ( ΔΗΛ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΑ ΘΑΒΕΙ.
    ΑΠΟ ΤΗ VODAFONE ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΩΝ 70 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλοιμονο στην ελλάδα και στα ελληνόπουλα.

    Τι μας περιμένει αλλο δέν ξερω.

    Μονον συμφορές νομίζω.

    Μα τόσο διάβρωση στους θεσμούς;

    ΚΟΤΣΥΦΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. είμαστε άξιοι τις τύχης μας αφού ακόμα και σήμερα θέλουν κάποιοι να μιλήσει,να πει τί.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χαρείτε λοιπόν δικαιοσύνη, χαρείτε το συμβούλιο της επικρατείας, χαρείτε τον πρόεδρό του και τους δικαστες που έβγαλαν αυτή την απόφαση, χαρείτε που τυγχάνουν ασυλίας επί της ουσίας, χαρείτε που καλοπληρώνονται χώρια τ άλλα χαρείται το αίσθημα περί δικαίου που υπηρετούν, χαρείτε οτι εδώ κρίθηκε ζήτημα κατασκοπείας της χ'ωρας και του ίδιου του πρωθυπουργού τότε.
    απο αυτο το είδος ανθρώπων περνάνε προς κρίση όλοι οι νόμοι πριν ψηφιστούν, από τετοιους ανθρωπους ζητάμε το δικιο μας γι αυτο δεν το βρίσκουμε αυτοί οι ανθρωποι κρίνουν συχνά λεπτές πτυχές της ζωής μας.
    έχουν ήθος;
    έχουν δικαιο κριτήριο;
    δικαζουν αμερόληπτα;
    κρίνε μλκ ελληνικέ λαέ την περίφημη δικαστική σου εξουσία πυλώνα της "δημοκρατίας" σου
    έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη κράζουν κατά καιρούς διάφορα λαμόγια. και βέβαια αυτοί έχουν εμπιστοσύνη γιατί δεν ειναι ανεξάρτητη η ελληνική δικαιοσύνη.
    εγώ προσωπικά δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 18 Οκτωβρίου 2010 9:34 μ.μ.

    Έχεις δίκιο, Τ., αλλά ποιος να διαβάζει γαλλικές εφημερίδες; Έπειτα, το ιστολόγιο είναι φτιαγμένο για εθνικά θέματα που αφορούν κυρίως στο Ισρ..., εεεε στην Ελλάδα θέλω να πω. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι "επαναστατικές" κραυγές των Ελλήνων!

    ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!
    ΜΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ!!!!!
    ΚΟ-ΚΟ-ΚΟ-ΚΟ-ΚΟ!!!!


    Σήμερα το πρωϊ ένας πτωχός βιοπαλαιστής πατέρας, σιδηρουργός στο επάγγελμα,"συνελήφθη" να μεταφέρει με το επαγγελματικό του φορτηγάκι έναν καναπέ για το σπίτι του φοιτητή γιου του!!!!

    Το "έγκλημα" του τιμωρήθηκε επί τόπου από τους μπάτσους με αφαίρεση πινακίδων και 3.000 € πρόστιμο!!!!!!!!!!!!

    Για ποιο κράτος μιλάτε ρε;
    Γιατί δεν τους έχουμε κρεμάσει ακόμη;

    ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!

    ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!
    που λέει και ο Α.Λ από τη Θεσσαλονίκη.

    Αι σιχτίρ, τα έχω πάρει στο κρανίο με όλη αυτή την αδικία που βλέπω γύρω μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΠΕΛΛΗ, δεν τους έχουμε κρεμάσει ακόμα και δεν θα τους κρεμάσουμε φοβάμαι, διότι οι πλήστοι εξ ημών είμαστε κοματόσκυλα, ανελεύθεροι και ζώα πραγματικά.
    Πρίν από λίγες ημέρες πέθανε ο ΛΑΔΑΣ και πιό πρίν ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και άλλοι χουντικοί(σχεδόν όλοι), πέσμου ρε ΑΠΕΛΛΗ βρήκαν σ'αυτούς τους επίορκους να έχουν καταχραστεί μία δραχμή;
    Tους κατηγόρησαν ότι κατέλυσαν τη δημοκρατία, ε και, τέτοια που ήταν κατάλυση δεν χρειαζόταν;
    Δηλαδή σήμερα, αν βρεθεί κάποιος και κάνει το ίδιο και απαλάξει τη χώρα μας απ'αυτή τη βρωμιά και δυσοδία, που μας έφερε η καλίτερη (όπως λένε οι πολιτικοί μας)δημοκρατία που είχαμε ως τώρα, θα κάνει άσχημα;
    Για το ΛΑΟ μιλάω πάντα και όχι για τους επαγγελματίες πολιτικούς και λοιπούς παρατρεχάμενους, που κερδοσκοπούν στο όνομα της δημοκρατίας, καθήμενοι πάνω στο πτώμα της χώρας μας.
    Αυτό που γράφω, δεν είναι λύση για πολιτισμένους ΛΑΟΥΣ, μήπως όμως εμείς δεν έχουμε τελικά άλλη διέξοδο;
    O ΓΑΠ λέει, όλα στο φώς και κάνει εξεταστική για την περίοδο 2007-2009, όταν όλοι (εντός και εκτός) γνωρίζουμε ότι, η οικονομία μας καταστράφηκε τα τελευταία 30 χρόνια.
    Άρα ο τύπος μας δουλεύει ψιλό γαζί, εξυπηρετώντας δικά του σχέδια, ποιά; δεν τα γνωρίζω και πάντος όχι την αλήθεια και το φώς, όπως διατυμπανίζει.
    Τι έχει λοιπόν να περιμένει ο ΛΑΟΣ, απο τη σημερινή την αυριανή και μεθαυριανή κυβέρνηση με αυτούς τους θεσμούς που λειτουργούν όπως λειτουργούν σήμερα;

    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τώρα το μόνο που μένει είναι να κινηθεί αυτεπάγγελτα εισαγγελέας και να κάνει μήνυση στην ΑΔΑΕ για τα "άδικα" πρόστιμα...
    Μιλάμε για ακόμα έναν θρίαμβο της ελληνικής δικαιοσυνης...
    ------------------------------
    @ 19 Οκτωβρίου 2010 11:17 π.μ.

    Πόσο δίκιο έχεις!

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρε ΣτΕ, δεν γίνεται να με απαλλάξεις κι εμένα από 4 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή διότι κατά την δικαιοσύνη έφαγα 300 ευρώ από το κράτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Galia, για να "θερμάνω" λίγο τη συζήτηση, για ψάξε εάν υπάρχει κανείς που ήταν μπλεγμένος στο σκάνδαλο των υποκλοπών (εκτός Ελληνικού Δημοσίου) ο οποίος είναι σήμερα μόνιμο προσωπικό στην ΑΔΑΕ!!!

    Τί φαντασία που έχω, αυτά τα πράγματα ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.