16/1/12

Λόγω αναδουλειάς φεύγουν άρον-άρον οι Αλβανοί μετανάστες! Μαζί παίρνουν οικογένεια και καταθέσεις


• Ανάμεσα στις πολλές επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι και η άτακτη φυγή των Αλβανών μεταναστών! Αν και πριν λίγο καιρό, ο αριθμός τους πλησίαζε ή και ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο (!), τώρα φαίνεται, ότι έχει μειωθεί σημαντικά, μιας και αρκετές χιλιάδες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αλβανία.
Μαζί τους έχουν πάρει και τις καταθέσεις τους, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει «φτερά» από τις Ελληνικές τράπεζες αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, όπως τονίζουν παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πολλοί Αλβανοί επενδύουν τα χρήματα που κέρδισαν στην Ελλάδα, κυρίως στο real estate.

Λόγω… αναδουλειάς!
Βέβαια, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι Αλβανοί φεύγουν από την Ελλάδα είναι η αυξανόμενη ανεργία. Ειδικά στην οικοδομή, όπου απασχολούνταν οι περισσότεροι, λόγω της πτώσης στον κλάδο δεν υπάρχουν δουλειές ούτε για… δείγμα. Όπως σημειώνουν εργολάβοι και στην Ήπειρο, πολλοί Αλβανοί έχουν να δουλέψουν για μήνες, την ώρα που μένουν χρόνια στην Ελλάδα και έχουν οργανώσει τη ζωή τους. «Κάποιοι έχουν δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγουν και να επιστρέψουν στην Αλβανία, όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εκείνους!».

Στα χωριά…
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και στα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου. Εκεί, πολλοί μόνιμοι κάτοικοι συνεργάζονταν με Αλβανούς για δουλειές, όπως την καλλιέργεια κήπων ή άλλες οικοδομικές εργασίες, ενώ πολλοί ήταν και βοσκοί. Όμως, πλέον οι Έλληνες δεν μπορούν να τους πληρώνουν, με αποτέλεσμα, όσοι έμεναν κοντά στα σύνορα και πηγαινοέρχονταν, τώρα να μην κάνουν το δρομολόγιο.

Ο Economist
Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Economist που περιγράφει το «τσουνάμι» επιστροφής των οικονομικών μεταναστών στην πατρίδα τους. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί, όπως το γλωσσικό ζήτημα των παιδιών τους. Όπως παραδέχονται, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών τους δεν γνωρίζει την μητρική τους γλώσσα καθώς έχουν γεννηθεί και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία.

Δεν έχουν σχέση…
Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτοί που γυρίζουν είναι Αλβανοί και δεν έχουν καμία σχέση με τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες, η πλειοψηφία των οποίων ζει μόνιμα στην Ελλάδα και έχει προκόψει, αφού οι περισσότεροι έχουν αγοράσει δικά τους σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ πολλοί έχουν κάνει και δικές τους επιχειρήσεις.
http://proinoslogos.gr/component/content/article/13/9537 

7 σχόλια:

  1. Άντε τώρα να ενισχιθούν οι τράπεζες με 10-20 δις ευρώ, γιατί οι αλβανοί έφυγαν χωρίς να πληρώσουν τα δάνεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τo μεγαλυτερο παραμυθι που πλασαρεται τα τελευταια 2 χρονια...Να πανε στην Αλβανια να κανουνε τι? Για ρωτηστε τα Αλβανακια αν θελουνε να πανε πισω στη μαμα πατριδα?(ανατριχιαζουνε και μονο στην ιδεα)Καλυτερα 1 μεροκαμματο τη βδομαδα και στην Ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλβανική οικονομία αναπτύσσεται και είναι φυσικό να θέλουν να επιστρέψουν (και επιστρέφουν) στην πατρίδα τους οι "ορθοδόξως" εργαζόμενοι Αλβανοί, όπως επέστρεφαν από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και κυρίως την επομένη δεκαετία οι Έλληνες στην Ελλάδα, κυρίως από την Γερμανία. Τι λόγο έχουν να μένουν στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν πια δουλειές;

    Επίσης, στην Αλβανία υπάρχει λιγότερη εγκληματικότητα απ' ό,τι στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη.

    Αν νομίζεις ότι είναι παραμύθι, απόδειξέ το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσυ που συμμεριζεσαι αυτα που γραφονται γενικως και αοριστως αποδειξε οτι ισχυουν.Οι καλυτερες αποδειξεις ειναι ο μικροκοσμος του καθενος απο μας.Γνωριζεις καποιον Αλβανο να εφυγε απο τη γειτονια σου ,το σχολειο του παιδιου σου,απο το βενζιναδικο της περιοχης σου?αυτη που σου καθαριζει το σπιτι?Απο που προκυπτουν τα νουμερα του ECONOMIST για το ΤΣΟΥΝΑΜΙ φυγης? ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ...Γιατι απλα δεν υπαρχουν νουμερα.Και στο τελος αν φυγανε δεκα χιλαδες οικογενειες(ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΥΓΑΝΕ) μεσα σε δυο χρονια...τι να λεει μπροστα στο 1 εκατομμυριο συν που βρισκονται στη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήδη σου έδωσα ένα στοιχείο παραπάνω. Το διάβασες, ή δεν ξέρεις αγγλικά; Αν δεν ξέρεις, πες το, δεν είναι ντροπή.

    >Γνωριζεις καποιον Αλβανο να εφυγε απο τη γειτονια σου ,το σχολειο του παιδιου σου,απο το βενζιναδικο της περιοχης σου?<

    Ναι, οι περισσότεροι έφυγαν. Ακόμη και οι γυναίκες που εργάζονταν παραδουλεύτρες.

    >Απο που προκυπτουν τα νουμερα του ECONOMIST για το ΤΣΟΥΝΑΜΙ φυγης?<

    Τι εννοείς; Ο ECONOMIST είναι έγκυρο περιοδικό και αυτό που σού έδωσα να διαβάσει είναι ότι η αλβανική οικονομία παρουσιάζει πρόοδο, εν αντιθέσει προς την ελληνική, που βυθίζεται. Είναι προφανές ότι εγκαταλείπουν την Ελλάδα οι εργαζόμενοι Αλβανοί και μένουν τα κατακάθια, που έχουν πάντα δουλειά, όπως έγραψε στο πρώτο σχόλιό μου (16 Ιανουαρίου 2012 10:32 π.μ.) . Τα "ΤΣΟΥΝΑΜΙΑ" είναι δικοί σου ορισμοί, που δεν με αφορούν, ούτε λένε τίποτε.

    ΥΓ: Εξακολουθείς να "επιχειρηματολογείς" (sic), χωρίς ούτε ένα επιχείρημα. Δηλαδή, πρέπει να είναι έτσι, επειδή το λες εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδη μαλλον το μυαλο σου δε σε βοηθαει και πολυ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΙ ΦΥΓΑΝΕ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ?
    Μηπως εχει πεσει στην αντιληψη σου(χα) οτι οι Αλβανοι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΙΖΑ ΠΛΕΟΝ για την ΕΕ παρα μονο βιομετρικα διαβατηρια?(που σημαινει οτι μπαινουνε και βγαινουνε οποτε γουσταρουνε).
    Ειδες καμμια αναφορα του ΕΓΚΥΡΟΥ ΕCONOMIST σε στοιχεια?(αν ναι, να μας το πεις μαζι με τις παραπομπες του).
    Οι παραπομπες για αναπτυξη της Αλβανιας ειναι σωστες αλλα για το επιπεδο της χωρας.(Αν σου λεει κατι αυτο).
    Μηπως γνωριζεις οτι το μεροκαματο για οικοδομο, στη χωρα με τη ραγδαια
    αναπτυξη, ειναι 15 ευρω??(παντως ειναι μια ευκαιρια και για σενα αν θελεις να πας μεχρι εκει να πιασεις τη καλη).
    Μηπως ετυχε να πας μεχρι την Αλβανια, εσυ η καποιος γνωστος σου τελευταια?
    Επειδη λοιπον εγω εχω παει αρκετες φορες, το τελευταιο χρονο λογω δουλειας, σε πληροφορω οτι αυτο που λεγεται αναπτυξη, ειναι σε επιπεδο καφετεριας.(Το μονο που βλεπεις, ειναι να ανοιγουν καφε, κατα δεκαδες).
    Την αναφορα σε ΤΣΟΥΝΑΜΙ κλπ την κανει το ECONOMIST και οχι εγω(μαθε πρωτα να διαβαζεις Ελληνικα και μετα να κανεις παρατηρησεις για Αγγλικα).
    ΥΓ. Το SIC στο μαθανε τωρα τελευταια η το ηξερες απο πριν?Επειδη λοιπον στο μαθανε να το χρησιμοποιεις λαθος η παλι δε διαβασες σωστα, δε το βαζουνε μετα απο εισαγωγικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.