22/1/12

Μέσω Τουρκίας η αποπληρωμή του Ιράν για τις εξαγωγές του στην Ινδία

Μέρος των χρημάτων που καταβάλλονται στο Ιράν για τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ινδία διέρχονται μέσω τουρκικής τράπεζας ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.Η Ιρανική τράπεζα κατά τον Ιρανό αξιωματούχο διαθέτει και άλλα κανάλια για την εισροή του συναλλάγματος απο την πώληση ιρανικού Πετρελαίου.Μέ τον τρόπο αυτο όπως σωστά επισημαίνει ο Ελληνικός Ιστότοπος DEFENCEPOINT.GR οι Ιρανοί διακηρύττουν την αναποτελεσματικότητα του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην χώρα τους και παράλληλα εκθέτουν την Τουρκία στα μάτια της Διεθνής Κοινότητας για την διπρόσωπη πολιτική και τακτική της.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις εξαγωγές μας προς την Ινδία και τα χρήματα εξακολουθούν να μεταφέρονται κανονικά μέσω τουρκικής τράπεζας η οποία και μας έχει ενημερώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε μεταφορές χρημάτων προς το Ιράν για τις εξαγωγές του πετρελαίου του Ιράν σε νέους πελάτες δήλωσε ο Mohsen Ghamsari.

Η δήλωση φέρεται να έγινε για να καθησυχάσει το Ιράν την Ινδία, η οποία αγοράζει περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα από το Ιράν και με την σειρά της είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύεται πετρέλαιο απο το Ιράν παρά τις αντίθετες συστάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας μετά τη Σαουδική Αραβία καλύπτει περίπου 12 τοις εκατό των αναγκών της ταχέως αναπτυσσόμενης Ινδίας με ετήσιο όφελος E12 δισ. περίπου.

Η Κίνα, ένας ακόμη σημαντικός πελάτης του Ιράν απέρριψε τις κυρώσεις στο Ιράν , ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι κυρώσεις αυτές στις οικονομίες τους.

Η Τουρκία, η οποία και αντιτίθεται σε μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν, είναι επίσης ένας σημαντικός πελάτης για το Ιράν και στην αγορά του φυσικού αερίου εκτός από το πετρέλαιο. Οι Ιρανικές εξαγωγές προς την Τουρκία, ως επί το πλείστον από τον ενεργειακό τομέα της άγγιξαν τα 12 δισ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.