19/1/12

Το ζήτημα των ΑΟΖ είναι περίπλοκο και ευαίσθητο σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ

SigmaLive/ΚΥΠΕ
Στο θέμα των πληροφοριών που θέλουν την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση να ζητάει από Κύπρο και Τουρκία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με την Ελλάδα όμως να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνονται.

Σημείωσε δε ότι «στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα, αλλά και σε συνέχεια επαφών που έχει κάνει η Πρεσβεία μας στο Κάιρο, επιβεβαιώνεται η σταθερή βούληση των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ήδη υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα».

Ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι οι σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας είναι πολύ στενές, ότι η Ελλάδα στηρίζει την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Αίγυπτο και τη θεωρεί μια χώρα στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Ελληνας εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόσκληση προς Τουρκία και Κύπρο από την πλευρά της Αιγύπτου έχει γίνει και αν έχει γίνει, αυτό, τότε μπαίνει ζήτημα ευθείας αποδοχής της τουρκικής θέσης περί μη ύπαρξης ΑΟΖ Καστελορίζου, επανέλαβε ότι οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται, προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ήδη υπογεγραμμένη και κυρωθείσα συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, άρα εκ των πραγμάτων δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από οικονομικά οφέλη που δημιουργεί, αποτελεί και ένα παράγοντα σταθερότητας και για αυτό το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Είναι μία πολιτική την οποία την ασκεί ενεργά».

Σημείωσε παράλληλα ότι «με την Κυπριακή Δημοκρατία η επαφή μας είναι συνεχής, είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε συζητήσει σε όλα τα επίπεδα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και εντάσσεται, βέβαια, στην ευρύτερη στρατηγική και το σχεδιασμό που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Αλλά και με την Τουρκία επιθυμούμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ μας και για αυτό το λόγο και υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές, προκειμένου να αναζητήσουμε τις δυνατότητες προόδου σε αυτό το ζήτημα».

Ο Ελληνας εκπρόσωπος χαρακτήρισε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, «ένα πάρα πολύ πολύπλοκο, τεχνικό και ευαίσθητο ζήτημα» για το οποίο απαιτείται χρόνος και «η καλή βούληση και η καλή διάθεση των μερών και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Αιγύπτου υπάρχει τέτοια διάθεση. Οι δύο χώρες έχουν πολύ φιλικές σχέσεις, έχουν και οι δύο κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, οπότε υπάρχει η βάση επάνω στην οποία συζητάμε και έχουν την επιθυμία να προχωρήσουν». Επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αναπτύξει και να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο την οποία χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στη Λιβύη, όπου επίσης είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της χώρας, την οποία η Ελλάδα στήριξε. Πρόσθεσε ότι «έχει επαναλειτουργήσει η Πρεσβεία μας στην Τρίπολη, υπάρχουν τακτικές και πυκνές επαφές με την Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή στη Λιβύη, και θα συνεχίσουμε και εκεί τη στενή μας συνεργασία».

12 σχόλια:

  1. Τελικά έχουμε δικαίωμα να ανακυρήξουμε ΑΟΖ απο μόνοι μας ή είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε πρώτα με όλους τους γείτονες μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Χρήστο δεν είναι θέμα δικαιώματος αλλά αν έχουμε τα κάκαλα να το κάνουμε. Το δικαίωμα γεννάται απο την στιγμή που υπάρχουν οι διεθνείς νόμοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστίνα,επειδή δεν έχουμε τα κάκαλα γι'αυτό ρωτάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η "δημιουργία" ΑΟΖ προϋποθέτει πρώτα την ανακήρυξη και στη συνέχεια την οριοθέτηση, τα οποία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μπορούμε να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ όποτε θέλουμε και με ότι όρια θέλουμε. Το θέμα είναι ότι όποιο κράτος θεωρεί πως αδικείται από τα όρια που έχουμε χαράξει μπορεί να προσφύγει στα Διεθνή Δικαστήρια. Αυτό προβλέπει και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας: είτε τα γειτονικά κράτη συμφωνούν για τα όρια των ΑΟΖ τους είτε καταφεύγουν σε Διεθνές Δικαστήριο για την επίτευξη δίκαιης λύσης. Οπότε απαιτούνται πολλά περισσότερα από τα "κάκαλα" (που σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαθέτουμε)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Το ζήτημα των ΑΟΖ είναι περίπλοκο και ευαίσθητο σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ»

    Αν το «ελληνικό» ΥΠΕΞ ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ούτε «περίπλοκο», ούτε «ευαίσθητο» θα ήταν το ζήτημα των ΑΟΖ.


    «Ο Ελληνας εκπρόσωπος χαρακτήρισε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, «ένα πάρα πολύ πολύπλοκο, τεχνικό και ευαίσθητο ζήτημα»...

    Δεν νομίζω, κύριε «εκπρόσωπε». Άραγε ποιον εκπροσωπείς ;;;
    ΞΕΚΑΘΑΡΟ είναι το θέμα.
    ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ;
    Τα υπόλοιπα είναι απλά για να μιλάμε, να συζητάμε, να περιστρεφόμαστε γύρω από τον άξονά μας..., έτσι, να περνάει η ώρα.
    Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 1000 αιώνες κοσκινίζει.
    Γιατί όμως ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ ;;; Ποιον εξυπηρετεί ; Ποια, ή ποιου, ή ποιών τα συμφέροντα;;; Του Λαού που ορκίστηκε να υπηρετεί ή Άλλων ;;;
    Ίσως φοβάται... Αν είναι έτσι, να φύγει, να πάει σπίτι του να κρυφτεί στο συρτάρι, όσο είναι καιρός. Γιατί τα Δικαστήρια δεν θα έχουν συρτάρια, ούτε κρυψώνες για τους αρουραίους.
    Έ;;; Τι λέτε, κύριε «εκπρόσωπε» (;!)... ΕΚΕΙΝΩΝ που εκπροσωπείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Πέρσες αναρωτιόντουσαν γιατί κάτσανε οι 300 στο στενό αφού θα πέθαιναν ,γιατί δεν πήγαιναν λίγο πιο μέσα να μη στριμωχνόμαστε . Οι Τούρκοι όταν επαναστάτησαν οι Ελληνες αναρωτήθηκαν γιατί ,αφού περνάνε τόσο καλά ,θέλουμε να τους διώξουμε (κατά πολλούς σημερινούς ακαδημαικούς αναπτυσσόμασταν).Στη δε Σμύρνη έγινε στρίμωγμα στο λιμάνι και συνωστισμός . Οι Γερμανοί δεν θα μας πείραζαν αν υπαναχωρούσαμε και τους αφήναμε να περάσουν και να μείνουν.
    Αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ποιούμαι την ήσαν για να μην πειράξουμε τους βολεμένους και όσους θέλουν να επαναστατούν εκ του ασφαλούς ..
    Σε ότι λέτε κύριε Ηλία για τα διαδικαστικά έχετε δίκιο αλλά πολλά πράγματα κερδήθηκαν με την ψυχή κα χάθηκαν με το μολύβι.
    Και οι Κύπριοι όταν ξεκίνησε το θέμα για το οικοπεδάκι αντιμετώπισαν πόλεμο , και πριν ξεκινήσει, είτε με χτυπήματα κάτω απο την ζώνη είτε με πάνω απο την ζώνη , αλλά αν μη τι άλλω έκαναν την αρχή... Εμείς ξεκινάμε μπροστά με την όπισθεν.
    Ρίκα μου Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι....Αυτοί που μας κυβερνούν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο πολιτογραφούνται ως Ελληνες επειδή το γράφει η ταυτότητα ; Είναι πολλά τα λεφτά ΑΡΗ και κακός σύμβουλος η αλαζονεία, απληστία και εξουσία ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ΄αυτή τη φάση και ειδικά τώρα, αν δεν επωφεληθούμε ορισμένων παραγόντων για να τακτοποιήσουμε την ΑΟΖ μας, ισχύει το "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια πάει στο μύλο"
    Αλλ΄ας μην νομίζουμε ότι η αναβλητικότητες είναι πάντα θέμα δειλίας....
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναρωτιόντουσαν οι Πέρσες, αγαπημένη μου Χριστίνα, και πήραν την απάντηση στο ερώτημά τους. Το ίδιο και οι άλλοι φασιστόπληκτοι που ακολούθησαν, ΤΟΥΣ ΞΕΒΡΑΣΕ αυτή η ΠΑΤΡΙΔΑ σαν σάπια κούτσουρα. Όχι από μόνη της, αλλά όπως εκπροσωπήθηκε από τους Έλληνες που έδωσαν φόρο ΑΙΜΑΤΟΣ, φόρο ΨΥΧΗΣ, προς τι ;;; Για να καλούμαστε σήμερα να πληρώνουμε τους ξευτιλισμένους τόκους και φόρους που διαλύουν την ΖΩΗ μας, και για να ξεπληρώσουμε ΠΟΙΟΥΣ ;;;;
    Τους τραπεζίτες ;; Τους οικονομικούς δολοφόνους ;;;
    Με ποια νομιμοποίηση ; Με το κατάπτυστο, αντισυνταγματικό και ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ που δεν πήρε ΠΟΤΕ την απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά υποκαταστάθηκε η νομιμότητα με το «νόμο» του Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, υπέγραφε για λογαριασμό ΟΛΩΝ ΜΑΣ ;;;;

    Καλά θα κάνουν λοιπόν, οι σημερινοί ΨΕΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ, να αφήσουν την ΖΩΗ μας κάτω !!! Να πάψουν να την βρωμίζουν με τις ιδεοληψίες και τα πρόθυμα ξεπουλήματά τους. Ας ξεπουλήσουν τον εαυτό τους και την αξιοθρήνητη ύπαρξή τους. ΟΧΙ ΕΜΑΣ !

    Να το βάλουν καλά στο σάπιο μυαλό τους, ότι όσο κι αν αργήσει αυτός ο ευνουχισμένος Λαός που ρούφηξε πρόθυμα όλη την ιδεολογική υπονόμευση και τη νοητική τρομοκρατία που του επιβλήθηκε, όσο μουδιασμένος και αποπροσανατολισμένος κι αν είναι σήμερα, κάποια στιγμή ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ. Με ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ ! Και τότε θα δούμε ποιος εκπροσωπεί ποιον, και πόσο «ευαίσθητη, πολύπλοκη και περίπλοκη» είναι η ΖΩΗ η δική μας και οι ζωούλες οι δικές τους !

    Δεν είναι χειροποίητη δαντέλα κύριοι η ΑΟΖ, που χωρίς αιδώ την αποκαλείτε ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ να τσακιστείτε να την ορίσετε, να την οριοθετήσετε, να την ονομάσετε, να της δώσετε ουσία, ύπαρξη και δύναμη ΠΡΟΣ την εκμετάλλευση του ΟΡΥΚΤΟΥ ΜΑΣ (ΜΑΣ !!!) ΠΛΟΥΤΟΥ !

    Κατανοητό ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρίκα Κ.,
    Η αγανάκτησή σου απηχεί λίγο πολύ τα συναισθήματα όλων μας. Δεν πρέπει όμως να γενικεύουμε γιατί τότε φτάνουμε στο άλλο άκρο. Το ζήτημα της ανακήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ είναι πράγματι και περίπλοκο και ευαίσθητο, ασχέτως εάν το ΥΠΕΞ έχει χάσει την ελληνικότητά του ή όχι. Και αυτό προκύπτει, πέρα από τα διπλωματικά κλπ. δεδομένα, και από «τεχνικής-νομικής» άποψης. Όποιος είχε το κουράγιο (και όντως απαιτούνταν κουράγιο!) και παρακολούθησε τη συζήτηση μεταξύ εμού και άλλων σχολιαστών στην παρούσα ιστοσελίδα (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_7762.html#more, σχόλια στο άρθρο με τίτλο «Ένοπλος εκφοβισμός από Τουρκία νότια του Καστελόριζου», 16-9-2011) νομίζω ότι πήρε μια γεύση για το ποια είναι η αληθινή κατάσταση. Όπως έγραψε και η Ελίνα «μη νομίζουμε ότι οι αναβλητικότητες είναι πάντα θέμα δειλίας».Και μην ξεχνάμε ότι «Εθνικό είναι το αληθινό».

    Χριστίνα,
    Η ψυχή σίγουρα αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε ανώτερη πράξη σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Μόνη της όμως δε φτάνει. Οι 300 δεν αντιστάθηκαν επιτυχώς επειδή διέθεταν μόνο ψυχή αλλά και λόγω της εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, της γνώσης του περσικού τρόπου μάχεσθαι, της ποιοτικής υπεροχής του ελληνικού οπλισμού, της κατάλληλης επιλογής του τόπου όπου έγινε η μάχη κ.α. Ανάλογα ισχύουν για τους πολεμιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Οι Κύπριοι αντιμετώπισαν το θέμα της ΑΟΖ σοβαρά σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο σε αυτό της ψυχής (που μεταφράστηκε σε θέληση): σε επίπεδο συμμαχιών, συμφωνίας με το διεθνές δίκαιο (τα «διαδικαστικά» που λέγαμε) κλπ. με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να τους προσάψει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Ηλία, εννοείται πως τίποτα ψεύτικο δεν μπορεί να είναι Εθνικό.
    Σχετικά με τις αναβλητικότητες, εξαρτάται ποιος αναβάλλει μια ενέργεια, στην συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ τουλάχιστον, δεν μπορώ να τους δώσω άλλοθι ούτε χρόνο, ούτε εμπιστοσύνη. Αν μιλούσαμε για μια διαφορετική Ηγεσία της χώρας, θεωρώ ότι κάθε σώφρων πολίτης θα μπορούσε να δείξει εμπιστοσύνη και να άφηνε τους ιθύνοντες να ορίσουν τους χρόνους της κάθε ενέργειας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, και ανθρώπους, αδυνατώ να το πω και να το κάνω αυτό.

    Δεν πρόκειται πάντως για αγανάκτηση, όσο κι αν αυτό διαφάνηκε, αλλά για ΔΙΚΑΙΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ενός /μιας πολίτη αυτής της χώρας, που βλέπει τα πάντα να καταρρέουν, να ξεπουλιούνται και να εξευτελίζονται, ακούγοντας ταυτόχρονα τους «ειδικούς» να μιλούν για ευαισθησίες και περιπλοκότητες, λες και κοιμόμαστε όρθιοι και δεν έχουμε καταλάβει τα παιχνιδάκια και τα ξεπουλήματα προς ιδίον όφελος που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο. Ή τον φόβο και την οσφυοκαμψία τους, τον οποίον όμως, πολλοί από εμάς, ούτε μοιραζόμαστε ούτε κατανοούμε.

    Είναι θέμα του κάθε ανθρώπου, κάθε πολίτη, το πως αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και πως ΑΠΑΙΤΕΙ οι χ,ψ,ω, κυβερνώντες να διαχειρίζονται τα του ευρύτερου οίκου του καθενός μας, δηλαδή της Πατρίδας. Το μόνο δε που απαιτείται είναι να είναι ΣΥΝΕΠΕΙΣ απέναντι στον όρκο τους, να τηρούν και να διαφυλάσσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους. Υπέρ της Πατρίδος, υπέρ ημών ! Τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Ηλία ποτέ δεν είπα ότι απο μόνη της η ψυχή φτάνει ...Αλλά έτερον εκάτερον, αν δεν έχεις ψυχή ότι άλλο και να έχεις πάει στράφι. Η ψυχή , η αγάπη, για την πατρίδα, η ανάγκη να υπερασπιστείς τα όσια και τα ιερά σε κάνουν να χρησιμοποιήσεις κάθε μέσον για να μην επιτρέψεις να σε καταντήσουν τον πένιτα της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού σου παρακαλώντας για τα δικαιώματα σου..
    Αλλιώς ''πολεμάει'' αυτός που υπερασπίζεται το έδαφός του και αλλιώς αυτός που πάει για να το κατακτήσει...

    Μπορεί να φανεί λίγο αλλά :
    Και οι Αμερικάνοι μπήκαν στο Ιράκ έκαναν ότι έκαναν νομίζοντας ότι θα είναι απλή σχολική εκδρομή .
    Σε ένα κράτος που κατ αντιστοιχία, όταν αυτοί χτύπαγαν με τελευταίας τεχνολογίας μέσα οι άλλοι ήταν ακόμα στις ''σφεντόνες'' Αυτό όμως δεν έκανε του Ιρακινούς να σταματήσουν , δίνοντας αν μη τι άλλω ένα μάθημα... Ψυχής κατ εμέ, σωστό ή λάθος , καλώς ή κακώς....
    Αυτό εννοώ πάνω απο όλα.
    Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά.
    Δεν μπορείς να απαιτήσεις όταν τόσα χρόνια είσαι ζήτουλας χωρίς να περιμένεις αντίδραση.
    Δεν μπορείς να είσαι μόνιμα σκυφτός και να περιμένεις όταν θες να λέγεσαι Ελληνας .
    Άλλο η αναβλητικότητα λόγω επερχόμενου στρατηγικού σχεδιασμού και άλλο η αναβλητικότητα λόγω ελλείψεως ανδρισμού και φιλοπατρίας.
    Μέχρι τούδε κανείς από όλους τους πολιτικούς που ασχολήθηκαν , δεν με έπεισε για το δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.