26/1/12

Ρωσία και Τουρκία κατά ξένης επέμβασης στη Συρία

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Την αντίθεση της Μόσχας και της Άγκυρας σε μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, μετά από συνάντησή τους στη Μόσχα.
«Η βασική μας προσέγγιση ως προς τη Συρία συμπίπτει, όπως μου φαίνεται», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη. «Και οι δύο τασσόμαστε εναντίον οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής ανάμιξης έξωθεν», είπε ο Λαβρόφ.


Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να υποστηρίξει την πραγματοποίηση συνομιλιών συμφιλίωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης και το Κρεμλίνο προτίθεται να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη Ρωσία αν χρειαστεί, σημείωσε ο ίδιος. Για τη διεξαγωγή των συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δεν θα πρέπει να τίθενται οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, όπως εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι οι συνομιλίες αυτές θα μπορούσαν να γίνουν -αν όχι στη Μόσχα- στη Δαμασκό, στο Κάιρο ή στην Τουρκία. Πάντως η Δαμασκός είπε το «ναι» στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να παραταθεί η αποστολή των παρατηρητών κατά ένα μήνα μετά την εκπνοή της, οι οποίοι έμειναν 120 μετά την αποχώρηση των παρατηρητών που προέρχονταν από τις χώρες του Κόλπου.

Χθες όμως σκοτώθηκε ο επικεφαλής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στη χώρα. Ο Αμπντουλραζάκ Τζμπερό ταξίδευε με το αυτοκίνητό του από τη Δαμασκό στην Ιντλίμπ (στο βόρειο τμήμα της χώρας) όταν δέχτηκε πυροβολισμούς. Την ίδια ώρα, ο στρατός της χώρας συνεχίζει την πολιορκία και τον βομβαρδισμό της Χάμα, μίας από τις πόλεις-προπύργια της εξέγερσης κατά του Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.