3/1/12

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για ενεργειακά θέματα υπό τον Σταύρο Δήμα

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας
Αγγελος Αθανασόπουλος
Αποφασισμένη να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις πέραν των διαπραγματεύσεων για το PSI και τις συζητήσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση εμφανίζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου ώστε να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Ένας από τους τομείς όπου θα πρέπει να αναμένονται προσεχώς κρίσιμες πρωτοβουλίες είναι αυτός της ενέργειας. Αυτό σηματοδοτείται καταρχήν με την ευρεία σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν απόφασης του κ. Στ. Δήμα, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που «τρέχουν» διάφορες πλευρές της ενεργειακής διπλωματίας.

Παράλληλα, την Τετάρτη προγραμματίζεται κοινή σύσκεψη της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των δύο αυτών συσκέψεων θα πέσουν όλα τα ενεργειακά projects της χώρας υπό το φως τριών βασικών εξελίξεων:
Πρώτον, της ανοιχτής πρόσκλησης (open door) για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδος (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο και Ιωάννινα) με την οποία ξεκινούν και πάλι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο έπειτα από πολλά χρόνια.
Δεύτερον, του άμεσου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η Noble Energy για έρευνες νότια της Κρήτης, που θα καταδειχθεί και από την αναμενόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα αντιπροσωπείας της αμερικανικής εταιρείας για συνομιλίες στο ΥΠΕΚΑ,
Τρίτον, της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που βάζει πλέον τη Λευκωσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και δημιουργεί προσδοκίες για ανάλογα αποτελέσματα νοτίως της Κρήτης.
Στις δύο υπουργικές συσκέψεις, θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα. Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που παρά τις προσπάθειες της Αθήνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι ναυαγεί λόγω απροθυμίας της Σόφιας, ο ρόλος του ITGI για τη μεταφορά αζερικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά και ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται με τον TAP, το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από τις αρχές του 2012 και φυσικά ο διαμετακομιστικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ και Κύπρος) θα είναι μερικά μόνο από τα θέματα.
Άλλωστε, η αγορά της ενέργειας θεωρείται από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες ότι μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πλέον ελπιδοφόρους τομείς για επενδύσεις (τόσο για υδρογονάνθρακες όσο και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η παράκαμψη της Τουρκίας ως μία από τις βασικές διαμετακομιστικές οδούς για τους ενεργειακούς πόρους προς την ευρωπαϊκή αγορά αποτελούν λόγους που μπορούν να στρέψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή πάντως, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν προς «Το Βήμα» ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα διότι σε περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος οι διπλωματικοί χειρισμοί είναι πολύ ευαίσθητοι λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων των ενδιαφερομένων κρατών.
Πηγή

14 σχόλια:

  1. [...] στο τραπέζι των δύο αυτών συσκέψεων θα πέσουν όλα τα ενεργειακά projects της χώρας [...]

    Το ποτήρι έσπασε από την πίεση τού νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοινή ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών και Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με σύσκεψη για ενεργειακά θέματα

    Την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012, στις 11:00 πμ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αντικείμενο την ανάλυση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από θέματα ενέργειας και το συντονισμό των δύο Υπουργείων.

    http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1482&language=el-GR

    Ποιός θα κάνει την ανάλυση των εξελίξεων;;;!!!

    Ακούγονται κάτι περίεργα περί διαγωνισμού compliance προθύμων σε αλλοδαπό σχέδιο 'είναι μάταιο, αφέσου' - δεν πιστεύω ποτέ ο Παπαδήμος να επέτρεπε κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι Κ;

    Το Σύνταγμα και ο νόμος τού 2008 είναι σαφή: ΠΡΟΛΗΨΗ + ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ εθνικού πλούτου τής Χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "έτσι δεν είναι Κ;"

    Μηνυμα με αποδεκτη ειναι αυτο? Μου θυμιζεις την Κατοχη με τα κωδικωποιημενα μηνυματα του BBC προς την Αντισταση. "Σουλτανα θα βρεξει,μη απλωσεις ρουχα εξω ,θα βραχουνε" κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Την ίδια στιγμή πάντως, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν προς «Το Βήμα» ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα διότι σε περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος οι διπλωματικοί χειρισμοί είναι πολύ ευαίσθητοι λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων των ενδιαφερομένων κρατών».
    >>>Μα, παραπάνω ο δημοσιογράφος έγραψε ότι η Noble Energy θέλει να συμμετάσχει στις έρευνες νότια της Κρήτης, και αναμένεται επίσκεψη στην Ελλάδα αντιπροσωπείας της αμερικανικής εταιρείας για συνομιλίες στο ΥΠΕΚΑ.
    Άρα, που είναι τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ενδιαφερομένων κρατών, αφού η ίδια Εταιρεία κάνει την δουλειά και στο οικόπεδο 12;;; και κατά δεύτερο νότια της Κρήτης είναι η Λιβύη, που δεν μπορεί να επηρεάσει (και όπως είναι σήμερα πώς να εμφανισθεί άλλωστε, όταν η κυβέρνησή της χρωστάει την εξουσία, δώρο, στους δυτικούς);;; ή μήπως του είπαν κάτι άλλο του κ. Αγγελόπουλου, ή ο ίδιος θέλει να δώσει έμφαση μυστηρίου, ή το «φοβικό σύνδρομο» έχει επεκταθεί και στην νοτιοδυτική Ελλάδα;;;
    Anaconda, ξέρεις κάτι;;; ή μέσω του «Κ» μπορείς να μάθεις κάτι και να το γράψεις έστω και συνθηματικά;;;
    Και ακόμη, αν έχεις την καλοσύνη δώσε αν μπορείς κάποιες διευκρινίσεις στα λόγια σου (Ακούγονται κάτι περίεργα περί διαγωνισμού compliance προθύμων σε αλλοδαπό σχέδιο 'είναι μάταιο, αφέσου' - δεν πιστεύω ποτέ ο Παπαδήμος να επέτρεπε κάτι τέτοιο). Έχεις ακούσει ότι η Noble Energy και η Delek, έχουν πάρει την δουλειά;;; γιατί αν είναι έτσι τότε δεν χρειάζεται να μας προβληματίζει η δραματική επωδός του δημοσιογράφου.
    Sterg, αν ο Anaconda, κάνει τις συνθηματικές διευκρινίσεις τότε μην του ...μπαίνεις, αφού έτσι θέλει να γράφει και εμείς παράλληλα κάτι μαθαίνουμε, ή υποπτευόμαστε ότι κινείται προς το εθνικό συμφέρον.
    Καλώς σας βρήκα
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΥΓ. Το Σύνταγμα συνταγαματο αν είναι να σωθούμε! Και οι Νόμοι υπάρχουν για να παραβιάζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παύλο παιδί μου καλώς ήλθες.

    Εδώ που φτάσαμε, δεν μπορούμε να τα λέμε στο περίπου. Τα πράγματα έχουν ως εξής:

    Εδώ και ένα χρόνο φωνάζω για να γίνει το αυτονόητο, ήτοι να στελεχωθεί το ΔΣ τής ΕΔΕΥ με ικανούς πατριώτες. Κράτα ως υποσημείωση τα περί στρατηγικού σχεδιασμού, Πρύτανης τού Παν/μίου τής Γκρίνιας για τον οποίο έχω γίνει, και συνεχίζουμε.

    Αντί να προχωρήσει η ΕΔΕΥ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 4001/2011, γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο και στο εξωτερικό, και προχθές εμφανίστηκε μια πρόσκληση για εταιρίες που επιθυμούν να τρυπήσουν ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΚΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!!!
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ!!!
    (http://olympia.gr/2012/01/03/ypeka/)

    Πλέον αυτού, άρχισε να βρωμάει η αγορά ότι πολλά καλόπαιδα κάνουν διαγωνισμό καλύτερου μαθητή σε αλλοδαπά σχέδια 'είναι μάταιο, αφέσου' για να τηλεφωνήσει ο αλλοδαπός για πάρτη τους και να τούς χώσει.

    Πλέον αυτού, σήμερα μαζεύονται κάτι παλλικάρια από ΥΠΕΞ + ΥΠΕΚΑ για να συζητήσουν έτσι ώστε να μη λένε μπούρδες προς τα έξω. Έλα όμως που για να μη λες μπούρδες προς τα έξω ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να λένε όλοι τα ίδια αλλά και να είναι σωστά αυτά που λένε! Σε στρατηγικά θέματα για να μη λες μπούρδες πρέπει να έχεις στρατηγική, όχι απλά να αυξάνεις την επίγνωση τής κατάστασής σου επειδή θα ακούσεις και 2-3 κουβέντες περί εξωτερικής πολιτικής και τής γενικότερης κατάστασης που επικρατεί... Πιστεύω ότι είναι προφανές το ΧΑΟΣ που μάς χωρίζει από το αναγκαίο επίπεδο για την προστασία τού εθνικού συμφέροντος.

    Ο Κ λοιπόν φαίνεται ότι κάτι είπε στον Παπαδήμο (θα άκουσε αυτά που γράφω -έχει μεγάλα αυτιά- και θα με είδε -έχει μεγάλα μάτια- χθες να μπουκάρω σε γραφείο τού Παπαδήμου στη Βουλή), και ο Παπαδήμος είδε χθες τον Μανιάτη (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1483&language=el-GR). Ας ελπίσουμε ότι ο Κ είχε προετοιμάσει επαρκώς τον Παπαδήμο ούτως ώστε να έδωσε και αυτός με τη σειρά του τις εθνικά προβλεπόμενες κατευθύνσεις στον Μανιάτη. Θα το ξέρουμε εντός ολίγου.

    Όσο για το ποιός θα πάρει τις δουλειές, εξίσου σημαντικό είναι ΜΕ ΤΙ ΟΡΟΥΣ θα τις πάρει. Για να προετοιμαστείς ούτως ώστε να διαπραγματευτείς σωστά και να προστατέψεις το εθνικό συμφέρον ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - εκτός και αν έχεις σκοπό να εφαρμόσεις αλλοδαπό σχέδιο, οπότε ψάχνεις για μαριονέτες με ευπαρουσίαστα βιογραφικά.

    Τέλος, δεν ξεχνώ ότι σού χρωστάω μια πληροφορία για ένα σχόλιο πού είχα κάνει παλαιότερα για την ΑΟΖ. Ο λόγος που δεν σού την έχω δώσει είναι ότι περίμενα κάποια αντίδραση αλλά κάποιοι το κουράζουν και ευκαιρίες τέλος. Αν λοιπόν δω τον Κ σήμερα-αύριο και του πω τρόπο για να την κατοχυρώσει χωρίς διπλωματία αλλά per se, θα το μάθεις και 'συ πολύ σύντομα και θα καταλάβεις το λόγο για τον οποίο τα πάντα γυρνάνε γύρω από το ρόλο τού ποιμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΓ. Το δικό σου ΥΓ δεν το σχολιάζω διότι ξεφεύγει από την ύψιστη αρχή τής Τάξεως και τής Ηθικής!

    Εδώ κάποιοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν στο φτερό για να προστατέψουν το Σύνταγμα!

    Να μη ξεχνάς ότι, αν υπήρχε Σέβας στο Σύνταγμα, δεν θα φτάναμε εδώ.

    Να μη ξεχνάς ότι, αν υπάρχει Σέβας στο Σύνταγμα, θα βγούμε από'δω σε dt.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @sterg, βλέπεις; Δεν πρέπει να βιάζεται κανείς. Στο είχα εμμέσως επισημάνει και να που τώρα μπαίνουμε σε πιο κατανοητά ζητήματα και ο Anaconda μας επιφύλαξε μεγάλη, ενδιαφέρουσα και ευχάριστη έκπληξη. Σε παρακαλώ λοιπόν, μην του ξαναθυμώσεις και τον εκνευρίζουμε. Έχε υπομονή, γιατί κινείται όπως το έχουμε πιστέψει σοβαρά σαν Έλληνας.

    @Anaconda, σε ευχαριστώ για τα σχόλια που κατέθεσες, ώστε να έχουμε κάποια συγκεκριμένη εικόνα για τα τεκταινόμενα. Μένουν αρκετά να διευκρινιστούν και πιστεύω να τα καταλάβουμε σύντομα, αφού ήδη κάποιες εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν. Καταλαβαίνω τα «παιχνίδια» ενδιαφέροντος και ότι οι «μνηστήρες» προσπαθούν να έχουν συμμετοχή και φαίνεται και δεν μου είναι αδιανόητο, ότι έχουν αρχίσει τα «όργανα», επειδή η πολιτική βούληση μπροστά στα συμφέροντα αυτά είτε είναι ευάλωτη, είτε αδύναμη. Δεν ξέρω αν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει ειλικρινής Έλληνας πολιτικός ή τεχνοκράτης, που θα μπορέσει να αντισταθεί σε τέτοιες πιέσεις, όταν τα συμφέροντα είναι κολοσσιαία.
    Αυτά τα γράφεις όταν λες: «Όσο για το ποιός θα πάρει τις δουλειές, εξίσου σημαντικό είναι ΜΕ ΤΙ ΟΡΟΥΣ θα τις πάρει. Για να προετοιμαστείς ούτως ώστε να διαπραγματευτείς σωστά και να προστατέψεις το εθνικό συμφέρον ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - εκτός και αν έχεις σκοπό να εφαρμόσεις αλλοδαπό σχέδιο, οπότε ψάχνεις για μαριονέτες με ευπαρουσίαστα βιογραφικά». Και συμμερίζομαι την αμφιβολία σου ότι δεν υπάρχουν ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ που θα θελήσουν να…πεθάνουν στην ψάθα, και νομίζω πως ούτε που θα τους αφήσουν κιόλας να το κάνουν.
    Έχω συγκρατήσει μια πρόσφατη δήλωση του Σ. Στεφάνου από την Κύπρο (στην Καθημερινή), πως χρειάζεται «στρατηγική» για να επιτευχθεί το καλλίτερο αποτέλεσμα στην διαχείριση του πλούτου από τους πόρους της ΑΟΖ και πως αυτή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τυγχάνει δημοσιότητας. Άρα συμφωνώ και το ξέρεις πως κάποια στοιχεία καλό είναι να μην δημοσιοποιούνται. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα, οπότε …όπου ακούν πολλά αυτιά αργεί να ξημερώσει! Εκτός εάν ο «Κ» έχει τέτοιες αντιστάσεις και υπάρχουν και οι κατάλληλες πρόνοιες να ολοκληρωθεί η υπόθεση χωρίς να καεί. Ίδωμεν!
    Anaconda, για την ΑΟΖ, σε ευχαριστώ επίσης για την καλή μνήμη και την διάθεση να μην αφήσεις να αιωρείται. Έχουμε καταλάβει πως κάποιοι έχουν κίνητρο να δημιουργούνται προβλήματα, και κάποιοι επίσης έχουν κίνητρο να εμφανίζονται ως οι ειδικοί αλλοδαποί σύμβουλοι για να τα λύσουν. Είναι χοντρές δουλειές και είπαμε πολλοί μνηστήρες. Επίσης ξέρουμε ότι για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις τις συμβουλές αλλοδαπών, πρέπει να έχεις επίπεδο κατανόησης σε στρατηγικό πλαίσιο της δυναμικής των υποψηφίων εταιρειών, αλλά και ικανότητες των εθνικών πατριωτών διαχειριστών επί του συνόλου των θεμάτων που σχετίζονται με την έρευνα και την εκμετάλλευσή της.
    Συνεπώς συγκρατώ την σοβαρή σου δήλωση: «Αν λοιπόν δω τον Κ σήμερα-αύριο και του πω τρόπο για να την κατοχυρώσει χωρίς διπλωματία αλλά per se, θα το μάθεις και 'συ πολύ σύντομα και θα καταλάβεις το λόγο για τον οποίο τα πάντα γυρνάνε γύρω από το ρόλο τού ποιμένα». Σε αυτό, ελπίζω η «ποιμαντική» σου δύναμη να έχει αποτέλεσμα. Όμως θα δεχτείς νομίζω, το επιχείρημα της αμφιβολίας μου, ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς των «ισχυρών» συγκυριακά συμμάχων, να αναλάβουν το ρίσκο της per se αναγνωρίσεως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επειδή κατά διαβολική μας ατυχή σύμπτωση, προδιαγράφεται σημαντική εξέλιξη με το συριακό ζήτημα, για να μην βάλω στην υπόθεση και την αβεβαιότητα των εξελίξεων με το Ιράν (εκτός εάν σε αυτές τις συγκυρίες που οι άλλοι έχουν στραφεί στα ζωτικά τους συμφέροντα, μπορέσουμε και εμείς να δούμε τα δικά μας, κάνοντας τους «λύκους» που χαίρονται στην αναμπουμπούλα, αν και δεν το βλέπω, αφού λύκοι δεν ήμασταν ποτέ και δυστυχώς ούτε έχουμε εθισθεί σε τέτοιες διπλωματικο-πολιτικές ευελιξίες).
    Και για το ΥΓ Anaconda, δεν θέλω να αδικήσω την θυμική προσήλωσή σου σε αυτό το Σύνταγμα, αλλά δεν βλέπω ούτε διαπιστώνω από τότε που το αναθεώρησαν να υπάρχει η γενικότερη τάξη και ηθική σεβασμού και προστασίας του, από εκείνους που έχουμε στείλει ταγούς εν ονόματι μας.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Anacondaaaaaaaa, που είσαι;;;… «Χρειάζεται στρατηγική» http://agora-dialogue.com/?p=33126έχουν βραχυκυκλωθεί και αυτοί, και ζητάνε εμμέσως σωσίβιο από τον Σουλτάνο, ή τους είπαν ότι έτσι πρέπει να γίνει;;; Ξέρεις τίποτα;;;
    Βρωμάει η υπόθεση.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παύλο, όσο μοναχικός και να είναι ο δρόμος τής αληθείας, κάποια στιγμή αποκτάς παρέα.

    Πριν από καιρό ήμουν ο γραφικομίξ.

    Από το καλοκαίρι και μετά το επίπεδο τής επίγνωσηε τής κατάστασης άλλαξε εκθετικά - σε πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος άρχισε να ασχολείται με ζητήματα που ούτε καν φανταζόταν πως θα ασχοληθεί ποτέ.

    Αυτό άσκησε αφόρητη πίεση στην εν υπνώσει κάστα των 'ειδικών' να αρχίσουν να σκέφτονται κάτι διαφορετικό από το να παπαγαλίζουν εκφάνσεις τού 'είναι μάταιο, αφέσου'.

    Στην αρχή ήταν επιθετικοί, υπερασπιζόμενοι τον ύπνο τους - και όχι μόνο. Μετά το έριξαν στις γενικόλογες τοποθετήσεις. Κατόπιν άρχισαν να θέτουν ερωτήματα που έδειχναν πως το δουλεύουν το πράγμα στο μυαλό τους.

    Ε, εδώ και ένα δίμηνο έχει αρχίσει ο αναβρασμός: είδαν τη φυσική νομοτέλεια (ότι όλοι οι δρόμοι, πλην τού δικού μου, είναι λάθος) και άρχισαν να μελετούν προσεκτικά κείμενα και ραβασάκια.

    Χάρηκα με τις κινήσεις 'around here' που έκανα διάφοροι αξιόλογοι άνθρωποι τού χώρου για να δείξουν ότι, τουλάχιστον, δεν είναι απέναντί μου περισσότερο από όσο χάρηκα από σαφείς δηλώσεις X-compliant δημοσιογράφων.

    Ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε χθες όμως μού αναπτέρωσε το ηθικό: σοβαρότατος θεσμικός μίλησε, κομψά μεν, καίρια δε, με εντελώς άλλη γλώσσα και αναφέρθηκε σε μέρος των ζητημάτων που έχω αναλύσει εδώ και καιρό.

    Μακάρι να ξυπνήσει το σύνολο αυτής τής κάστας και να ακολουθήσει το δρόμο τού Θεού όχι λόγω μόδας αλλά λόγω δικής της ωρίμανσης.

    Οι Κύπριοι αδελφοί μας δούλεψαν σκληρά, πέρασαν πολλά και κατέληξαν στο αυτονόητο: αυτό που λέω εγώ. Αν με φωνάξουν, δεν έχω το δικαίωμα να αρνηθώ.

    Τα περί κοινού μηχανισμού σε στρατηγικό επίπεδο, πρόταση την οποία έχω διατυπώσει πολλάκις εδώ μέσα - και όχι μόνο, αναφέρθηκε και στο χθεσινό άρθρο τού θεσμικού που προανέφερα. Ας ελπίσουμε ότι θα βρουν και άλλοι το σθένος να παραμερίσουν αυτά που εσκεμμένα τούς εμποδίζουν την όραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/blog-post_7546.html#more, έγραψες: «Εκτός και αν έρχεται για να δει την κατάσταση και να βάλει κάποια... συγγενή του να κάνει ό,τι και με τον Παπαδήμο: να τούς πει γλαφυρά "έχετε χαμηλότερο επίπεδο τού αναγκαίου για να υποστηρίξετε μια συνεργασία, σοβαρευτείτε"...»
    1)>>>Μήπως αυτό έπρεπε τελικά να έχει γίνει πρώτα στην...Κύπρο;;; γιατί τα «μασάνε», όπως διαβάζουμε!!!
    2)>>>Ο «θεσμικός», που σου αναπτέρωσε το «ηθικό» είναι στην ευθεία του φίλου σου «Κ», ή μήπως πολιτικολογεί ;;;
    Έχω μάθει πως στα σοβαρά, κρείττον το σιγάν. Άρα αν είπε σοβαρά πρέπει να είπε πολύ λίγα. Και εγώ άκουσα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα «μπει γεωτρύπανο». Συνεπώς κάηκε το θέμα!!! Ή και δεν αποκλείω την εκδοχή, να είναι σκόπιμη αυτή η δήλωση για «ποικίλους» στρατηγικούς λόγους.
    3)Γράφεις: «Ε, εδώ και ένα δίμηνο έχει αρχίσει ο αναβρασμός: είδαν τη φυσική νομοτέλεια (ότι όλοι οι δρόμοι, πλην τού δικού μου, είναι λάθος) και άρχισαν να μελετούν προσεκτικά κείμενα και ραβασάκια».
    Μπορείς περισσότερα, γιατί εγώ δεν βλέπω την κινητικότητα. Εκτός εάν στα ραβασάκια τους λες «κρείττον το σιγάν», οπότε καλά κάνουν!
    4)>>>Τελικά μήπως θα ήταν καλλίτερα να ανοίξουμε τα πόδια, αντί να μας πάρουν και τα σώβρακα;;;(η «παγοθραύστρια», τον άφησε να επιζήσει αφού τον είχε καταντήσει «ρετάλι», αν θυμάσαι ειδικά στην τελευταία σκηνή!!!)
    5) Λες: «Οι Κύπριοι αδελφοί μας δούλεψαν σκληρά, πέρασαν πολλά και κατέληξαν στο αυτονόητο: αυτό που λέω εγώ»
    >>>Μήπως τα διαβάζεις ανάποδα;;; Μπορεί να έκαναν μεθοδικές κινήσεις με κάθε προσοχή και τώρα στο τέλος…παρακαλάνε τον «Σουλτάνο»;;; (σου έχω γράψει σχετικά για τις πιέσεις που καταλαβαίνω ότι ασκούνται!!!)
    Δώσε λοιπόν κάποια συγκεκριμένα, εάν νομίζεις, γιατί και αυτήν τη φορά μου τα μπουρδουκλώνεις. Και βέβαια θα συλλογιστείς ποιος είναι αυτός που θα τον ενημερώσω περισσότερο;;; Αλλά σκέψου ότι μόνος σου το άνοιξες ευρύτερα και δεν φαντάζομαι ένα θηρίο σαν τον Anaconda, να κουλουριάζεται στην ησυχία του.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ***Μήπως αυτό έπρεπε τελικά να έχει γίνει πρώτα στην...Κύπρο;;; γιατί τα «μασάνε», όπως διαβάζουμε!!!***
    Δεν είμαι 'γω αυτός ούτε που θα δώσει συμβουλές σε αλλοδαπούς για το τί και πώς θα το κάνουν, ούτε που θα ανοίξει τα μάτια σε άλλα κέντρα - κυρίως γιατί έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, έστω και όταν εκ των υστέρων διαπιστώνουν ότι, αν είχαν ακούσει το manual, θα τα είχαν ορίσει πιο ορθολογικά.

    ***2)>>>Ο «θεσμικός», που σου αναπτέρωσε το «ηθικό» είναι στην ευθεία του φίλου σου «Κ», ή μήπως πολιτικολογεί ;;;***
    Ο Κ δεν έχει γνώμη: απλά μοιράζει. Ο θεσμικός είπε πολύ σοβαρά πράγματα, μέρος αυτών πού βρίσκονται με Α.Π. στην Προεδρία τής Δημοκρατίας 2 ώρες πριν πεθάνει εκείνος ο δύσμοιρος απεργός στο Σύνταγμα.

    ***Έχω μάθει πως στα σοβαρά, κρείττον το σιγάν.***
    Όταν η χώρα είναι σοβαρή, ναι, έχεις δίκιο. Αν η χώρα ήταν σοβαρή, δεν θα κάναμε αυτή την κουβέντα διαδικτυακά σε μέρος που τρώει real time αποδελτίωση από παντού.

    ***Και εγώ άκουσα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα «μπει γεωτρύπανο».***
    Αν ήσουν γυναίκα, θα ήθελες κάτι να μπει: το θέμα είναι τί, πώς και με ποιό αποτέλεσμα.

    ***Συνεπώς κάηκε το θέμα!!!***
    Έτσι όπως έχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι θέμα, είναι ανάθεμα!

    ***Ή και δεν αποκλείω την εκδοχή, να είναι σκόπιμη αυτή η δήλωση για «ποικίλους» στρατηγικούς λόγους.***
    Έχω απάντηση αλλά ντρέπομαι να τη γράψω διαδικτυακά.

    ***3)Γράφεις: «Ε, εδώ και ένα δίμηνο έχει αρχίσει ο αναβρασμός: είδαν τη φυσική νομοτέλεια (ότι όλοι οι δρόμοι, πλην τού δικού μου, είναι λάθος) και άρχισαν να μελετούν προσεκτικά κείμενα και ραβασάκια».
    Μπορείς περισσότερα, γιατί εγώ δεν βλέπω την κινητικότητα. Εκτός εάν στα ραβασάκια τους λες «κρείττον το σιγάν», οπότε καλά κάνουν!***
    Πρέπει να δίνεις μεγάλη σημασία στα κείμενα κάποιων ατόμων που κινούνται στο χώρο: την εκφορά τού λόγου, το πόσο politically correct είναι, το πόσο στηρίζουν με πράξεις ή παραλήψεις τους το 'είναι μάταιο, αφέσου', κλπ.

    ***4)>>>Τελικά μήπως θα ήταν καλλίτερα να ανοίξουμε τα πόδια, αντί να μας πάρουν και τα σώβρακα;;;(η «παγοθραύστρια», τον άφησε να επιζήσει αφού τον είχε καταντήσει «ρετάλι», αν θυμάσαι ειδικά στην τελευταία σκηνή!!!)***
    Δεν έχεις καταλάβει το ζήτημα: ή θα παντρευτούμε ή θα μάς βγάλουν στο κλαρί, δεν υπάρχει μέση λύση. Το σεξ δεν το αποφεύγουμε, αλλά υπάρχει τρόπος να μάς αρέσει.

    ***5) Λες: «Οι Κύπριοι αδελφοί μας δούλεψαν σκληρά, πέρασαν πολλά και κατέληξαν στο αυτονόητο: αυτό που λέω εγώ»
    >>>Μήπως τα διαβάζεις ανάποδα;;; Μπορεί να έκαναν μεθοδικές κινήσεις με κάθε προσοχή και τώρα στο τέλος…παρακαλάνε τον «Σουλτάνο»;;; (σου έχω γράψει σχετικά για τις πιέσεις που καταλαβαίνω ότι ασκούνται!!!)***
    Θεσμικά άρχισαν να ψάχνονται για στρατηγική, άρχισαν να κατανοούν την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτόνομου εξειδικευμένου φορέα με υπερκομματικό -όχι διακομματικό- χαρακτήρα για τα πάντα όλα συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων, κτλ.

    ***Δώσε λοιπόν κάποια συγκεκριμένα, εάν νομίζεις, γιατί και αυτήν τη φορά μου τα μπουρδουκλώνεις. Και βέβαια θα συλλογιστείς ποιος είναι αυτός που θα τον ενημερώσω περισσότερο;;; Αλλά σκέψου ότι μόνος σου το άνοιξες ευρύτερα και δεν φαντάζομαι ένα θηρίο σαν τον Anaconda, να κουλουριάζεται στην ησυχία του.***
    Το θέμα έχει πλέον ανοίξει: έχει αρχίσει η υγιής μόχλευση, ήτοι ακόμα και αυτοί που τυγχάνουν συστημικού σεβασμού (=δεν τούς θεωρούν γραφικούς σαν εμένα) έχουν ξεπεράσει το στάδιο τής κατανόησης τού τί δεν καταλαβαίνουν και έχουν φτάσει στο στάδιο τής ανοιχτής έκφρασης των ελαχίστων απαιτήσεων για να διασφαλιστεί εθνικά βιώσιμο αποτέλεσμα βάσει τού Συντάγματος και τής κείμενης νομοθεσίας. Α, και μιας και το ανέφερα, ο ορισμός των Ελληνικών συμφερόντων δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, το οποίο άπτεται πολιτικής απόφασης, άρα και ευθύνης. Πηγάζει από το έρμο το Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Anaconda
    Σε ευχαριστώ. Η τελευταία σου παράγραφος, μου τα είπε όλα!!! Καίτοι από φύση αισιόδοξος να αποδέχομαι σοβαρές απόψεις, κρατώ όμως επιφύλαξη όπως σου το έχω επισημάνει συνοπτικά, στο εάν υπάρχει διάθεση (και εννοώ εμπεδωμένη στα γεωστρατηγικά και γωπολιτικά τους συμφέροντα), από πλευράς των «ισχυρών» συγκυριακά συμμάχων, να αναλάβουν το ρίσκο της per se αναγνωρίσεως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Νομίζω μάλιστα, πως σ’ αυτό το σημείο και η δική σου γνώμη, που εκφράζεις στον Ioannis (στην σελίδα: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/blog-post_7546.html#more) με την παρατήρηση:«Αναρωτήθηκες ποτέ, έστω και στο παράδειγμα που αναφέρεις, γιατί δεν μάς πιέζουν ΗΠΑ & Ισραήλ για να ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις, με δική τους κάλυψη, στη Μεγίστη;», ότι επιρρωνύει τον δικό μου παραπάνω προβληματισμό περί των συγκυριακών σχέσεων που δεν μπορεί να έχουν την απολυτότητα που τα δικά μας συμφέροντα, και τα γραφόμενα από τον Ioannis εννοούν, αφού ξέρουμε πως συναισθήματα δεν έχουν θέση. Ίδωμεν συνεπώς εάν «αυτοί που τυγχάνουν συστημικού σεβασμού έχουν ξεπεράσει το στάδιο τής κατανόησης τού τί δεν καταλαβαίνουν και έχουν φτάσει στο στάδιο τής ανοιχτής έκφρασης των ελαχίστων απαιτήσεων για να διασφαλιστεί εθνικά βιώσιμο αποτέλεσμα βάσει τού Συντάγματος και τής κείμενης νομοθεσίας». Το πότε βέβαια θα το ίδωμεν, δεν εξαρτάται νομίζω μόνο από αυτούς, αλλά και από τους «γραφικούς» (και δεν είσαι ο μόνος, όπως μου έχεις γράψει, γιατί υπάρχουν και άλλοι για άλλα ζητήματα επιθετικής πολιτικής και διπλωματικής διαχειρίσεως),και πόσο αυτοί οι τελευταίοι πείθουν τους συστημικούς συντηρητικούς του «αφέσου» οι οποίοι απάδουν της εκτιμήσεώς σου.
    >>> Ένα σημείο όπου έχεις γράψει: «Α, και μιας και το ανέφερα, ο ορισμός των Ελληνικών συμφερόντων δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, το οποίο άπτεται πολιτικής απόφασης, άρα και ευθύνης. Πηγάζει από το έρμο το Σύνταγμα», με προβληματίζει. Δεν ξέρω εάν εσύ έχεις διεισδύσει στο πνεύμα του Συντάγματος (το οποίο ενθέρμως και πολύ καλά κάνεις και υποστηρίζεις την αυστηρή και τυπική του τήρηση), γιατί εγώ στο γράμμα των διατάξεών του δεν έχω εντοπίσει τον ορισμό των «Ελληνικών», ή «εθνικών» «συμφερόντων» με την θετική τους έννοια, αλλά αντιθέτως αποθετικά στα οριζόμενα στο άρθρο 28(2), για την εκχώρηση κυριαρχίας! Με τον προφανή (!) λόγο της …ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (θα μου πεις, άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες, αλλά παρά ταύτα, η συνταγματική πρόνοια…υπάρχει!) (και εδώ έρχεται μάλιστα και η «παγοθραύστρια» που μνημονεύσαμε. Και επειδή έκανες μια πολλών παραμέτρων παρατήρηση «Δεν έχεις καταλάβει το ζήτημα: ή θα παντρευτούμε ή θα μάς βγάλουν στο κλαρί, δεν υπάρχει μέση λύση. Το σεξ δεν το αποφεύγουμε, αλλά υπάρχει τρόπος να μάς αρέσει», θέλω να σου διευκρινίσω ότι εγώ στο ζήτημα αυτό πιστεύω: α) γάμοι δεν γίνονται αν δεν θέλουν και τα δύο μέρη, εκτός αν πάμε στην παλιά εποχή με το ντουφέκι, β) αν θα μας βγάλουν στο κλαρί τουλάχιστον θα έχουμε ζήτηση και αξία και θα σπεύσουν και άλλοι γ) έτσι θα τους κάνουμε τα κέφια αλλά θα έχουμε και τον «παγοθραύστη» στο χέρι, και τέλος δ) κάθε ερωτική σχέση συναρτάται του θυμικού και συνεπώς αν την πρώτη φορά μας αφήνει κενά δοκιμάζουμε ξανά για αν δούμε αν τελικά μας αρέσει οπότε, εντυπώσεις θα έχουμε αφήσει και πάρει) (και όπως έχεις δει ο διαχειριστής του συστήματος, έχει καταλάβει την ουσία της συζητήσεως και μας βάζει πάντοτε και την σχετική διαφήμιση με την Elina 23 from Russia και την Annabella 25 from Greece)
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΥΓ 1)και συλλογιζόμουν που άραγε να είναι ο Sterg, για να δει ότι πλέον έχουμε μπει σε ευθεία παραγωγικής κουβέντας και βγαίνουν πολλά στοιχεία και συμπεράσματα. Αν έχεις πρόσβαση, κάλεσέ τον να μας πει και την γνώμη του.
    2)σκέφτομαι αν πρέπει να μπω στο άλλο θέμα με τα σχόλιά σου για τον Ioannis, και ειδικότερα για την "Μεγίστη", αλλά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί με τις αποδελτιώσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ***α) γάμοι δεν γίνονται αν δεν θέλουν και τα δύο μέρη, εκτός αν πάμε στην παλιά εποχή με το ντουφέκι,***

    Η εποχή αυτή δεν έφυγε ποτέ. Όπως αναφέρει και το manual:

    "Δεν υπήρξε ποτέ ήπια παγκοσμιοποίηση: όπου ο ρυθμός υιοθέτησης δυτικά οριζόμενων κανόνων λειτουργίας, ως υποσύνολο των κοινωνικοοικονομικών μηχανισμών που ορίζονται απτά σε επίπεδο διακυβέρνησης, δεν ήταν ανεκτός από κάποιο μεγάλο παίκτη, απλά έκανε μια μελέτη κόστους-οφέλους και, όταν οι ομάδες που λάμβαναν το μεγαλύτερο μέρισμα από το όφελος είχαν τη δύναμη να "επικοινωνήσουν" την αναγκαιότητα πολιτικής και στρατιωτικής αξιοποίησής της, ο παίκτης δρούσε είτε μεμονωμένα είτε μετακυλύωντας μέρους του κόστους σε κάποιας μορφής διεθνή οργανισμό.

    Η μόνη διαφορά είναι η έκφανσή της."

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_9114.html?showComment=1301314275851#c8632302373369045018


    ***β) αν θα μας βγάλουν στο κλαρί τουλάχιστον θα έχουμε ζήτηση και αξία και θα σπεύσουν και άλλοι γ) έτσι θα τους κάνουμε τα κέφια αλλά θα έχουμε και τον «παγοθραύστη» στο χέρι, και τέλος δ) κάθε ερωτική σχέση συναρτάται του θυμικού και συνεπώς αν την πρώτη φορά μας αφήνει κενά δοκιμάζουμε ξανά για αν δούμε αν τελικά μας αρέσει οπότε, εντυπώσεις θα έχουμε αφήσει και πάρει)***

    Είδες πόσο εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι είσαι αθώο, άβγαλτο παιδί και, άρα, δεν ξέρεις από τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η αγορά;
    Pimping ain't easy τέκνο μου...


    ***(και όπως έχεις δει ο διαχειριστής του συστήματος, έχει καταλάβει την ουσία της συζητήσεως και μας βάζει πάντοτε και την σχετική διαφήμιση με την Elina 23 from Russia και την Annabella 25 from Greece)***

    Αυτές δεν τις κόβω για οικογένεια: αν δεν έχει τίποτα άλλο 'ο διαχειριστής τού συστήματος', με βλέπω στο ράφι!


    ***ΥΓ 1)και συλλογιζόμουν που άραγε να είναι ο Sterg, για να δει ότι πλέον έχουμε μπει σε ευθεία παραγωγικής κουβέντας και βγαίνουν πολλά στοιχεία και συμπεράσματα. Αν έχεις πρόσβαση, κάλεσέ τον να μας πει και την γνώμη του.***

    Σιγά μη τού τηλεφωνήσω: εδώ έφτασε στο σημείο να ζητήσει να κοπούν οι διαφημίσεις για ελεύθερους!
    Μην ανησυχείς, είναι μεγάλη σουπιά: βλέπει τα πάντα και μπαίνει σα φαντομάς για να κλέψει τις εντυπώσεις - πώς να το κάνουμε, είναι ο σταρ τού ιστολογίου!


    ***2)σκέφτομαι αν πρέπει να μπω στο άλλο θέμα με τα σχόλιά σου για τον Ioannis, και ειδικότερα για την "Μεγίστη", αλλά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί με τις αποδελτιώσεις!!!***

    Όχι βέβαια: αρκετά είπα εγώ - αν είναι να εξαφανίσουν κάποιον, να την πληρώσω εγώ που είμαι και στα βαθειά γεράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.