14/1/12

Οι πλούσιοι της Ιταλίας τα έβαλαν με τον Mario Monti


Από τη πρώτη μέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας του ο Mario Monti, προειδοποίησε πως η προσπάθεια απαλλαγής της Ιταλίας από τα τεράστια δανειακά της βάρη, θα σημαίνει πόνο και οδύνη για όλους ανεξαιρέτως τους Ιταλούς.
Κανένας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα λεγόμενα του, μέχρι που άρχισε να βάζει στο στόχαστρο του, τους πολύ πλούσιους.
Από την πρώτη ημέρα, ο τεχνοκράτης  Monti πολεμάει σε πολλαπλά μέτωπα. Προσπάθησε να μειώσει το χρέος, σε μια χώρα που οδεύει προς κατάρρευση, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα, μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες, αναμορφώνοντας την οικονομική νομοθεσία, και «πυροδοτώντας» την αναιμική ανάπτυξη.
Τώρα, έστρεψε τα όπλα του προς την μεριά των ζάπλουτων συμπατριωτών του, που φημίζονται για την φοροδιαφυγή τους.
Πρόκειται για έναν εύκολο στόχο. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, αυτοί που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από €20.000, διαθέτουν συνολικά 188.000 πανάκριβα αυτοκίνητα όπως FerrariLamborghini, και Porsche, 518 ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, και 42.000 θαλαμηγούς!
Συνολικά, 15 εκατομμύρια Ιταλοί, ο ένας στους τέσσερις δηλαδή, δηλώνει μηδενικά εισοδήματα. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις, το 1/5 από αυτούς διαθέτει τουλάχιστον τρείς κατοικίες.
Με εντολή του πρωθυπουργού, η φορολογική αστυνομία εξαπέλυσε επιδρομές σε διάφορα παραθαλάσσια θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα, συλλέγοντας αποδείξεις για τη φοροδιαφυγή. Μια μόνο επιδρομή στο θέρετρο σκι της  Cortina, αποκάλυψε 42 εξωτικά αυτοκίνητα, με μέση τιμή του καθενός τα €200.000, να ανήκουν σε άτομα που δηλώνουν λιγότερα από €20.000 τον χρόνο!
Οι ιταλικές εφημερίδες τους χαρακτηρίζουν ως «δήθεν αναξιοπαθούντες», και η κυβέρνηση υπόσχεται να συνεχίσει τους ελέγχους.
Ήδη όμως, η κυβέρνηση του Monti δέχεται επίθεση. Οι εκατομμυριούχοι διαθέτουν μεγάλη πρόσβαση στα ΜΜΕ, και παραπονούνται ότι στοχοποιούνται αδίκως. Μάλιστα, οι σύμμαχοι του μεγιστάνα των ΜΜΕ και πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, που και αυτός έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή, απειλούν πως θα αποσύρουν την κοινοβουλευτική τους υποστήριξη, που είναι απαραίτητη για να φέρουν αποτέλεσμα οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως λέει η δημοσκόπος Maria Rossi, «το πρόβλημα είναι ότι όταν ο Monti μιλάει για θυσίες από όλους μας, όλοι νομίζουν πως μιλάει για άλλους… και αυτό ισχύει περισσότερο στους πλούσιους, που στο παρελθόν ξεγλιστρούσαν, και που διαθέτουν τα μέσα για να διαμαρτύρονται».
Πολλοί Ιταλοί μιλάνε για δρακόντεια και άδικα μέτρα. Οι εφοριακοί  όμως, έχουν επιστρατεύσει ειδικά σκυλιά που οσμίζονται τα χαρτονομίσματα στα σύνορα, και καταγράφουν με κάμερες όσα αυτοκίνητα διακινούνται συχνά από και προς την Ελβετία, έτσι ώστε να εντοπίσουν όσους κάνουν ξέπλυμα χρημάτων.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας χαμήλωσε το μέγιστο όριο που επιτρέπεται σε συναλλαγές με μετρητά, από τα €2.500 στα €1.000, πιστεύοντας πως έτσι θα αποτραπεί η φοροδιαφυγή. Οι εταιρίες πιστωτικών καρτών είναι τώρα υποχρεωμένες να αναφέρουν αγορές αξίας πάνω από €3.000. Οι αρχές έχουν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες, και την δυνατότητα να ελέγχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, και να ανακρίνουν υπόπτους για φοροδιαφυγή, αλλά και να ζητούν την συνδρομή ξένων τραπεζών για πληροφορίες σχετικά με τις καταθέσεις Ιταλών πολιτών σε αυτές.
Πρόσφατα, ο Monti ανακοίνωσε πως σκέφτεται την καθιέρωση υψηλότερης φορολόγησης για τα υψηλά εισοδήματα, και πως επιθυμεί την φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών.
Αν εξαιρέσουμε τις έντονες διαμαρτυρίες των πλουσίων, οι πολιτικές του δείχνουν να φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα.  Παρά την μηδενική οικονομική ανάπτυξη τον Δεκέμβριο, τα φορολογικά έσοδα του μήνα ήταν κατά 2% υψηλότερα από τον αντίστοιχο του 2010.
Η συνοριακή αστυνομία, που πριν λίγο καιρό εντόπισε φορτηγό γεμάτο με 13 τόνους χρυσού, που κατευθύνονταν προς την Ελβετία, λέει πως κάθε μέρα κατάσχονται κατά μέσο όρο €41.000 σε μετρητά, ενώ πέρσι τα ποσά αυτά ήταν σχεδόν μηδενικά. Δεν έχει όμως εξακριβωθεί αν αυτό οφείλεται σε καλύτερη αστυνόμευση, ή απλά σε μεγαλύτερη διαφυγή κεφαλαίων.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τίποτα από αυτά δεν φέρνει αποτέλεσμα εκεί που πονάει η χώρα. Το χρέος της αυξάνεται, και τα κόστη δανεισμού παραμένουν υψηλά. Ακόμη και μετά από τόσες εβδομάδες μεταρρυθμίσεων, τα επιτόκια για τα δεκαετή ιταλικά ομόλογα είναι πάνω από 7%, όπως αυτά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας, που διψάνε για χρήμα. Και όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, αυτά τα επιτόκια δεν θα είναι βιώσιμα για πολύ ακόμη.
Τέλος, ο Monti απειλεί να τα βάλει και με τα πανίσχυρα συνδικάτα, σε έναν νέο γύρο μεταρρυθμίσεων στους επόμενους μήνες, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να απομακρύνει κάποια αναχρονιστικά προστατευτικά μέτρα, στα οποία βασίζονται τα συνδικάτα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορεί να βασιστεί στην βοήθεια των πλουσίων…


Global Post
Απόδοση: S.A.

10 σχόλια:

  1. >Η πιθανότητα να δούμε τον Ε. Βενιζέλο πρωθυπουργό, είναι ίδια με αυτή της εκλογής του Θ. Τσουκάτου -άσχετο- ως πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ.<
    olympiada

    Η πιθανοτητα ομως, μετα την αποτυχια των παροντων συνομιλιων της χωρας, να δουμε τον Στρατο στα πραγματα δεν ειναι καθολου αμελητεα.και πιθανως να ειναι και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ λυση προς ολους εντος και εκτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηδη ο αρουραιος ονοματι Τουρκογλου-μπενιζελος ετοιμαζεται να πηδηξει απο το πασοκοκαραβι που βουλιαζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sterg,έχω εκφράσει την άποψη αυτή εδώ και καιρό,με τη διαφορά ότι ελπίζω να συνδιαστεί με επανάσταση.Ο Στρατός θα πρέπει να λειτουργήσει βοηθητικά,να συνταχθεί με τον επαναστατημένο λαό και να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία.

    Διαφορετικά,αν υπάρξει κίνηση μόνο απο το στρατό ή μόνο απο το λαό,είναι αρκετά πιθανό να ξεφύγει πολύ η κατάσταση.

    Εκτροπή έχει γίνει εδώ και καιρό,ο λαός έχει ένα κοινό εχθρό,η πορεία μας στην ΕΕ έχει ήδη κριθεί,επομένως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχεις αρκετο δικαιο.Ας ειμαστε ψυχραιμοι γιατι τα πραγματα θελουν μυαλο χωρις συναισθημα που μας κανει οχλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι αδύνατον να μην υπάρχει συναίσθημα,και ολέθριο αν δεν υπάρξει καθαρό μυαλό,νομίζω ότι ο συνδιασμός των δύο είναι το σοφότερο,και αναγκαίο όσο ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε πόσα κράτη άραγε,έχει υπάρξει τόσος προβληματισμός,τόση αυτοκριτική,τόσος διάλογος,και τόσο μεγάλη κατάθεση απόψεων απο τους λαούς;

    Οι Έλληνες έχουμε κάνει πολλά στραβά,αλλά θα μου επιτρέψετε να πώ ότι την αυτοκριτική μας την έχουμε κάνει όσο κανένας άλλος,γεναία κατά τη γνώμη μου.

    Πιστεύω σε αυτό το λαό,είμαι βέβαιος ότι θα ξαναβρούμε τον τρόπο να τσακίσουμε το κακό και να προκαλέσουμε το θαυμασμό και πάλι.

    Δεν θα τους περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιμενω σε εσενα που εισαι νεαρος=οχι συναισθημα αλλα μονο λογικη και σκληρη κριτικη και αυτοκριτικη.Ο κοσμος δεν ειναι φτιαγμενος απο ζαχαρωτα αλλα απο πετρα και ατσαλι.

    ΥΓ
    και εδω εχωμε την ταμπακιερα στο προσωπικο μας θεμα που ειναι ο Τοπος μας=
    ...δημιουργία «Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών/ΕΟΖ» αλλά και σειρά μέτρων για την διευκόλυνση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας.....η υπαγωγή του ελληνικού χρέους στο βρετανικό δίκαιο εγκυμονεί κινδύνους, κρύβει παγίδες.....βάσει αυτού διασφαλίζονται σε μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα του δανειστή ενώ επί της ουσίας εξισώνει την κρατική οντότητα (εν προκειμένω την Ελλάδα) με τις πολυεθνικές εταιρείες επιτρέποντας και στους δύο να υποθηκεύσουν τον πλούτο (οποιονδήποτε πλούτου που διαθέτουν ως εγγύηση των ομολόγων, που εκδίδουν. ...... Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τον πρώτο καιρό της πρωθυπουργίας του, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι σημαντικά και αξιοποιήσιμα τα όποια κοιτάσματα. Θέση που ανασκεύασε, με χαρακτηριστική ευκολία, στη συνέχεια (συνεπικουρούμενος από την τότε υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη) αναφερόμενος μάλιστα σε εντυπωσιακά ευρήματα και μεγέθη ως να ήταν γνώστης μυστικών ή άλλων σχετικών μελετών.....τα αποθέματα στο Ιόνιο της Κρήτης θα ενταχθούν σε διαγωνιστική διαδικασία αρχές Απριλίου δηλαδή μετά την κρίσιμη περίοδο- έως τα τέλη Μαρτίου- που θα έχει «δεθεί» και συνταγματικά η ελληνική πλευρά. Συμπλήρωνε ο Γ. Μανιάτης, πως αμέσως μετά, και πάντως έως το τέλος του 2012, θα μπορούσε να προκηρυχθεί ένας μ ε γ ά λ ο ς γύρος παραχωρήσεων 10-15 οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.....όταν η Ελλάδα διατηρούσε α κ ό μ η τα κυριαρχικά δικαιώματα της και θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα εν λόγω κοιτάσματα και να αποπληρώσει το χρέος αποφεύγοντας την τωρινή κατάντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. sterg,έγραψα για την αυτοκριτική αλλά δημοσιεύτηκε αργότερα με το δικό σου σχόλιο.Τα ζαχαρωτά τα έχουμε ξεχάσει εδώ και καιρό,και δεν φημίζομαι εδώ μέσα για τις εύκολες λύσεις που πιστεύω.Συμφωνώ ότι πρέπει να σκεφτούμε καθαρά όπως σου έγραψα και παραπάνω,αλίμονο,αλλά θεωρώ αδύνατον να μην υπάρξει συναίσθημα.Προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο,δεν φημιζόμαστε ως λαός για την έλειψη συναισθήματος,αρκεί να το διαχειριστούμε με μέτρο.

    Όσο περνάει όμως ο καιρός,με αυτά που κάνουν,το συναίσθημα θα κυριαρχήσει και όποιον πάρει ο χάρος.Όταν έγραφα εδώ μέσα ότι θεωρώ καλύτερο ένα είδος πραξικοπήματος κάποιοι ίσως να με θεώρησαν ακραίο ή χουντικό,η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.Βλέποντας κανείς που πάει το πράγμα καταλαβαίνει ότι το χάος που θα επικρατήσει αν υπάρξει κοινωνική έκρηξη θα είναι πολύ χειρότερο απο ένα είδος πραξικοπήματος,με μοναδικό στόχο να επαναφέρει τη Δημοκρατία και να διαφυλάξει την ομαλότητα.

    Πλέον,άρχισε να γίνεται εμφανής ένας ακόμη κίνδυνος κατά τη γνώμη μου.Με αυτούς που μπλέξαμε είναι πολύ πιθανό να καταρεύσει το πολιτικό σύστημα,αρνούμενοι τις εκλογές,και να οδηγηθούμε σε μεγάλη πολιτική κρίση με αποτέλεσμα ακόμη και την ακυβερνησία.

    Προ της οικονομικής κατάρευσης όλοι θα πάρουν αποστάσεις απο την εξουσία,σαν το παιχνίδι με την καυτή πατάτα θα εξελιχθεί.

    Μακάρι να κάνω λάθος,αλλά δεν το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρηστο
    αυτο που εγραψες "αρκεί να το διαχειριστούμε με μέτρο",με καλυπτει σε αυτο που εγραψα και εγω και μη νομισεις οτι ειμαι θωρακισμενος στο συναισθημα ,καθε αλλο,το παλαιβω ομως.Οσον αφορα για δημοκρατιες και τετοια αυτα μαλλον μας τελειωνουν .Μπαινουμε σε περιπετειες αλλα επειδη απλα αποτελουμε ενα μικρο κομματακι του παζλ και σε καμμια περιπτωση ολοκληρο το παιχνιδι για αυτο ζηταω ψυχραιμια και λογικη για να μη μας βρουνε μεσα στην τρελλη χαρα-οργη-στενοχωρια-εξαψη και τελικα εμφυλιο και μας παρουν και τα σωβρακα.Πιστευω να σε καλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναί,με κάλυψες.Όσο για το αν μας πάρουν τα σώβρακα,δεν τους συμφέρει,γιατί τότε θα μας έρθουν κάτι έντονες σεξουαλικές επιθυμίες και μιας και θα είναι οι πρώτοι που θα βρούμε μπροστά μας,θα το πληρώσουν ακριβά.

    Τέλος,πιστεύω ότι στο τέλος η Ελλάδα θα βγεί κερδισμένη,και αυτοί που κυνηγούν τα πολλά θα δούνε τον χάρο με τα μάτια τους.Έχεις γράψει αρκετές φορές για τους Νόμους της Φύσης,δεν γνωρίζω αν αυτό που έγραψα συμπεριλαμβάνεται σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.