30/4/18

Ενότητα των αραβικών χωρών κατά του Ιράν προκρίνουν οι ΗΠΑ

Δηλώσεις του νέου αμερικανού ΥΠΕΞ
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέμεινε την Κυριακή στην ανάγκη ενότητας των αραβικών χωρών του Κόλπου, που έχουν βαθιά διχαστεί για το θέμα του Κατάρ, ώστε να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θέτει το Ιράν.
"Επισήμανα στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ότι είναι απαραίτητη η ενότητα του Κόλπου" και ότι "οφείλουμε να την εφαρμόζουμε", δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους στο Ριάντ έχοντας δίπλα του τον ομόλογό του 'Αντελ αλ-Τζουμπέιρ. 
Ο Πομπέο έφθασε το Σάββατο στο Ριάντ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για συναντήσεις με τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, η πρώτη μετά την επικύρωση από τη Γερουσία του διορισμού του στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αργότερα σήμερα μετέβη στο Ισραήλ και μετά αναμένεται στην Ιορδανία.


Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017 κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις, κατηγορία που απορρίπτει η Ντόχα, και ότι προσεγγίζει το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή. 

Όλες οι προσπάθειες για να συμφιλιωθούν οι χώρες αυτές έχουν αποβεί άκαρπες έως τώρα. Και το Κατάρ, για να σταματήσει η απομόνωσή του, έχει εντείνει τις επιθέσεις γοητείας στις χώρες της Δύσης, κυρίως στις ΗΠΑ όπου έκανε πολλές παραγγελίες όπλων.

Στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία στο Ισραήλ, ο Πομπέο επανήλθε στο θέμα εκτιμώντας ότι οι χώρες του Κόλπου θα βρουν τον τρόπο να συμφιλιωθούν. "Θα βρουν μια λύση. Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουν ότι είναι προς το συμφέρον όλων οι χώρες του Κόλπου να βρουν τον τρόπο να είναι μαζί. Έχουμε μια κοινή πρόκληση που είναι το Ιράν, και νομίζω ότι όλοι το αναγνωρίζουν. Ελπίζουμε ότι θα διευθετήσουν τη μεταξύ τους διαφορά με τον δικό τους τρόπο", δήλωσε ο Πομπέο.

Ο περιφερειακός οργανισμός, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), απαρτίζεται από έξι πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου: τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ.
Το Κουβέιτ και το Ομάν δεν έχουν διακόψει τις σχέσεις με το Κατάρ.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.