25/4/18

Καμμένος διαψεύδει Κουβέλη και ακυρώνει το «deal» για τις γαλλικές φρεγάτες

Επιβεβαιώνει το φιάσκο ο υπουργός Αμυνας: Τσίπρας-Μακρόν συζήτησαν μόνο για τη ναυπήγηση φρεγάτων στην Ελλάδα

Σε πλήρη διάψευση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη για το «deal» σχετικά με τη χρονομίσθωση γαλλικών φρεγατών προχώρησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.Επιβεβαιώνοντας το φιάσκο που είχε διαφανεί από τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας ότι δεν υπάρχει συμφωνία ο κ. Καμμένος δήλωσε το πρωί της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου - έχοντας εκ δεξιών του τον κ. Κουβέλη.
«Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαικές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες».
Φρόντισε, μάλιστα, να πετάξει και ένα «καρφί» λέγοντας ότι «το δημοσίευμα για τις φρεγάτες στην Καθημερινή είχε λεπτομέρειες που δεν ήξερα ούτε εγώ».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Φώτης Κουβέλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει για το θέμα «είναι ακριβές. Είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Μακρόν και υπήρξε συνεννόηση για να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτες. Οι δύο φρεγάτες που δεν είναι χθεσινή απόφαση καθώς έχει προηγηθεί μια διαδικασία είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε σύντομο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες».
Το βράδυ της Τρίτης, μάλιστα, και μετά το αλαλούμ που είχε δημιουργηθεί από το περιβάλλον του Φώτη Κουβέλη υπήρχε η διαρροή ότι οι δηλώσεις του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι ήταν ακριβείς. Οι συνεργάτες του, δε, επέμεναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις
Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκε θετικός για ενίσχυση της συνεργασίας Γαλλίας-Ελλάδας προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων αρχής γενομένης των επαφών των δύο, Τσίπρα-Μακρόν και της παροχής από εμάς του απαραίτητου υλικού. Εάν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί αυτό το πρόγραμμα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός ης Βουλής».
kammenoss2
Θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για τα F-16, διαπραγματευόμαστε για το χρόνο καταβολών
Όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 ο Πάνος Καμμένος είπε «ότι τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας» προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για τις καταβολές χρημάτων μέχρι το 2021.
Σύμφωνα με τον ίδιο «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό» διευκρινίζοντας ότι «όσον αφορά τις καταβολές η Ελλάδα μέχρι το 2021 έχει δεσμευθεί για ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα στους δανειστές».
«Εκεί που βρίσκτεαι η διαπραγμάτευση είναι στην καταβολή των χρημάτων για το 2018, το 2019 και το 2020. Για μετά το 2021 μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίαε μέχρι τη λήξη του προγράμματος» είπε ο κ. Καμμένος συμπληρώνοντας ότι το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί σε δύο χρόνια. Όπως ανακοίνωσε για το θέμα θα ενημερώσει για τέταρτη φορά τον ομόλογό του.
«Τα προγράμματα που γνωρίζετε είναι αυτά που έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.