31/7/18

Ξεκίνησε στο Σότσι η σύνοδος Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας και ΟΗΕ για τη Συρία

Ξεκίνησε στην πόλη Σότσι της Ρωσίας η διήμερη διεθνής συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα την κατάσταση στη Συρία, υπό την προεδρία των εγγυητριών χωρών για την ειρήνευση στη Συρία (της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας), ενώ αύριο θα συμμετάσχει και ο ΟΗΕ.
Κύρια θέματα της συνάντησης είναι η συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής, η κατάσταση στις ζώνες αποκλιμάκωσης και η επιστροφή των προσφύγων, καθώς και άλλα ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή αιχμαλώτων που κρατούνται από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η άρνηση της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στη συνάντηση του Σότσι προκάλεσε τον σχολιασμό του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δια της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει την άρνηση της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση ως προσπάθεια να μειώσει τη σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα.
Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία λυπάται για την άρνηση της αμερικανικής πλευράς να συμμετάσχει με την ιδιότητα του παρατηρητή στη συνάντηση του Σότσι, τη στιγμή που «η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει διαρκώς ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη διευθέτηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία».
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η χώρα του σκοπεύει να οργανώσει στις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη Σύνοδο με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία.
«Θα κάνουμε χωριστά μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη την 7η Σεπτεμβρίου με τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τουρκία. Θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στην περιοχή» είπε ο Ερντογάν, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει το διάλογο με τη Ρωσία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, TASS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.