31/7/18

Το άλλο ξεπούλημα - Στη σύνταξη οι νόμιμοι μουφτήδες της Θράκης - Έτσι στην ουσία αφήνουμε χώρο να ασκεί επιρροή η Τουρκία

Βασίλης Νέδος
Στη συνταξιοδότηση των δύο νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να επιλύσει έναν γρίφο τον οποίο η ίδια δημιούργησε και αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά και τις συζητήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν επιθυμούν να σταματήσει το καθεστώς διορισμού των μουφτήδων και αυτοί να εκλέγονται από την κοινότητα, ελαχιστοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την παρέμβαση του ελληνικού κράτους σχεδόν στο μηδέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας και θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο (Τετάρτη 1 Αυγούστου), θα υπάρξει προσθήκη βάσει της οποίας ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου θα συνταξιοδοτηθούν ως δικαστικοί (με την αιτιολογία ότι λειτουργούν ήδη ως ιεροδίκες).
Υπενθυμίζεται ότι ο μουφτής Ξάνθης έχει ήδη αρνηθεί να παραιτηθεί μία φορά (η θητεία του λήγει το 2022), γεγονός που πρακτικά ανέβαλε τη σχετική κυβερνητική πίεση και προς τον μουφτή Κομοτηνής. Δεδομένου ότι ο Μέτσο Τζεμαλή είναι 81 και ο Μεχμέτ Σινίκογλου 78 ετών, το όριο των 67 ετών καλύπτεται. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο, καθώς πιθανή συνταξιοδότηση των δύο συγκεκριμένων, νόμιμων και διορισμένων από το ελληνικό κράτος μουφτήδων θα ανοίξει, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, μια συζήτηση η οποία θα έχει αβέβαιη κατάληξη. Πηγές οι οποίες γνωρίζουν καλά την κατάσταση στη Θράκη τονίζουν ότι οι ψευδομουφτήδες εκ των πραγμάτων δεν απειλούν, καθώς η απήχηση που έχουν στην τοπική κοινωνία είναι περιορισμένη. Ωστόσο, ακόμη και αν οι ψευδομουφτήδες παραμεριστούν, η αντικατάσταση δύο προσώπων τα οποία χαίρουν εκτίμησης ακόμη και έξω από τη μουσουλμανική μειονότητα (ο Τζεμαλή διαθέτει προσωπικό κύρος και φήμη που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας) θα είναι δύσκολο εγχείρημα.
Δεδομένου ότι και οι δύο μουφτείες αλλά και η διαχειριστική αρχή λειτουργούν φέρνοντας πολύ καλά αποτελέσματα, πιθανή δρομολόγηση αλλαγών εκτιμάται πως θα δημιουργήσει προβλήματα τα οποία θα γίνουν άμεσα ορατά. Το πλέον βασικό συνδέεται με τον καθαυτό ρόλο που διαδραματίζουν οι μουφτήδες στη Θράκη.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική και όχι εθνοτική, ο εκάστοτε μουφτής αποτελεί, πρακτικά και ουσιαστικά, τον de facto ηγέτη της. Ως εκ τούτου, οι αντικαταστάτες των δύο μουφτήδων, ακόμη και αν δεν είναι οι ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Μέτε και Αχμέτ Σερίφ, θα έχουν έναν ρόλο ο οποίος εξ αντικειμένου θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος.

Ερωτήματα
Ενα από τα ερωτήματα που ευλόγως δημιουργούνται, εφόσον τελικά το υπουργείο Παιδείας πράγματι προχωρήσει σε μια τέτοια προσθήκη, είναι το χρονικό σημείο το οποίο επιλέγεται, σε μια περίοδο ήδη πολιτικά επιβαρυμένη από την τραγωδία στο Μάτι και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες για τη στάση της κυβέρνησης.
Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Τελικά ο σύριζα κάνει κινήσεις που δυστυχώς δεν καταλαβαίνει αν και πόσο κακό θα κάνει στην χώρα , εκείνο που με ανησυχεί σφόδρα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολιτευση με καλύτερες ιδέες !!! Και η Τουρκία τους Έλληνες τους ψήνει το ψάρι στα χείλη !!! Ρε πόσο ζώα είμαστε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aὐτὴ εἶναι ἡ πραγματικὴ ἀριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλας ειναι χωρα μειωμενης εθνικης κυριαρχιας και πληρως αναξιοπρεπης. Και για αυτο ΔΕΜ ευθυνεται μονο ο ΣΥΡΙΖΑ> Υπαρχουν και αλλοι θεσμοι στη χωρα και εχουν λουφαξει. Καντε μια βολτα στην ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ πολιτεια (Δασοπολιτεια και αυτη ποπυ βγαζει ΜΑΤΙ) και ρωτειστε τι δουλεια κανουν αυτοι που μενουν εκει. Θα καταλαβετε .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως τον τελευταίο καιρό, διαχειρίζεται όλα τα καίρια θέματα της χώρας, -που επιζητούν λύση εδώ και πολύ καιρό- συν οτι άνοιξε και καινούρια μιζονος σημασίας- μια μειονότητα, η οποία εβλαψε σφόδρα την Ελλάδα και στο παρελθόν. Τότε όμως, υπήρξε σθεναρή αντίσταση. Τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπανανία η χώρα.
    Τα λέγαμε αλλά ποιος αντιλαμβανόταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.