31/7/18

Τρία χρόνια ψέματα για τα capital controls

Πότε θα καταργηθούν τα capital controls; Σύντομα. Αυτή είναι η συχνότερη απάντηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και σήμερα. Για του λόγου το αληθές, τον Αύγουστο του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης, είχε εκτιμήσει ότι οι τραπεζικοί περιορισμοί θα καταργούνταν «πολύ σύντομα». Το ίδιο αναφέρει και το υπουργείο Οικονομικών 3 χρόνια μετά, καθώς στο πρόσφατο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εξέδωσε σημειώνει ότι «τα capital controls έχουν χαλαρώσει και αναμένεται σύντομα να αρθούν καθολικά».
Αν, ωστόσο, πιστέψουμε τον οίκο Moody' s, τότε οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα διαρκέσουν τουλάχιστον 54 μήνες στην Ελλάδα, διαλύοντας κάθε κυβερνητική υπόσχεση που δόθηκε στον απόηχο της μεγάλης κρίσης του 2015, με την οικονομία να παραμένει σε ασφυκτικό κλοιό ρευστότητας, παρά τη μέχρι σήμερα χαλάρωση των περιορισμών.
Από τους δύο μήνες που ήταν η αρχική πρόβλεψη του κ. Σταθάκη και τις αμέτρητες εκτιμήσεις πολλών κυβερνητικών στελεχών για ταχεία αντιστροφή του μέτρου, φτάσαμε 3 ολόκληρα χρόνια μετά να μιλάμε για ακόμη ενάμιση χρόνο... ανελευθερίας.

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.