10/4/09

Τα εύσημα για την οικονομική κρίση διεκδικεί η Αλ Κάιντα

Η «τρομοκρατική» διάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Σε μια περίοδο που οικονομίες πολυεθνικών εταιρειών και ολοκλήρων χωρών βρίσκονται υπό τα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι αλληλοκατηγορίες είναι κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο, κάτι που δεν είναι αναμενόμενο είναι να προσπαθεί κάποιος να πάρει την ευθύνη. Ίσως όμως να μην είναι τόσο παράλογο όταν αυτός ο κάποιος είναι η πιο διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση του πλανήτη.

Ο λόγος φυσικά για την Αλ Κάιντα. Το δημιούργημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν - εκπρόσωπος των δυνάμεων του Κακού κατά τις ΗΠΑ δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο όταν ο δυτικός κόσμος παραπαίει από τα χτυπήματα της ύφεσης.

Η πρώτη αντίδραση της Αλ Κάιντα όταν ξεκίνησε η κρίση ήταν να «αναλάβει τις ευθύνες της": κατά τους υποτακτικούς του Μπιν Λάντεν, η «κίνηση ματ» ήταν η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κατά την Αλ Κάιντα, η καταστροφή του World Trade Centre και οι πόλεμοι που ακολούθησαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα είναι το καίριο χτύπημά της εναντίον του καταναλωτισμού που αποτελεί ταυτόχρονα το θεμέλιο λίθο και την αχίλλειο πτέρνα του δυτικού πολιτισμού.

Παρά τον εμφανώς υπερβολικό χαρακτήρα των ισχυρισμών, η αλήθεια είναι πως η Αλ Κάιντα έχει αλλάξει τις τακτικές της από τότε που άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα η οικονομική ύφεση, ενθαρρύνοντας και επιδιώκοντας τις επιθέσεις εναντίον οικονομικών στόχων: ενδεικτικά παραδείγματα η αποτυχημένη επιχείρηση εναντίον του διυλιστηρίου Αμπκαίκ στη Σαουδική Αραβία το 2006.

Εάν η συγκεκριμένη επίθεση είχε επιτύχει, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν καταστροφικές, καθώς το εν λόγω διυλιστήριο επεξεργάζεται το 60% της ημερήσιας παραγωγής της χώρας. Σε παρεμφερή πλαίσια (αν και σαφώς μικρότερη κλίμακα) ήταν και η επίθεση εναντίον γαλλικού τάνκερ στα ανοιχτά της Υεμένης (2002).

Πέραν της διαθεσιμότητας στόχων, η Αλ Κάιντα έχει ωφεληθεί από την οικονομική κρίση κυρίως στο επίπεδο της στρατολόγησης- προσέγγισης νέων μελών. Μέχρι πρότινος, η συνήθης τακτική ήταν η προσέγγιση ενός ατόμου ως μέλους μιας κοινότητας. Αυτό άλλαξε πρόσφατα: μηνύματα από δύο από τους πλέον ισχυρούς ηγέτες της οργάνωσης, οι Αλ Ζαουαχίρι και Αμπντουλμαλέκ Ντρουκντέλ έχουν δείξει σαφή μεταβολή στις τακτικές, οι οποίες επιδιώκουν τον επηρεασμό ατόμων με οικονομικά προβλήματα.

Ποια είναι όμως η οικονομική κατάσταση της ίδιας της Αλ Κάιντα; Όπως εκτιμάται από αναλυτές διεθνώς, η οργάνωση δεν περνάει τις καλύτερες ημέρες της, καθώς οι βασικές πηγές εισοδήματός της (εμπόριο ναρκωτικών και δωρεές υποστηρικτών) περνούν και αυτές κρίση μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως η οργάνωση έχει υπερπροσφορά ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά στερείται τα μέσα: υπάρχουν πολλοί επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας…αλλά λίγα λεφτά για βόμβες. Επίσης, η διατήρηση των άντρων, η παροχή τροφίμων, η εκπαίδευση των νέων μελών, οι δωροδοκίες είναι πράγματα τα οποία επίσης κοστίζουν.

Από την άλλη πλευρά, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν αυτή τη δύσκολη θέση της οργάνωσης, καθώς αποτελούν και αυτές θύματα των περικοπών - κάτι που οδήγησε σε νέες τακτικές και από αυτές: πλέον οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες επιδιώκουν μεγαλύτερους βαθμούς συνεργασίες με τράπεζες και οικονομικούς φορείς, καθώς η ασφαλής διακίνηση των κεφαλαίων είναι ένας από τους βασικούς «πυλώνες» της τρομοκρατίας.

Νέα δεδομένα, νέες τακτικές: μένει να φανεί ποιος θα επικρατήσει.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.