2/4/09

Το πρώτο τετ α τετ Καραμανλή - Ομπάμα


Σε εξισορρόπηση των εντυπώσεων υποβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα προσβλέπει η κυβέρνηση με την προσδοκία ότι η αναμενόμενη για το προσεχές Σάββατο συνάντηση Καραμανλή-Ομπάμα θα αποδώσει -τουλάχιστον- ισχυρούς συμβολισμούς.
Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν την Παρασκευή το βράδυ στο δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα γαλλογερμανικά σύνορα και την επομένη το μεσημέρι, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία οι σχέσεις του -σύμφωνα με πολλές ενδείξεις- έχουν δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα.
Το κυρίαρχο θέμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι η σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν. Ως προς την ελληνική συμμετοχή (μείζον θέμα για την αμερικανική διοίκηση) δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για προσφορά ρευστού ή στρατού. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική διπλωματία θα παρακολουθήσει προσεκτικά και με ενδιαφέρον την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, γνωρίζοντας ότι τότε θα επισφραγιστεί ο ρόλος της Αγκυρας ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ως της ήπιας μουσουλμανικής δύναμης που θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια καταπολέμησης του ισλαμικού φονταμενταλισμού.
Ο κ. Ομπάμα αναμένεται να φτάσει στην Αγκυρα την Κυριακή το απόγευμα, απευθείας από την Πράγα, και την επομένη θα έχει συνομιλίες με την τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ενώ στις 7 Απριλίου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει από τουρκικού εδάφους μήνυμα σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο, προτείνοντας διάλογο και οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Οπως έχει γίνει γνωστό, η τουρκική πλευρά έχει εργαστεί παρασκηνιακώς προκειμένου να μην υπάρξει συνάντηση στο Φανάρι. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας αναμένουν σκλήρυνση της Αγκυρας στα θέματα του Αιγαίου, λόγω ενισχυμένης αυτοπεποίθησης και με φόντο τη ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Με αυτό το σκεπτικό, διερωτώνται για τη σκοπιμότητα της σχεδιαζόμενης συνάντησης -σε μία τόσο ευνοϊκή για την Τουρκία συγκυρία- της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Αλί Μπαμπατζάν στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου Συμμαχίας των Πολιτισμών. Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στη μικτή κοινοβουλευτική συνάντηση Ε.Ε.-Τουρκίας του διαπραγματευτή της Αγκυρας στις ενταξιακές συνομιλίες Εγκεμέν Μπαγκίς.
Απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένας Κοππά, ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι τουρκικές παραβιάσεις, αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί οι ελληνικές, ενώ αναρωτήθηκε γιατί -εάν εκδηλώνεται τέτοιου είδους προκλητικότητα από τουρκικής πλευράς- δεν σηκώνει το τηλέφωνο η Ελληνίδα ΥΠΕΞ για να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό της!
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ελεύθερος Τύπος

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα,

    πιο κάτω καταθέτω τη προσωπική μου άποψη για το θέμα.

    Να «χρυσώσει» το χάπι καθώς φαίνεται επιχειρεί η Αμερικανική πλευρά μιας και το Σάββατο προγραμματίστηκε τελικά συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικάνο πρόεδρο Ομπάμα.
    Ιδιαίτερη σημασία αποκτά σαν γεγονός η συνάντηση αρκεί να σκεφτεί κανείς πως την επόμενη ο Αμερικάνος πρόεδρος θα μεταβεί στη Τουρκία για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Ερντογάν. Οι ενοχλήσεις της Ελληνικής πλευράς από τη μη επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας, αλλά και η αναβολή της επίσκεψής του στο Φανάρι, μπορεί ποτέ να μην δημοσιοποιήθηκαν από τα κυβερνητικά κλιμάκια στον ανάλογο βαθμό, ωστόσο όλοι τις γνωρίζουν και πιθανόν να έφεραν τελικά και ένα μικρό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα πάντα, όσον αφορά το προγραμματισμό της συνάντησης και όχι όσον αφορά τα όποια ελπιδοφόρα μηνύματα μετά αυτής προσωπικά πιστεύω. Όπως αναμένεται η συνάντηση θα διαρκέσει όπως άκουσα από 30 - 45 λεπτά και εκεί θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις διμερής σχέσεις των δύο χωρών φαντάζομαι.
    Διαχρονικά οι Έλληνες πολίτες αλλά και πολιτικοί αναμένουν με την όποια αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, κάποια βελτίωση των διμερών σχέσεων, που πιθανόν εμπρόθεσμα ή έστω μακροπρόθεσμα να κάνει τους Τούρκους…καλύτερα παιδιά.
    Το ότι οι πρόεδροι αλλάζουν, τα χρόνια περνάνε και τα πράγματα παραμένουν στάσιμα ή και κάποιες φορές χειροτερεύουν, η ιστορία δείχνει πως δεν κάνει τους Έλληνες να σταματήσουν να ελπίζουν.
    Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικάνου πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ που τόνισε πως «η μακρόχρονη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ πρέπει να αποδεσμευτεί από τις Ελληνοτουρκικές και Αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να αναβαθμιστεί», αλλά και πως «Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει στο Αφγανιστάν», ουσιαστικά μας έδειξαν το δρόμο να πάμε προς αυτούς. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα που δεν συντάσσεται υπέρ των Αμερικανικών θέσεων, και δεν συνεισφέρει στις στρατιωτικές αποστολές τους σε ολόκληρο το πλανήτη.
    Οι Αμερικάνοι όπως μας δίδαξε η ιστορία όταν δεν τους κάνουμε τα χατίρια φροντίζουν να μας το θυμίζουν, να μας «μαλώνουν» αλλά και κάποιες φορές να μας τιμωρούν κιόλας για αυτό. Ωστόσο δεν κάνουν το ίδιο στους Τούρκους όταν εκείνοι αντιδρούν ενάντια στα συμφέροντα τους.
    Γιατί άραγε;
    Επίσης άξιο αναφοράς θεωρώ αγαπητοί αναγνώστες πως είναι το γεγονός πως οι πιο «συμπαθής» πολιτικοί στους Έλληνες ήταν αυτοί που τα «έβαλαν» - φαινομενικά για μένα - με τους Αμερικάνους.
    Κλείνοντας θα έλεγα να «ρίξουμε» μια ματιά στους συνεργάτες των εκάστοτε προέδρων των ΗΠΑ και όχι ονομαστικά στους προέδρους. Αν το κάνουμε πιθανόν να βρούμε και την αρχή του νήματος μιας και αρκετοί εξ’ αυτών παραμένουν στις θέσεις τους ανεξάρτητα με το ποιος εκλέγεται για πρόεδρος.
    Μήπως πρέπει κάτι να μας πει το τελευταίο;

    www.nationalpride.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.