24/7/09

Η περίπτωση των σύγχρονων «Γότθων»


του Ιωάννη Θεοδωράτου

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική παράμετρο η οποία σχετίζεται με την ασφάλεια. Eνα κράτος, όσο ισχυρό και αν είναι για την εποχή του, κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί όταν αδυνατεί να ελέγξει τις εισερχόμενες μάζες, οι οποίες εισβάλλουν χωρίς σχέδιο από τα σύνορα

Το παράδειγμα των Γότθων μπορεί να μας χρησιμεύσει ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνέπειες που μπορεί να έχει για ένα σύστημα η αθρόα εισδοχή ξένων πληθυσμιακών ομάδων και το πώς αυτές είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν πολιτικά και στρατιωτικά από τρίτους παράγοντες.

Πριν από 1.600 χρόνια σημειώθηκαν κατακλυσμικές εξελίξεις οι οποίες μετέβαλαν την ιστορία της Ευρώπης λόγω των βαρβαρικών εισβολών.

Είχε προηγηθεί, το 332 μ.Χ., η εφαρμογή πολιτικής ειρηνικής διείσδυσης των Γερμανών Γότθων κατά την περίοδο της μονοκρατορίας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος ασφαλείας των συνόρων, της δημογραφικής συρρίκνωσης και, κυρίως, της εκμετάλλευσης χιλιάδων νέων εργατικών χεριών προς όφελος της αυτοκρατορίας (στον αγροτικό τομέα και στον στρατό). Ο έπαρχος Ρώμης Οπτατιανός Πορφύριος είχε γράψει μάλιστα για την «επίλυση» του γοτθικού προβλήματος: «Τώρα που οι Γότθοι κάνουν τα ξίφη τους κυρτά δρεπάνια για να αφιερωθούν στην καλλιέργεια της γης, Συ, στο λαμπρό Σου ανάκτορο, μπορείς να απολαμβάνεις κάθε αγαθό. Το στολίδι του Πόντου, η αδελφή Ρώμη, αυξάνει τη δόξα των αρχαίων Τυρρηνών». Η εγκατάσταση των Γότθων στη Μυσία και στην Παννονία δεν έλυσε αλλά διόγκωσε το πρόβλημα.

Το 369 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Βάλεντας συνήψε νέα ειρήνη αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των γοτθικών φύλων, με τον όρο της μη παραβίασης του συνόρου του Δούναβη. Στον πανηγυρικό του Θεμίστιου δεν αποτυπώνεται μόνο η ελπίδα ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος αλλά και το κλίμα και το πνεύμα μιας εσφαλμένης τακτικής, χαρακτηρίζοντας ένα ολόκληρο ιδεολογικό ρεύμα, όμοιο με αυτό που χαρακτηρίζει σήμερα πολλούς συμπατριώτες μας. Ηταν η πρώτη φορά που στις σελίδες ενός επίσημου πανηγυρικού αναπτύχθηκε η άκρως επικίνδυνη ιδεολογική τοποθέτηση της ειρηνικής εισδοχής βαρβαρικών φύλων στην αυτοκρατορία. Ο Θεμίστιος σημείωνε με έμφαση «Σώζειν ήδη και περιστέλλειν, ως της αρχής μοίρας γεγενημένους», θυμίζοντας τις σημερινές διατυπώσεις Ελλήνων υπουργών, πολιτικών και δημοσιογράφων όταν αναφέρονται στους λαθρομετανάστες και στην ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής με βάση όχι τα εθνικά συμφέροντα αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 376 μ.Χ. μάζες Γότθων πέρασαν τον Δούναβη με σκοπό να μεταβούν στη Θράκη όπου θα λάμβαναν γαίες. Ο Αμμιανός, προσπαθώντας να μιλήσει για τον αριθμό των βαρβάρων, τους παρομοίασε με «τους κόκκους της άμμου που μετατοπίζει η πνοή του Ζέφυρου στην έρημο της Λιβύης». Δυστυχώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία απέτυχε να καταμετρήσει τον αριθμό των εισερχομένων και κανένας δεν γνώριζε πόσοι ήταν, γεγονός που αποδείχθηκε στην συνέχεια καταστροφικό.

Στις 9 Αυγούστου 378 μ.Χ. οι Γότθοι συνέτριψαν το ρωμαϊκό στράτευμα κατά τη μάχη της Αδριανούπολης, ο αυτοκράτορας Βάλεντας σκοτώθηκε. Ουσιαστικά δεν υφίστατο πλέον στράτευμα και οι Γότθοι μονοπώλησαν τις υπηρεσίες τους. Ακόμη και επιφανείς ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί ήταν πια γερμανικής καταγωγής.

Την άνοιξη του 380 μ.Χ., επί Θεοδοσίου Α’, λεηλατήθηκε η Θεσσαλία. Ηδη όμως οι εισελθόντες είχαν κατορθώσει να αξιοποιήσουν τις εσωτερικές έριδες και να προσφέρουν έμμισθα τις υπηρεσίες τους σε όποιον τις ζητούσε.

Ακολούθησε νέα συμφωνία ειρήνης (3 Οκτωβρίου 382 μ.Χ.), βάσει της οποίας επιτρεπόταν η εγκατάστασή τους στη Δακία και στη Θράκη μεταξύ Δούναβη και Αίμου και η ανάληψη υποχρέωσης παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών αλλά υπό τις διαταγές των αξιωματικών τους και φυσικά έμμισθα. Αν και επρόκειτο για την ίδρυση του πρώτου βαρβαρικού κράτους εντός της αυτοκρατορίας, ο Θεμίστιος, αδυνατώντας να αντιληφθεί τι θα επακολουθούσε, έγραψε ότι οι Γότθοι αλλάζουν τα όπλα τους με γεωργικά εργαλεία, αφήνουν τη λατρεία του Αρη και ακολουθούν τη Δήμητρα και τον Διόνυσο.

Μέρος της διανόησης πίστευε τότε ότι η πολιτική της ειρηνικής εγκατάστασης ήταν αναπόφευκτη, επωφελής για την οικονομία και έδινε τη δυνατότητα στην αυτοκρατορία να ενισχύσει οικονομικά και δημογραφικά τις δυνάμεις της, αγκαλιάζοντας το ετερόκλητο πλήθος και διδάσκοντάς το πώς να ενταχθεί στις δομές και να ευημερήσει.

Το 395 μ.Χ., με τον θάνατο του Θεοδοσίου Α’, ένας Γερμανός, ο Στιλίχων, ήταν ο ρυθμιστής των πραγμάτων της αυτοκρατορίας, έχοντας τον τίτλο του πατρικίου και του στρατηγού της εκατέρας δυνάμεως (Magister Utriusque Militae) και την ιδιότητα του επιτρόπου των ανηλίκων υιών Αρκάδιου και Ονώριου. Το ίδιο έτος σημειώθηκε η εξέγερση του Αλάριχου, η οποία οδήγησε αρχικά, τη διετία 396-397, στη λεηλασία και στην καταστροφή της Ελλάδας, στην κατάρρευση των δυτικών συνόρων την πρωτοχρονιά του 407 μ.Χ. και στην άλωση της Ρώμης το 410 μ.Χ...

Η ιστορία διδάσκει και όταν την αγνοούμε επαναλαμβάνεται.




Ο Ιωάννης Θεοδωράτος είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού "Στρατιωτική Ιστορία".
Το κείμενο είναι το editorial του τεύχους Ιουλίου 2009 και αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του ιδίου.

19 σχόλια:

  1. η ιστορια επαναλαμβανεται ,

    με αλλους λαους ,
    με αλλους θεους ,

    γιατι δεν μαθαινουν απο την ιστορια ?

    στο εξωτερικο που σπουδασαν δεν διδασκουν ?
    ή στεκονται μονο στα ΝΟΥΜΕΡΑ ?

    πολυ ωραια η αναφορα σου ο καθενας μπορει να κανει τους παραλληλισμους με το σημερα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σοβαρά κράτη απλά δεν αφήνουν να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα και χρησιμοποιούνε βία για να τα αποτρέψουν και να οδηγήσουν αλλού τους εξαθλιωμένους.

    Ούτε χάδια, ούτε επιτροπές υποδοχής, ούτε προγράμματα ενσωμάτωσης, ούτε ανθρωπιστικές ενέργειες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τσουνάμι εισβολέων.

    Και όσο και αν τους λυπόμαστε από την μια, πρέπει από την άλλη να σκεφτούμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας που μια εισβολή τέτοιου μεγέθους, που δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί "ανθρωπιστικά" σε περιόδους ύφεσης, θα μειώσει δραματικά την ποιότητα ζωής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλο θέμα οι Γότθοι και άκρως επίκαιρο. Αλλά ο κ. Θεοδωράτος μας κρύβει την ουσία, διότι προφανώς είναι Χριστιανούλης: Αντί να τους εξολοθρεύσουν από την αρχή που ήσαν ζήτουλες και αδύναμοι, οι Χριστιανοί (που είχαν κυριαρχήσει στο Βυζάντιο μετά την πισώπλατη δολοφονία του Μεγάλου Ιουλιανού το 363 μ.Χ. από τον Αγιο Μερκούριο - βοήθειά μας) τους περιέθαλπαν, όπως ακριβώς σήμερα η Ελλαδική Εκκλησία τους Λαθρομετανάστες. Οι Γότθοι καρδάμωσαν, και σε 40 χρόνια έγιναν δημόσιος κίνδυνος. Τότε, οι Μισέλληνες Χριστιανοί σκέφθηκαν το εξής σατανικό σχέδιο για να γλυτώσουν το τομάρι τους: Ρασοφόροι καλόγεροι πήγαν στο στράτευμα του Αλαρίχου και οδήγησαν τους Γερμανούς στην Ελληνική Χερσόνησο, όπου δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Τότε (395 μ.Χ.) κατεστράφησαν οι Δελφοί, η Ολυμπία και θα καταστρεφόταν και ο Παρθενών, αν δεν τον προστάτευε η Αθηνά με θαυματουργική της παρέμβαση. Αυτά είναι πασίγνωστα πράγματα σε κάθε γνώστη της Ιστορίας, συνεπώς το άρθρο του κ. Θεοδωράτου παραπλανά τους αναγνώστες σας αντί να τους διαφωτίζει, διότι αποσιωπά τον ολέθριο ρόλο των Χριστιανών. Καλά σας τα λένε μερικοί αναγνώστες σας, κύριε Καλεντρίδη και κύρις Sub92: Είσαστε υπερβολικά χριστιανούληδες (από συμφέρον ή από πραγματική πίστη, αυτό δεν το ξέρω) για να δώσετε αντικειμενική ενημέρωση από την (εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ,κατά τα άλλα) ιστοσελίδα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό το παράδειγμα των Γότθων ! Εντείνει το κλίμα του φόβου και του μίσους με 'αεροπλανικά' παραδείγματα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με ότι βιώνουμε σήμερα.

    Ντροπή σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1:17

    Σαν λαός υπήρξαμε κατατρεγμένοι που στοιβάζονταν σε καράβια και τραίνα για μια θέση στον ήλιο σε άλλες χώρες...

    Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ηθικό, είναι αριθμητικό.
    Θέλεις και μπορείς να βοηθήσεις συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων.
    Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλο τον τρίτο κόσμο. Ας βοηθήσουν και άλλες χώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. PRIN KATHE MEGALO POLEMO ,LENE OTI ORDES FTOXON KI PEINASMENON PERNOUN TA SYNORA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γιατι δεν μαθαινουν απο την ιστορια ?

    Δεν μαθάίνουμε από την ιστόρία γιατί απλά ελάχιστη ξέρουν ιστορία πλέον.Οσο για του πολιτικούς και τους πνευματικούς εντέχνως την διαστρεβλώνουν για να μπορέσουν να προασπίσουν τα συμφέροντα αυτών που υποστηρίζουν

    Νικόλαε μπορεί ιστορικά να είναι όπως τα λές μπορεί εξ ονόματος του Χριστιανισμού να έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα όμως μη ξεχνάς δεν είναι η πίστη, το πολίτευμα , το οτιδίποτε που φταίει για το κατάντημα ενός λαού αλλά αυτός ο οποίος τα χρησιμοποιεί κατα το δοκούν.Γιατί και στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας της ανεξιθρησκείας έχουν γίνει ουκ ολίγοι πόλεμοι και γενοκτονίες θα πρέπει να δλδ να καταδικάσουμε την ιδέα ή αυτούς που την υλοποιούν;
    Ο Χριστιανισμός δεν δίδαξε αυτά τα οποία έπραξαν οι Χριστιανοί μετά ..Το να είναι κάποιο άτομο θρησκευόμενο και θρησκόληπτο έχει διαφορά

    Οσο για το αν εντείνετε το κλίμα φόβου που λες ανώνυμε 1:17 ειλικρινά πιστεύεις ότι η ιστορία είναι εκείνη που θα εντείνει το κλίμα ή μάλλον καλύτερα η αναφορά σε γεγονότα προγενέστερα? Δλδ η υπάρχουσα κατάσταση δεν σε φοβίζει ή΄μήπως δεν γνωρίζεις ότι η ιστορία ετων και ετών επαναλαμβάνεται αλλάζοντας απλά το σκηνικό και τους ηθοποιούς.

    ΚΥΡΙΟΙ Η ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΛΑΨΕΙ ΠΟΤΕ ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ή ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ .

    Χριστίνα
    Καλησπέρα σε όλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 1: 17

    Θέλω να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο και κριτική σου στην ανάρτησή.
    Θα προτιμούσα να να μην ήταν τόσο απόλυτο, αλλά αναγνωρίζω ότι το θέμα είναι ακανθώδες.

    Είμαι σίγουρος ότι και το 332 μχ έτσι θα απαντούσες.

    Γράψε σε παρακαλώ αν έχεις καμία πρακτική πρόταση για το πρόβλημα.
    Στο blog δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι κατέχουμε την αλήθεια.



    andpik

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 24 Ιούλιος 2009 12:58 μμ

    ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΔΙΑ!
    ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΑΦΡΟΔΙΤΑ!

    "Νικολάκη πες αλευρι"(πως και κράτησες το Χριστιανικό σου όνομα και δεν το άλλαξες επι τω αρχαιοπρεπέστερον, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα άτομα του συναφιού σου;)."Ο Ολύμπιος σε γυρεύει".Ξέρεις ποιος Ολύμπιος, αυτός με την χλαμύδα στους ώμους, με το NIKE στο πόδι και με το "Rolex" στο χέρι.Αυτός ντε, που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Λιτόχωρο Πιερίας εκείνο το πανηγυράκι προς τιμήν των "πατρώων θεών".Αυτά τα περι ρασοφόρων που οδήγησαν τον Αλάριχο στην Ελληνική χερσόννησο(ενω εκείνος βρισκοταν στο Ζαϊρ) πού τα διάβασες;Μήπως στα βιβλία του Ρασσιά;"Ψώνησες απο σβέρκο" κακομοίρη μου!Καιρός να ανανεώσεις την βιβλιοθήκη σου διότι σε βλέπω να εκτίθεσαι συνεχώς.Και καλά, εμείς έχουμε μια κάποια ανοχή στις μπούρδες(η μήπως αντι του "μπούρδες" προτιμάς το πομφόλυγες;)!Πρόσεξε μην γράψεις τα ίδια σε κανένα άλλο οχι και τοσο ανεκτικό ιστολόγιο διότι απο τώρα σε κλαίω.



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι μονο που υπαρχει μια διαφορα την κινηση των λαων στην αρχαιοτιτα δεν την ξεκινισαν οι Ευρωπαιοι

    ενω τωρα εμεις ειμαστε οι κατακτητες,
    οι ουνοι, ο σατανας καβαλαρης πανω στο Φ16, καταστροφεις
    που τρεχουν οι λαοι να ξεφυγουν

    στοτωσαμε τις οικογενειες τους
    καταστρεψαμε τα σπιτια τους
    εγκαταστησαμε διαφθερμενα καθεστοτα
    κλεψαμε τον πλουτο απο τα κρατη τους
    Εμεις οι καλη ευρωπαιοι διναμε χημικα οπλα στο καθεστως του ιραν και του ιρακ και ψεκαζανε με χημικα τους αμοιρους τους κουρδους στα βουνα.


    εμεις καναμε αβιωτικο το περιβαλον τους με τα πυρομαχικα 30χιλιοστων με απεμπλουτισμενο ουρανια και τα υπολοιπα τοξικα οπλα

    ( απο αυτα που ριχνουν τα Α10 30 χιλιοστων βληματα πυροβολων, κεφαλες διατρησης αντιαρματικων, βληματα διατρησεις αρματων)

    (Εμεις απο τα λιμανια στελναμε φορτια τα οπλα και εμεσα βοηθουσαμε στη δολοφονια αθωων ανθρωπων και τωρα το φορτιο μας επιστρεφη)

    τα παραπονο στην αμερικανικη πρεσβεια και στην ελιτ που κυβερναει, στην ευρωπη που καταστρεφει το ενα μετα το αλλο τα μουσουλμανικα κρατοι και για χρονια ηταν σαν βδελα απο πανω τους
    και τους ρουφουσε το αιμα

    η ευκολη λησει των θρασυδηλων ειναι να τα βαζουμε με τους κατατρεγμενους ανθρωπους

    Η Ελληνες ειναι τελικα θρασυδηλη η οχι;

    οποιος εχει τσαγανο ας τα βαλει με τη διαφθαρμενη αμερικανικη και ευρωπαικη ελιτ.

    Μια χαρα το συνταγμα των Ηνωμενων πολιτειων απαγορευει να βαλονται βληματα απεμπλουτισμενου ουρανιου στο εδαφος τους αλλα τη Γιουγκοσλαβια την γεμισαν με ραδιενεργα βληματα, το ιρακ, το αφγανισταν και οπου εχουν επειχηρηση.

    βρηκαν τον τροπο να διαχειριζονται τα αποβλητα των πυρινικων εργοστασιων τους με το να δολοφωνουν και να καταστρεφουν στον πλανητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Νικόλαε μπορεί ιστορικά να είναι όπως τα λές μπορεί εξ ονόματος του Χριστιανισμού να έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα όμως μη ξεχνάς δεν είναι η πίστη, το πολίτευμα , το οτιδίποτε που φταίει για το κατάντημα ενός λαού αλλά αυτός ο οποίος τα χρησιμοποιεί κατα το δοκούν.Γιατί και στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας της ανεξιθρησκείας έχουν γίνει ουκ ολίγοι πόλεμοι και γενοκτονίες θα πρέπει να δλδ να καταδικάσουμε την ιδέα ή αυτούς που την υλοποιούν;
    Ο Χριστιανισμός δεν δίδαξε αυτά τα οποία έπραξαν οι Χριστιανοί μετά ..Το να είναι κάποιο άτομο θρησκευόμενο και θρησκόληπτο έχει διαφορά "

    συμπαθέστατη Χριστίνα,
    Δεν μπορεί να είναι όπως τα λέει ο νεοειδωλολάτρης Νικόλαος.
    Με πρώτη σαφέστατη αναλήθεια (για να μη το χαρακτηρήσω αλλοιώς) την δήθεν θαυματουργική επέμβαση της ανύπαρκτης ψευδοθεάς Αθηνάς.
    Σχετικά με εγκλήματα χριστιανών κατά ειδωλολατρών είναι μηδαμηνά σε σχέση με τα αντίστροφα όσο και αν προσπαθούν οι τελευταίοι να αλλοιώσουν τα ιστορικά δεδομένα. Το να εγκαταλείψει κάποιος τα είδωλά του όταν γνωρίσει την απάτη τους και την Αλήθεια, αυτό δεν είναι έγκλημα. Είναι φυσική συνέπεια για λογικό άνθρωπο. Έγκλημα είναι να θανατώνεις επειδή δεν προσκυνούν τα είδωλά σου και επειδή τα θεωρούν ψεύτικα. Και να είσαι σίγουρη ότι αν μπορούσαν οι νεοειδωλολάτρες το ίδιο θα έκαναν και σήμερα. Αρκεί να επισκεφθεί κάποιος τις ιστοσελίδες τους για να διακρίνει το μίσος τους για κάθε τι Χριστιανικό.

    Αν έχεις υπομονή και θέλεις διάβασε τα πορίσματα συνεδρίου για την νεοειδωλολατρία και ιδίως το 2ο πόρισμα.
    Είναι κρίμα που αυτοί οι άνθρωποι έχουν εισχωρήσει σε κάθε χώρο όπου υπάρχει πατριωτισμός και κατά την γνώμη μου τον μολύνουν. Δεν ξέρω τί θα κάνουν σε καιρό πολέμου όταν θα κρατάνε όπλα και θα έχουν δίπλα τους Χριστιανούς


    http://orthodoxnet.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=34&mode=thread&order=0&thold=0

    φιλικά
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ ΠΑναγιώτη,
    Να είσαι σίγουρος ότι θα τα διαβάσω αυτά που μου λες όμως θα πως και σε σένα τα εξής ....Ενας λαός βασίζει την βιωσιμότητα του στον τρόπο που χειρίζετε την ιστορία του. Στον τρόπο που επικοινωνεί το παρελθόν του δρομολογεί το παρόν του και σχεδιάζει το μέλλον του. Οπως δεν μου αρέσουν οι Ελληνες που υποστηρίζουν ότιδήποτε αρχαίο και λησμονούν τα μετέπειτα ασχέτος αν στην Αρχαία Ελλάδα έγιναν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς.ΕΤσι δεν μου αρέσει και όσο αφορά τον Χριστιανισμό να θυμόμαστε τα 400 χρόνια σκλαβιάς και μόνο την θρησκεία να μας κρατάει δεμένους (παράδειγμα)...Ολα είναι δεμένα μεταξύ τους τίποτα δεν είναι άσχετο ...Από τις λίγες γνώσεις που ξέρω γνωρίζω ότι στην ΑΡχαία Ελλάδα τιμούσαν και το ''Αγνώστω Θεό'' το 13ο επίσης γνωρίζω ότι η φιλοσοφία του ΣΩκράτη είχε πολλά μα πάρα πολλά διδάγματα τα οποία εμφανίστηκαν αργότερα κα ιστην ΧΡιστιανική Θρησκεία....Το γεγόνος ότι υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που αρέσκονται να απομονώνουν γεγονότα είτε ιστορικά είτε γενικος για να απαξιώνουν ή να υπερθεματίζουν καταστάσεις είναι το ίδιο επικίνδυνοι όπως εκείνοι που είναι κολημένοι στην θρησκοληψία...
    Το μόνο που θέλω σαν Ελληνίδα γιατί όλους τους άλλους ρόλους που μπορεί κάποιος απο εμάς να έχει στην ζωή δεν αφορούν κανέναν άλλον πλην υμών είναι ένα....Είτε πιστεύει κάποιος στο 12θεο είτε στο ΧΡιστο , ΒΟύδα , Αθεος ότιδήποτε να σκέφτεται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας που δεν άπτεται καμμίας μα καμμίας θρησκείας και δει όταν αυτή η θρησκεία είναι πολεμοχαρής και έχει σαν αρχή της τον θάνατο των απίστων.
    Το να πιστεύει κάποιος για τον εαυτό του είναι θεμητό το να πιστεύει για την πίστη είναι το ίδιο ειδωλολατρικό όπως αυτά περί Αθηνάς Δίας κλπ κλπ
    Χριστίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδια ελεος,χασαμε την μπαλλα με τις οπαδικες αντιπαραθεσεις σας.Ιστορικα το θεμα μας ενδιαφερει ολους,εστω και σαν παραδειγμα προς αποφυγην στι μερες μας.Παραθεστε νηφαλια τις πηγες σας για να βγαλουμε ακρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και επειδή Νικολάκη μας τα πρήξατε-εσυ και οι όμοιοι σου- με τον Αλάριχο και με τους Γότθους, μήπως η επιλεκτική σας μνήμη δεν σας βοηθάει να θυμηθείτε οτι πριν απο τους "κακούς" Χριστιανούς Γότθους, προηγήθηκαν άλλοι επιδρομείς στον Ελλαδικό χώρο που τα έκαναν "γης Μαδιάμ", όπως για παράδειγμα ο Βρένος με τους Γαλάτες τον 3ο Π.Χ. αιώνα;Η μήπως επειδή ο Βρένος ήταν παγανιστής(δηλαδή άτομο του συναφιού σας)του τα συγχωράτε όλα(γιατί μήπως οι Ρωμαίοι τι ήταν;Ως Χριστιανοί κατέλαβαν την Ελλάδα, ή ως παγανιστές;Μήπως θέλεις να σου απαριθμήσω τις αρχαίες Ελληνικές πόλεις που κατέστρεψαν οι παγανιστές Ρωμαίοι;Καλύτερα να διαβάσεις το έργο του Νικολας Χαμοντ "ιστορια της Μακεδονίας" στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει λεπτομερώς την συμπεριφορά που επέδειξαν οι παγανιστές Ρωμαίοι στους επίσης παγανιστές προγόνους μας);Ανοιξε και το παρακάτω link και θα δεις οτι και άλλοι παγανιστές "περιποιήθηκαν δεόντως" την καημένη την Ελλάδα.

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=182949&ct=33&dt=12/08/2007

    Αλλα τι να περιμένει κανείς απο άτομα που αντλούν πληροφορίες απο τα βιβλία των τεως Αναρχοαυτόνομων Ρασσιά και Βερέττα και απο τα γραπτά του τέως Μαοϊκού Τσαγκρινού; Μπορείς να μου πεις πότε αυτοί οι κύριοι ανακάλυψαν την Ελλάδα;Μήπως εντελώς συμπτωματικά στις αρχές της δεκαετίας του 90, την εποχή δηλαδή που κατέρευσε και ο "υπαρκτός"; Υπάρχει ενα ενδιαφέρον άρθρο του επίσης αριστερού Χρύσανθου Λαζαρίδη που έχει τίτλο "Αντικληρικαλισμός, η Αχίλλειος πτέρνα της αριστεράς". Όπου το βρεις αναρτημένο διάβασε το για να καταλάβεις τι παιζεται.Διαφορετικά θα εξακολουθείς να εκτίθεσαι και είναι κρίμα.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κρίμα τόσα σπουδαία μυαλά, μορφωμένα, να σπαταλάτε τον χρόνο σας στα σχολιά σας, προσπαθώντας να αποδείξετε ποιός έχει πιο πολλές γνώσεις στήν ιστορία, εγώ που δεν ξέρω τόσα πράγματα μπερδεύτικα και δεν ξέρω ποιός έχει δίκιο και ποιός όχι, ή λέω μόλις διαβάζω ενα σχολιό σας, μπράβο καλά τα λέει, και αμέσως διαβάζω το επόμενο και λέω, μωρέ και αυτός τα λέει καλά. Βοηθήστε μας χωρίς να τσακώνεστε.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Dt
    τα μπλοκ δινουν την ικανοτητα διαφορετικοι ανθρωποι με διαφορετικη κουλτουρα να λενε τη γνωμη τους

    Αυτη ειναι η δημοκρατια των blogs

    Συνθεση διαφορετικων αποψεων ανθροπων που φυσιολογικα δεν θα μιλουσαν για διαφορους λογους

    στη δημοκρατια to βασικο ειναι η εκφραση διαφορετικων αποψεων και η συνθεση τους, και οχι η κυριαρχια του 51% πανω στο 49%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Κρίμα τόσα σπουδαία μυαλά, μορφωμένα, να σπαταλάτε τον χρόνο σας στα σχολιά σας, προσπαθώντας να αποδείξετε ποιός έχει πιο πολλές γνώσεις στήν ιστορία, εγώ που δεν ξέρω τόσα πράγματα μπερδεύτικα και δεν ξέρω ποιός έχει δίκιο και ποιός όχι, ή λέω μόλις διαβάζω ενα σχολιό σας, μπράβο καλά τα λέει, και αμέσως διαβάζω το επόμενο και λέω, μωρέ και αυτός τα λέει καλά. Βοηθήστε μας χωρίς να τσακώνεστε."



    Αγαπητέ ΔΤ τι δεν κατάλαβες τουλάχιστον απο αυτά που έγραψα εγω;Τι ακριβώς θέλεις να σου διευκρινήσω;Ακόμα δεν αντελήφθης οτι έχουμε να κάνουμε με εναν φανατικό απο μια σεκτα "αρχαιόπληκτων"(απο τις πάμπολες που υπάρχουν στην Ελλάδα,οι οποίες "ανδρώθηκαν" την περίοδο του Σημίτη του "μεγαλοπρεπούς" και πιο συγκεκριμένα την περίοδο της μεγάλης κόντρας για τις νέες ταυτότητες)ο οποίος παρεισέφρησε στο παρόν ιστολόγιο για να κάνει σπέκουλα;Τον βλέπεις οτι ξαφνικά λούφαξε στο καβούκι του.Τετοια θρασύδειλα υποκείμενα ειναι όλοι τους, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με ανθρώπους που έχουν μια κάποια ιστορική γνώση.Για αυτό και θα πρέπει όλοι μας να στρώσουμε τον απαυτό μας κάτω και να μάθουμε ιστορία, για να μην βρίσκονται"καλοθελητές"(όπως ο ως ανω ανώνυμος προβοκάτορας)που θα μας "κάνουν το μαύρο άσπρο".Διότι αν αυτός ο κύριος διέθετε cojones, θα έλεγε όλη την αλήθεια σχετικά με την επανάσταση του Αλάριχου(εφόσον στην πραγματικότητα ο Αλάριχος επαναστάτησε εναντίον της κεντρικής εξουσίας, επειδή οι Χριστιανοί πλέον Ρωμαίοι του ανατολικού Ρωμαίκού κράτους, αντιμετώπιζαν τους επίσης Χριστιανούς Γότθους, σαν ανθρώπους "δεκάτης πέμπτης διαλογής")και δεν θα "πετούσε τούβλα" περι δήθεν ρασοφόρων που οδήγησαν τον Αλάριχο στην Ελληνική χερσόννησο, ενώ εκείνος βρισκοταν στην Γουαδελούπη.Περισσοτερες λεπτομερειες για εκεινη την περιοδο δες στο παρακατω link.
    http://www.apologitis.com/gr/ancient/Alarixos.htm


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σας αφιερωνο αυτο παρακατω
    απο το
    http://greekpirates.blogspot.com

    Το 1991, η κυβέρνηση της Σομαλίας κατέρρευσε. Περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από τότε στα όρια της εξαθλίωσης. Ο δυτικός κόσμος είδε σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτή τη γωνιά της γης, μια μεγάλη ευκαιρία να κλέψουν όσα αποθέματα τροφής είχαν απομείνει και να πετάξουν τα ραδιενεργά απόβλητά τους, στις θάλασσες της.

    Πυρηνικά απόβλητα, ναι. Από την ώρα που η Σομαλία έμεινε ακυβέρνητη, μυστηριώδη ευρωπαϊκά πλοία άρχισαν να καταπλέουν στην περιοχή, πετώντας τεράστια βαρέλια στη θάλασσα. Ο πληθυσμός στις παράκτιες περιοχές άρχισε να αρρωσταίνει. Αρχικά εμφάνιζαν εξανθήματα και ναυτίες, ενώ άρχισαν να γεννιούνται παιδιά με δυσμορφίες.

    Στη συνέχεια, μετά το τσουνάμι του 2005, το περιεχόμενο των βαρελιών άρχισε να σκορπίζει στις ακτές. Ο πληθυσμός άρχισε να αρρωσταίνει από ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία και περισσότεροι από 300 άνθρωποι πέθαναν.

    Η βρετανική εφημερίδα Independent επικαλείται τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Σομαλία Ahmedou Ould-Abdallah, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι κάποιοι πετούν πυρηνικά απόβλητα στη Σομαλία: μόλυβδος, βαρέα μέταλλα, κάδμιο, υδράργυρος… Πολλά από τα απόβλητα προέρχονται από εργοστάσια και νοσοκομεία της Ευρώπης, τα οποία φαίνεται πως αναθέτουν σε μέλη της ιταλικής μαφίας τη «φθηνή» εξαφάνιση των επικίνδυνων αποβλήτων τους. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση όμως δεν πήρε την ευθύνη. Δεν υπήρξε καθαρισμός, δεν υπήρξαν αποζημιώσεις, δεν υπάρχει πρόληψη.

    Την ίδια στιγμή, ένας άλλος ευρωπαϊκός στόλος, αυτή τη φορά αλιευτικός εξόρμησε στη Σομαλία με στόχο τα μεγάλα αλιευτικά της αποθέματα. Παράνομες μηχανότρατες, αφού εξάντλησαν τα αλιευτικά αποθέματα στις ευρωπαϊκές θάλασσες κατέπλευσαν στη Σομαλία, όπου κλέβουν κάθε χρόνο τόνους, γαρίδες και αστακούς αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ντόπιοι ψαράδες πεινάνε. Ο Mohammed Hussein, ένας ψαράς στην πόλη Μάρκα που απέχει 100 χιλιόμετρα από το Μογκαντίσου, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Αν δεν γίνει τίποτα, σύντομα δεν θα μείνει ούτε λέπι στις θάλασσές μας».

    Αυτά είναι τα πρόσφατα γεγονότα και οι συνθήκες που γέννησαν τους πειρατές. Οι Σομαλοί ψαράδες πήραν ταχύπλοα με τα οποία αρχικά κυνηγούσαν τις παράνομες μηχανότρατες και όσους πέταγαν απόβλητα –κι όταν δεν κατάφερναν να τους αποτρέψουν, επέστρεφαν έχοντας εισπράξει χρήματα ως «φόρο».

    Πρόσφατη δημοσκόπηση της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας της Σομαλίας WardheerNews καταδεικνύει ότι το 70% των ντόπιων υποστηρίζει την πειρατεία «ως μορφή εθνικής αντίστασης». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανάμεσα στους πειρατές δεν υπάρχουν πλέον και εγκληματίες, η πειρατεία στη Σομαλία φαίνεται πως ξεκίνησε πράγματι ως πράξη αντίστασης

    Γιατι δεν μαθαμε τιποτα για τα παραπανω...

    αλλα ο στολος της Ευρωπης κυνηγαει τους πειρατες....

    και αυτη η κακη μουσουλμανη φταινε για ολα

    ξερεται οι μουσουλμανοι δεν πετανε πυρηνικα αποβλητα στην ελλαδα, ουτε βαρεα μεταλα, ουτε τοξικα,

    τελικα ο στολος τη κανει στη σομαλια αγωνιζονται για το δικαιωμα της ευρωπης να μετατρεψει σε ενα απεραντο ραδιενεργο και τοξικο σκουπιδοτοπο της ακτες της Σομαλιας.... και να ψαρεψει ολα τα ψαρια των φτοχων ψαραδων με τα τεραστια σιδερενια βιομηχανικα πλοια ψαρεματος

    Μαλον ο βαρβαρος και ο γοτθος βρισκεται στην ευρωπη, φοραει κουστουμι και γραβατα και πλενει καθε μερα 10φορες τα χερια του


    Viva la revolution

    Υ.Γ. οπως βλεπεται παντα οι υπαρχουν δυο πλευρες η μια η επισημη - των εγγληματιων με τη γραβατα, και οι αλλοι των φτωχων ρακενδυτων που αντιστεκονται οπως μπορουνε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελαβα αυτό το mail και επειδή είναι σχόλιο για το κείμενο
    το παραθέτω :

    _____________________

    Agapite kyrie
    To arthro einai endiaferon alla exete ksexasei mia simantiki kai eidopoio leptomeria: Oi Gothoi den epanastatisoun epeidi oregontan ta plouti tis Pomis alla kurios logo tis kakometaxirisis apo tous Pomaious aksiomatouxos tous opoios o Amianos o opoios zouse ekeini tin periodo kai an den kano lahos den ton anaferete sto arhto sas (anapiemai giati! mipos sas xalaei tin suntagi; leme topa!) tous katigorei gai diafthora ektos ean i praktiki ths katakratisis trofimon ta opoia eprepe na pane stous Gothous kai n antalagi tou kreatos enos SKYLOU me ena paidi ton Gothon to opoio tha ginotan sklavos (kai gireue ti allo, gia Romaious milame tora!) opos anaferetai ston Amiano Markelino, (ta kefalaia einai dika mou) einai dikaia praktiki.O paralirismos ton Gtohon me tous synchronous lathrometanstes einai to ligotero atixis mexri kai (giati na kruvomaste piso apo tis lekseis; upoptos).Tha euxomoun na mou apantisete alla den to pisteuo. Papeptintos eimai anagnostis tou periodikou sas kai ton adelfon ekdoseon ta teleutaia 10 xronia epeidi mouaresei i istoria para tin yparksi orismenosn arhtron ta opoia prokaloun algeini entiposi opos ena arthro gia ton 'pragantiko" amerikaniko emfilio i gia ta ollandika Waffen-SS. Eilikrina sas euxomai kali tuxi alla elpizo o theos an sas dinei fotisi ores ores!
    Meta timis
    ΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧ ( το όνομα το διέγραψα εγώ )
    PS.Grafo me latinikous chaktires oxi epeidi exo kana kolima me autous alla epeidi sas grafo apo tin vivliothiki tou Panepistimiou mou sto oopoio
    diavaso tora (Swansea)

    _______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.