24/7/09

Κ. Παπούλιας: «Οι δεξιώσεις προκαλούν το δημόσιο αίσθημα»


«Οι δεξιώσεις προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και είναι ασύμβατες με το πνεύμα της Δημοκρατίας» τόνισε κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έκανε λόγο και για κρίση των ηθικών αξιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως με απόφαση του κ. Παπούλια η καθιερωμένη ετήσια δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εφέτος γιορτάστηκε πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να αποφευχθεί ο κοσμικός χαρακτήρας του εορτασμού.

«Ο χαρακτήρας του εορτασμού της επετείου άλλαξε. Κι αυτή είναι, πιστεύω, μια επιλογή που αποδεικνύει βαθύ σεβασμό σε όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία. Οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου.

Στις επικοινωνίες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες με τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων, με τους αγωνιστές και τους οικείους τους, διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή του χαρακτήρα της σημερινής γιορτής ήταν ζητούμενο πρώτα για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της αποκατάστασης της Δημοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οικονομία

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κρίση που πλήττει την οικονομία τονίζοντας πως «ζούμε το τέλος μίας εποχής. Το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας αμφισβητείται εκ των πραγμάτων, την ώρα που δεν προβάλλεται, με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, η εναλλακτική πρόταση. Πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την ανεργία, ιδίως των νέων.

Μία βεβαιότητα υπάρχει: Ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται, ότι η ανασφάλεια των πολλών προκαλεί φοβικά σύνδρομα και εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις.

Όμως η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών τουλάχιστον της ζωής των πολλών. Το προσωπικό αδιέξοδο κάθε άνεργου, η αγωνία κάθε νέου που ψάχνει μάταια για δουλειά είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Πολιτική απαξίωση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και την μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και τόνισε πως υπάρχει μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. «Μιλάμε συχνά για κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, μια κρίση που επιβεβαιώθηκε με την μεγάλη αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η κρίση είναι βαθιά. Όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας: Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας.

Επειδή φαινόμενα δεκαετιών εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας, χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων: Τι είναι σωστό και τι λάθος, πού βρίσκεται το δίκαιο και πού το άδικο, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον, πώς ορίζεται ο κοινωνικός πολιτισμός, ποιες αξίες επιζητούμε και θαυμάζουμε, τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Οι αγωνιστές που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι πρότυπο αναφοράς. Γιατί έδωσαν πολλά σε όλους χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα, γιατί διακινδύνευσαν τη ζωή και την ησυχία τους στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Κύπρος

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην τουρκική προκλητικότητα και στο λυπηρό γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει στις μέρες μας διχοτομημένη.

«Το βλέμμα μας είναι, σήμερα και πάντα, στραμμένο στην Κύπρο, που παραμένει διχοτομημένη. Σταθερή μας επιδίωξη είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του κυπριακού με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Με μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα και με προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτή που αποτελεί μια απ’ τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού.

Το έχω πει κι άλλες φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα. Το κλειδί για τη δίκαιη, βιώσιμη και οριστική λύση του κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας. Για την ώρα δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής. Αντίθετα, παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων. Απατώνται όμως, αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Κέρδος online 24/7/2009 11:19

9 σχόλια:

  1. Συμφωνώ πως η δεξίωση είναι προκλητική και περιττή.

    Μια διόρθωση μόνο: Η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη , όχι απλά διχοτομημένη.Καταλαβαίνουμε όλοι τη διαφορά μεταξύ Βερολίνου/Γερμανίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και Λευκωσίας/Κύπρου τα τελευταία 35 χρόνια. [Ο ΠτΔ αναφέρεται στη συνέχεια, στον "τερματισμό της τουρκικής κατοχής" αλλά αυτό το γεγονός πρέπει να λέγεται πρώτο , όχι δεύτερο] .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να σε κάνουμε και σένα Κάρολε..
    Όλοι σας, μόνο όταν γερνάτε τα λέτε από την καλή.
    Παναγιωτάκης Κανελλόπουλος, Βαφειάδης, Τσακαλώτος...όλοι όταν γεράσετε αρχίζετε να μιλάτε όπως θα έπρεπε να μιλούσατε και να πράττατε όταν είχατε στα χέρια σας την εξουσία.
    Τώρα τι να σας κάνουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο προεδρε ,

    ποσα χρονια επρεπε να περασουν για να διορθωθει ο 'χαρακτηρα' της εκδηλωσης ?

    ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ ?

    απο αυτο εξαρτιωνταν ο χαρακτηρας ?
    τωρα οι γιορτες θα γινονται στα κρυφα ?

    ευτυχως υπαρχει και η αξιοκρατεια για να γεμιζεται τις προσφωνησεις σας ,
    γιατι πουθενα αλλου δεν θα την βρεις ,

    ειναι μια λεξη που αμφιβαλλω καποιος να ξερει τη σημασια της ,

    να μπορει να την εξηγησει σε ενα παιδι με ενα παραδειγμα ,

    τωρα στρουθοκαμηλιζετε κρυβοντας τα κεφαλιας σας ,
    οχι απο φιλοτιμο ,

    αλλα φοβουμενοι το κραξιμο ,

    η 'γιορτη της δημοκρατιας' ή με δεξιωσεις ή χωρις

    ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίος Πρόεδρος και στβαστός.Μπράβο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο λόγια καλά πάμε...απο έργα άστα να πάνε.
    Δεν προκαλούν οι δεξιώσεις κύριε Πρόεδρε αλλά εσείς όλοι που μασουλάτε τις σάρκες του λαού για να είστε στην εξουσία.
    Τί έχετε καταφέρει όλοι σας εκτός απο το να ξεπουλάτε την περιουσία του λαού που σας τρέφει;
    ΤΙΠΟΤΑ δεν έχετε να παρουσιάσετε ώς έργο παρα μόνο λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεμίσαμε γιορτές και παράτες. Οι υψηλοί καλεσμένοι περιφέρονται με ένα ποτήρι σαμπάνια, με ρεντικότες, παπιγιόν και ψεύτικα χαμόγελα. Τον λογαριασμό της σύναξης θα τον πληρώσει ο λαός. Απο την δεξίωση όμως...λείπει ο λαός. Όλοι ευγενώς και κοσμίως θα ανταλλάσσουν αβρότητες (το θέλει η ημέρα), και την επομένη θα σκυλοβρίζονται για την ποιότητα του εμπορεύματος που πωλούν. Ο λαός θα ξαναμαντρωθεί σε διαφορετικές στάνες, μπλε, πράσινες, κόκκινες, και όλες τις λοιπές αποχρώσεις.
    Άντε κάναμε το καθήκον μας, συμμετέίχαμε στη γιορτή της Δημοκρατίας και ξεφύγαμε απο την μονοτονία της Βουλής. Του χρόνου να είμαστε καλά, να ξαναγιορτάσουμε και να ξαναμπουκωθούμε.


    Παρακαλώ σε υπουργέ, τα χωρατά ν΄αφήσεις, τον χλαπακονόμο σου ζητώ να τον υπερψηφίσεις.
    Κι αν έκανα βρε βουλευτή και κουμπαριά μαζί σου, να μην νομίσεις πως γι αυτό...σου τρώω το ψωμί σου.
    Βλέπω και τούτο το παιδί, με φόρεμα του γάμου, και κρύβω μέσα την ντροπή, ... μην εύρω τον μπελά μου.

    Επεξήγηση : παιδί=Τσίπρας

    Να με συγχωρείς Σουρρή που άλλαξα λίγο τα στιχάκια, αν ζούσες θα είχες πολλά εσύ να πεις.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο λατρεμένος Κάρολος ξεσπαθώνει κατά του σάπιου πολιτικού συστήματος...
    Οταν προσκυνούσε κάποτε την αλήστου μνήμης Δημητρούλα, μαζί με τους λοιπούς του "Ολου ΠΑΣΟΚ" , ήταν όλα καλά...
    Ετσι γίνεται όμως,όταν πλησιάζει η ώρα να συναντήσουμε τον Κτίστη του Σύμπαντος, τότε γινόμαστε όλοι ηθικολόγοι και ιεροεξεταστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αργικεραυνε μπραβο σου.Εγραψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και εγω θα συμφωνήσω οτι όλοι όταν γεράσουν θέλουν να αφήσουν καλό όνομα, και τότε λένε την αλήθεια.
    Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, μιλήσατε για τους Τούρκους και για το οτι η λύση του Κυπριακού είναι στα χέρια τους, αλλά δεν βγάλατε κουβέντα για τον φάκελο της Κύπρου, ο οποίος παραμένει κλειστός τόσα χρόνια και που φυσικά εσίς σαν πρώην ΥΠΕΞ, γνωρίζετε καλά τι περιέχει μέσα.
    ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ.
    ΔΤ
    ΥΣ Ξέρω θα μιλήσετε για τον φάκελο, και θα ζητήσετε μόνο τυπικά να ανοιχθεί, μετά την λήξη της προεδρία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.