12/8/11

Λίγα στρέμματα λιγότερης θάλασσας….

Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Αχμέτ Ντενίζ Μπιολιούκμπασι είναι ένας συνταξιούχος διπλωμάτης, με ιδιαίτερη πορεία στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας. Υπηρέτησε σε κρίσιμα πόστα και χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις της Τουρκίας, όπως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, για τη συμφωνία διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος, τις παραμονές της επιχείρησης ανατροπής του Σαντάμ, το 2003. Μάλιστα, για την υπόθεση εκείνη συνέγραψε το βιβλίο «1 Mart Vakası», το οποίο κυκλοφόρησε το 2008 και δεν διαψεύσθηκε από καμία πλευρά, όσον αφορά την ακρίβεια και την αξιοπιστία των στοιχείων που παρατίθενται σ΄ αυτό.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το καινούριο βιβλίο του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος, σημειωτέον, εξελέγη βουλευτής Αγκύρας με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), των Γκρίζων Λύκων και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τίτλο «Dışişleri İskelesi», που σημαίνει «Στη Σκάλα-Αποβάθρα του Υπουργείου Εξωτερικών». Σύμφωνα με τον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου, ο Μπιολιούκμπασι στο τελελυταίο πόνημά του αναφέρεται στα εξής θέματα (χρησιμοποιούμε τις λέξεις του συγγραφέα): Μυστικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, Κυπριακό, Φάκελος Αρμενικό, Ψεύτικη Γενοκτονία, Δρόμοι Διεθνούς Δικαίου, Ονειρικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., Συζητήσεις περί μειονοτήτων, Εθνοτική διαμελιστική δράση και τρομοκρατία του ΡΚΚ, Κατάληψη του Ιράκ από τις ΗΠΑ, Νομοσχέδιο 1ης Μαρτίου, Ρωμέικο Πατριαρχείο Φαναρίου, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Σχέσεις με την Ελλάδα, Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, Τουρκικά Στενά
Στο βιβλίο του ο Μπιολιούκμπασι, που συμμετείχε στην ομάδα των διαπραγματευτών της τουρκικής πλευράς, και συγκεκριμένα στις 36 από τις 50 συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, με μοναδικό στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως διατείνεται το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, αναφέρει ότι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος θα παραμείνουν στα 6 ν.μ. στις εξής περιοχές: περιοχές μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των μικρασιατικών ακτών, περιοχές ανατολικά, βόρεια και νότια της Σαμοθράκης και της Λήμνου, βόρεια και νότια της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου, βόρεια της Σάμου, βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας. Επίσης, τα χωρικά ύδατα θα παραμείνουν ως έχουν στην περιοχή που έχει το καθεστώς ανοικτής θαλάσσης και αρχίζει από τη γραμμή Μύκονος-Ικαρία και εκτείνεται μέχρι τη Μεσόγειο, καθώς και στους διαύλους Ρόδου-Καρπάθου, Κάσου-Κρήτης και Κρήτης-Αντικηθύρων.
Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, που βασίζονται στην προδημοσίευση του βιβλίου, που έγινε στην εφημερίδα Σαμπάχ, με τίτλο «Η πρώτη οπισθοχώρηση της Ελλάδος στα 12 μίλια», καλεί τους Έλληνες να μην υιοθετούν τα όσα υπογράφει ο Τούρκος διπλωμάτης, «γιατί όποιος υιοθετεί τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις, βλάπτει τα συμφέροντά μας».
Το υπουργείο εξωτερικών έχει δίκιο. Με την ανακοίνωσή του, μας καλεί να μην υιοθετούμε «τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις», για να μην βλάψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Όμως, από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά, δια των αποκαλύψεων του Τούρκου διπλωμάτη, είναι αυτή που παραβιάζει την αρχή της μυστικότητας των συνομιλιών, η ελληνική πλευρά οφείλει να αποδείξει το ανυπόστατο των αποκαλύψεών του, δίνοντας στη δημοσιότητα τα πρακτικά που αφορούν στο θέμα αυτό. Γιατί αν δεν το πράξει, στην ουσία επαληθεύει τις αποκαλύψεις του Μπιολιούκμπασι, οι οποίες αφήνουν τεράστια ερωτηματικά στον Έλληνα πολίτη.
Με βάση πάντα τον Τούρκο διπλωμάτη, που συναγελάζεται πολιτικά με τους Γκρίζους Λύκους, η Ελλάδα, στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών, δέχτηκε να κάνει επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων, απεμπολώντας ένα κυριαρχικό της δικαίωμα που πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Τα φληναφήματα «κύκλων» του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, ότι τα όσα συζητιούνται στις διερευνητικές επαφές δεν συνιστούν διαπραγματεύσεις και άρα δεν υφίσταται καμία υποχώρηση της το Ελλάδος, αποτελούν ανυπόστατες δικαιολογίες. Κι αυτό γιατί αν η Ελλάδα συζήτησε έστω και στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών τις παραχωρήσεις που διατείνεται ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, τότε αυτό, εκτός από τα πρακτικά των διερευνητικών επαφών, έχει ήδη καταγραφεί στο υποσυνείδητο της τουρκικής διπλωματίας, και την επόμενη φορά οι συζητήσεις θα έχουν ως βάση τις παραχωρήσεις αυτές, για να τεθεί υπό διερεύνηση η επόμενη παραχώρηση της Ελλάδος.
Το αν είναι αλήθεια ή όχι τα όσα λέει ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης για το Αιγαίο, οφείλει να το αποδείξει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και να ενημερωθεί σχετικά η ελληνική κοινή γνώμη. Μέχρι να το κάνει, οι Έλληνες πολίτες θα θυμούνται τα λόγια που είπε το 1999 ο υπουργός αμύνης των ΗΠΑ, Κοέν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο: «Εδώ έχουμε πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι τελικά είμαστε στο σημείο επίλυσης του, καθώς η Ελληνική πλευρά αποδέχεται ορισμένους συμβιβασμούς ικανοποίησης αιτημάτων της Τουρκίας, παραιτουμένη για τον σκοπό αυτόν δικαιωμάτων της προς όφελος της εδραίωσης της ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών
Επίσης, θα γίνεται ακόμα πιο πιστευτή η μαρτυρία του δημοσιογράφου Θωμά Σάρα, σύμφωνα με την οποία, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε επίσκεψη που έκανε στον Καναδά ως υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος, λίγες εβδομάδες μετά τις δηλώσεις Κοέν, ενώπιον του πρέσβη κ. Γιάννη Θωμόγλου, είπε το εξής: «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 12 Δεκεμβρίου 2011

11 σχόλια:

  1. >Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 12 Δεκεμβρίου 2011<

    καλά Χριστούγεννα!! ;)

    «1 Mart Vakası» "1 Γεγονός του Μαρτίου"; (google translator)

    __________________________

    Αν είχαμε κυβέρνηση (πόσες φορές θα το πούμε ότι δεν έχομε;), ασφαλώς δεν θα αρκούνταν στα φληναφήματα. Το άρθρο σου, αγαπητέ Σάββα, είναι εξαίρετο και λέει το αυτονόητο: Αφού οι Τούρκοι επικαλούνται μυστικές συμφωνίες και τις βγάζουν στην φόρα, η αθηναϊκή κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στην ίδια γλώσσα. Μπορεί όμως; Πολύ φοβούμαι πως όχι, διότι ο Τούρκος λέει την αλήθεια.

    Και οι Αμερικανοί, όπως και όλος ο κόσμος, ακόμη και οι Σκοπιανοί, μας πήραν χαμπάρι. Θα πιέσουν προς την ελληνική πλευρά, που ξέρουν ότι υποχωρεί. Η ζημιά που έκανε ο Σημίτης με τα Ίμια, θα μας ακολουθεί μια ζωή (δηλαδή, όχι πολύ ακόμη). Πάντως, αυτή την πολιτική ακολούθησε η Ελλάδα συνεπέστατα από τότε. Δυστυχώς και παλαιότερα δεν έχομε καλύτερα δείγματα γραφής. Αλλά από τα Ίμια και μετά πιάσαμε πάτο του πάτου.

    Ο Γιωργάκης πιστεύει ότι με λιγότερα στρέμματα θα κοιμόμαστε ήσυχοι; Αμ τότε είναι που θα χάσουμε εντελώς τον ύπνο μας. Τι λέω; Τον χάσαμε ήδη. Κοιμόμαστε ήσυχοι από τον Ιανουάριο του 1996 και μετά; Τα Ίμια ήταν μερικά στρέμματα λιγότερη επικράτεια. Ο Σημίτης, χωρίς ειδικό νόμο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, μείωσε την Ελληνική Επικράτεια, υποστέλλοντας την Σημαία στα Ίμια. Αν αυτό δεν είμαι εσχάτη προδοσία, τότε ποιος είναι ο ορισμός της; Κι όμως, κυκλοφορεί ελεύθερος κι αυτός και οι τότε συνεργάτες του.

    Τι λέγαμε προχθές με τον Σταύρο, τον γιό σου, για την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Καταλήγω: Βλέπεις κανέναν να σκοτίζεται για όλα αυτά, εκτός από μία μικρή μειονότητα πατριωτών; Ασφαλώς κανείς και δεν είναι δικαιολογία ότι τώρα ο κόσμος περνά άσχημες στιγμές. Και το 1996, χρονιά των Ιμίων, ψήφισε τον Σημίτη πρωθυπουργό, για να τον ψηφίσει ξανά στις 9/4/2000, μετά από την Μαδρίτη, τον Οτσαλάν, το χρηματιστήριο και τι να πρωτοθυμηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΑΝ ΜΑΣΤΟΥΡΑ,ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΒΛΑΚΕΙΑ ΘΕΛΕΙ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ.ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ Η ΑΛΗΘΕΙΕΣ.ΤΟ ΖΑΒΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ,ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΝΙΑΣΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ή ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ???

    Όταν το ΠΑΣΟΚ θυμάται τον ακριτικό Ελληνισμό, τότε τα μαύρα σημαντήρια χτυπούν πένθιμα πάνω από την Ελλάδα.

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα δημοσιεύματα του τύπου για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Ίμβρο, μέχρι που μπορεί ν αρχίσει και ν αναρωτιέται για την πιθανότητα μιας δραστικής μεταστροφής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε σημείο μάλιστα που θα έπρεπε οι τούρκοι ν αρχίσουν ν ανησυχούν για το απρόσκοπτο της πειρατικής τους πολιτικής στο Αιγαίο.

    Μόνο που αυτό το σενάριο είναι μπολιασμένο με αρκετή δόση εθνικής αξιοπρέπειας, και ως τέτοιο δε μπορεί να έχει υπόσταση ούτε ως όνειρο, όσο στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο θίασος του πράσινου ζεϊμπέκικου και της μαύρης φούντας.

    Ας δούμε όμως καλύτερα τι έχουν να μας πουν τα ίδια τα γεγονότα…

    Α. Στο περιβάλλον ποιών γεωπολιτικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη???

    Όλη την προηγούμενη περίοδο, η Θράκη είχε καταντήσει σουρωτήρι. Τούρκοι αξιωματούχοι μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι. Πηγαίνουν όπου θέλουν… Δηλώνουν ότι θέλουν… Αναδεικνύουν ότι ζητήματα γουστάρουν… Στηρίζουν ευθέως και απροκάλυπτα τους ανθελληνικούς μηχανισμούς που καθοδηγεί απροκάλυπτα ο τούρκος πρόξενος… Και επιχειρούν να δημιουργήσουν σταδιακά ένα υπονομευτικό για την εδαφική μας ακεραιότητα κράτος εν κράτει, μέσα στην Ελληνική επικράτεια και κανείς δε μιλά...
    Όλη την προηγούμενη περίοδο, η Τουρκία μόνιμα και συστηματικά εγείρει θέμα τουρκικών μειονοτήτων στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου… Μιλά για καταπατημένα δικαιώματα… Ενισχύει τη δημιουργία υπονομευτικών θυλάκων στις περιοχές και το κάνει προκλητικά, απροκάλυπτα, επίσημα, και κανείς δε μιλά...
    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforum.blogspot.com/2011/08/blog-post_5280.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Αθήνα βεβαίως και όφειλε να δώσει την δέουσα απάντηση σ΄αυτές τις προκλητικές κουβέντες. Ομως επιμένει να ακολουθεί την πολιτική "μηδενικών προβλημάτων" , ελπίζοντας ότι έτσι αποσοβείται σιγά-σιγά η ένταση.
    Είναι όμως γελοίο να μιλάμε για "βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων" με τέτοιες ισχύουσες συνθήκες.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελίνα,

    Άκουσα χθες στην τηλεόραση τον Πατριάρχη και τον Λαμπρινίδη, οι οποίοι μόνο γέλωτα και αηδία μπορούσαν να προκαλέσουν με τα λιβανωτά της ελληνοτουρκικής φιλίας που έψελναν. Και καλά ο πρώτος. Τούρκος υπάλληλος και άσχετος προς το εθνικό κράτος Ελλάδα. Ο δεύτερος, όμως; Πού τα βρήκε τα "θετικά βήματα" στον ελληνοτουρκικό διάλογο (ποιο διάλογο, κατ' αρχάς, για την συγκρότηση π.χ. μεικτής ελληνοτουρκικής επιτροπής, που θα διαχειρίζεται τα μειονοτικά προβλήματα της Δ. Θράκης;); Βήματα κάνει η Τουρκία προς τα εμπρός και η Ελλάδα αντίστοιχα προς τα πίσω. Αυτό θα πει διάλογος;

    Τελείως αποπροσανατολιστική πολιτική, βασισμένη πάνω στο ψεύτικο όνειρο, για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και άλλες ιστορίες για αγρίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Nativist

    Ακριβώς αυτό το "λογύδριο" είχα κατά νού όταν έγραφα το παραπάνω σχόλιο.
    Το είδα και εγώ στην τηλεόραση και σχεδόν δεν πίστευα στα αυτιά μου.
    Ακόμα ελπίζουν στις αβροφροσύνες δυστυχώς...αλλά οι Τούρκοι χαμπάρι δεν παίρνουν από τέτοια.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχεις απόλυτο δίκιο. Μπορεί μεν πολλά πρώην και νυν ψευδεπίγραφα «πατριωτικά» ιστολόγια να μετετράπησαν βαθμηδόν σε δεκανίκια της ΝΔ, ακυρώνοντας τον αγώνα κατά του διεφθαρμένου δικομματισμού, όχι όμως το δικό σου. Έχω το θάρρος να παραδέχομαι τα λάθη μου και ζητώ συγγνώμη για το άστοχο σχόλιό μου, το οποίο έσβησα. Το προΐμιο «Όταν το ΠΑΣΟΚ θυμάται τον ακριτικό Ελληνισμό, τότε τα μαύρα σημαντήρια χτυπούν πένθιμα πάνω από την Ελλάδα» με προϊδέασε άσχημα, αλλά η συνέχεια είναι σωστή και γράφεις, αναλυτικότερα βέβαια, αυτά που έγραψα κι εγώ. Εδώ βρέθηκαν άνθρωποι που ανέπεμψαν λιβανωτά στον Λαμπρινίδη και ... θαύμασαν το νεοπατριωτικό στιλάκι και την σοβαρότητά του!!

    Και πάλι σου ζητώ συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα καλά Nativist. Μια παρερμηνεία στιγμής ήταν. Και επειδή συμφωνώ απόλυτα με τη διαπίστωσή σου για τις «πατριωτικές» μεταλλάξεις ιστολογίων και «αρθρογράφων» που ξεπέφτουν στο να γίνονται δεκανίκια στο φαύλο σύστημα που μόνο δεινά έφερε σ αυτό τον τόπο, φροντίζω -όσο μπορώ- να λειτουργώ με γνώμονα πολιτικές αρχές και κανόνες. Αποσύρω κι εγώ τη δική μου απάντηση. Δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης πλέον. Και φυσικά χαίρομαι ειλικρινά για την …ηλεκτρονική γνωριμία μας.
    Φιλικά
    Κυριάκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλα καλά Nativist. Μια παρερμηνεία στιγμής ήταν. Και επειδή συμφωνώ απόλυτα με τη διαπίστωσή σου για τις «πατριωτικές» μεταλλάξεις ιστολογίων και «αρθρογράφων» που ξεπέφτουν στο να γίνονται δεκανίκια στο φαύλο σύστημα που μόνο δεινά έφερε σ αυτό τον τόπο, φροντίζω -όσο μπορώ- να λειτουργώ με γνώμονα πολιτικές αρχές και κανόνες. Αποσύρω κι εγώ τη δική μου απάντηση. Δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης πλέον. Και φυσικά χαίρομαι ειλικρινά για την …ηλεκτρονική γνωριμία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.