22/8/11

«Καμπανάκι» Moody's για τις συμφωνίες εγγυήσεων

«Βλέπει» ενδεχόμενο καθυστέρησης της επόμενης δόσης
Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία θα φέρουν την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Moody's, ενδεχόμενες διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων, ανάλογες της ελληνοφινλανδικής.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες «θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία».

Προβλέπει επίσης ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα απορρίψουν την σχετική συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, καθώς -όπως αναφέρει- ανάλογες συμφωνίες με άλλα μέλη της ευρωζώνης θα περιόριζαν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης.
Επιπλέον, η Moody's θεωρεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες φανερώνουν την έλλειψη θέλησης ορισμένων χωρών της ευρωζώνης να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Γερμανία και τη Γαλλία, ώστε να αναλάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την στήριξη του ευρώ.
«Η πιθανή ελληνοφινλανδική συμφωνία εγγυήσεων εγείρει ανησυχίες για την θέληση και τη δυνατότητα ορισμένων επιτελών της ευρωζώνης, να εφαρμόσουν μέτρα που ίσως αποδειχθούν απαραίτητα για την διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η συμβολή της Φινλανδίας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν ξεπερνά το 2% του συνόλου, αλλά αποκτά μεγάλη σημασία εξαιτίας των επιπτώσεων που μπορεί να έχει. Σύμφωνα με την Moody's, οι εγγυήσεις ήταν ο όρος που έθεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας για να προσχωρήσει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Πολιτική λύση ζητεί από τις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ
Η Moody's πήρε θέση στο ζήτημα μία μέρα μετά την αποστολή -από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο- επιστολής προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ολι Ρεν, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, στην οποία ζητά εξεύρεση πολιτικής λύσης για τις εγγυήσεις.
«Τεχνικές λύσεις», αναφέρει ο υπουργός, «είναι εύκολο να βρεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος».
«Το ζήτημα όμως είναι κατεξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να στέλνονται πάντοτε καθαρά και θετικά μηνύματα τόσο προς τις διεθνείς αγορές όσο και προς τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες», συμπληρώνει και επαναλαμβάνει ότι βασική θέση της Ελλάδας είναι «η ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου».
Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.