29/5/18

Γερμανικός Τύπος: «Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα»

Παραλληλισμούς με την ελληνική κρίση κάνουν πολλοί γερμανοί αρθρογράφοι στα ρεπορτάζ για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, παραπέμποντας ωστόσο σε σημαντικές διαφορές.
Σε αναλυτικό άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου n-tv γίνεται άμεση σύγκριση της Ιταλίας με την Ελλάδα, στην οποία ο δημοσιογράφος εντοπίζει τις ομοιότητες, αλλά κυρίως τις διαφορές. «Είναι το ίδιο όπως και με την Ελλάδα. Η ισχυρή στην Ευρωζώνη Γερμανία επιμένει συστηματικά σε ένα πρόγραμμα λιτότητας και δεν βλέπει ποιες συνέπειες θα είχε αυτό για στη χώρα. Την ίδια ώρα η Ιταλία σκόπιμα αγνοεί την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα έφερναν ανάπτυξη.
Όπως και με το παλιό δίδυμο Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη έτσι και τώρα όλα δείχνουν ότι μια νέα ιταλική κυβέρνηση θα προκαλέσει σύγκρουση. Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα δεν θα εγκαταλείψουν έτσι απλά τις κεντρικές τους (σ.σ. προεκλογικές) δεσμεύσεις. Και αυτές οι δεσμεύσεις δεν συμφωνούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Έτσι η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη».
Μεγαλύτερο βάρος η Ιταλία
Το άρθρο συνεχίζει: «Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Ιταλία έχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση απ' ό,τι η Ελλάδα. Η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και ακόμη πιο απρόβλεπτη απ' ό,τι το Grexit. Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 2,4 τρις €, δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο απ' ότι της Ελλάδας και τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Στο μεταξύ το χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132% επί του ΑΕΠ, που είναι δυο φορές πιο πάνω από το 60% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Όπως στην ελληνική κρίση έτσι κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να παιχτεί ένα Chicken Game. Πρόκειται για γνωστή τακτική διαπραγμάτευσης κατά την οποία δίνει κανείς την εντύπωση στον αντίπαλό του ότι δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα. Στόχος είναι να υποκύψει ο αντίπαλος από φόβο. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ο κίνδυνος να μην υποχωρήσει καμία πλευρά και να χάσουν στο τέλος και οι δυο».
Πολλές νύχτες συζητήσεων
Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε από το Βερολίνο ότι υπάρχει η βούληση για συνεργασία με την Ιταλία, αλλά ‘έχουμε φυσικά και ορισμένες αρχές'. Η ΕΕ έβγαλε την Ελλάδα από το ζενίθ της κρίσης και ‘θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχει το ίδιο και με την Ιταλία', όπως είπε».
Στις ίδιες δηλώσεις αναφέρεται και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προσθέτοντας: «'Φυσικά και μπορεί να υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις με μια νέα κυβέρνηση στη Ρώμη. Ωστόσο όπως είπε η Άγκελα Μέρκελ με τον τρόπο αυτό  θέλησε να θυμίσει την περίοδο που ανέλαβε η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και με αυτόν, σύμφωνα με την ίδια, χρειάστηκαν πολλές ‘νύχτες συζητήσεων' μέχρι να τα βρουν. ‘Θα πρέπει να ανταποκριθώ σε αυτό γιατί η Ιταλία είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ' όπως είπε η καγκελάριος».
Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung εντοπίζει ευθύνες για την πολιτική κρίση στην Ιταλία και στο εξωτερικό: «Οι περασμένες εβδομάδες στην Ιταλία έφεραν διαδοχικές αποτυχίες - και εκτός συνόρων. Πέρα από τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό θα πρέπει να αναρωτηθούν για τις ευθύνες του και εκείνοι που δημιούργησαν ‘φασαρία' στο εξωτερικό. Διότι το γεγονός ότι οι λαϊκίστικες δυνάμεις κατάφεραν να γίνουν τόσο ισχυρές οφείλεται εν μέρει και στην αλαζονεία με την οποία συχνά κάποιοι αντιμετωπίζουν την Ιταλία».
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Βρισκόμαστε ανερυθρισστα πλέον σε καθεστώς γερμανικής μπότας,Παρακολουθώ με χιουμοριστικό τρόπο τα γερμανικα ελληνόφωνα μεσα να αποκαλούν λαικο ήρωα τον προδότη Κατ της δημοκρστιας και του Συντάγματος φαιδρό Ιταλό πρόεδρο που δήθεν έσωσε τ ο λαό του.Πως εξηγούν οτι ο ίδιος λαός εψηφισε τα αντίθετα ?Ε τότε τι ψηφίζουμε και κουράζουμεθα τζαμπα ? Πλέον μετα το ιταλικό πραξικόπημα νομιμοποιείται ο καθεις να ακολουθήσει τον δρόμο αντίδρασης που θα επιλέξει ενάντια στη γερμανική μπότα,Έχουμε πλήρη νομιμοποίηση καθε μορφής αντιδράσεως καθαρά νομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.