30/5/18

Σοβαρότατη εξέλιξη - Τσαβούσογλου: Ανακοίνωση για οδικό χάρτη στο Μέμπιτς με Πομπέο

Θα υπάρξει συνάντηση προετοιμασίας και φάση εφαρμογής. Η φάση εφαρμογής δεν θα κρατήσει μήνες
Θα γίνει στις 4 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα
Οδικό χάρτη για την αποχώρηση του YPG (Κούρδοι μαχητές της Συρίας) από το Μέμπιτς της Συρίας θα ανακοινώσουν μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στις 4 Ιουνίου κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εν πτήση κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι σε αυτό τον οδικό χάρτη υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Όπως είπε το συγκεκριμένο βήμα είναι η αποχώρηση του YPG. «Τουρκία και ΗΠΑ θα αποφασίσουν δυνάμεις ασφαλείας και ποια διοίκηση θα παραμείνει στη θέση του. Μπορεί να πουν ‘θα ορίσω εγώ τους μισούς και τους άλλους μισούς εσύ’. Θα υπάρξει συνάντηση προετοιμασίας και φάση εφαρμογής. Η φάση εφαρμογής δεν θα κρατήσει μήνες», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το Μέμπιτς είναι μια περιοχή στην οποία κατά 90% ζούσαν Άραβες γι αυτό και δεν γίνεται να μείνει πάνω από 2% Κούρδων. Πρόσθεσε ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή του μοντέλου Μέμπιτς αυτά τα βήματα θα γίνουν και για την σταθερότητα της βόρειας Συρίας. «Θα πάμε και σε άλλες πόλεις, για παράδειγμα τη Ράκκα, το ίδιο και στο Κοπάνι. Αν η πλειοψηφία είναι Κούρδοι είναι φυσικό και η διοίκηση να είναι από Κούδους. Το ΡΚΚ έστειλε σε εξορία τους Κούρδους, αυτοί οι Κούρδοι πρέπει να επιστρέψουν», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι πριν από τη συνάντηση της 4ης Ιουνίου θα επιστρέψει και ο Τούρκος Πρεσβευτής στις ΗΠΑ τον οποίο είχαν ανακαλέσει έπειτα από την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα. «Κατά την επίσκεψή μου είναι σημαντικό ο Πρέσβης να είναι εκεί. Πρέπει να πάει να κάνει τις προετοιμασίες για την επίσκεψή μου στις 4 Ιουνίου», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ερωτηθείς για τις προσπάθειες να εμποδιστεί η παράδοση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F35 στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν ανησυχεί. «Επειδή αυτή είναι μια περιεκτική συμφωνία και τα χρήματα έχουν πληρωθεί. Μέσα σε αυτά υπάρχουν και μέρη τους που έχουν παραχθεί στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα πληρώσαμε τις δόσεις μας. Αυτή η συμφωνία δεν συνδέεται ούτε με τους S400 ούτε με άλλα θέματα», ανέφερε.
Newsroom Καθημερινής Κύπρου/ ΚΥΠΕ

2 σχόλια:

  1. Αν καταλάβαμε καλά, η Αμερική δεν θέλει να χάσει την Τουρκία με τίποτα. Μπορεί να συνυπάρξουν S-400 και F-35 ύστερα από τα λεγόμενα και των δυο. Μένει να το δούμε με τα μάτια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ λογικό τον ακούω..ο Τράμπ όμως δεν είπε την τελευταία λέξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.