29/5/18

Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να σβηστούν από τον χάρτη η Αλ Κάιντα και το Ντάες στη νότια Συρία. Η λύση; Η Συριακή Αντίσταση!

DdvkAUEVAAAMufJ
Elijah J. Magnier@ejmalrai
Ο συριακός στρατός συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να απελευθερώσει το νότο της χώρας καθώς και τις τρεις μεγάλες εμπορικές οδούς που συνδέουν τη Δαμασκό με το Αμμάν, Ιορδανία (η πρώτη περνά από Abtah, Da'el και Νταράα, η δεύτερη ακολουθεί μια παράλληλη γραμμή που συνδέει τη Δαμασκό με το συνοριακό σταθμό Nassib, η τρίτη συνδέει την επαρχία Sueida με το Basri, τη Saïda και τη Daraa).
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ το εκμεταλλεύτηκε και βρήκε την ευκαιρία να εκδώσει τη πρώτη προειδοποίηση του προς το συριακό στρατό για να του υπενθυμίσει ότι η νότια Συρία αποτελεί μέρος της «ζώνης αποκλιμάκωσης που διαπραγματεύτηκε το περασμένο έτος μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιορδανίας και της Ρωσίας, όπως συμφώνησαν οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ», για να διατηρηθεί το status quo».

DeHFsr2VAAEcWgw
Τούτο σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εύχονται να διατηρηθεί ό, τι έχει απομείνει από την Αλ Κάιντα και το Ντάες (Daech) (το οποίο πήρε τώρα το όνομα του Στρατού Khaled bin Al-Waleed) στη Νταράα και Κουνέιτρα (Quneitra), στο τρίγωνο που συνορεύει με τη Συρία, την Ιορδανία και το Ισραήλ. 
Ενώπιον ενός τέτοιου σεναρίου, η μόνη διαθέσιμη επιλογή για την συριακή κυβέρνηση για να αποφύγει την έκθεση του συριακού στρατού στα αεροπορικά χτυπήματα από το στρατό των ΗΠΑ ή (το πιθανότερο) του Ισραήλ, είναι η ενεργοποίηση του τριγώνου «Στρατός, Λαός, Αντίσταση», υπολογίζοντας την ένοπλη συριακή αντίσταση που εξαπλώνεται στο νότο της χώρας. Ενδιαφέρουσα κατάσταση, θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τις δυνάμεις των ΗΠΑ να πετάξουν πάνω από την επιχειρησιακή περιοχή που έχει χορηγηθεί στους Ρώσους, χωρίς να προκαλέσουν την αντίδραση τους.
Ελικόπτερα του συριακού στρατού έχουν πετάξει χιλιάδες φυλλάδια πάνω από την πόλη της Νταράα, προτρέποντας τους κατοίκους να «απαλλαγούν από τους τρομοκράτες όπως το έκαναν τα αδέλφια τους στην Ανατολική Γκούτα και στο Καλαμούν (Qalamoun). Μην τους αφήνετε να σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες ». 
Αυτό συμπίπτει με την επιστροφή του συριακού στρατού στις αρχικές του θέσεις στη Κουνέιτρα και στη Νταράα σαν συνέχεια της απελευθέρωσης όλων των τζιχαντιστικών θυλάκων γύρω από τη Δαμασκό (Ghouta, Yarmouk, Hajar αλ-Aswad, Saham και Babilla κ.λπ. .) και στις αγροτικές περιοχές του Χομς και της Χάμα.
Cbgsyn44
Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί παρατηρητές εξασφαλίσαν την οδό Δαμασκού-Χαλεπίου-Τουρκίας, εκείνη που συνδέει το βόρειο τμήμα της Συρίας με το νότο, ήτοι από το Γκαζιαντέπ στη Τουρκία, με το Αμμάν στη Ιορδανία, μέσω του Χαλεπίου, Χάμα, Χομς, Δαμασκού και της Ντεράα.
Οι Τούρκοι, Ιρανοί και οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει ψηλά παρατηρητήρια κατά μήκος της νέας συνοριακής γραμμής κοντά στην Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, και κατάφεραν μια κατάσταση κατάπαυσης του πυρός μέχρις ώσπου το κλίμα θα ευνοήσει μια πολιτική λύση και άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας. Ο κύριος τζιχαντιστικός αντιπρόσωπος της Τουρκίας συμφώνησε να παρέχει ασφάλεια για το τμήμα του δρόμου που γειτνιάζει με περιοχές που ελέγχονται από την Αλ-Κάιντα και τους αντάρτες.

DeE8xlKW0AEg6fx
Η μετακίνηση του συριακού στρατού προς το νότο, ωστόσο, δεν είναι χωρίς κινδύνους και ρίσκο. Η Ουάσινγκτον δεν έχει σοβαρές ανησυχίες ή συμφέροντα εθνικής ασφάλειας στα οποία να στηριχθεί για να αποτρέψει τον συριακό στρατό να επανακτήσει τον έλεγχο του εδάφους του στο νότο. Ούτε είναι προς το συμφέρον των αμερικανών πολιτών να δεχτούν την παρέμβαση της κυβέρνησής τους για να αποτρέψει την επιστροφή στη σταθερότητα στη Συρία και την εξάλειψη της Αλ Κάιντα και του Ντάες στη νότια Συρία. Ειδικά επειδή οι ΗΠΑ έχουν ήδη πληρώσει πολύ ακριβά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τις πολλαπλές επιθέσεις της Αλ Κάιντα κατά της επικράτειάς τους, των πρεσβειών τους και των δυνάμεών τους παντού σε όλο τον κόσμο.
Η προστασία της Αλ Κάιντα στη νότια Συρία, καθώς και του Ντάες (Daech) (της οργάνωσης που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη), εμπίπτει στην προστασία του Ισραήλ, του κύριου σύμμαχου των ΗΠΑ.
Dd_lnTBVwAATtr2
«Το Ισραήλ προτιμά το Ντάες και δεν θέλει να νικηθεί στη Συρία», δήλωσε ο στρατηγός Χέρζι Χάλεβι, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ. Ο Havely δήλωσε ότι «ανησυχεί για τις επιθέσεις εναντίον του Ντάες». Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Moshe Ya'alona υποστήριξε ότι « το Ντάες (το οποίο, ωστόσο, βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ) δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ» και ότι «προτιμά να δει το Ντάες να κυριαρχήσει  πάνω σε όλη τη Συρία».

Dd_lpS0V0AAEizt
Ως εκ τούτου, η προειδοποίηση των ΗΠΑ για να εμποδίσει το συριακό στρατό να ανακτήσει το σύνολο της επικράτειάς του, ιδιαίτερα το νότο δίπλα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν στις επαρχίες της Νταράα και της Κουνέιτρα, εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα του Ισραήλ .
Το Ντάες εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη βορειοανατολική περιοχή (μέρος της Badia, της συριακής στέπας) υπό τον έλεγχο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας που αναπτύχθηκαν στη βόρεια Συρία χωρίς την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης της Συρίας.
Μήπως πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τα συμφέροντα της Μέσης Ανατολής και με την παρουσία και τις συνεχείς δραστηριότητες της τρομοκρατικής ομάδας στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ και Συρίας-Ιράκ; 
Στα μάτια του κόσμου, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν την τρομοκρατία που υποτίθεται ότι πολεμά. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, επιτρέπουν στην ιρακινή αεροπορία (αλλά όχι στις αεροπορικές και χερσαίες συριακές και ρωσικές δυνάμεις) να εκτελέσουν ευκαιριακούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ντάες σε συντονισμό με τη Δαμασκό στην περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στα βόρεια της Συρίας.
Είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την αδιάκοπη υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το Ισραήλ εις βάρος της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξηγήσουμε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον υπέρ του Ντάες (γενικά), το ίδιο Ντάες που διεξήγαγε επιθέσεις εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία και αλλού. Παραδόξως, το μεγαλύτερο τμήμα των ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων (γαλλικών και βρετανικών) βρίσκεται στην ίδια τη περιοχή όπου το Ντάες απολαμβάνει μια προστασία κατά των επιθέσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Dd546LMUQAAiM4z
Προς το παρόν, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ΗΠΑ (να κοπεί η σύνδεση ανάμεσα στη Βαγδάτη και τη Δαμασκό, να προειδοποιούν τη συριακή κυβέρνηση να μην ανοίξει τη σύνδεση μεταξύ της Δαμασκού και του Αμμάν, να καταλαμβάνουν το 23% της βόρειας Συρίας, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αποδεικνύουν ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Συρία και ότι αντιτίθενται στην αποκατάσταση των εμπορικών οδών στα ανατολικά και στα νότια της Συρίας.
Περαιτέρω, οι ΗΠΑ δεν θέλουν μάλλον να τερματίσουν οργανώσεις όπως τη Ντάες και την Αλ Κάιντα. Θέλουν να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στο έδαφος, ώστε η Συρία να παραμείνει ασταθής και διαιρεμένη. Είναι συνεπώς σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στραφεί προς «Στρατό, Λαό, Αντίσταση» για να αποφευχθεί η καταστροφή του συριακού στρατού από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, γεγονός το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί εάν επιδιώκει να ανακτήσει το έδαφος από μόνο του, εκτός αν φυσικά επεμβαίνει η Ρωσία. Μετά από όλα, ο συριακός στρατός αποφάσισε να απελευθερώσει την Ντάραα σε συντονισμό με τη Μόσχα. Η περιοχή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη για τις ΗΠΑ, διότι είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ. Έτσι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ρωσίας.
Ασταθείς αλλά οργανωμένες, οι δυνάμεις της Συριακής Αντίστασης θα μπορέσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης για την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, όχι μόνο εκείνων που καταλαμβάνουν το Ντάς και η AQ, αλλά και εκείνων που καταλαμβάνει το Ισραήλ, με τον τρόπο που συνέβη στο Λίβανο το Μάιο του 2000;

Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά :  Daniel G .
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά



2 σχόλια:

  1. Ειναι δυνατον πι αμερικανοι και οι ισραηλινοι να δεχτουν την ηττα των μισθοφορων τους? Πως θα συνεχισουν τους πολεμους στη περιοχη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.