29/5/18

Το Ισραήλ αναχαίτισε το πλοιάριο, που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό, στη Γάζα

Palestinian activists sail on fishing boats during a protest against the Israeli siege imposed on the Gaza Strip, in the west of Gaza City, 29 May 2018. According to media reports, a boat carrying students, injured people and dual nationality holders sailed out in a symbolic attempt to break the naval blockade imposed by Israel for over a decade but were intercepted by Israeli naval forces in the Mediterranean. Tensions have increased along the Gaza-Israel boundary since the start of the Great March of Return protests on 30 March. EPA.HAITHAM IMAD
Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε σήμερα, στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, ένα αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν περίπου 20 Παλαιστίνιοι οι οποίοι με αυτόν τον συμβολικό τρόπο προσπαθούσαν να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, το πλοιάριο καταλήφθηκε χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις. Οι οργανωτές της κινητοποίησης ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά σκάφη άνοιξαν πυρ και ότι ένα βλήμα έπληξε το πλοιάριο.
Η κινητοποίηση αυτή, και οι αντικρουόμενες δηλώσεις των συμμετεχόντων για τους σκοπούς τους που είχαν προηγηθεί, ενίσχυσαν τους φόβους για μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση των ταραχών στα παλαιστινιακά εδάφη, στην περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι επιχειρούσαν να σπάσουν δια της βίας τον αποκλεισμό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρυμούλκυσε το αλιευτικό, αφού προηγουμένως το ερεύνησε, μέχρι τη ναυτική βάση του Ασντόντ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Οι 17 Παλαιστίνιοι που επέβαιναν σ’ αυτό θα επιστρέψουν στη Γάζα αφού ολοκληρωθεί η έρευνα και αφού λάβουν τις πρώτες βοήθειες όσοι τις έχουν ανάγκη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το παλιό αλιευτικό, στο οποίο επέβαιναν φοιτητές στους οποίους απαγορεύεται να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και τραυματίες που χρήζουν νοσηλείας, απέπλευσε νωρίς το πρωί από το λιμάνι της Γάζας. Συνοδευόταν από έναν “στολίσκο” πολλών δεκάδων σκαφών, διαφόρων μεγεθών. Το μεγαλύτερο μέρος του στολίσκου αυτού έκανε στροφή 180 μοιρών στα ανοιχτά, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα ισραηλινά πολεμικά που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό, σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 16 χλμ.) από τις ακτές της Γάζας. Το αλιευτικό ωστόσο συνέχισε, ξεπερνώντας για αρκετά μίλια το όριο αυτό, μέχρι να αναχαιτιστεί από τα ισραηλινά σκάφη. “Είναι το πρώτο παλαιστινιακό πλοίο που φτάνει σε τέτοια απόσταση, από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο”, είπε ο “Ανταμ Άμπου Σαλμίγια, εκ των οργανωτών της επιχείρησης.

Με βάση τις συμφωνίες του Όσλο, του 1993, οι Παλαιστίνιοι αλιείς μπορούσαν να εργάζονται σε απόσταση μέχρι 20 μίλια από την ακτή. Το Ισραήλ περιόρισε αυτήν την απόσταση στα 9 μίλια, επικαλούμενο την ανάγκη να ελέγξει την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

29/05/2018 20:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP    Γάζα, Παλαιστίνη

hellasjournal

4 σχόλια:

  1. Ο αποκλεισμος ειναι συμβατος με το διεθνες δικαιο και τα ανθρωπινα δικαιωματα????? Γιατι ολοι χαιδευουν αυτο το μαφιοζοκρατος???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απάντηση στο ερώτημα σας «γιατί όλοι χαϊδεύουν αυτό το μαφιοζοκρστος” η απάντηση είναι γιατί είναι το παγκόσμιο αφεντικό. Αντλεί την δύναμη του, από την άγνοια της επικρατήσεως του σιωνισμού, και την συσκότιση των επιδιώξεων του και ασκεί την δύναμη του με τις δωροδοκίες, δολοφονίες και την παραβιαση όλου του παγκόσμιου ποινικού κώδικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ειναι το μονο....σχεδον ολα ετσι ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος είναι πίσω από αυτήν την προβοκάτσια δεν μας λέει. Το πλοίο είχε προορισμό την Λεμεσό της Κύπρου, γιατί άραγε; για να δημιουργήσει προβλήματα στην τριμερή και τον αγωγό EAST-MED μάλλον; Ποιος τους είπε πως τέτοια κίνηση είναι καλοδεχούμενη από ένα άλλο κράτος η πως θα τους επιτρέψει να περάσουν στα χωρικά του ύδατα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.