Ο Ιταλός πρόεδρος απέρριψε την επιλογή Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών - «Είχα χρέος να υπερασπίσω τις οικονομίες των Ιταλών» δικαιολόγησε την απόφασή του ο Ματαρέλα
Ρήξη στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας απέρριψε εκ νέου σήμερα τον διορισμό του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας με αποτέλεσμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι αβέβαιες στη γειτονική χώρα καθώς δεν αποκλείεται ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών ή η προσφυγή στις κάλπες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει ο ηγέτης της Λέγκας Σαλβίνι ο οποίος σε πολύ υψηλούς τόνους διαμηνύει ότι αν δεν μπορούν οι Ιταλοί να διορίσουν τον υπουργό που επιθυμούν τότε τον λόγο θα πρέπει να πάρουν ξανά οι ψηφοφόροι.
Ματαρέλα: Χρέος μου να προστατεύσω τις οικονομίες των Ιταλών
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.
Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες , είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.
Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.
Οι συναντήσεις
Ματαρέλα: Χρέος μου να προστατεύσω τις οικονομίες των Ιταλών
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.
Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες , είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.
Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.
Οι συναντήσεις
Η είδηση για το πολιτικό αδιέξοδο έγινε γνωστή λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση Ματαρέλα - Κόντε για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε με τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα, μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.
Σχολιαστές, ανέφεραν ότι πρόκειται για ένδειξη ότι η συνεργασία με την Λέγκα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λόγω και της υποψηφιότητας του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία εναντιώθηκε ο Ματαρέλα, παρά τις πιέσεις του κόμματος της Λέγκα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.
Αν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ναυαγήσει, η μόνη εναλλακτική θα είναι νέες εκλογές το φθινόπωρο. Αν υπάρξει, όμως, θετική ολοκλήρωση των προσπαθειών, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε θα παρουσιάσει στον πρόεδρο την λίστα των υπουργών του και θα μπορέσει να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Ο Ματαρέλα απέρριψε τον Σαβόνα
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε τον Πάολο Σαβόνα, τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πηγή του συνασπισμού των δύο κομμάτων.
Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο συνασπισμός πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει. Τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο, πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Ιταλικός τύπος επιβεβαίωσε τις εξελίξεις
Η εμπλοκή σε ό,τι αφορά το όνομα του Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνεται.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Λέγκα δεν δέχεται το βέτο του Ιταλού προέδρου Ματταρέλλα, ενώ τα Πέντε Αστέρια φάνηκαν σχετικά πιο ελαστικά.
Ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».
«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.
«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι.
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.
Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ναυαγήσει όλη η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης και όπως διαρρέεται από το προεδρικό μέγαρο, δεν πρόκειται για βέτο του προέδρου στο πρόσωπο του Σαβόνα, αλλά για ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου.
Οι προσπάθειές του, δηλαδή, απέβησαν άκαρπες και είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Δηλώσεις Κόντε
Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε, ο οποίος παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα, έκανε μια σύντομη δήλωση κατά την έξοδό του από το μέγαρο Κυρηνάλιο.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε.
protothema
protothema
Αν μου επιτρέπεται, να μεταφέρω ένα γενικότερο κλίμα. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο Σαλβίνι ήταν σύμμαχος του Μπερλουσκόνι και έλεγε πως ποτέ δε θα συμμαχούσε με τον Ντι Μάιο. Τελικά συμμάχησε με το Ντι Μάιο και ο Μπερλουσκόνι είναι αντιπολίτευση...Αυτές είναι οι καραμπόλες ενός περίεργου εκλογικού νόμου με μεγάλη δόση απλής αναλογικής...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε που συμφώνησε με το Ντι Μάιο, ο Σαλβίνι κάνει κουμάντο. Υπήρξαν και γκάλοπ που δείχνουν ότι αυτός έχει τον αέρα του κυβερνήτη. Ο Ντι Μάιο έχει ένα περίεργο βιογραφικό (που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη), αλλά το σημαντικότερο είναι, πως μπροστά στο Σαλβίνι, είναι αρχάριος. Ο Σαλβίνι είναι παλιά καραβάνα και αλεπού και η Λέγκα έχει μακροχρόνια εμπειρία διακυβέρνησης σε κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι. Ο Σαλβίνι άφησε το Di Maio να προτείνει τον Conte ως πρωθυπουργό, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε πλαστό βιογραφικό (μεταπτυχιακά σε Νέα Υόρκη, Βιέννη, Σορβόννη, Καίμπριτζ, που μετά διαψεύστηκαν από τα αντίστοιχα πανεπιστήμια) και ο ίδιος ανέλαβε να βρει τον υπουργό οικονομικών... και ήθελε σώνει και καλά το Σαβόνα. Δηλαδή ή Σαβόνα ή θάνατος. Η θεωρία που υπάρχει τώρα, είναι πως ο Σαλβίνι επέμεινε στο Σαβόνα (λες και σε όλη την Ιταλία δεν υπάρχει άλλος οικονομολόγος), ενώ ήξερε ότι ο Ματαρέλα δεν τον θέλει εδώ και μέρες, για να εκβιάσει εκλογές παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τον αέρα "ηγέτη" που απέκτησε μέσα στη συμμαχία, ώστε να ανεβάσει τα ποσοστά της Λέγκας και είτε να καταφέρει να κάνει κυβέρνηση με το Μπερλουσκόνι είτε να ξανακάνει κυβέρνηση με το Κίνημα 5 Αστέρων, αλλά από τη θέση του ισχυρού εταίρου.
Η συνέχεια επί της οθόνης.
Αυτοί είναι οι Γερμανοί και αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του 4 ράιχ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να ξαναπάνε σε εκλογές και εκεί οι Ιταλοί να δώσουν την απάντηση που αρμόζει στους Πρώσους ναζιστές.
Κύριες Τουλκερίδη, δεν είναι Γερμανός ο Ματαρέλλα. Ο Ματαρέλλα έκανε διάγγελμα, όπου μάλιστα είπε "επιστρέφονται ως προσβλητικές στον αποστολέα, απαράδεκτες και χονδροειδείς κρίσεις για την Ιταλία, που εμφανίστηκαν σε έντυπα ενός ευρωπαικού κράτους". Δηλαδή, τη Γερμανία. Ο Ματαρέλλα είπε, πως "η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική, αν θέλουμε να τη συζητήσουμε, πρέπει να γίνει εις βάθος συζήτηση". Επίσης είπε πως δέχθηκε τα πάντα, ακόμα και πρωθυπουργό μη εκλεγμένο, αλλά είχε αντίρρηση στον 1 υπουργό και δε μπορεί να δώσει την εγγύηση που καλείται από το Σύνταγμα στο λαό, όταν τα σπρεντ έχουν ανεβεί, με επιπτώσεις σε όσους έχουν στεγαστικά δάνεια, επιχειρήσεις και ότι πρέπει να προστατέψει τους καταθέτες. Επίσης θύμισε ότι πριν το ευρώ, η Ιταλία είχε φτάσει σε επιτόκια 20%.
ΔιαγραφήΥπάρχει ίσως μια παρεξήγηση στην Ελλάδα, ότι η Ιταλία πνίγεται και αύριο χρεοκοπεί. Δε συμβαίνει αυτό. Η ιταλική οικονομία βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από το 2010 αυτή τη στιγμή. Αλλά έτυχαν να γίνουν εκλογές. Είναι κάπως σαν το 2015 στην Ελλάδα, με το Σαλβίνι-Ντι Μάιο στη θέση Τσίπρα-Βαρουφάκη. Με τη διαφορά πως η Ιταλία δεν έχει χρεοκοπήσει ούτε έχει δανειστεί λεφτά από τη Γερμανία.
Το ότι εμείς ως Έλληνες θα θέλαμε η Ιταλία να πατήσει τον κάλλο της Γερμανίας, είναι άλλο θέμα. Εγώ είχα γράψει πως στην Ιταλία υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα που θέλουν το ευρώ και πως οι Ιταλοί δε θέλουν να χάσουν τις καταθέσεις τους. Και η θέση Ματαρέλλα το δείχνει αυτό. Ο Ματαρέλλα είναι αριστερός πολιτικός, πρώην μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πρώην υπουργός, o αδερφός του γαζώθηκε από τη Μαφία το 1980 ενώ προσπαθούσε να τη διαλύσει, κλπ.
Αν ξαναγίνουν εκλογές θα αλλάξει κάτι; Είναι νωρίς να το πει κανείς. Είναι πιθανόν ο Σαλβίνι να κερδίσει κι άλλο ποσοστό. Εκτός κι αν οι εκλογές μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος για το ευρώ, οπότε άγνωστο.
Στη "δημοκρατικη" Ευρωπη πρεπει να εχουν γνωμη μονον οι επαιοντες!!! Ο ορσιμος της ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ !!!!! Καταλαβαινετε ποσο πισω εχουμε παει (ουσιαστικα ποτε δε φυγαμε αλλα τελος παντων)??? Κατι δραστικο προφανως χρειαζεται ......
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ποδάρι της Μέρκελ στο φρένο της Ιταλίας. Συνοδηγός ο Ιταλός Πρόεδρος που συμπτωματικώς έχει την ίδια άποψη με την Moodys.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχής κατάληξη για να πειστούν ακόμη μερικά εκατομμύρια Ιταλών ότι ΕΕ ίσον Γερμανική μαφία, ειδικά τώρα που έρχονται ξανά οι κάλπες.
Ευτυχως σωθηκαν οι καταθεσεις....τα αλλα ολα δεν μας νιαζουν....Πρεπει ολοι να κανουμε ενα εικονοστασι σπιτι με ενα Ευρω φωτο...και δεκα κερια αναμενα....και δωστου δεησεις ολη μερα...
ΑπάντησηΔιαγραφή