28/5/18

Επαναστατικά οπλικά συστήματα σε υπηρεσία εντός δεκαετίας, λέει ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ

Επαναστατικά οπλικά συστήματα όπως λέιζερ, hypersonic όπλα (με ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτών του ήχου- 5 Μαχ και άνω), φορητά και ασφαλή δίκτυα και μη επανδρωμένα/ αυτόνομα οχήματα αέρος και εδάφους θα βρίσκονται σε υπηρεσία σε μάχιμους στρατιωτικούς σχηματισμούς μέσα σε μια δεκαετία, αν όχι νωρίτερα, δήλωσε ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ.
Αντίστοιχες απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία- χώρες που αναπτύσσουν επίσης τέτοιες τεχνολογίες- καθιστούν την απόκτηση τέτοιων όπλων απόλυτα απαραίτητη, είπε ο Μαρκ Έσπερ, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο Center for a New American Security, όπου παρουσίασε κάποιες από αυτές τις δυνατότητες που αναπτύσσονται από τον αμερικανικό στρατό, σε συνεργασία με τον χώρο της βιομηχανίας.
Όπως είπε, αναπτύσσονται hypersonic τεχνολογίες ως «game changer» όσον αφορά στην νούμερο 1 προτεραιότητα εκσυγχρονισμού: Τα πυρά ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις. Τα hypersonic οπλα μπορούν να ανοίγουν πυρ- εκτοξεύουν βλήματα σε τεράστιες αποστάσεις, εκατοντάδων χιλιομέτρων, «κάτι που μας δίνει μια απίστευτη δυνατότητα να φτάνουμε και να πλήττουμε έναν εχθρό, ή τουλάχιστον να τον συγκρατούμε» όπως είπε. Σημειώνεται πως οι hypersonic ταχύτητες (Μαχ 5 και άνω) είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των σημερινών τζετ, που μπορούν να πιάνουν Μαχ 3 ή Μαχ 4 το πολύ σε cruise. Επίσης, ειδικοί εκτιμούν πως πύραυλοι cruise ή ακόμα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να γίνουν hypersonic.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη ενός οχήματος μάχης νέας γενιάς (NGV) που θα αντικαταστήσει τα Bradley, ενώ, όπως σημείωσε, θα έρθει κάποια στιγμή που τα οχήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν και αυτόνομα και να συνεργάζονται και με επανδρωμένα οχήματα. Η δυσκολία πάνω σε αυτά είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγουν εμπόδια, να λειτουργούν χωρίς GPS και να κινούνται ενώ δέχονται επίθεση, κάτι που η παρούσα τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων δεν επιτρέπει, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί χάρη σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη, αναμένεται να ληφθεί απόφαση αργότερα μέσα στο έτος για το Joint Light Tactical Vehicle, που θα αντικαταστήσει το Humvee.
H τρίτη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Έσπερ, είναι ένα νέο αεροσκάφος μεταφορών ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση, με αυξημένες δυνατότητες σε σχέση με αυτά που υπάρχουν τώρα, ενώ η τέταρτη έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός στρατιωτικού δικτύου επικοινωνίας που θα μπορεί να κινείται μαζί με τα στρατεύματα και να παρέχει δυνατότητες ασφαλούς επικοινωνίας. Η πέμπτη προτεραιότητα έχει να κάνει με την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, με έμφαση στην αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Ενδεικτικά, ο Έσπερ σημείωσε πως ως το 2020 ο αμερικανικός στρατός θα έχει μια δύναμη οχημάτων Stryker στην Ευρώπη ειδικά εξοπλισμένων με πυραύλους για την κατάρριψη τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων αεροσκαφών- αλλά, όπως τόνισε, αυτό είναι μόνο μεταβατικό μέτρο, καθώς απώτερος σκοπός είναι ο εξοπλισμός των Stryker και τον NGCV με όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, όπως λέιζερ, μικροκύματα και ακτίνες σωματιδίων.
Η τελική προτεραιότητα έχει να κάνει με την ενίσχυση του ίδιου του στρατιώτη, με βελτιωμένες διόπτρες νυκτερινής όρασης, βελτιωμένη εκπαίδευση κ.α.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι ότι αρκετά εξελιγμένα όπλα διαθέτουν και οι εξ ανατολών γείτονές μας, όπως π.χ. βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους πλεύσης (cruise), μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV), περιφερόμενα πυρομαχικά (Loitering Munition), καθώς και εξελιγμένους αισθητήρες για τα μαχητικά Α/Φ τους και τα υπόλοιπα μέσα (πλοία, άρματα κλπ). Ακόμα χειρότερα, τα περισσότερα εξ αυτών τα αναπτύσσουν και τα κατασκευάζουν οι ίδιοι, πράγμα το οποίο τους επιτρέπει να τα παράγουν σε μεγάλες ποσότητες, καθώς και να τα βελτιώνουν.

    Στο νέο τεύχος της Αεροπορικής Επιθεώρησης περιλαμβάνεται μία εργασία μας για την εκτίμηση της ραδιοδιατομής (RCS – Radar Cross Section) του F-35, του F-16 και του κινεζικού βαλλιστικού πυραύλου DF-15: https://www.researchgate.net/publication/325103195_Trisdiastate_montelopoiese_stochon_me_skopo_ten_ektimese_tes_radiodiatomes_tous_me_base_disdiastates_eikones_kai_anoiktes_peges

    Εκεί, περιλαμβάνονται για πρώτη φορά τα αρχικά αποτελέσματα της προσομοίωσης του RCS του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Yildirim και του πυραύλου cruise SOM, ακριβώς για να επισημανθεί η απειλή που αυτοί συνιστούν. Οι εκτιμήσεις είναι αρκούντως ανησυχητικές, καθώς οι αναμενόμενες τιμές RCS είναι πολύ χαμηλές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζηκίδη αξιοποιήστε ενα λογισμικό που ευρίσκεται στην Αργυρούπολη (γνωρίζετε πού) για τις προσομοιώσεις αυτές και πολλά αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.