29/5/18

Η συσσώρευση των μικρών πραγμάτων

Ο ​Θεόδωρος Βασιλάκης, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, ήταν ένας «τελειομανής» επιχειρηματίας, κατά την έκφραση του Στέφανου Μάνου. Οι εταιρείες που έχτισε πέτυχαν επειδή έκαναν το έργο τους πολύ καλά, με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Δεν πέτυχαν επειδή είχε πολλά κεφάλαια ή κάποια ιδιαίτερη πρόσβαση στην εξουσία.
Δεν ήταν αδίστακτος ανταγωνιστής, ούτε τζογαδόρος. Ούτε έφερε κάποια ανατρεπτική καινοτομία. Ηταν μεθοδικός, προσηλωμένος, αυστηρός, έντιμος. Διάλεγε συνεργάτες και έχτιζε οργανισμούς. Και με τον τρόπο αυτό κέρδιζε στον ανταγωνισμό.
Τη «στρατηγική της αποτελεσματικότητας», που ενσάρκωσε, τη συναντάμε δυστυχώς πολύ σπάνια σε ελληνικές επιχειρήσεις. Διαφέρουμε σε αυτό από τις περισσότερες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε πολιτισμικές αιτίες. Το να είσαι Θόδωρος Βασιλάκης απαιτεί ιδιαίτερο ήθος, αυτοπειθαρχία και σοβαρότητα.
Δεν χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς. Κυρίως, όμως, η διαφορά οφείλεται στο θεσμικό περιβάλλον. Νόμοι και κανόνες που αλλάζουν συχνά, υπερβολικοί φόροι που επιβαρύνουν μόνο τους συνεπείς και οργανωμένους, απρόβλεπτα γραφειοκρατικά εμπόδια: όλα αυτά αποθαρρύνουν την επίμονη, σταδιακή βελτίωση των διαδικασιών και των προϊόντων, που χτίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου.

Για τη συνέχεια kathimerini

3 σχόλια:

  1. Ωραια η αγιογραφια αλλα το ερωτημα παραμενει: Τα λεφτα που τα βρηκε. Ειναι ουσιαστικα οριακη αν οχι ζημιογονος επενδυση στην αρχη μια αεροπορικη εταιρια. Μετα ειναι και το γεγονος του κλεισιματος της ΟΑ απο τον Χατζηδακη (κρητικος κι αυτος). Συμπτωσεις με επιπτωσεις?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιστορίες με αρκούδες.

    Ας μην ήταν για δεκαετίες ο συγχωρεμένος ο Μητσοτάκης από πίσω του και θα βλέπαμε μέχρι που θα πήγαινε ο "αυτοδημιούργητος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα πάντως με ενδιαφέρει περισσότερο τι εισέφερε στην Ελληνική οικονομία ο όμιλος Βασιλάκη και τι η ένδοξη Ολυμπιακή αεροπορία. Αν ξέρει κάποιος, ας μας πει παρακαλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.