30/5/18

H Moody’s "κόβει" δραστικά τις προβλέψεις της για την Τουρκία

Σε δραστική υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, προχώρησε η Moody's, υπογραμμίζοντας την ένταση των πιέσεων στην αγορά λόγω των ενεργειών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2018 στο 2,5% και του 2019 στο 2%, μία μείωση κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του για ανάπτυξη 4% το 2018 και 3,5% το 2019.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ζημίωσαν περαιτέρω την αξιοπιστία του πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Οι δηλώσεις αποδυνάμωσαν επίσης την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ένα άλλο χτύπημα στο κράτος δικαίου.
Η τουρκική λίρα έχει δεχθεί πολύ μεγαλύτερη πίεση από τα άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, με την καθυστερημένη πολιτική απάντηση της κεντρικής τράπεζας να επιτείνει την πτώση. Την ίδια στιγμή, η Moody's προειδοποιεί για περαιτέρω κίνδυνο υποβάθμισης, δεδομένου ότι η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τη βραχυπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση.
"Η επιδείνωση των εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών, καθώς και η εξάρτηση από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, έχουν αυξήσει την ευαισθησία της χώρας στην αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως και την υποτίμηση του νομίσματος. Η έκθεση σε ξένο νόμισμα τόσο του τραπεζικού τομέα όσο και των εταιρειών, παρουσιάζει πρόσθετους κινδύνους στην χρηματοπιστωτική σταθερότητας" τονίζει η Moody's.
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.