REUTERS/ALESSANDRO BIANCH
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, στην οποία κρατούν σταθερά στραμμένο το βλέμμα και οι αγορές. Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται να δώσει σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης των τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΔΝΤ και σύμβουλο των κυβερνήσεων Λέττα και Ρέντσι. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.
Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα βρίσκονταν κοντά στον σχηματισμό ενός «αντισυστημικού», «ευρωσκεπτικιστικού» κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου οι αμφιλεγόμενες προτάσεις στο οικονομικό πεδίο και οι δεσμεύσεις για απελάσεις μεταναστών πυροδοτούσαν έντονες επικρίσεις και εκνευρισμό. Η επιλογή του Τζουζέπε Κόντε, ενός εν πολλοίς άγνωστου καθηγητή Νομικής, χωρίς πολιτική εμπειρία, για τη θέση του πρωθυπουργού, είχε επίσης προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά έλαβε το πράσινο φως του προέδρου.
Το ναυάγιο ήρθε όταν τα δύο κόμματα επέμειναν στην επιλογή του 81χρονου οικονομολόγου, Πάολο Σαβόνα. Αν και αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, με πλούσια προϋπηρεσία σε κυβερνητικές θέσεις και στον ιδιωτικό τομέα, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τον Σέρτζιο Ματαρέλα, εξαιτίας των επανειλημμένων επιθέσεών του κατά του ευρώ και της Γερμανίας. Ο Ιταλός πρόεδρος έθεσε βέτο στο διορισμό του στο υπουργείο, καλώντας τα δύο κόμματα να αναζητήσουν μία προσωπικότητα, «που δεν θα στέλνει το μήνυμα ότι στηρίζει μία θέση, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξοδο από το ευρώ». Έντονη ήταν η αντίδραση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων, Ντι Μάιο, που ζήτησε να διωχθεί ο Ματαρέλα για εσχάτη προδοσία.
Ο Ματαρέλα αναμένεται να αναθέσει μέσα στις επόμενες ώρες τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να εξασφαλίσει η κυβέρνηση αυτή ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα διαχειριστεί τυπικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες, πιθανότατα το φθινόπωρο.
Μένει να φανεί εάν οι νέες εκλογές θα οδηγήσουν και σε ένα νέο πολιτικό τοπίο και τι αυτό θα σημάνει συνολικά για το μέλλον της Ευρωζώνης.
naftemporiki.gr
Η αχαρακτήριστη κίνηση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας (των αγορών ) καταλύει τη δημοκρατία και ανοίγει το δρόμο διάπλατα στις δυνάμεις που διατυμπανίζουν οτι δια της δημοκρατίας οι λαοί δεν πρόκειται να πετύχουν κατι.Ανογει το δρόμο στο χάος.Προκειται για νέο νομικό πραξικόπημα των αγορών.Μπαινει και η Ιταλία στο κλαμπ του νότου δηλαδή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να πιστεύω πως οι Ιταλοί δεν θα περιμένουν τις εκλογές για να νομιμοποιήσουν ένα ακόμη πραξικόπημα και πως θα ξεσηκωθούν άμεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτοιμάζουν διαμαρτυρία και οι μεν και οι δε (υπέρ και κατά Ματαρέλα). Όπως και να χει, εκτός κι αν αλλάξει κάτι, στις επόμενες εκλογές, τουλάχιστον η Λέγκα θα είναι πάλι κυβέρνηση (η Λέγκα ταλαντεύεται αν θα κατέβει παλι με το Μπερλουσκόνι σύμμαχο ή οχι).
ΔιαγραφήΠάντως, μην έχετε μαντήλι δεμένο πως η Λέγκα και τα 5 αστέρια απλά θα διαλύσουν το ευρώ, γιατί άρχισαν τα όργανα και μέσα στη Λέγκα. Χθες σε συνέδριο επιχειρηματιών του Βαρέζε (εκλογικό κάστρο της Λέγκας), με περίπου 750 επιχειρηματίες από τους 1000 να έχουν ψηφίσει Λέγκα, ο πρόεδρος του τοπικού ΣΕΒ έκανε ένθερμη ομιλία υπέρ του ευρώ και καταχειροκροτήθηκε.
Αυτόματη μετάφραση μερικών σημείων:
χαιρετίζοντας τις απόψεις του κοινού, είναι σαφές ότι οι επιχειρηματίες του Varese δεν είναι πρωτοπόροι του ευρωσκεπτικισμού. Συγκεντρώνει για όλους τους Flavio Radice, ιδιοκτήτη του Pietro Carnaghi, μία από τις υπερηφάνειες της αυτοματοποίησης που έγινε στην Ιταλία: «Φοβάμαι, μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να αφήσει το ευρώ σήμερα. Τους επόμενους τρεις μήνες η Ευρώπη θα λάβει σημαντικές αποφάσεις και δεν θα έχουμε λόγο. Θα σας κάνουν να πληρώσετε ». Μια επιβεβαίωση προέρχεται από τον Alfredo Mariotti, διευθυντή της UCIMU / Confindustria, του τομέα που παράγει τις μηχανές για το 4,0: «Η έξοδος από το ευρώ θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία, η λίρα θα ήταν αμέσως 30-40% λιγότερο. Ευτυχώς τα κίνητρα για το 4.0 έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί διαφορετικά θα χάσαμε και αυτό το τρένο ».
Εξηγήσε Federico Βισκόντι, πρύτανη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Castellanza: «Οι επιχειρηματίες ψηφίσουν Λιγκ ειδικά για τη χρηστή διακυβέρνηση των διευθυντών στην περιοχή, αλλά μπροστά από την έξοδο από την ΕΕ ότι η συναίνεση δεν είναι πλέον ασφαλείς και εγγυημένες. Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε τις εταιρείες Varese εκτός Ευρώπης ". Και δεν μπορεί η επιστροφή στην ανταγωνιστική υποτίμηση να προσελκύσει λιγότερο γενναίες και διεθνοποιημένες εταιρείες; "Είμαστε μια μεταμορφώσιμη χώρα - απαντήσεις Mariotti - δεν έχουμε πολλές πρώτες ύλες, θα πληρώναμε ακριβά για όλα τα ενδιάμεσα αγαθά που αναγκάζαμε να εισάγουμε". Μια πιο πολιτική αξιολόγηση έρχεται τελικά από τον Μάρκο Μπονομέτι, πρόεδρο της Confindustria Lombardia: "Τα κόμματα πρέπει να μιλήσουν για την εργασία και να θέσουν πρώτα τα συμφέροντά τους. Και δεν είναι καθόλου καλό. Όσον αφορά τον Πρόεδρο Mattarella, άσκησε το ρόλο του όπως απαιτείται από τους κανόνες. Εάν δεν κάνουν καλά, το αλλάζουν, αλλά ο αρχηγός του κράτους έχει τηρήσει το νόμο. "
https://www.corriere.it/economia/18_maggio_29/quel-legame-forte-l-euro-industriali-varese-lega-salvini-929b42f4-62a8-11e8-bb5f-63b58f0e7bef.shtml
Όλοι αυτοί οι κύριοι τώρα, θα αρχίσουν τα τηλέφωνα για να σιγουρευτούν πως ο Σαλβίνι το εννοεί όταν λέει πως δεν είχε πρόθεση να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.